Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „Cârtițele” pentru metroul din Cluj au ajuns la Florești. 32 de transporturi agabaritice de până la 160 de tone!

Publicat


Cârtițele” (tunnel boring machine sau TBM) care vor săpa tunelurile pentru linia de metrou din Cluj au ajuns în Florești. Ultimele componente pleacă astăzi din Portul Constanța.

Componentele utilajelor TBM (Tunnel Boring Machine), cunoscute drept „cârtițe”, care vor săpa galeriile metroului din Cluj, au ajuns în Florești după un transport complex. Nu mai puțin de 32 de transporturi agabaritice au adus piesele din Portul Constanța, cel mai greu dintre acestea având 160 de tone.

Ultimele componente pornesc astăzi spre Cluj

Cristian Georgescu, technical supervisor la firma Holleman, a arătat pentru Cluj24 că transporturile s-au realizat fără incidente până în prezent, iar ultimele componente vor pleca astăzi din Portul Constanța.

„Mai avem încă pe drum componente, astăzi pleacă din Portul Constanța ultimele componente. Mâine seară, cel târziu poimâine dimineață vor ajunge aici. Nu au fost incidente, datorită faptului că graficul a fost pregătit cu atenție în prealabil, totul a fost organizat pe baza unui proiect de transport, am făcut verificări amănunțite pe teren în prealabil, au fost trei trasee diferite pentru aceste componente, în funcție de greutatea lor. Graficul a fost realizat în funcție de ce ne-a comunicat CNAIR legat de tonajele de pe drumuri”, a declarat Cristian Georgescu.

Transporturile, planificate timp de patru luni

Pregătirea transportului a durat aproximativ patru luni, iar echipa a reușit să gestioneze cu succes diverse provocări legate de infrastructura rutieră.

„Am pregătit proiectul pentru transport timp de circa patru luni, au fost multe detalii de pus la punct pentru transportul de tonaj mare. Știți prea bine că infrastructura la noi este în plină dezvoltare acum și au început să apară obstacole. Am colaborat cu autoritățile locale, cu toate autoritățile cu responsabilități pe infrastructură”, a mai arătat reprezentantul firmei.

Sursa video: Lucian Girbe

Transporturi de până la 160 de tone

Cele mai mari transporturi, cântărind până la 160 de tone, au fost realizate cu ajutorul unor trailere modulare cu 16 axe, pentru a distribui greutatea și a proteja structurile rutiere.

„Cele mai mari transporturi au avut o greutate totală de 160 de tone, configurate pe niște trailere modulare a câte 16 axe, pentru a nu depăși greutatea de axe. Alte transporturi au fost de 130 de tone, de 105 tone, am avut și transporturi normale, și de 70, 60 de tone, dar în principiu toate au avut depășiri de dimensiuni, de lățime, de înălțime. Asta a făcut puțin mai grea deplasarea, dar și traficul, însă s-a circulat mai mult noaptea, pentru a evita blocajele. În total au fost 32 de transporturi agabaritice”, a mai explicat acesta.

Asamblarea „cârtițelor” va dura circa trei luni, iar primele săpături sunt așteptate să înceapă în luna martie, moment în care utilajele vor intra în subteran pentru a excava galeriile viitoarei linii de metrou din Cluj.

Sursa video & foto: Florin Țene



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Salariații vor putea verifica în timp real contractul de muncă. Guvernul a aprobat noul sistem REGES-ONLINE

Publicat

De

Salariații vor putea verifica în timp real contractul de muncă

Guvernul a aprobat noul sistem online REGES-ONLINE pentru evidența salariaților, care va înlocui Revisalul

Acest sistem va simplifica accesul angajatorilor și salariaților la informațiile privind relațiile de muncă, reducând birocrația și eficientizând actualizarea datelor.

Salariații vor putea verifica în timp real contractul de muncă

Prin noul sistem, salariații vor putea verifica dacă toate condițiile negociate cu angajatorul, inclusiv salariul și programul de muncă, sunt corect înregistrate în contractul individual de muncă. De asemenea, aceștia pot opta să primească notificări online atunci când angajatorul transmite noi înregistrări în sistem.

„Astăzi facem un pas major în digitalizarea gestionării relațiilor de muncă în România. Înregistrarea elementelor contractului de muncă va fi complet digitalizată, printr-un sistem informatic nou, ce va permite accesul online la datele actualizate privind relația de muncă și face acest proces mai simplu și mai eficient. REGES-ONLINE va înlocui vechiul sistem, care era depășit raportat la volumul de informații aferente relației de muncă, complexitatea acestora și evoluția tehnologiei”, a declarat ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Beneficiile noului sistem

Implementarea REGES-ONLINE va aduce numeroase avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori și autorități:

  • Digitalizare completă, fără necesitatea instalării altor programe pe calculator;
  • Acces online în timp real la datele contractuale pentru angajați, angajatori și autorități;
  • Interoperabilitate cu alte baze de date naționale;
  • Obligația angajatorilor de a înregistra toate elementele contractelor individuale de muncă în timp real;
  • Acces direct pentru salariați la datele proprii, inclusiv posibilitatea de verificare a corectitudinii informațiilor și descărcarea unui extras pentru dovedirea vechimii în muncă;
  • Notificări prin aplicație sau e-mail la orice înregistrare transmisă de angajator;
  • Eliminarea birocrației și a deplasărilor la inspectoratele teritoriale de muncă pentru informații;
  • Securitate cibernetică sporită și protecție avansată a datelor.

Cum se va face tranziția de la Revisal la REGES-ONLINE

Angajatorii vor avea la dispoziție o perioadă de tranziție de 6 luni pentru a trece de la vechiul sistem Revisal la noul REGES-ONLINE. Procedura de acces și de operare a datelor va fi stabilită prin ordin al ministrului muncii în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. REGES-ONLINE este finanțat din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Incertitudinea politică ne costă și forțează atingerea pragului de 5 lei pentru un euro

Publicat

Euro se apropie de 5 lei

Incertitudinea politică ridicată și situația în care se află finanțele publice au ridicat constant costurile cu care se poate împrumuta România atât din piața locală cât și cea externă, arată analistul economic Radu Georgescu.

Evoluția pune presiune pe cursul leu/euro și forțează atingerea pragului de 5 lei.

Incertitudinea politică ne costă. Mult

Scumpirea creditelor se datorează și modificării perspectivei ratingului de țară de la „stabil” la „negativ” de toate cele trei mari agenții: Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch, arată Radu Georgescu.

În acest moment, dobânda pentru titlurile de stat românești cu scadența la zece ani este de 7,3%, față de 2,95% în zona euro sau 5,7%, în cazul Poloniei, respectiv 6,6% în cel al Ungariei.

O recentă analiză a agenției Fitch atrage atenția asupra faptului că „ciclul electoral prelungit este probabil să întârzie măsuri suplimentare de consolidare fiscală cel puţin până în a doua jumătate a anului 2025 (…) Fără măsuri suplimentare, considerăm că există riscuri pentru prognoza noastră privind deficitul din 2025, estimat la 7,5% din PIB, mai ales având în vedere deficitele lunare mari de la începutul anului 2025”.

Cursul euro e aproape de 5 lei

Deprecierea monedei unice față de cea americană, a ridicat nivelul aversiunii față de risc în cazul valutelor de la marginea zonei euro. Astfel, arată analistul economic Radu Georgescu, cursul euro a urcat de la 4,9761 la 4,9772 lei iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9765 – 4,978 lei.

Tendința de scădere marginală a dobânzilor interbancare a continuat și joi. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a alunecat de la 5,91 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la la 5,98%, iar cel la 12 luni a coborât la 6,06%.

Taxele anunțate de Donald Trump scad acțiunile producătorilor europeni

Anunțul făcut de Donald Trump referitor la introducerea, începând cu data de 2 aprilie, a unei taxe de 25% la importurile de autoturisme a provocat ieșiri de pe piețele europene și scăderi ale acțiunilor producătorilor europeni. În aceste condiții, arată Radu Georgescu, cotațiile euro au coborât până la 1,0733 dolari, minim al ultimelor trei săptămâni, iar media monedei americane a urcat de la 4,6113 la 4,6173 lei.

Cererea de monedă elvețiană se menține la cote ridicate, ea fiind considerată drept un „refugiu”. Cursul francului elvețian a urcat la 5,2210 lei iar cel al lirei sterline la 5,9711 lei.
La mai mult de o lună după ce a atins recordul de 452,3179 lei, prețul gramului de aur a atins un nou maxim istoric de 453,2378 lei.

Aurul a atins un nou record

Creșterea s-a datorat aprecierii monedei americane dar și a faptului că metalul galben a atins un nou record de 3.062,20 dolari/uncie, arată analistul Radu Georgescu.

În regiune, media monedei maghiare se deprecia la 400,47 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,1913 zloți/euro. Bitcoin fluctua între 85.855 și 87.776 dolari iar ethereum între 1.988 și 2.037 dolari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Luni începe Programul Rabla pentru sobe

Publicat

soba

Luni, 31 martie, de la ora 10.00, va începe Programul Rabla pentru sobe, anunță Ministerul Mediului. Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie, ora 23:59.

„Rabla pentru sobe înseamnă mai puține lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă așadar o economie și o presiune mai mică pusă pe pădurile României, dar înseamnă, în același timp și un mediu mai curat. Discutăm despre sobe cu înaltă eficiență energetică și despre o reducere la aproape o treime a cantității de lemn de foc necesară în timpul iernii. Rabla pentru sobe are în acest an un buget de 500 milioane de lei”, a spus, joi, ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet.

Luni începe Programul Rabla pentru sobe

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59.

Rabla pentru sobe se adresează exclusiv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare UAT este alocată suma de maximum 560.000 lei.

„Programul are caracter multianual”

Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale.

După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci ani de la declararea pandemiei de COVID. Efectele de durată ale virusului

Publicat

covid

Au trecut cinci ani, cu sute de milioane de cazuri, după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de Covid-19. Oamenii de știință obțin o imagine mai clară a modului în care virusul poate afecta organismul mult timp după ce infecția pare să fi trecut.

Unele dintre efectele Covid au devenit evidente la scurt timp după ce virusul a început să se răspândească. Am înțeles rapid cât de mortală poate fi o infecție, în special pentru cei cu afecțiuni preexistente, precum diabetul și bolile de inimă. Dar a fost nevoie de ani de cercetare pentru a începe să înțelegem cum o criză de Covid poate duce la schimbări de durată, uneori invizibile, în diferite părți ale corpului.

Cinci ani de la declararea pandemiei de COVID. Efectele de durată ale virusului

Unele dintre aceste efecte, cum ar fi oboseala cronică și ceața cerebrală, sunt considerate Covid de lungă durată, definite ca simptome ale unei infecții care persistă timp de cel puțin trei luni. Conform unor estimări, 400 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu o formă sau alta de long-Covid. Dar o infecție poate duce și la alte probleme, inclusiv la afectarea plămânilor și a inimii și la modificări ale microbiomului intestinal, care nu sunt întotdeauna recunoscute precum Covid de lungă durată, dar care pot avea totuși un efect de durată asupra sănătății noastre.

Acum avem o idee mai bună despre ceea ce ar putea fi în spatele acestor schimbări, inclusiv rolul inflamației răspândite pe care Covid o poate provoca. Pentru majoritatea oamenilor, inflamația va dispărea odată ce virusul dispare. Dar pentru unii, dacă „face ravagii” prea intense sau persistă ca o „ardere lentă” pentru prea mult timp, poate face ravagii în organism, a declarat Dr. Braden Kuo, neurogastroenterolog la Massachusetts General Hospital, potrivit New York Times.

Plămânii

Covid irită plămânii și poate cauza probleme pe termen lung, cum ar fi dificultăți persistente de respirație și tuse. În cazuri rare, Covid poate determina pacienții să dezvolte pneumonie și să lase cicatrici și mase mici de țesut, numite noduli, în plămâni. Aceste cicatrici pot îngreuna respirația. Studiile mici au sugerat că peste 10 la sută dintre persoanele spitalizate cu o infecție cu Covid aveau cicatrici pulmonare și alte probleme doi ani mai târziu.

Cauza: Virusul invadează celulele de-a lungul căilor respiratorii, provocând inflamații care pot ataca și uneori distruge țesutul pulmonar sănătos. Acest lucru poate afecta capacitatea plămânilor de a furniza oxigen în întregul organism, a declarat Dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic principal la Universitatea Washington din St. Louis. Pe măsură ce plămânii încearcă să se recupereze și să se repare, ei formează cicatrici. Dar țesutul cicatricial în sine poate rigidiza plămânii și reduce capacitatea pulmonară, ducând la simptome de durată, cum ar fi tusea și dificultăți de respirație.

Intestinul

Covid poate provoca simptome pe termen scurt, cum ar fi greață, vărsături și diaree. Dar la unele persoane, Covid poate duce la probleme gastrointestinale cronice, precum reflux, constipație, diaree și dureri abdominale. Aceste probleme pot dura luni sau chiar ani. Într-un studiu din 2024, cercetătorii au estimat că atacurile cu Covid au lăsat până la 10% dintre persoane cu dureri abdominale de durată și 13% cu probleme gastrointestinale un an mai târziu.

Cauza: Oamenii de știință nu știu exact de ce Covid poate afecta atât de mult funcționarea normală a intestinului, dar înțeleg mai bine care ar putea fi cauza. De exemplu, acum este clar că virusul poate perturba microbiomul intestinal, reducând microbii benefici și crescând numărul celor dăunători. Microbii „buni” pot ajuta la reducerea inflamației, în timp ce microbii „răi” o pot crește.

Inflamația provocată de infecția în sine, precum și de microbii intestinali modificați, ar putea afecta mucoasa intestinului. Acest lucru poate permite toxinelor și componentelor descompuse ale alimentelor să scape din intestin în alte țesuturi ale corpului. Celulele imunitare ar putea apoi declanșa un răspuns de tip alergic la anumite alimente, ducând la intoleranțe alimentare.

Inflamația poate, de asemenea, să „mestece” nervii care semnalizează durerea în intestin sau care controlează contracțiile intestinale care mențin alimentele în mișcare, a declarat Dr. Kuo. Acest lucru poate provoca dureri de stomac sau intestinale sau poate face ca alimentele să se deplaseze prea repede sau prea încet prin tractul digestiv, rezultând simptome precum diareea sau constipația.

Creierul

În perioada de vârf a unei infecții, pacienții dezvoltă adesea dureri de cap și se pot simți amețiți și confuzi. Uneori se luptă să găsească cuvintele potrivite, au dificultăți de concentrare sau de urmărire a unei conversații sau constată că au lacune în memorie.

Aceste simptome pot persista: Studiile au constatat că aproximativ 20 până la 30 % dintre persoanele infectate cu Covid au prezentat ceață cerebrală cel puțin trei luni după infecția inițială. Cercetările arată, de asemenea, că Covid poate duce la afecțiuni precum anxietatea sau depresia, sau poate exacerba problemele de sănătate mintală existente.

Cauza: Oamenii de știință încă lucrează pentru a identifica toți factorii care contribuie la problemele neurologice de durată după Covid. Dar un vinovat pare clar: inflamația persistentă, care deteriorează neuronii și inhibă crearea de conexiuni cheie între sinapse. Toate acestea pot provoca simptome precum cele descrise mai sus. Unii cercetători cred, de asemenea, că zonele creierului implicate în cogniție și emoții sunt deosebit de vulnerabile la inflamație, ceea ce ajută la explicarea de ce o infecție poate induce sau agrava problemele de sănătate mintală.

O altă teorie este că virusul perturbă bariera hemato-encefalică, care protejează țesutul cerebral și este vitală pentru funcția cognitivă.

Fragmente ale virusului pot, de asemenea, să rămână în creier pe termen lung, ceea ce ar putea explica de ce unele simptome cognitive durează și după infecția inițială.

Inima

O infecție cu Covid-19 crește riscul de probleme cardiace, inclusiv atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale mușchiului cardiac și bătăi neregulate ale inimii, cunoscute sub numele de aritmie. Un studiu amplu a constatat că având Covid a dublat riscul unui eveniment cardiovascular major timp de până la trei ani.

Cauza: Atunci când aveți o infecție acută cu Covid, stresul provocat de febră și inflamație poate solicita excesiv inima. În cazul unei persoane care are deja plăci acumulate în artere sau mușchiul inimii care a început să devină rigid, această solicitare poate duce la o bătaie neregulată a inimii sau la un atac de cord.

Dar oamenii de știință cred că, mai frecvent, virusul provoacă inflamații care lezează mușchiul inimii. Virusul poate, de asemenea, să afecteze celulele care căptușesc vasele de sânge, ducând la inflamarea acestora. Aceasta ar putea provoca formarea unui nou cheag sau ar putea face ca placa existentă să se desprindă și să blocheze un vas de sânge. Acest tip de blocaj poate provoca moartea subită în urma unui atac de cord sau poate duce la deteriorarea în aval a mușchilor inimii și a altor țesuturi, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă sau aritmie.

Persoanele care au fost spitalizate pentru Covid au cel mai mare risc pe termen scurt și lung de complicații cardiace. Unele cercetări sugerează că persoanele cu o grupă de sânge non-O – A, B sau AB – au un risc deosebit de crescut, poate pentru că grupa de sânge poate fi legată de modul în care sângele se coagulează.

Sistemul circulator

Studiile efectuate pe pacienții cu long-Covid arată că organismul lor are probleme în a transfera sângele din picioare și abdomen către inimă. Acest lucru poate reduce cantitatea de sânge pe care inima o pompează, cauzând oboseală, dificultăți de respirație și o senzație de rău după efort.

Cauza: Nu este clar de ce apar aceste probleme circulatorii, dar oamenii de știință presupun că, la unii pacienți, inflamația afectează anumite fibre nervoase din afara creierului și a măduvei spinării care reglează capacitatea de strângere a vaselor de sânge. Acest lucru ar putea duce la afectarea fluxului sanguin, a declarat Dr. David Systrom, medic pneumolog și de îngrijire critică la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

La unii pacienți cu long-Covid, se pare, de asemenea, că mușchii sunt mai puțin capabili să extragă oxigen din sânge decât în mod normal, împiedicându-le capacitatea de a ține pasul cu exercițiile fizice, a spus Dr. Systrom. În plus, este posibil ca mitocondriile – centralele de producere a energiei din celule – să nu funcționeze corespunzător sau la capacitate maximă, oferind o altă lovitură țesutului muscular.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate