Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Clujul dă EXTEMPORAL la rock. „New kids on the block” în rock-ul alternativ

Publicat


YouTube video

Clujul a stat întotdeauna bine la capitolul muzică, fie ea pop, country, rock, blues ori populară. Chiar și manelele au fost bine reprezentate. Fiecare gen cu publicul lui și, slavă Domnului, public avem, că mai vin și de afară. Cei mai noi exponenți ai rock-ului alternativ la Cluj sunt băieții de la Extemporal.

Rock-ul alternativ (cunoscut și ca muzică alternativă, alt-rock sau pur și simplu alternativ) este o categorie de muzică evoluată din muzica independentă underground a anilor 70. Grupurile de rock alternativ au obținut succese în general în anii 1990, cu genuri precum grunge, shoegaze și Britpop în Statele Unite și, respectiv, Regatul Unit.

VIDEO FOTO. Clujul dă EXTEMPORAL la rock. „New kids on the block” în rock-ul alternativ

Trupa Extemporal este formată din patru membri: Arthur Girip – voce; Horațiu Spaniol – chitară, voce; Ovidiu “Ovi” Stoian – chitară bass; Bogdan Opriș – tobe.

Cine sunt băieții?

Arthur Girip are 25 de ani, a terminat calculatoare la UTCN în aceeași grupă cu Horațiu și, după ce a lucrat ca developer aproape trei ani, a ajuns să predea la un liceu privat. „Mereu am avut o afinitate către arte, făcând teatru din liceu și cu o dragoste de muzică puternică impregnată de tata, mereu am avut o aspirație către scenă”, spune Arthur.

A început să cânte abia în ultimii doi ani, formând trupa An’Quira în 2023 cu care a colindat toate jam session-urile din Cluj-Napoca, iar la finalul anului a fost cooptat în Extemporal, unde se simte ca acasă datorită prietenilor din trupă.

Horațiu Spaniol are 25 de ani. Primul contact cu muzica cu muzica l-a avut prin 2018 când a primit un ukulele cadou de ziua lui.

„Și eu vreau să ajung pe scenă”

„După un an de cântat mai în glumă, mai în serios la ukulele, am trecut la chitară acustică fiindcă voiam pur și simplu să văd dacă mi-ar plăcea. Următorii patru ani i-am petrecut astfel studiind chitară acustică pe cont propriu”, ne mărturisește Horațiu.

Plin de motivație după un concert COMA, în 2022, în drum spre casă cu Bogdan, a hotărât să înființeze o trupă. „Țin minte că îi spuneam lui Bogdan că și eu vreau să ajung pe scenă. După câteva luni, am făcut trecerea la chitară electrică întrucât era ceea ce aveam nevoie pentru a exprima energia atât personală cât și a trupei”, mai spune Horațiu.

Ovidiu Stoian are 28 de ani. S-a apucat de muzică pe la sfârșitul anului 2018 când a locuit o perioadă scurtă în Paris.

„Acolo am văzut tot felul de artiști și am frecventat tot felul de scene underground care m-au motivat să mă apuc de un instrument. Prin 2019 mi-am luat prima chitara și am început să învăț singur. Am schimbat de la chitară la bass acum un an, când am aflat că Horațiu are o trupă și are nevoie de un bassist, prin urmare am intrat în Extemporal”, spune Ovidiu.

„Am știut instant (…) că vreau să fac și eu muzică”

Bogdan Opriș are 27 de ani și este toboșarul trupei. Până să înființeze împreună cu Horațiu trupa Extemporal, și-a petrecut mulți ani ca și chitarist, încă din perioada liceului, pe când încerca să stârnească simpatia fetelor.

„Țin clar minte când aveam 14 ani și am fost în vizită la vărul meu, iar el mi-a cântat la chitara lui electrică, pe un ton distorsionat, intro-ul piesei de la Nirvana, “Smells Like Teen Spirit”. Mi-a picat efectiv fața când am auzit riff-ul și am știut instant, în acel moment, că vreau să fac și eu muzică și să ajung cândva pe scenă”, spune Bogdan.

Chiar dacă primul lui contact cu muzica a fost prin prisma chitării – lucru care i-a oferit ocazia să cânte și cu alți artiști locali înainte de Extemporal – cea mai importantă conexiune pe care a avut-o dintotdeauna a fost cu ritmul. „Știam că semnătura mea ca artist și ca om este strâns legată de bătăile tobelor. Am simțit mereu o “nevoie” aproape necesară și un instinct natural puternic, crud, înspre percuție”, mai spune Bogdan.

Mereu a visat să devină toboșar, așa că a început să practice instrumentul în primăvara lui 2022, după ce a văzut un afiș local care promova cursuri de tobe.

De ce tocmai rock alternativ?

Bogdan și Horațiu au fondat trupa Extemporal la finalul anului 2022, iar Ovidiu li s-a alăturat la scurt timp. Deși inițial grupul a avut o formă diferită, au fost foarte entuziasmați când Arthur a acceptat să li se alăture ca și noul lor solist în toamna anului 2023.

I-am întrebat de ce tocmai rock alternativ? „Nu cred că putem zice că a fost o decizie să alegem rock-ul alternativ ca fiind sunetul nostru, cât faptul că genul ne-a găsit pe noi, prin lucrurile compuse și ce vrem să exprimăm.

Deși momentan ne încadrăm în acest gen, nu vrem să ne impunem o limitare prin el, acceptând orice reiese din noi cât timp prezentăm exact ceea ce simțim”, spune Bogdan.

Cine i-a inspirat?

Eram curios care sunt trupele lor preferate, artiștii care i-au inspirat.

Arthur: „Foo Fighters, Dream Theater, Gorillaz, Gentle Giant, Jamiroquai, Pink Floyd și din România, Timpuri Noi din vremurile vechi.”

Horațiu: „Românești: Pinholes, Byron, Implant Pentru Refuz, E-an-na, SPP, Omul cu șobolani, Robin and the Backstabbers, Dora Gaitanovici, E.M.I.L., Ska-nk, Timpuri Noi, Partizan, Alexandru Andrieș.
De afară: Title Fight, Alice In Chains, Incubus, Paramore, Nirvana, Soundgarden, Silverchair, Sum 41, blink-182, American Football, Mom Jeans, Tiny Moving Parts, Hot Mulligan, The Beatles.”

Ovi: „Trupele mele preferate sunt Oasis, The Strokes, The Stone Roses, Fontaines D.C., The Murder Capital, David Bowie.
Ca influențe pentru bass am artiști precum Peter Hook(Joy Division), Mani(The Stone Roses), Simon Gallup(The Cure), Andy Rourke(The Smiths), Carlos D(Interpol).”

Bogdan: „Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, blink-182, Paramore, Vița de Vie, Incubus, The Smashing Pumpkins, Queens Of The Stone Age, Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden, Foo Fighters, A Tribe Called Quest și multe altele.
Toboșarii precum Chad Smith, Travis Barker, Matt Cameron, Dave Grohl și Sorin “Pupe” Tănase au avut cu siguranță un rol foarte important în formarea amprentei mele ca artist și baterist.”

Cine compune și cine scrie textele în Extemporal?

„Una dintre valorile principale ale trupei noastre, cu care ne mândrim, este faptul că fiecare membru are frâu liber să își expună creativitatea și personalitatea, fără limite.

În principiu, toți avem o contribuție personală și semnificativă pentru fiecare piesă. Nu există reguli. De exemplu, Ovi a scris versurile pentru primul nostru single, ‘Veghe’.

Noi încercăm individual să ne construim personalitatea în trupă prin instrumentele pe care le practicăm. Astfel, fiecare piesă pe care o compunem are un spectru de culori împrumutat din noi, rezultatul final fiind o paletă de energii personale care se înțeleg între ele”, ne spune Bogdan.

În România, piața muzicală este dominată de genul comercial, că de aia e piață. Departe de a fi o muzică de nișă și totuși fără a fi „miezul de pe dodoașcă”, rock-ul alternativ s-a poziționat bine în preferințele fanilor.

„Am aprecia mai multă deschidere și înspre artiștii noi”

„Piața muzicală actuală din România pare că tinde să prioritizeze genuri diferite de rock alternativ, în ceea ce privește promovarea muzicii. Majoritatea trupelor rock care sunt propulsate, sunt cele care există deja de ani buni pe scena românească. Ceea ce nu e un lucru rău, dar cu siguranță am aprecia mai multă deschidere și înspre artiștii noi, mai puțin cunoscuți.

Credem că sunt o mulțime de artiști locali deosebit de talentați în scena muzicală din România. Vă încurajăm cu fermitate înspre a-i susține, iar poate în acest fel industria va fi mai primitoare și pentru stilurile muzicale din această sferă. Credem că muzica bună este cu siguranță prezentă în România”, spune Bogdan.

Trupa a abordat genuri și din zona pop-punk, poate puțin indie și grunge.

„În primăvara anului 2023 am avut un moment super cu trupa Ska-nk în FORM Space, când am intrat pe scenă în mijlocul concertului lor și le-am interpretat piesa “Fata cu breton”, de pe albumul “Pe acorduri de vară”.

Ne-am emoționat și am rămas plăcut surprinși când publicul ne-a cerut bis, continuând cu un cover “Soare cu dinți”, piesă de pe albumul “Bacovia Overdrive Vol. 1 Stalingrad” al trupei “Robin and the Backstabbers”. A fost cu siguranță o seară de neuitat, și dorim să le mulțumim pe această cale băieților de la Ska-nk pentru atitudinea lor prietenoasă, deschisă, și pentru profesionalismul lor”, mai spune Bogdan.

„Noi finanțăm albumul, strict din buzunarul nostru”

De curând au lansat primul lor single, „Veghe”. De obicei, un single anunță un viitor album. Așa este și în cazul lor.

„Primul nostru single, ‘Veghe’, anunță primul nostru album, la care lucrăm încă de anul trecut. Suntem încântați să vă anunțăm că majoritatea pieselor de pe album sunt finalizate, iar acum lucrăm la ele în studio”, spune Ovidiu.

„În prezent noi finanțăm albumul, strict din buzunarul nostru. Primul single a fost înregistrat la Music Hub împreună cu Brandon, iar Călin Blaga – membru trupei Outflow, pe care vă încurajăm să-i ascultați – s-a ocupat de partea de mix & master”, spune Bogdan.

Pentru ca uppercut-ul să fie cât mai eficient, Extemporal va lansa și un videoclip și, bineînțeles, poate vor reuși să facă și un turneu de promovare, ca orice trupă care se respectă.

„Dorim să investim resurse și înspre partea video. Deocamdată prioritatea noastră principală a fost să lucrăm la sound-ul nostru și să ne asigurăm că sunăm bine atât în studio, cât și pe scenă. Cu siguranță veți avea parte și de materiale video în viitorul apropiat. Încă nu am stabilit un turneu de lansare, dar încercăm să programăm cât mai multe evenimente”, încheie Bogdan.

Pentru iubitorii rock-ului în general și ai alternative rock-ului în particular, trupa clujeană Extemporal va concerta pe 25 februarie, în Euphoria Music Hall. Eu zic să nu-i ratați ca să nu  regretați…

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă

Publicat

De

Clujenii mănâncă sănătos

Clujenii se numără printre românii care comandă cea mai multă măncare sănătoasă.

Locuitorii din Cluj-Napoca vor preparate care nu le pun sănătatea în pericol, fie că sunt acasă, la serviciu sau chiar în deplasare.

Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă

Cluj-Napoca se află în top, pe locul 2 după București la comenzi de măncare sănătoasă, arată un studiu Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse.
Cererea de preparate sănătoase a crescut cu 10% în 2024 față de anul anterior, iar Cluj-Napoca e în trend.

Prânzul, perioada preferată pentru mâncare sănătoasă

În 2024, cel mai mare consum de mâncare sănătoasă s-a înregistrat în al doilea trimestru al anului, mai exact în luna aprilie. Conform datelor Glovo, perioada în care românii aleg cel mai mult să comande preparate sănătoase este prânzul. Astfel, platforma a raportat că 22% din produsele sănătoase sunt comandate în jurul orei prânzului.

Ce preparate preferă clujenii

Pe primul loc în topul preferințe când vine vorba de mâncare sănătoasă se află una dintre cele mai celebre salate din lume, salata Caesar, inventată pentru prima dată de un bucătar italian într-un restaurant din Mexic.  Aceasta este urmată de bolul poke cu somon, un preparat cu specific Hawaiian, care a devenit extrem de popular și în România datorită combinației sale de arome proaspete și sănătoase. De asemenea, puiul cu orez se află în topul felurilor de mâncare sănătoasă comandate.

Topul orașelor unde se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă

În ceea ce privește consumul la nivel de orașe, bucureștenii se situează pe primul loc la comenzile de mâncare sănătoasă, fiind urmați de locuitorii din Cluj-Napoca și cei Târgu Mureș, arată studiul. Topul orașelor în care se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă este completat de Brașov, Constanța, Iași și Timișoara.

Cine deține record pentru comenzi de mâncare sănătoasă

Potrivit sondajului, un utilizator din București a comandat de pe platformă mâncare sănătoasă de 214 ori, atingând în acest sens recordul de comenzi de preparate sănătoase.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste

Publicat

De

Polițiști intimidați la Cluj

Membrii sindicatului Europol au declarat, joi, că polițiști din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu…poliția la ușă.

Reprezentanții polițiștilor spun că este vorba despre o metodă de intimidare pentru a-i împiedica pe oamenii legii să mai protesteze în stradă, împotriva Ordonanței trenuleț.

Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste

“Cei care erau liberi sau în concediu au fost căutați de patrule de polițiști scoase din teren pentru a plimba tabele cu semnături prin care să ia la cunoștință extrase din ‘Jurământul de credință’, ‘Statutul polițistului’ și alte prevederi. Textul se încheia sec: ‘Având în vedere cele de mai sus, pentru încălcarea normelor legale, veți răspunde administrativ, penal sau disciplinar, după caz’. Poate, poate mai intimidează niște polițiști să nu participe la protestul din 17 ianuarie 2025”, arată reprezentanții Europol.

Aceștia spun că șeful IPJ Cluj, care este un împuternicit, comisar-șef Moșuțan, “pentru a-i face pe plac lui Despescu (Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, n. red.) a “recurs la toate mijloacele de intimidare, inclusiv utilizarea polițiștilor din stradă pentru a-i căuta acasă pe colegii lor aflați în timpul liber”.

Sindicaliștii susțin că, Radu Adrian Moșuțan are un “salariu de excelență de 50% din venitul lunar”, asta în timp ce polițiștii operativi pierd peste 1.000 de lei pe lună la salariu prin Ordonanța austerității.

Un nou protest de amploare al polițiștilor va avea loc vineri, 17 ianuarie. Salariați ai MAI din toată țara se vor aduna în Piața Constituției, după care vor măr;ălui prin capitală și vor protesta la sediile ministerelor de Finanțe, Justiției, Afacerilor Interne, dar și la Guvern. Oamenii legii din Cluj au organizat până acum alte două manifestări, în stradă, inclusiv în fața Prefecturii. Potrivit Ordonanței trenuleț, polițiștii nu vor mai primi bani, ci zile libere pentru weekendurile și sărbătorile legale în care lucrează.

Foto: Europol

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un nou incendiu a avut loc joi seara pe strada Cantonului din Cluj-Napoca.

Din fericire nu au existat persoane rănite.

Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc

Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au acționat joi seara pe strada Cantonului, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință improvizată.

Flăcările au fost stinse de pompieri în limitele găsite. Deocamdată, nu se cunoaște cauza incendiului.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv

Publicat

De

Emil Boc, ales președinte executiv al AMR

Primărița din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost aleasă, joi, în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Funcția de președinte i-a aparținut până acum lui Emil Boc, primarul Clujului, care va fi de acum președinte executiv.

Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv

Lia Olguța Vasilescu a fost aleasă joi, cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

În urma alegerilor desfășurate la sediul AMR de la București, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost ales în funcția de președinte executiv, iar cele două funcții de prim-vice președinte au revenit lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București și lui Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Prima femeie în această funcție

Potrivit unui comunicat al AMR, la alegerea Liei Olguța Vasilescu în funcția de președinte al AMR au contat experiența sa în administrația locală și centrală și realizările din municipiul Craiova avute, de-a lungul ultimilor 12 ani, sub conducerea sa.

Lia Olguța Vasilescu, este prima femeie din România care a ocupat funcţia de primar al unei reşedinţe de judeţ. Ea a ajuns la cel de al patrulea mandat. De astăzi, este și prima femeie care obține funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România. Până anul acesta, Lia Olguța Vasilescu a fost vicepreședinte al AMR.

Din această nouă calitate, Lia Olguța Vasilescu va face parte din comisia pe care Marcel Ciolacu vrea să o constutuie în PSD și care se va ocupa de proiectul de lege privind regionalizarea României.

Foto: AMR

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate