CULTURA
VIDEO FOTO. Clujul dă EXTEMPORAL la rock. „New kids on the block” în rock-ul alternativ

Clujul a stat întotdeauna bine la capitolul muzică, fie ea pop, country, rock, blues ori populară. Chiar și manelele au fost bine reprezentate. Fiecare gen cu publicul lui și, slavă Domnului, public avem, că mai vin și de afară. Cei mai noi exponenți ai rock-ului alternativ la Cluj sunt băieții de la Extemporal.
Rock-ul alternativ (cunoscut și ca muzică alternativă, alt-rock sau pur și simplu alternativ) este o categorie de muzică evoluată din muzica independentă underground a anilor 70. Grupurile de rock alternativ au obținut succese în general în anii 1990, cu genuri precum grunge, shoegaze și Britpop în Statele Unite și, respectiv, Regatul Unit.
VIDEO FOTO. Clujul dă EXTEMPORAL la rock. „New kids on the block” în rock-ul alternativ
Trupa Extemporal este formată din patru membri: Arthur Girip – voce; Horațiu Spaniol – chitară, voce; Ovidiu “Ovi” Stoian – chitară bass; Bogdan Opriș – tobe.
Cine sunt băieții?
Arthur Girip are 25 de ani, a terminat calculatoare la UTCN în aceeași grupă cu Horațiu și, după ce a lucrat ca developer aproape trei ani, a ajuns să predea la un liceu privat. „Mereu am avut o afinitate către arte, făcând teatru din liceu și cu o dragoste de muzică puternică impregnată de tata, mereu am avut o aspirație către scenă”, spune Arthur.
A început să cânte abia în ultimii doi ani, formând trupa An’Quira în 2023 cu care a colindat toate jam session-urile din Cluj-Napoca, iar la finalul anului a fost cooptat în Extemporal, unde se simte ca acasă datorită prietenilor din trupă.
Horațiu Spaniol are 25 de ani. Primul contact cu muzica cu muzica l-a avut prin 2018 când a primit un ukulele cadou de ziua lui.
„Și eu vreau să ajung pe scenă”
„După un an de cântat mai în glumă, mai în serios la ukulele, am trecut la chitară acustică fiindcă voiam pur și simplu să văd dacă mi-ar plăcea. Următorii patru ani i-am petrecut astfel studiind chitară acustică pe cont propriu”, ne mărturisește Horațiu.
Plin de motivație după un concert COMA, în 2022, în drum spre casă cu Bogdan, a hotărât să înființeze o trupă. „Țin minte că îi spuneam lui Bogdan că și eu vreau să ajung pe scenă. După câteva luni, am făcut trecerea la chitară electrică întrucât era ceea ce aveam nevoie pentru a exprima energia atât personală cât și a trupei”, mai spune Horațiu.
Ovidiu Stoian are 28 de ani. S-a apucat de muzică pe la sfârșitul anului 2018 când a locuit o perioadă scurtă în Paris.
„Acolo am văzut tot felul de artiști și am frecventat tot felul de scene underground care m-au motivat să mă apuc de un instrument. Prin 2019 mi-am luat prima chitara și am început să învăț singur. Am schimbat de la chitară la bass acum un an, când am aflat că Horațiu are o trupă și are nevoie de un bassist, prin urmare am intrat în Extemporal”, spune Ovidiu.
„Am știut instant (…) că vreau să fac și eu muzică”
Bogdan Opriș are 27 de ani și este toboșarul trupei. Până să înființeze împreună cu Horațiu trupa Extemporal, și-a petrecut mulți ani ca și chitarist, încă din perioada liceului, pe când încerca să stârnească simpatia fetelor.
„Țin clar minte când aveam 14 ani și am fost în vizită la vărul meu, iar el mi-a cântat la chitara lui electrică, pe un ton distorsionat, intro-ul piesei de la Nirvana, “Smells Like Teen Spirit”. Mi-a picat efectiv fața când am auzit riff-ul și am știut instant, în acel moment, că vreau să fac și eu muzică și să ajung cândva pe scenă”, spune Bogdan.
Chiar dacă primul lui contact cu muzica a fost prin prisma chitării – lucru care i-a oferit ocazia să cânte și cu alți artiști locali înainte de Extemporal – cea mai importantă conexiune pe care a avut-o dintotdeauna a fost cu ritmul. „Știam că semnătura mea ca artist și ca om este strâns legată de bătăile tobelor. Am simțit mereu o “nevoie” aproape necesară și un instinct natural puternic, crud, înspre percuție”, mai spune Bogdan.
Mereu a visat să devină toboșar, așa că a început să practice instrumentul în primăvara lui 2022, după ce a văzut un afiș local care promova cursuri de tobe.
De ce tocmai rock alternativ?
Bogdan și Horațiu au fondat trupa Extemporal la finalul anului 2022, iar Ovidiu li s-a alăturat la scurt timp. Deși inițial grupul a avut o formă diferită, au fost foarte entuziasmați când Arthur a acceptat să li se alăture ca și noul lor solist în toamna anului 2023.
I-am întrebat de ce tocmai rock alternativ? „Nu cred că putem zice că a fost o decizie să alegem rock-ul alternativ ca fiind sunetul nostru, cât faptul că genul ne-a găsit pe noi, prin lucrurile compuse și ce vrem să exprimăm.
Deși momentan ne încadrăm în acest gen, nu vrem să ne impunem o limitare prin el, acceptând orice reiese din noi cât timp prezentăm exact ceea ce simțim”, spune Bogdan.
Cine i-a inspirat?
Eram curios care sunt trupele lor preferate, artiștii care i-au inspirat.
Arthur: „Foo Fighters, Dream Theater, Gorillaz, Gentle Giant, Jamiroquai, Pink Floyd și din România, Timpuri Noi din vremurile vechi.”
Horațiu: „Românești: Pinholes, Byron, Implant Pentru Refuz, E-an-na, SPP, Omul cu șobolani, Robin and the Backstabbers, Dora Gaitanovici, E.M.I.L., Ska-nk, Timpuri Noi, Partizan, Alexandru Andrieș.
De afară: Title Fight, Alice In Chains, Incubus, Paramore, Nirvana, Soundgarden, Silverchair, Sum 41, blink-182, American Football, Mom Jeans, Tiny Moving Parts, Hot Mulligan, The Beatles.”
Ovi: „Trupele mele preferate sunt Oasis, The Strokes, The Stone Roses, Fontaines D.C., The Murder Capital, David Bowie.
Ca influențe pentru bass am artiști precum Peter Hook(Joy Division), Mani(The Stone Roses), Simon Gallup(The Cure), Andy Rourke(The Smiths), Carlos D(Interpol).”
Bogdan: „Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, blink-182, Paramore, Vița de Vie, Incubus, The Smashing Pumpkins, Queens Of The Stone Age, Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden, Foo Fighters, A Tribe Called Quest și multe altele.
Toboșarii precum Chad Smith, Travis Barker, Matt Cameron, Dave Grohl și Sorin “Pupe” Tănase au avut cu siguranță un rol foarte important în formarea amprentei mele ca artist și baterist.”
Cine compune și cine scrie textele în Extemporal?
„Una dintre valorile principale ale trupei noastre, cu care ne mândrim, este faptul că fiecare membru are frâu liber să își expună creativitatea și personalitatea, fără limite.
În principiu, toți avem o contribuție personală și semnificativă pentru fiecare piesă. Nu există reguli. De exemplu, Ovi a scris versurile pentru primul nostru single, ‘Veghe’.
Noi încercăm individual să ne construim personalitatea în trupă prin instrumentele pe care le practicăm. Astfel, fiecare piesă pe care o compunem are un spectru de culori împrumutat din noi, rezultatul final fiind o paletă de energii personale care se înțeleg între ele”, ne spune Bogdan.
În România, piața muzicală este dominată de genul comercial, că de aia e piață. Departe de a fi o muzică de nișă și totuși fără a fi „miezul de pe dodoașcă”, rock-ul alternativ s-a poziționat bine în preferințele fanilor.
„Am aprecia mai multă deschidere și înspre artiștii noi”
„Piața muzicală actuală din România pare că tinde să prioritizeze genuri diferite de rock alternativ, în ceea ce privește promovarea muzicii. Majoritatea trupelor rock care sunt propulsate, sunt cele care există deja de ani buni pe scena românească. Ceea ce nu e un lucru rău, dar cu siguranță am aprecia mai multă deschidere și înspre artiștii noi, mai puțin cunoscuți.
Credem că sunt o mulțime de artiști locali deosebit de talentați în scena muzicală din România. Vă încurajăm cu fermitate înspre a-i susține, iar poate în acest fel industria va fi mai primitoare și pentru stilurile muzicale din această sferă. Credem că muzica bună este cu siguranță prezentă în România”, spune Bogdan.
Trupa a abordat genuri și din zona pop-punk, poate puțin indie și grunge.
„În primăvara anului 2023 am avut un moment super cu trupa Ska-nk în FORM Space, când am intrat pe scenă în mijlocul concertului lor și le-am interpretat piesa “Fata cu breton”, de pe albumul “Pe acorduri de vară”.
Ne-am emoționat și am rămas plăcut surprinși când publicul ne-a cerut bis, continuând cu un cover “Soare cu dinți”, piesă de pe albumul “Bacovia Overdrive Vol. 1 Stalingrad” al trupei “Robin and the Backstabbers”. A fost cu siguranță o seară de neuitat, și dorim să le mulțumim pe această cale băieților de la Ska-nk pentru atitudinea lor prietenoasă, deschisă, și pentru profesionalismul lor”, mai spune Bogdan.
„Noi finanțăm albumul, strict din buzunarul nostru”
De curând au lansat primul lor single, „Veghe”. De obicei, un single anunță un viitor album. Așa este și în cazul lor.
„Primul nostru single, ‘Veghe’, anunță primul nostru album, la care lucrăm încă de anul trecut. Suntem încântați să vă anunțăm că majoritatea pieselor de pe album sunt finalizate, iar acum lucrăm la ele în studio”, spune Ovidiu.
„În prezent noi finanțăm albumul, strict din buzunarul nostru. Primul single a fost înregistrat la Music Hub împreună cu Brandon, iar Călin Blaga – membru trupei Outflow, pe care vă încurajăm să-i ascultați – s-a ocupat de partea de mix & master”, spune Bogdan.
Pentru ca uppercut-ul să fie cât mai eficient, Extemporal va lansa și un videoclip și, bineînțeles, poate vor reuși să facă și un turneu de promovare, ca orice trupă care se respectă.
„Dorim să investim resurse și înspre partea video. Deocamdată prioritatea noastră principală a fost să lucrăm la sound-ul nostru și să ne asigurăm că sunăm bine atât în studio, cât și pe scenă. Cu siguranță veți avea parte și de materiale video în viitorul apropiat. Încă nu am stabilit un turneu de lansare, dar încercăm să programăm cât mai multe evenimente”, încheie Bogdan.
Pentru iubitorii rock-ului în general și ai alternative rock-ului în particular, trupa clujeană Extemporal va concerta pe 25 februarie, în Euphoria Music Hall. Eu zic să nu-i ratați ca să nu regretați…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025

Șoferii care nu semnalizează la timp sau deloc schimbarea direcției riscă amenzi mai mari din 2025. Aceștia pot provoca accidente grave. Pentru că omit să semnalizeze, manevra îi poate lua prin surprindere pe ceilalți participanți la trafic.
Șoferii care nu semnalizează schimbarea direcției de mers se pot alege cu amenzi usturătoare. Începând de anul acesta, odată cu majorarea salariului minim brut, a crescut și punctul de amendă. Cu alte cuvinte, șoferii vor primi sancțiuni mai mari pentru nerespectarea acestei obligații, scrie Fanatik.
Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025
Potrivit legislației rutiere din România, toți participanții la trafic au obligația să semnalizeze ori de câte ori schimbă direcția de mers. Trecerea de pe o bandă de circulație pe alta se face conform anumitor reguli, iar cine nu le respectă, riscă să fie amendat.
Pentru mulți șoferi, schimbarea direcției poate părea o manevră banală, mai ales în zonele unde traficul nu este intens. Totuși, cei care nu semnalizează la timp, pot provoca accidente sau se pot alege cu amenzi usturătoare.
Codul Rutier 2025 definește schimbarea direcției de mers ca fiind orice viraj sau schimbarea de bandă. Șoferii trebuie să semnalizeze atunci când intră sau ies de pe un drum, când virează la dreapta sau la stânga într-o intersecție sau când schimbă banda de circulație.
Această abatere intră în clasa I de sancțiuni. Asta înseamnă că șoferii vor primi între 2 și 3 puncte de amendă. În situația în care s-au produs un accident din cauză că șoferul nu a semnalizat la timp schimbarea direcției, valoarea amenzii se dublează.
Șoferii care nu semnalizează corect schimbarea direcției de mers primesc între 405 și 607,5 lei amendă. Dacă nesemnalizarea a dus la producerea unui accident, amenda crește la 810 sau 1.012,5 lei.

Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei.
„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.
Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei
Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.
Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.
Piața valutară locală este monitorizată cu atenție de BNR, care este nevoită uneori să vândă euro pentru a stopa tendințele de depreciere. O creștere a cursului înainte de alegerile prezidențiale din mai ar pune în pericol procesul electoral.
Tranzacțiile de miercuri se realizau în culoarul 4,9771 – 4,9777 lei, iar media euro a urcat de la 4,9772 – 4,9775 lei, față de 4,9774 lei la jumătatea săptămânii trecute.
ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului
Economia românească s-ar putea confrunta cu riscul intrării în recesiune, în condițiile în care bugetul de stat pentru acest an a fost calculat pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
În comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR se arată că, „cele mai recente date și analize indică o încetinire pronunțată a creșterii în termeni trimestriali a economiei în trimestrul I 2025, implicând o dinamică anuală a PIB relativ similară celei din trimestrul precedent, în condițiile unor evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.”
O scădere a economiei poate fi însoțită de înrăutățirea notelor de țară de către marile agenții de rating, ceea ce ar ridica dobânzile și ar deprecia leul.
„Indicele ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,90 la 5,89%”
Miercuri, modificările marginale ale indicilor ROBOR s-au menținut, la două zile de la decizia BNR de a nu modifica rata de referință, care stagnează din august trecut la 6,50%.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,90 la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,06 la 6,07%.
Euro a profitat de reacția piețelor la decizia administrației americane de a impune tarife vamale de 104% la importurile din China, și s-a apreciat până la 1,1090 dolari, maxim al ultimelor patru luni. La această evoluție au contribuit scăderea puternică a acțiunilor pe Wall Street și vânzările pe termen lung de obligațiuni americane, în piață existând temeri de intrare în stagflație a economiei SUA, care au majorat cererea de „monede refugiu”, în special yenul și francul elvețian.
În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,5556 la 4,5115 lei.
„Prețul gramului de aur a crescut”
Moneda elvețiană s-a întărit sub pragul de 0,93 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 5,3084 la 5,3594 lei, maxim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui noiembrie trecut. În schimb, s-a menținut tendința de depreciere a lirei sterline, iar media ei a scăzut de la 5,8053 la 5,7821 lei, minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care obligațiunile britanice la 30 de ani au atins un maxim al ultimilor 27 de ani.
Prețul gramului de aur a crescut de la 440,1817 lei la 441,8413 lei, față de recordul de 463,3913 lei, atins miercurea trecută. Metalul galben s-a menținut sub recordul de 3.169,60 dolari/uncie, înregistrat în 3 aprilie, și se tranzacționa în culoarul 2.968,40 – 3.072,90 dolari/uncie.
În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2818 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 408,63 forinți/euro.
Căderea prețul companiilor tehnologice americane a provocat deprecierea bitcoin la 74.617 – 77.892 dolari și a ethereum la 1.390 – 1.494 dolari.
Radu Georgescu
CULTURA
Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.
„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.
Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației
Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.
Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:
– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.
Participare extinsă la nivel național și internațional
La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.
Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.
Educația – în centrul comunității
Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;
– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.
Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.