Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Casă transformată în bloc cu 12 apartamente în Cluj-Napoca. Clădirea a fost recepționată

Publicat


Fenomentul ”blocuri între case” persistă la Cluj-Napoca, iar unii dezvoltatori imobiliari demonstrează că pot trece cu ușurință peste lege, beneficiind de sprijinul unor funcționari. Cluj24 prezintă, pentru a doua oară, cazul unei case unifamiliale de pe strada Trifoiului nr. 8 din cartierul Bună Ziua transformată, într-un bloc cu 12 apartamente, care a și fost recepționat.

Una dintre persoanele cu cea mai mare “trecere” la Direcția de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca este Nicoleta Neag, despre care  Cluj24 a mai scris aici  în legătură cu construcția de pe str. Trifoiului nr. 8.  Contactată în octombrie 2021 de site-ul nostru, aceasta a negat că în zonă s-ar face altceva în afara proiectului propus, adică două case unifamiliale…

Casă transformată în bloc cu 12 apartamente în Cluj-Napoca. Primăria a recepționat clădirea ca fiind în regulă

Autorizație în starea de urgență

Nicoleta Neag a obținut în 21 septembrie 2020 Autorizația de Construire cu numărul 1284, eliberată în urma aprobării ”în stare de urgență” a documentației de urbanism PUD.

Este important de remarcat în acest caz graba cu care a fost întocmită și avizată documentația de urbanism PUD având-o ca beneficiar pe Nicoleta Neag în plină stare de urgență ca urmare a pandemiei COVID, în condițiile în care avizul arhitectului-șef al municipiului Cluj-Napoca, nr. 74, a fost emis pe data de 19.03.2020, iar Hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca, prin care a fost aprobată documentația de urbanism PUD cu 24 de voturi, a fost pe data de 24 aprilie.

Autorizația de construire a fost eliberată pentru construirea a două locuinţe unifamiliale cu regim de înălţime P+E şi S+P+E+R, împrejmuire teren, amenajări exterioare, proiectarea aparținând SC Atelier Schmidt SRL.

Potrivit documentului respectiv, prima clădire – C1 – are parter și un etaj, iar cea de-a doua – C2 – dispune de subsol, parter, un etaj și un etaj retras.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), ”unifamilial” înseamnă ”făcut pentru o singură familie”.

”Casă” de 540 de mp

Casa C2, căci aceasta este ”vedeta” are o amprentă la sol de 540,64 mp, un subsol de 534,92 mp (pentru calculul CUT = 160,02 mp), care include și 4 locuri de parcare, parterul are o suprafață de 540,64 mp, etajul 1, la fel, 540,64mp, iar etajul retras o suprafață de 338,44 mp. Suprafața construită desfăşurată este de 1.579,65 mp, valoarea lucrărilor ridicându-se la 500.000 de euro. Înălţimea maximă a clădirii a fost stabilită la 10 m.

De menționat că, în conformitate cu prevederile Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca, zona străzii Trifoiului nr. 8 face parte din UTR-Liu și permite doar construirea de case, având ”funcţiune rezidenţială de densitate mică (predominant locuinţe unifamiliale de divese tipuri – izolate, cuplate, înşiruite, covor”.

Regimul de înălțime maxim admis în zonă este de 3 niveluri supraterane, dar în cazul blocului dintre case avem 4 niveluri.

În cealaltă locuință unifamilială, C1, ar urma să locuiască chiar Nicoleta Neag, după ce va fi modificat accesul cu ieșire prin strada Nottara.

(Se văd cu ochiul liber 4 niveluri nu trei)

Recepție cu voie de la Primărie

”Casa unifamilială” C2 a fost recepționată de către o comisie în 4 august 2023, iar Cluj24 a solicitat Primăriei Cluj-Napoca punerea la dispoziție a procesului verbal de recepție.

Reprezentanții instituției au refuzat să pună la dispoziție acest document, precizând că ”nefiind un act emis de Primăria municipiului Cluj-Napoca nu este un act public şi ca urmare nu poate fi pus la dispoziţia unor terţi”.

”Este în sarcina investitorului ori proprietarului, după caz, să stabilească atât componenţa comisiei de recepţie, cât şi locul, data şi ora în care se întruneşte aceasta, administraţia publică locală emitentă a autorizaţiei de construire neavând atribuţii nici privind iniţierea procesului, nici privind deciziile luate ori componenţa comisiei în cadrul căreia este reprezentată numai printr-un singur reprezentant, cu sarcina expresă de a verifica corespondenţa dintre lucrările efectiv realizate şi prevederile autorizaţiei de construire emise.

De asemenea, comisia de recepţie se întruneşte de regulă la faţa locului pentru verificarea lucrărilor realizate, iar având în vedere semnarea procesului verbal de reprezentantul Primăriei, rezultă că lucrările realizate corespund autorizaţiei de construire emisă”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Cu alte cuvinte, reprezentantul primăriei în respectiva comisie de recepție a verificat imobilul C2, care în autorizație apare drept casă familială, și nu și-a dat seama că, de fapt, este ditamai blocul cu 12 apartamente…

După recepția din august, pentru corpul C2 Primăria Cluj-Napoca a eliberat și certificatul de atestare a edificarii constructiei nr. 509 din 26.09.2023.

Poliția Locală trebuia să verifice

Reprezentanții primăriei nu au menționat că procesul verbal de recepție este un act administrativ premergător emiterii Certificatului de atestare a edificării construcției, iar conform HG nr. 343 din 18.05.2017, art. 11, b) din componența comisiei de recepție la terminarea lucrărilor face parte, în mod obligatoriu, un reprezentant desemnat de către autoritatea administrației publice competente care a emis autorizația de construire, adică Primăria Cluj-Napoca.

Conform procedurii interne a serviciului Control urbanism și disciplina în construcții din cadrul Poliției Locale a Primăriei Cluj-Napoca, procesul verbal de recepție este semnat doar după controlul efectuat de către Poliția Locală, care atestă că au fost respectate prevederile din autorizația de construire.

Deși Cluj24 a cerut Primăriei să ne spună dacă a existat vreo verificare a reprezentanților acestui Serviciu al Poliției Locale, nu am primit niciun răspuns.

Recepție fără reprezentant al ISC

Cluj24 s-a adresat și Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) pentru a verifica dacă și reprezentantul acestei instituții a avut orbul găinilor la recepția imobilului, dar ni s-a transmis că nimeni de la ISC nu a făcut parte din comisia de recepție.

Acest lucru este cel puțin bizar, în condițiile în care prezența unui inspector la recepție era obligatorie potrivit HG nr. 343/2017.

”Componența de bază a comisiei de recepție la terminarea lucrărilor se va completa obligatoriu cu un reprezentant ISC pentru obiective de investiții, indiferent de sursa de finanțare, care constau în realizarea de construcții noi încadrate nu numai în categoria de importanță A – excepțională, B – deosebită, dar și în cazul clădirilor de categorie C – normală, precum și în cazul lucrărilor de intervenție la aceste categorii de construcții”, se arată în documentul citat.

Apartamentul 7 dintr-o casă

În Cartea Funciară aferentă imobilului C2 de pe strada Trifoiului nr. 8 a și fost notat ”antecontractul de vânzare cumpărare încheiat între Neag Nicoleta în calitate de promitent vânzător și XTRU METAL WORKS SRL Baia Mare în calitate de promitent cumpărător având ca obiect apartamentul nr. 7 cu suprafață utilă de 104,50 mp, locul de parcare nr. provizoriu 4 și cotele de teren aferente acestora”.

Dacă, așa cum scrie în autorizația de construire, C2 este casă unifamilială, cum de apare în CF apartamentul 7? Poate ne explică funcționarul de la Primărie care a participat la recepție și nu a văzut apartamentele…

Un alt apartament din cadrul acestui bloc a fost vândut chiar constructorului acestui imobil, care a executat lucrări și în cadrul altui proiect situat în ansamblul istoric Cetățuie, unde Nicoleta Neag a reușit să obțină o autorizație de construire pentru un imobil de 9 etaje.

(Planurile apartamentelor 10, 11 și 12 de la etajul retras)

Respectarea documentației de urbanism

Având în vedere că autorizația de construire a fost emisă în baza unei documentații de urbanism PUD, care “detaliază” accesele auto și pietonale, indicii urbanistici, regimul de înălțime, amplasamentul, volumetria, Primăria Cluj-Napoca avea obligația legală de a emite o autorizație de construire cu respectarea “întocmai” a documentatiei de urbanism aprobate.

În aceste condiții, se ridică un semn de întrebare și asupra legalității efectuării recepției imobilului având în vedere că la o recepție, chiar și parțială, amenajările exterioare ar fi trebuit să fie finalizate conform prevederilor din autorizația de construire.

Litigii cu vecinii

Conform PUD-ului, accesul în zona amplasamentului de la numărul 8 ar trebui să se realizeze prin strada Trifoiului, dar lucrurile s-au complicat.

Lângă acest teren pe care a construit cele două imobile, Nicoleta Neag a cumpărat un alt teren pe care în mod firesc a obținut o altă autorizație de construire, și l-a convins să intre în afacere pe Alexandru Marina, proprietarul Marina Properties, în vederea construirii unui duplex, iar acesta să îi dea drept de servitute pentru a ajunge direct la ”casa unifamilială” C2, accesul urmând să se facă din strada Nottara unde are casă Marina.

Acesta a acceptat inițial, știind că este vorba despre o casă unifamilială, iar pe drumul de servitude ar fi urmat să treacă o mașină a viitorului proprietar, maximum două, nu câte ar avea cei 12 proprietari care vor locui în bloc.

Din informațiile noastre, acest drum de servitute și acces nu este autorizat în autorizația de construire aferentă străzii Trifoiului nr. 8.

Surprins că apare bloc în loc de casă

Alexandru Marina a confirmat pentru Cluj24 că nu a deschis niciodată drumul de servitute după ce a realizat că acesta va deservi un bloc nu o casă unifamilială.

”M-a surprins când am văzut că dintr-o casă unifamilială a făcut, de fapt, un bloc cu 12 apartamente.

Eu o cunosc pe dna Neag de vreo 10 ani, dânsa a venit la mine și mi-a propus terenul pentru o casă sau un duplex și a spus că are o casă în spate și ar dori să aibă acces și un drept de servitute.

I-am spus că pentru o mașină – două nu mă deranjează, după care, când am văzut săpătura pentru casă mi-am dat seama că ceva nu e în regulă”, a spus Marina.

Acesta a precizat că a văzut proiectul ”casei unifamiliale” C2 care prevede, după compartimentarea făcută, minim 12 apartamente.

De altfel, Alexandru Marina a dat-o în judecată pe Nicoleta Neag și a cerut anularea servituții de trecere, în condițiile în care Nicoleta Neag nu scosese certificat de urbanism pentru respectivul drum de acces.

Procesul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, următoarea înfățișare fiind prevăzută în 11 aprilie 2024.

Drum ilegal

Văzând că nu mai are acces din strada Notarra, Nicoleta Neag a construit un alt drum pe terenul său, cu acces pe strada Trifoiului, pe care l-a și pavat pe o lungime de cca 60 de m, deși în acte apare ca zonă de grădină.

Întrebată de vecini cum și-a permis să construiască un astfel de drum pe un teren de grădină, Neag le-a spus că este vorba doar despre unul cu caracter ”temporar”, fără să le precizeze când terenul va redeveni grădină, ca în acte.

Drumul de acces a fost improvizat în partea de nord a imobilului, din pavaj, deși a fost autorizat în partea de sud a clădirii și “desenat” ca având o lățime de 3,5 m, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, nici distanțele nu au fost respectate față de limita de proprietate.

O altă prevedere legală impune în cadrul unor accese pentru clădiri rezidențiale cu o lungime mai mare de 25 m ca lățimea minimă a accesului auto să fie de 7 m. Prin autorizarea unei locuințe unifamiliale, această prevedere este evitată.

Noua cale de acces, diferită de PUD

(Cu verde, drumul aprobat prin PUD, cu roșu noul drum pavat)

De asemenea, mai trebuie menționat că legea nu permite întocmirea unor documentații de urbanism cu scopul de a intra în legalitate.

Noua cale de acces este realizată diferit față de cea reglementată prin Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), plan care nu putea fi modificat decât prin reluarea întregii proceduri, odată cu solicitarea unui nou certificat de urbanism.

Accesul spre imobilul C2 trebuia să se facă în conformitate cu PUD și autorizația de construire prin partea de sud a parcelei.

De asemenea, accesul auto și pietonal pe parcelă este autorizat conform planului de situație vizat spre neschimbare, iar acesta nu poate fi modificat legal prin intermediul unei simple dispoziții de șantier.

Conform PUG-ului, autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă există posibilităţi de acces la drumurile publice, în mod direct, iar pe o parcelă se pot prevedea un singur acces pietonal şi un singur acces carosabil, or pe lângă ieșirea spre strada Trifoiului, Nicoleta Neag vrea și accesul dinspre strada Notarra.

Zid de sprijin drept gard

Mai mult, Nicoleta Neag și-a permis să scoată un gard de sârmă de separare între parcela sa și a unor vecini, fără să le ceară acordul, iar în locul lui a construit un gard din beton, care este, de fapt, un zid de susținere a cărui fundație ”mușcă” și din terenul acestora.

Zidul ajunge de la 1,20 m înălțime la 2,20 m pe o anumită porțiune.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca a fost sesizată în legătură cu acest gard/ zid de susținere, dar nu s-a luat nicio măsură.

Ridicarea acestui zid de susținere se putea face doar cu acordul vecinilor, conform Legii nr. 50 /1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii si cu respectarea Codului Civil.
Respectivul acord se dă doar prin expertiză, care se emite doar în urma efectuării unui studiu de stabilitate a terenului.

Or în PUD nu există niciun zid de susținere…

Blocul, mai rentabil decât o casă

Un consultant imobiliar a explicat pentru Cluj24 că firma din Baia Mare, care ar fi beneficiara apartamentului nr. 7 din bloc, a fost cea care a realizat tâmplăria de sticlă atât pentru imobilul de pe strada Emil Racoviță nr. 29, un alt proiect controversat al Nicoletei Neag, cât și pentru cel de pe strada Trifoiului nr. 8, astfel că a primit un apartament în contul lucrărilor.

”Terenul pe care s-a edificat construcția ar fi fost cumpărat cu sumă de  500.000 – 600.000 euro, dar valoarea acestuia este dată de ce se autorizează pe el.

În mod normal, aplicând succesiv diferitele restrângeri impuse de către legislația de urbanism, pe acest teren se putea construi în mod legal doar o locuință mai mare, pe suprafața de 540 de mp, ceea ce îl făcea nerentabil pentru o singură casă.

Dar datele se schimbă în cazul edificării unui bloc de locuinte, iar dezvoltatorul imobiliar poate ajuge să obțină doar din vânzarea apartamentelor un profit estimativ de peste 1,5 milioane euro”, a explicat consultantul imobiliar.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
2 Comentarii

2 Comments

 1. Oana

  decembrie 18, 2023 la 12:45 pm

  pe site ul primăriei apare ca s-a emis o autorizatie pentru modificarea proiectului în decembrie 2023

  • V.M.

   decembrie 18, 2023 la 4:22 pm

   Pentru casa C1, prima, nu pentru C2, care e blocul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Concediere colectivă a peste 200 de angajați de la fostul combinat Mechel Câmpia Turzii. Sprijin de la AJOFM Cluj

Publicat

De

Reprezentanții AJOFM Cluj sunt prezenți în această perioada la societatea Industrial Steel Wires Câmpia Turzii SRL, fostul combinat Mechel, pentru a veni în sprijinul celor peste 200 de angajați care își vor pierde locurile de muncă prin concediere colectivă.

Consilierii agenției le oferă servicii suport legale necesare reintegrării pe piață muncii.

Concediere colectivă a peste 200 de angajați de la fostul combinat Mechel Câmpia Turzii. Sprijin de la AJOFM Cluj

”În conformitate cu prevederile articolul 51 din Legea 76/2002, AJOFM Cluj asigură servicii de preconcediere, în principal, prin activități precum informarea privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare și de formare profesională, plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local și instruirea în modalități de căutare a unui loc de muncă, reorientarea profesională pe piața muncii sau prin cursuri de formare, sondarea opiniei salariaților și consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a șomajului”, au spus reprezentanții AJOFM Cluj.

Directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean dorește, să asigure angajații afectați de această măsură că agenția va acorda în această perioadă tot sprijinul necesar în vederea realizării serviciilor specializate de ocupare, aflându-se în legatură permanentă cu societatea angajații acesteia.

Măsuri imediate

”Analiza efectuată la acest moment a vizat măsurile imediate ce pot fi adoptate pentru reducerea impactului social prin identificarea unor soluții pentru persoanele care vor fi disponibilizate, printre care se numără organizarea unei burse locale a locurilor de muncă, înainte de termenul la care vor înceta contractele de muncă ale salariaților și feectuarea analizei locurilor de muncă vacanțe din regiune și asigurarea informării și consilierii profesionale a fiecărui angajat”, a spus Chiciudean

AJOFM Cluj va contacta angajatorii relevanți din județ în vederea identificării unor locuri de muncă vacanțe compatibile cu meseriile persoanelor care vor fi disponibilizate.

De asemenea, se va preocupa de identificarea și orientarea spre programele de formare profesională cele mai potrivite reorientării profesionale pentru meserii solicitate pe piața de muncă locală.

Citește mai departe

EDUCATIE

Simulare Evaluare Națională. Niciun elev de clasa a VIII-a din Cluj nu a obținut media 10. Peste 72% au medii peste 5

Publicat

De

Niciun elev nu a obținut media 10 la simularea examenului de Evaluăre Naționale în județul Cluj. Au fost în total 8 note de zece la limba română, limba maternă și matematică, disciplinele la care au avut loc simulările.

La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională s-a desfășura în 110 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din municipiul Cluj-Napoca, pentru cei 5.834 de elevi ai claselor a VIII-a. 304 elevi nu s-au prezentat.

Simulare Evaluare Națională. Niciun elev de clasa a VIII-a din Cluj nu a obținut media 10. Peste 72% au medii peste 5

Elevii clujeni au aflat luni, după întoarcearea din vacață, rezultatele obținute la simularea examenului, care a avut loc în perioada 5-7 februarie.

În județul Cluj, rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a la simularea examenului de Evaluare Națională evidențiază o rată a notelor peste 5 de 72,73%, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj.

În ceea ce privește mediile, 27,27% nu au reușit să obțină 5.

Ce note au obținut elevii clujeni

72,73% au avut medii peste 5, dintre care cele mai multe au fost cele între 6 și 6,99, obținute de 987 de elevi.

831 de elevi au avut medii între 8 și 8,99, 296 de elevi au obținut medii între 9 și 9,99 și nu a fost nicio medie de 10.

La limba și literatura română, 68 de elevi au primit note între 1 și 1,99. Cei mai mulți elevi au obținut note între 8 și 8,88, respectiv 1.236. La această disciplină 3 elevi au obținut nota 10.

La matematică au fost 71 de note între 1 și 1,99 și 1.005 între 4 și 4,99.

Au fost trei note de 10 la matematică, dar cei mai mulți elevi care au luat note de trecere, respectiv 841, au obținut note între 5 și 5,99.

La limba și literatura maternă 59 de elevi au primit note între 1 și 4,99. 166 de elevi au obținut note între 8 și 8,99 și tot atâția între 9 și 9,99. La această disciplină doi elevi au obținut nota 10.

Notele elevilor, pe tranșe, la fiecare disciplină

Notele, discutate cu elevii și părinții

Notele obținute la simulările naționale se trec în catalog numai la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui.

Elementul de noutate al acestei sesiuni a simulării examenului de Evaluare Națională, a constat în faptul că, la finalul fiecărei probe de examen, lucrările elevilor au fost scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori din alte județe decât cel de proveniență a lucrărilor.

Rrezultatele elevilor urmează să fie analizate, în perioada următoare, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, potrivit IȘJ Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. La 1 martie se DESCHIDE oficial Parcul Zorilor din Cluj-Napoca

Publicat

Parcul Zorilor, situat în cartierul cu același nume din Cluj-Napoca,  a fost amenajat pe o suprafață de 1,2 hectare, iar investiția se ridică la 1,6 milioane de euro. Proiectul a inclus plantarea a 188 arbori și 244 arbuști, precum și instalarea unui sistem de irigație.

Din suprafața totală a parcului, 90% reprezintă suprafață verde, iar restul cuprinde alei, piste de biciclete, respectiv amenajări specifice unui parc.

VIDEO. La 1 martie se DESCHIDE oficial Parcul Zorilor din Cluj-Napoca

În parc au fost amenajate:

– zonă cu fântâni pavimentale
– loc de joacă cu dotări moderne pentru copii,

– zonă de recreere pentru seniori unde vor fi instalate mese de șah
– zonă de fitness

– zone de promenadă și piste pentru biciclete
– grup sanitar cu funcție de autocurățare și cișmele
– parcare pentru biciclete, bănci, sistem de supraveghere cu camere video

„La 1 martie, deschidem parcul Zorilor (ridicăm împrejmuirea). Acum se lucrează la ultimele detalii. Vă așteptăm la plimbare și la mișcare”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj e la 10 puncte de liderul FCSB şi n-o mai poate ajunge. Clasamentul la zi

Publicat

De

minge fotbal

Cu 3 etape înainte de finalul sezonului, FCSB s-a îndepărtat la 10 puncte de CFR Cluj şi Rapid şi nu mai poate fi ajunsă, cel puţin până la, eventual, play off.

Meciurile din etapa a 27-a a Superligii de fotbal au loc de vineri până luni.

Rezultate:

Vineri 23 februarie
AFC Hermannstadt – FCU 1948 Craiova 1-0 (0-0), Stadion Municipal – Sibiu
A marcat: Ruben Fonseca (88).
Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Andrei Constantinescu (Bucureşti); al patrulea oficial: George Cătălin Roman (Timişoara)
Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad); arbitru asistent video: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Marian Ivan (Braşov) – LPF

FC CFR 1907 Cluj – Dinamo Bucureşti 4-0 (0-0), Stadion ”Dr. Constantin Rădulescu” – Cluj-Napoca
Au marcat: Daniel Bîrligea (52), Karlo Muhar (68), Philip Otele (79, 82).
Arbitru: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitri asistenţi: Alexandru Vodă (Alba Iulia), Mihăiţă Necula (Bucureşti); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Sebastian Colţescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Iulian Dima (Bucureşti)
Observatori: Octavian Şovre (Satu Mare) – CCA, Ioan Bogdan (Arad) – LPF

Sâmbătă 24 februarie
AFC UTA Arad – FC Petrolul Ploieşti 1-0 (1-0), Arena ”Francisc Neuman” – Arad
A marcat: Marcelo Freitas (45+1).
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraş); arbitri asistenţi: Stelian Slabu (Braşov), Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj); al patrulea oficial: Marius Omuţ (Satu Mare)
Arbitru video: Szabolcs Kovacs (Carei); arbitru asistent video: Ioan Alexandru Corb (Satu Mare)
Observatori: Zoltan Szekely (Baia Mare) – CCA, Ioan Mărginean (Alba Iulia) – LPF

FC Farul Constanţa – SC Oţelul Galaţi 1-1 (1-0), Academia Hagi – Stadion Central – Ovidiu
Au marcat: Constantin Budescu (31 – penalty), respectiv Frederic Maciel (68).
Arbitru: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitri asistenţi: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca), Ferencz Tunyogi (Zalău); al patrulea oficial: Ovidiu Robu (Chitila)
Arbitru video: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitru asistent video: George Cătălin Găman (Craiova)
Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) – CCA, Iuliuss Nemţeanu (Ghermăneşti/Ilfov) – LPF

FC Politehnica Iaşi – FC Rapid Bucureşti 3-1 (0-0), Stadion ”Emil Alexandrescu” – Iaşi
Au marcat: Adel Bettaieb (55), Alin Roman (87), Shayon Harrison (90+4), respectiv Ermal Krasniqi (52).
Arbitru: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitri asistenţi: Ovidiu Artene (Vaslui), Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti); al patrulea oficial: Claudiu Marcu (Constanţa)
Arbitru video: Bogdan Dumitrache (Bucureşti); arbitru asistent video: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Observatori: Iosif Olah (Sfântu Gheorghe) – CCA, Ioan Mironaş (Piatra Neamţ) – LPF

Duminică 25 februarie
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – FC Universitatea Cluj 0-0, Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe
Arbitru: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitri asistenţi: Mircea Orbuleţ (Bucureşti), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Iulian Dima (Bucureşti)
Arbitru video: Marcel Bîrsan (Bucureşti); arbitru asistent video: Andrei Antonie (Bucureşti)
Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – CCA, Octavian Goga (Braşov) – LPF

FC FCSB – AFC Botoşani 3-2 (1-0), Arena Naţională – Bucureşti
Au marcat: Florinel Coman (6, 76), Joyskim Dawa (71), respectiv Francesco Margiotta (46), Reagy Ofosu (90+4).
Cartonaşe roşii: Nana Antwi (18), Juan Kaprof (FC Botoşani, 56), Darius Olaru (FCSB, 90+1).
Arbitru: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea); arbitri asistenţi: Marius Badea (Râmnicu Vâlcea), Ionuţ Marius Bobe (Bucureşti); al patrulea oficial: Ana Maria Terteleac (Berceni)
Arbitru video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti); arbitru asistent video: Ionuţ Coza (Cernica)
Observatori: Vasile Bratu (Slobozia) – CCA, Ştefan Popa (Bucureşti) – LPF

Luni 26 februarie
Universitatea Craiova – FC Voluntari (Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova, 20:00)

Clasamentul la zi

loc echipa M V E Î GM-GP P
1 FCSB 27 17 7 3 50-23 58
2 CFR Cluj 27 14 6 7 50-26 48
3 Rapid 27 13 9 5 46-30 48
4 Farul Constanţa 27 11 8 8 36-36 41
5 Universitatea Craiova 26 10 9 7 39-33 39
6 FC Hermannstadt 27 8 13 6 32-28 37
7 UTA 27 9 10 8 32-36 37
8 Petrolul Ploieşti 27 7 14 6 26-26 35
9 Universitatea Cluj 27 8 11 8 33-38 35
10 Sepsi OSK 27 9 7 11 35-32 34
11 Oţelul Galaţi 27 6 14 7 27-29 32
12 FC U Craiova 1948 27 9 3 15 39-44 30
13 Politehnica Iaşi 27 7 9 11 31-42 30
14 FC Voluntari 26 6 9 11 29-41 27
15 Dinamo 27 6 4 17 20-41 22
16 FC Botoşani 27 3 11 13 29-49 20

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax