Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Aproape 700 de copaci pregătiți pentru a aduce natura în proiectul IULIUS de reconversie urbană din Cluj

Publicat


Pepiniera Iulius de la Cluj

Aproape 700 de arbori cresc în pepiniera IULIUS, găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

De frumusețea și umbra lor, dar și de aportul adus la calitatea aerului se vor bucura cei care vor lucra, vizita sau dezvolta comunitatea ce se va crea odată cu realizarea celui mai amplu demers de reconversie și regenerară urbană.

VIDEO. FOTO. Aproape 700 de copaci pregătiți pentru a aduce natura în proiectul IULIUS de reconversie urbană din Cluj

Investiția de jumătate de miliard de euro va reda orașului fosta platformă industrială Carbochim, sub forma unui ansamblu multifuncțional accesibil tuturor.

YouTube video

Atât arborii aduși în Cluj-Napoca de la pepiniere specializate din Italia, cât și cei recuperați din fostul areal al fabricii s-au adaptat noilor condiții și se dezvoltă frumos, pentru a face parte din cele peste 5,2 hectare de spații verzi amenajate prin proiect.

O mică pădure

Pepiniera IULIUS, găzduită de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în cadrul Staţiunii de Cercetare Horticolă, s-a transformat într-o mică „pădure”.

Aproape 700 de copaci maturi cresc aici de un an și jumătate, pregătiți să înverzească și să aducă natura în mijlocul proiectului pe care compania IULIUS îl propune pentru transformarea fostei platforme Carbochim într-un spațiu al comunității, al orașului.

Datorită dimensiunilor impresionante, dar și a speciilor atent selectate, noua grădină urbană creată va oferi umbră din prima zi, similar parcurilor care se dezvoltă în ani de zile.

Arbori de până la 60 de ani vor aduce natura în locul fostei platforme industriale

Metasequoia, platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron cresc în pepinieră.

Au fost aleși cu mult timp înainte, individual, pentru rezistența și capacitatea de adaptare a speciilor, aspectul lor și spectacolul de culoare pe care îl oferă în fiecare anotimp.

„Procesul de selecție a fost unul amplu și de durată, pentru că am vrut să ne asigurăm că aducem specii de arbori care se vor putea simți ca acasă în solul de la Cluj.

Sunt copaci maturi, de dimensiuni foarte mari, iar unele specii sunt cu adevărat speciale.

De exemplu, sunt cele cinci exemplare de Metasequoia, destul de rar de întâlnit, cu origini în China, care sunt printre cei mai «vârstnici» arbori din pepinieră, având până la 60 de ani.

Arțarii sunt, de asemenea, impresionanți, cu greutăți între 9 și 11 tone, iar platanii ajung până la 1,4 metri circumferință. Stejarii, arțarii, metasequoia ajung în prezent la înălțimi și de 13 metri.

Pepiniera este un spectacol și ne bucurăm că le merge atât de bine copacilor la Cluj”, a declarat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS, care coordonează pepiniera.

Copaci plantați după o tehnică ce permite transplantarea în orice anotimp

Copacii în proces de aclimatizare sunt plantați după o tehnică ce permite transplantarea în orice anotimp (air pot).

Toate aceste exemplare, speciale prin dimensiuni, proces de dezvoltare și originile lor, pot fi analizate și urmărite în detaliu de către studenți, parteneriatul cu USAMV fiind o platformă de studiu și practică pentru viitorii inginieri.

Copacii de pe fostul sit industrial, relocați în noul proiect

O mare parte dintre copacii care se aflau pe fosta platformă industrială vor face parte și din viitorul proiect.

Anul trecut, arborii existenți în spațiul industrial au făcut subiectul unui amplu studiu arboricol, realizat de Conf. Dr. Ing. Horia Dan Vlasin, de la Facultatea de Silvicultură și Cadastru din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Acesta a stabilit care sunt copacii posibil de păstrat, iar 74 dintre aceștia sunt deja în pepinieră, urmând să li se mai alăture și alții pe măsură ce relocarea se poate realiza în siguranță.

Sunt tei, brazi argintii, molizi, mesteceni, pruni roșii, paltini, cedri și magnolii.

„Evoluția copacilor este foarte bună și ne bucurăm că nu au avut de suferit ca urmare a procesului.

Sunt arbori care vor continua să crească în același loc, după relocare, doar că într-un parc cu alți arbori maturi, în condiții mult mai bune, iar comunitatea se va putea bucura de ei”, a adăugat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS.

100.000 de plante decorative

Alături de sutele de arbori aflați în procesul de aclimatizare, în proiect vor fi incluse peste 100.000 de plante decorative, variind în forme și dimensiuni, pentru a adăuga culoare și a sprijini biodiversitatea zonei.

Până în prezent, IULIUS a dezvoltat grădini urbane de amploare în proiectele mixte din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, însă spațiile verzi și copacii sunt prezenți inclusiv în proiectele de dimensiuni mai mici.

În total, 13 hectare de grădini urbane, amenajate cu peste 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții inițiale ce depășesc 18 milioane de euro.

Sunt spații care aduc natura printre oameni și care au devenit zone de atractivitate, pentru că aici se îmbină relaxarea cu numeroase evenimente în aer liber, accesibile tuturor: concerte, festivaluri, competiții sportive, proiecții cinematografice, spectacole de teatru, târguri și multe altele.

14 hectare de zonă industrială redată orașului

Demersul de reconversie urbană propus de IULIUS pentru a reda orașului aproximativ 14 hectare de zonă industrială, preponderent nefuncțională, ca proiect deschis către întreaga comunitate, cu funcțiuni culturale, office, retail, entertainment și grădină amplă urbană este unul integrat, care se aliniază strategiilor din planul de dezvoltare a orașului.

Investiția estimată la peste jumătate de miliard de euro propune și soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă: un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, amenajarea de piste velo, realizarea a două sensuri giratorii, modernizarea și lărgirea a două străzi și amenajarea a trei intersecții și stații de transport public în zona Pieței 1 Mai.

Proiectul se află în etapa finală de avizare, iar mai multe detalii sunt disponibile AICI.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. O mașină a luat FOC pe strada Mașiniștilor din Cluj-Napoca

Publicat

foc

O autoutilitară a luat foc pe strada Mașiniștilor din Cluj-Napoca. Aceasta transporta mobilier. Pompierii de la ISU Cluj au intervenit pentru stingerea incendiului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o autoutilitară pe strada Mașiniștilor din municipiul Cluj-Napoca.

foc

foc

VIDEO FOTO. O mașină a luat FOC pe strada Mașiniștilor din Cluj-Napoca

În momentul sosirii echipajului operativ la fața locului, autoutilitara ardea generalizat. Din primele informații, se pare că autoutilitara transporta mobilier și elemente din PAL melaminat”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Incendiul este lichidat, a fost limitată extinderea acestuia mai departe de limitele în care a fost găsit. Cercetările preliminare au concluzionat că incendiul a pornit de la o defecțiune a motorului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

„Undă verde” pentru proiectul mall-ului de la Carbochim. Proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local Cluj-Napoca

Publicat

iulius carbochim5

Proiectul privind construirea unui mall pe fosta platformă Carbochim, supus dezbaterii publice luna trecută, a fost avizat pozitiv și va fi supus aprobării Consiliului Local Cluj.

Proiectul mall-ului de la Carbochim a primit aviz favorabil și urmează să fie supus dezbaterii și votului consilierilor locali, a informat Primăria Cluj-Napoca, la solicitarea Cluj24.

Proiectul merge spre aprobare în Consiliul Local

Dezbaterea pentru proiectul de restructurare urbană propus de IULIUS a avut loc în data de 18 iulie 2024.

„În urma dezbaterii publice din 18.07.2024 a proiectului de hotărâre privind aprobarea PUZ de restructurare urbană (platforma industrială Carbochim), P-ța 1 Mai – str. Porțelanului, s-a decis menținerea Avizului Arhitectului Șef emis pentru PUZ, proiectul de hotărâre urmând să fie supus dezbaterii și aprobării plenului Consiliului Local”, a transmis Primăria Cluj-Napoca, prin biroul de presă.

Fosta platformă Carbochim va fi transformată, prin intermediul proiectului de reconversie și regenerare urbană propus de compania IULIUS, estimat la jumătate de miliard de euro, într-un spațiu cu utilizare mixtă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

A doua licitație, cu noroc? Mai multe firme, interesate de tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului

Publicat

Primăria centrură

Procedura de licitație este în curs de desfășurare pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane. Deși nu a fost încă depusă nicio ofertă, mai multe firme au solicitat clarificări și documentația, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Viceprimarul Dan Tarcea a oferit noi detalii despre stadiul centurii metropolitane a Clujului, subliniind că lucrările avansează pe tronsonul 1, iar licitația continuă pentru tronsonul 2.

Lucrări pe tronsonul 1 al centurii

Pentru tronsonul 1, constructor a fost desemnată Asocierea S.C. Viarom Construct S.R.L. – S.C. Electrogrup S.A., iar lucrările la relocarea utilităților sunt în plină desfășurare. Viceprimarul a menționat că, în această toamnă, se vor efectua lucrări mai ample, ajungându-se la faza de săpături.

„Centura metropolitană, în acest moment, este pornită pe două tronsoane. Tronsonul 1, la care avem licitație, avem constructor și la care se lucrează la relocarea utilităților. O să avem lucrări mai ample în această toamnă, pentru că o să ajungă efectiv la componenta de săpătură”, a declarat Dan Tarcea, la Ziua Live.

Mai multe firme, interesate de tronsonul 2

În ceea ce privește tronsonul 2 al centurii metropolitane, procedura de licitație este în curs de desfășurare, cu termenul limită pentru depunerea ofertelor pe 3 octombrie 2024.

Deși nu a fost încă depusă nicio ofertă oficială, mai multe firme au solicitat clarificări și documentație.

„Pentru tronsonul 2, cel care vine din Baciu și merge până aproape de OMV-ul dinspre Apahida suntem în procedură de licitație. Data pentru depunerea ofertelor este 3 octombrie 2024. Sunt firme care au solicitat clarificări, sunt firme care au solicitat documentația. Încă nu există o firmă care să depună documentația, sunt doar interesați, discutăm de mii de pagini care trebuie să fie analizate, e o investiție de peste 1,3 miliarde de euro. Partea bună este că sunt firme care sunt interesate”, a mai subliniat viceprimarul Clujului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trotuarele și spațiile verzi, pline de rahat de câine! Clujenii, exasperați de stăpânii de câini care nu strâng

Publicat

Clujenii se plâng de rahatul de câine lăsat prin spațiile verzi și pe trotuare de proprietarii iresponsabili, cerând Primăriei să ia măsuri.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a adus în discuție tensiunile din comunitate, cu un accent pe conflictele dintre iubitorii de câini și vecinii lor, care sunt împotriva comportamentelor necorespunzătoare ale acestora.

Potrivit viceprimarului, cele mai multe nemulțumiri apare când stăpânii de câini nu curăță după animalele lor.

Conflict „mocnit” între cei cu câini și cei fără

Dan Tarcea a arătat că există o tensiune constantă între cei care au câini și vecinii lor, din cauza lipsei de responsabilitate a unora dintre stăpânii de animale. Aceștia nu curăță după animalele lor, creând disconfort pentru ceilalți locuitori.

„O parte o reprezintă faptul că unii nu au înțeles că trebuie să trăiască într-o comunitate, și aici mă refer la vecini, sunt astfel de situații. De exemplu, există un conflict mocnit între iubitorii de câini și cei care nu doresc să aibă un câine, pentru că, de multe ori, iubitorii de câini nu curăță după câine și asta face parte din civilizația noastră și din modul de a ne respecta unii pe ceilalți. Am văzut și situații în care doamne sau domnișoare foarte aranjate au ieșit cu cățelul la plimbare și în momentul în care cățelul a făcut, au scos punguța și au adunat. Se dau și amenzi, facem și prevenție în zona aceasta. Lucrurile merg în direcția bună și cred că fiecare dintre noi trebuie să evaluăm ceea ce facem”, a declarat viceprimarul, la Ziua Live.

Ce nemulțumiri au clujenii?

Primarul Emil Boc și reprezenanții administrației locale au lansat vara aceasta o serie de întâlniri cu locuitorii din cartierele Clujului, pentru a le afla dorințele și nemulțumirile legate de oraș. Până acum, au avut loc întâlniri cu locuitorii din Mănăștur, Mărăști și Gheorgheni. Viceprimarul Clujului a arătat că problemele cu care se confruntă clujenii sunt adesea aceleași.

„Nemulțumirile sunt oarecum aceleași, sunt și unele specifice, de la modernizarea unui punct gospodăresc, până la plantarea unor arbori sau toaletarea lor. Lucrurile cam în această direcție merg. Sunt probleme cu care clujenii se confruntă în fiecare moment, sunt chestiuni pe care trebuie să le îmbunătățim, altele am constatat că funcționează foarte bine și că oamenii sunt mulțumiți”, a mai arătat viceprimarul Dan Tarcea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax