ACTUALITATE
VIDEO FOTO Coliziune între două mașini la Cluj. Două persoane RĂNITE
ISU Cluj a fost alertat marți pentru a interveni la un accident rutier cu 2 autoturisme implicate intre Apahida si Cojocna cu 2 autospeciale dotate cu modul de descarcerare, 1 ofițer și 7 subofițeri, și 2 ambulanțe SAJ, anunță ISU Cluj.
”În urma impactului au rezultat 2 victime, un bărbat de aproximativ 35 de ani, care a fost extras din autoturism, și o femeie, aproximativ 20 ani, din SUV. Ambele victime, conștiente și cooperante, au fost transportate la spital”, au spus pompierii.
Potrivit polițiștilor de la IPJ Cluj, o șoferiță în vârstă de 20 de ani, care se deplasa cu autoturismul dinspre localitatea Cojocna, în direcția Apahida ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Cluj-Napoca.
”Testările cu aparatul etilotest au avut rezultate negative. Ambele persoane au fost transportate la o unitate medicală”, au precizat polițiștii.
Sursa video: ISU Cluj și Info Trafic Cluj-Napoca
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Retro L’Amour revine la Cluj în mai 2025, în Parcul Etnografic. Boney M & Liz Mitchell, Dr. Alban și Paula Seling urcă pe scenă
Marea petrecere retro dedicată iubirii, Retro l’Amour, va avea loc în 24 mai 2025 în Parcul Etnografic din Cluj.
Capete de afiș vor fi Boney M & Liz Mitchell, Dr. Alban, The ABBA Tribute, Lian Ross și Paula Seling.
Retro L’Amour are loc în mai 2025 în Parcul Etnografic din Cluj
Organizatorii pregătesc o seară și o noapte de distracție, cu o selecție de hituri live care au marcat întreaga perioadă a anilor ’80 și ’90, de la dance și disco la pop și rock, toate într-un cadru vibrant, perfect pentru petrecere.
Artiști precum Boney M, alături de Liz Mitchell, Dr. Alban, The ABBA Tribute, Lian Ross, Paula Seling și Admiral C4C vor aduce pe scenă piese legendare cu o energie pozitivă. În plus, MC Vasile Barboș Tribute Elvis Presley, Christian Matthieu și DJ Sody vor antrena atmosfera petrecerii.
Fanii vor avea ocazia să asculte live și se distreze pe melodii celebre care a marcat istoria muzicii, precum “It’s my life”, “Look who’s talking“, “Mamma Mia“, “The Winner takes it all“, “Young Forever“, “Dancing Queen”.
Distracția continuă și după ora 24.00
Pentru marea petrecere Retro L’Amour, porțile Parcului Etnografic din Cluj se vor deschide vineri, 24 mai 2025 la ora 19:00, iar concertele vor avea loc până la miezul nopții.
După ora 24:00, distracția continuă într-un after party dinamic în Club NOA, unde surprizele muzicale vor continua să captiveze și să încânte publicul.
Meet & Greet cu artiștii
Fanii înfocați și cei care sunt dornici să discute sau să se pozeze cu artiștii o pot face în cadrul unei conferințe de presă și a unei sesiuni Meet & Greet.
La conferință și la Meet & Greet accesul va fi permis tuturor celor care au achiziționat bilete VIP Early Bird înainte de data de 23 august 2024.
Biletele achiziționate în acest an sunt valabile
Bilete pentru Retro L’Amour găsiți AICI.
De asemenea, vor fi valabile toate biletele achiziționate deja pentru Retro l’Amour 2024, ediție care a fost reprogramată, anunță organizatorii.
EVENIMENT
FOTO. INCENDIU la o gospodărie din Cojocna, în Cluj. Focul a pornit de la o AFUMĂTOARE. Sfaturile pompierilor
Un incendiu a izbucnit, luni seara, la o gospodărie din Cojocna, în Cluj. Focul ar fi pornit de la o afumătoare. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din comuna Cojocna. Flăcările s-au manifestat la o afumătoare și la o anexă gospodărească, pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, provocând pagube însemnate. Din fericire, în urma acestui eveniment nu au existat victime, iar incendiul a pornit cel mai probabil de la afumătoare, din cauza unei neglijențe.
FOTO. INCENDIU la o gospodărie din Cojocna, în Cluj. Focul a pornit de la o AFUMĂTOARE. Sfaturile pompierilor
În ultimele zile, pompierii clujeni au mai fost solicitați la intervenții similare, așa că îi îndemnăm pe cetățeni să supravegheze cu atenție funcționarea afumătorilor. De asemenea, transmitem următoarele recomandări:
– Afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, şoproane etc., sau lângă materiale combustibile;
– Se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile;
– Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului;
– Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți sau în contact cu sistemul de producere a fumului”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Nouă OFERTE depuse pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Lucrările sunt estimate la 2 miliarde de lei
Luni, 16 decembrie, a fost data limită pentru depunerea ofertelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Au fost depuse 9 oferte, 2 ofertanți unici și 7 asocieri. Valoarea lucrărilor se ridică la 2 miliarde de lei.
„Procedura de atribuire a lucrărilor principale de construcții (Pachetul 2 de lucrări) a avut data limită pentru depunerea ofertelor astăzi, 16 decembrie 2024. Nouă asocieri de companii românești și internaționale și-au manifestat interesul pentru construirea viitorului Spital Regional de Urgență Cluj.
Nouă OFERTE depuse pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Lucrările sunt estimate la 2 miliarde de lei
Această etapă reprezintă un moment cheie în realizarea proiectului, asigurând selectarea unui constructor care să garanteze standarde ridicate de calitate pentru infrastructura medicală.
Pentru informații suplimentare despre procedură și pentru a consulta lista ofertanților, vă invităm să accesați platforma SEAP”, a postat de Facebook Spitalul Regional de Urgență Cluj.
EDUCATIE
Premieră la Cluj. Elevii vor avea o aplicație unde vor putea raporta siguranța rutieră din jurul școlilor unde învață
„Drumuri Sigure spre Școală”, un proiect pilot dedicat îmbunătățirii siguranței rutiere din proximitatea unităților de învățământ a fost lansat luni la Cluj-Napoca.
Proiectul are în vedere dezvoltarea de hărți pentru a marca zonele în care copiii nu se simt în siguranță în perimetrul școlilor din oraș. Asta pentru că există zone unde au loc des accidente ale căror victime sunt de multe ori copii.
Premieră la Cluj. Elevii vor avea o aplicație unde vor putea raporta siguranță rutieră din jurul școlilor lor
Proiectul, finanțat de Fundația FIA, Fédération Internationale de l’Automobile, se află sub umbrela programului Comunitate pentru Siguranță Cluj și se aliniază Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030, ce include un program de „Școală Sigură” pentru 10 unități de învățământ pilot.
“Activitățile proiectului vor include o cercetare participativă extinsă, urmată de activități practice pentru elevi și finalizată cu un ghid de bune practici, incluzând un set de recomandări de politică publică, pe baza detelor adunate de la elevi, părinți, cadre didactice, în urma unor interviuri, tururi ghidate de către copii, fotografierea mediului de zi cu zi, precum și dezvoltarea de hărți pentru a marca zonele în care copiii nu se simt în siguranță în perimetrul școlilor”, arată șefa Inspectoratului Școlar Cluj, Marinela Marc.
Youth Engagement App, aplicație interactivă pentru elevi
Mai mult, Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai va introduce, în premieră în Cluj-Napoca, utilizarea de către elevi a Youth Engagement App, o aplicație interactivă care le permite tinerilor să raporteze condițiile de siguranță rutieră din jurul școlilor lor.
“Având în vedere numărul mare de accidente rutiere în care copiii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, dar și traficul îngreunat din perimetrul unităților de învățământ, consider că se impune o atenție sporită nu doar măsurilor privind infrastructura rutieră, ci și proiectelor de educație pentru siguranța rutieră oferite de școli.
Din aceste considerente, este important ca instituțiile publice cu competențe în ceea ce înseamnă siguranța copiilor în jurul școlilor să dezvolte proiecte în parteneriat, prin care să deruleze activități atractive pentru elevi, prin care aceștia să participe la formarea unor comportamente sănătoase și să devină, la rândul lor, vectori în comunitate.
Sunt convinsă că acest proiect pilot va fi unul de succes, care, cu sprijinul autorităților locale, va putea fi implementat la nivelul întregii comunități clujene și va deveni un exemplu de bune practici la nivel național”, a mai precizat Marinela Marc.