Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clyde Town, orășelul din Vestul Sălbatic, construit la marginea Clujului. ”Parcă ești într-un film western”

Publicat


Un clujean a construit pe Valea Fânațelor, la marginea municipiului Cluj-Napoca, un orășel desprins parcă din Vestul Sălbatic american, unic în România, care are clădiri tipice de lemn, ca într-un veritabil film western, de la un Saloon, unde cowboy-ii își beau paharul cu whisky, la magazinul General Store, Bancă, Biserică, Fierărie sau Biroul șerifului, toate cu denumiri în limba engleză.

Clyde Town se întinde pe o suprafață de 3.000 de mp, la 5 km de Auchan-ul din Iris, orășelul având regim de muzeu, cu program de vizitare, miercuri și joi pentru grupuri organizate și de vineri până duminică pentru publicul larg.

Daniel Manolescu, omul care a construit orășelul de la zero, a declarat pentru Cluj24 cum a dezvoltat acest proiect în care s-a investit, până acum, o sumă de peste 300.000 de euro.

Îmbrăcat în ținută de cowboy, cu pălărie, încins cu o curea și pistol și având o stea aurie de șerif în piept, acesta povestește cum a plecat din România în străinătate în anul 2000.

Pasiune pentru western

”Am lucrat în Anglia și Irlanda și m-am întors la Cluj după 13 ani. Am realizat primul Barber-Shop din oraș, pe strada Fabricii, după un concept inspirat din anii 1950-1960.

Am lucrat ca frizer 11 ani, după care am vândut afacerea, pentru că mă plafonasem, și am investit toți banii, inclusiv cei agonisiți, în Clyde Town. La 44 de ani aveam nevoie de o provocare.

Am cumpărat terenul și m-am apucat de ridicarea orășelului.

A adus America la Cluj

A fost pură pasiune pentru mine, am 48 de ani, am crescut cu filme western, cu cowboy și indieni. Deși nu am fost niciodată în SUA, am adus America la Cluj.

Construcțiile sunt din lemn și sunt făcute de mâna mea, după proiectele mele, sursa de inspirație fiind filmele western.

La un moment dat am ajuns să nu mai urmăresc acțiunea din film, ci urmăream construcțiile, ce au pe pereți, ce mobilier. Am recreat un orășel tipic Vestului Sălbatic din anul 1872, dar se apropie și de anii 1900”, a spus Manolescu.

Proiectul Clyde Town i-a adus numeroase satisfacții, dar l-a obligat să treacă anul trecut și peste un moment greu, și anume divorțul de soția sa, Alexandra.

”A muncit și ea foarte mult la proiect, dar cred că presiunea a fost prea mare, a părăsit corabia înainte să ajungem să vedem malul. Am mai fost ajutat și de fostul meu socru și de fostul meu cumnat.

Anul trecut am întâlnit-o pe actuala mea parteneră, Claudia, care s-a implicat de la început și cu care conduc, acum, afacerea”, a explicat Daniel Manolescu.

Mină de aur și clădiri

Când intri în Clyde Town te întâmpină clădirea cu un etaj a Saloon-ului, cu ușile sale batante, iar în interior sunt barul, mesele din lemn, o pianină, dar și o masă de poker.

Pe pereți sunt etalate șase Colt-uri puse într-o cutie, dar și câteva pălării de cowboy și un ceas masiv.

Toate clădirile sunt recreate cu migală în exterior și, mai ales, interior, unde vizitatorul se întoarce în timp în urmă cu peste 150 de ani.

”Orășelul Clyde a prosperat datorită unei mine de aur, aflată la intrare, vizavi de Saloon.

Mai are un Oficiu Poștal, unde se transmiteau și se primeau telegrame, Fierăria, unde se potcoveau caii, se refăceau hamurile, se confecționau topoare, cuțite, iar aici avem o forjă, cuptor și nicovală, Spălătoria comună, unde se îmbăiau minerii, Barber Shop – frizeria, apoi Banca, cu un seif și un cântar pentru pepitele de aur, Stația de Pompieri, gândită pentru intervenții la incendii la clădirile din lemn.

 

Celula din Biroul șerifului

Mai avem și Teatrul, unde erau spectacole de cabaret, Farmacie, Hotelul, unde am recreat o cameră cu două paturi și o vană în interior, un magazin General Store, unde se găsesc de toate cele trebuincioase pentru locuitori sau cei care ajungeau în oraș, Biroul șerifului, cu o celulă cu un pat unde erau închiși cei care săvârșeau fărădelegi, Tribunalul, Primăria, Școala, Pompele funebre, case pentru oamenilor de rând, dar și o Biserică, care este sfințită, unde se trage clopotul și se pot organiza slujbe și chiar cununii religioase. În biserică avem și Biblii vechi.

Ne-am axat pe cultură, de aceea am înființat acest muzeu, vrem să arătăm copiilor cum trăiau oamenii în America secolului al XIX-lea”, a explicat Manolescu.

Clyde Town are și un loc cu trei spânzurători, două wigwam-uri (corturi indiene – n.a.), dar și propriul cimitir, cu cruci de lemn unde zac îngropați, printre alții, Wyatt Earp, Billy the Kid sau Jesse James.

Program și costul biletelor

Daniel și Claudia vor să extindă Clyde Town în viitor cu activități de rodeo, cu concursuri de aruncat lasso-ul, cu seri de muzică country, un stand de tir, în funcție de terenul din vecini pe care îl mai pot achiziționa.

Programul de vizitare a Clyde Town este miercuri și joi, pentru grupuri organizate, de vineri până duminică între orele 12 -21 pentru publicul larg, prețul unui bilet fiind de 30 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru copiii între 3-14 ani, iar turul orașului cu un trenuleț costă 15 lei.

Vizitatorii pot servi și gustări și băuturi și au la dispoziție și o parcare cu 20 de locuri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vasile Fermus

    august 3, 2024 la 9:11 am

    Am rămas cu gust amargandindu mă că așa moare o afacere…venit în vizită în Cluj am vrut sa vizitez Clyde Town,,am luat un Bolt,nu am reușit să ajungem la locație,drum foarte prost pentru un turism și deloc semnalizat cu vreun soi de indicator…am achitat 90 Ron pe Bolt pentru …plimbare și atât,,, păcat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Cârtițele” din China, așteptate pe șantierul stației de metrou Teilor din Florești. La prima stație suflă vântul

Publicat

De

Teilor

E forfotă pe șantierul unde se construiește stația Teilor, cea de-a 2-a a metroului Clujului, aici fiind așteptate să sosească cele două ”cârtițe” care vor săpa în subteran și care sunt pe vapor în drumul lor spre România din China.

Stația se află în dreapta străzii Eroilor pe partea de coborâre, în zona fostei ferme de pui, unde s-a decopertat o bună parte din deal și se pregătește terenul pentru groapa în care vor fi coborâte la 20 de m cele două ”cârtițe”, mașinăriile de câte 300 de tone care vor săpa tunelurile de metrou.

”Cârtițele”, conduse de indieni

Potrivit informațiilor Cluj24, aceste echipamente numite în limbaj de specialitatea Tunnel Boring Machine (TBM), vor fi operate de echipaje de specialiști aduși din India, dar și de români.

Muncitorii din India sunt așteptați să sosească în perioada următoare, în condițiile în care ”cârtițele” vor ajunge la Constanța abia la începutul lunii decembrie, după care vor veni pe cale terestră la Cluj cu un transport agabaritic.

Montarea celor două TBM-uri la fața locului, în stația Teilor din Florești, este estimată la trei luni.

Dacă la stația Teilor se lucrează vizibil, la prima stație din Florești, Țara Moților, suflă vântul, nefiind prezent picior de muncitor.

Acolo a avut loc în luna iunie ceremonia prin care s-a dat startul lucrărilor la metroul Clujului.

De la prima stație, metroul va fi de suprafață urmând să intre în subteran abia din stația Teilor.

Sursa video dronă: Florin Țene

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența (PE)

Publicat

ciuca

Ultimul sondaj dat publicității de INSOMAR arată o luptă extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Potrivit cercetării, pe prima poziție se situează Marcel Ciolacu cu 24,4% intenție de vot, iar pentru locul 2 se bat liderii PNL și AUR.

Astfel, George Simion ar fi votat de 16,2% dintre români, în timp ce pentru Nicolae Ciucă ar vota 15,6%. Următorul candidat, respectiv Elena Lasconi, este mult sub cei doi, având doar 12,7% intenție de vot.

Ciucă și Simion, UMĂR la umăr pentru turul 2. Mobilizarea PNL poate face diferența

Se poate observa, așadar, că bătălia pentru locul doi se va da între Nicolae Ciucă și George Simion, candidatul USR fiind la o distanță de aproape 4%, mai mare decât marja de eroare. Competiția dintre candidatul PNL și cel al AUR este una extrem de strânsă, diferența dintre cei doi fiind una nesemnificativă.

Chiar dacă are un scor ușor mai mic decât George Simion, șansele mai mari pentru turul 2 le are Nicolae Ciucă. Sunt doi factori importanți care joacă în favoarea candidatului PNL.

Primul factor este dat de forța partidului pe care îl are în spate Nicolae Ciucă. PNL are aproape o jumătate din numărul total de primari și aproape o treime din președinții de Consilii Județene. Vorbim, așadar, despre o structură mult mai puternică decât cea a AUR. Dacă PNL reușește să mobilizeze această resursă, ea poate aduce ușor 3-4% în plus pentru Nicolae Ciucă.

„O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL”

Un alt factor nu mai puțin important este dinamica intenției de vot. Toate datele de până acum arată că liderul PNL este în creșterea preferințelor electorale. Acest lucru este remarcat de mai mulți analiști și sociologi, care arată că Nicolae Ciucă reușește să crească în sondaje de la o săptămână la alta.

De cealaltă parte, George Simion pare să-și fi atins potențialul, mai ales după ce la nivel public a început să se discute intens blatul PSD-AUR. De altfel, așa se explică indirect și creșterea lui Nicolae Ciucă. O parte din electoratul de dreapta pare că s-a reorientat în această perioadă către candidatul PNL, de frica scenariului unei finale PSD-AUR.

În concluzie, competiția pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale va fi una extrem de strânsă. Nicolae Ciucă și George Simion sunt umăr la umăr cu trei zile înaintea zilei votului. Totul va depinde de mobilizarea PNL și de dinamica electorală menționată mai sus.

CMF 31240003

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Firma turcă Gulermak caută sute de angajați români pentru metroul din Cluj. ”Salariile sunt bune”

Publicat

De

gulermak

Firma turcă Gulermak, antreprenorul general al metroului din Cluj, angajează sute de români pentru proiect în cadrul Târgului de Cariere care a început, joi, la BT Arena din Cluj-Napoca.

Alexandra Papiu, specialist Resurse Umane la Gulermak România, a declarat că au început recrutările de personal deoarece va începe faza de execuție a metroului, inclusiv cea de săpături.

”Printre posturile căutate, se numără ingineri de toate felurile, de la cei de instalații, până la ingineri civili, arhitecți, designeri, dar și muncitori, sudori, operatori utilaje.

Pentru început avem zeci de posturi disponibile, dar vom crește progresiv la sute de oameni.

Cei pe care îi recrutăm acum pot începe activitatea imediat, în funcție de nevoile fiecărei echipe, salariile oferite fiind bune, iar faptul că lucrează la metroul de Cluj dă bine în CV-ul fiecărui angajat”, a spus Papiu.

Victor, un clujean pensionar, care a lucrat 20 de ani în domeniul energetic, și-a depus CV-ul la Gulermak și crede că dacă va fi angajat, va fi un bun pas pentru el la sfârșitul carierei.

30 de firme au oferte la Târgul de Cariere

La Târgul de Cariere de la BT Arena participă 30 de companii din diverse domenii de activitate, precum inginerie, producție, IT, retail, marketing, automotive, care oferă peste 2500 de locuri de muncă pentru oameni cu experiență, dar și pentru angajați aflați la începutul carierei.

”Avem și companii din Danemarca și Germania care caută angajați pentru muncă în străinătate”, a spus Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.

Pe lângă companii, la târg sunt prezente și instituții, cum sunt Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj și USAMV care caută tineri pentru școlarizare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Publicat

De

Mihai Rus, fost șef al IPJ Cluj

Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.

Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și fals în declarații.

Joi, 21 noiembrie, DNA l-a trims în judecată și pe Ciprian Neag, comisar șef de poliție și adjunct al șefului Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunii de omisiunea sesizării.

În același caz, procuorii anticorupție i-au trimis în judecată și pe:

  • Aurelian Mircea Rotar, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la fals în declarații și omisiunea sesizării.
  • Ioan Raul Pașca, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
  • Cătălin Claudiu Mureșan, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Au încerat să-l ”scape” pe Mihai Rus, care a fost prins de radar depășind viteza legală

Potrivit procurorilor DNA, la data de 29 aprilie 2024, Mihai Rus ar fi fost oprit în Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și inculpații Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins de aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 kilometri pe oră pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 de kilometri pe oră.

”În acest context, inculpatul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.

Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca inculpatul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024 beneficiind și de ajutorul inculpatului Rotar Mircea Aurelian), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție”, au arătat procurorii anticorupție.

Citește și: VIDEO. CUTREMUR în Poliția Cluj. Șeful IPJ Cluj, Mihai Rus, și 3 polițiști de la Rutieră, REȚINUȚI de DNA pentru 24 de ore

Mai mult, Mihai Rus nu a dispus cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.

Totodată, arată procuroeii DNA, în data de 29 aprilie 2024, inculpatul Neag Ciprian în calitate de adjunct al şefului IPJ Cluj și responsabil cu coordonarea activității Poliției Municipiului Cluj-Napoca, după ce ar fi luat la cunoștință despre faptele săvârșite de inculpații menționați anterior ar fi omis să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la faptele prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax