Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident cu două mașini în Borhanci. Un șofer băut a intrat pe contrasens

Publicat


Un accident cu două mașini implicate a avut loc, luni seară, pe strada Borhanci din Cluj-Napoca. 

Din primele informații, șoferul uneia dintre mașini era băut și a intrat pe contrasens, lovind un alt autoturism, Șoferul vinovat de producerea accidentului a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o alcoolemie de 0,73.

Se pare că bărbatul băut sărbătorise cu prea mult alcool victoria României în meciul cu Ucraina de la Euro2024.

Un echipaj de la SAJ Cluj a consultat persoanele implicate în accident.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Interes maxim pentru Planul SIMION! Liderul AUR semnează contractul și la Cluj-Napoca

Publicat

simion

Planul pe care George Simion l-a anunțat pentru alegerile prezidențiale a stârnit controverse uriașe în spațiul public, în mod special propunerile privind locuințele la prețuri accesibile și refinanțarea creditelor imobiliare existente, cu implicarea statului. Însă, pe lângă controverse, Planul SIMION a generat și un interes major din partea românilor.

Sute de persoane la semnare

Simion

Luni seara sute de persoane s-au prezentat la sediul de campanie al lui George Simion situat la Magazinul București pentru a se înscrie în program. Aceștia au fost interesați de Planul SIMION și să semneze contractele de înscriere.

„Generația mea nu își mai permite o locuință, trebuie să se adreseze la bănci, să își facă rate cei care sunt eligibili, 33% din populația României este sub pragul sărăciei, nu sunt eligibili la bănci.

Lucrul acesta (n.r. Planul SIMION) este fezabil atâta timp cât statul se implică, asigurând terenurile și asigurând utilitățile și infrastructura.

Firmele de utilități să tragă cele necesare, de la apă și curent, și infrastructura care ține de primării – drumuri de acces și așa mai departe – ajungem la un preț pe metru pătrat desfășurat de 500 de euro metru pătrat până la 600 de euro metru pătrat. Îi invit și pe cei care cred că acest program nu este fezabil să vorbească cu constructorii”, a declarat George Simion.

Materiale de construcții

Acesta a precizat că, prin PLANUL SIMION, își dorește să investească „în piața forței de muncă locală, vrem să investim în materiale de construcții din care marea majoritate sunt cumpărate de aici, din România.

De fapt, cel mai mare avantaj al acestui program de construcții de locuințe este faptul că banii rămân în țară și repornim economia românească”.

E nevoie de Parlament și Guvern

Pentru implementarea măsurilor din PLANUL SIMION, liderul AUR a subliniat că are nevoie de Parlament și Guvern. „Cerem românilor pentru realizarea acestui plan un vot la alegerile parlamentare și prezidențiale”.Începând de astăzi, românii care vor să se înscrie în Planul SIMION pot semna contractele la Magazinul București din Bld. Ion C. Brătianu, Nr. 36 în intervalul 09:00 – 21:00.
În zilele următoare, George Simion va fi prezent la semnarea de contracte în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

 

Citește mai departe

POLITICA

Gianina Șerban (AUR): „Guvernările PSD-PNL au distrus sistemele de irigații și nu au pus nimic în loc!”

Publicat

Gianina Șerban

România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România, susține Gianina Șerban de la AUR.

”Mai mult, recoltele fermierilor noștri sunt topite sub arșița ultimelor săptămâni. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt grav afectate, cu aproape 2 milioane de hectare compromise.

Culturile de toamnă, precum grâul și rapița, nu au scăpat nici ele de efectele secetei, aproximativ 100.000 de hectare fiind afectate de lipsa precipitațiilor. În acest context, prețurile alimentelor, în special al uleiului de floarea-soarelui, ar putea crește semnificativ în acest an.

În acest context dramatic, Guvernul PSD-PNL demonstrează o nepăsare cruntă față de situația fermierilor români, care se luptă cu pierderi uriașe și dificultăți economice grave.

Pierderile cauzate exclusiv de seceta din acest an se ridică la 1,8 miliarde de euro. La acestea se adaugă și costurile necesare pentru finanțarea culturilor, care totalizează și ele aproximativ 1 miliard de euro, bani pe care fermierii nu îi vor mai recupera.

Stare de urgență

Situația agriculturii românești este cunoscută de ani buni, dar nu s-a întâmplat nimic. Fermierii români stau la mila ploii din cauză că, după 1989, toate guvernările care s-au perindat au distrus sistemul de irigații în loc să îl dezvolte. Fermierii și-au pierdut speranța că autoritățile din domeniul irigațiilor le vor salva culturile, fiind dependenți de prognozele meteorologice pentru a obține apa necesară.

Nepăsarea guvernului PSD-PNL față de fermierii români în contextul secetei devastatoare este inacceptabilă. După ce au făcut tot posibilul pentru a scoate din PNNR sumele alocate pentru investiții în sistemul național de irigații, acum aceștia pasează vina dintr-o parte în alta, în timp ce întreaga țară se confruntă cu o secetă cumplită.

Dacă nu au soluții, atunci să fie declarată starea de urgență în agricultură și să pună la dispoziție fondurile necesare pentru a acoperi pierderile fermierilor”, a spsu Șerban.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Publicat

De

UBBMed

UBBMed oferă din această toamnă programe post-universitare pentru competențe în psiho-oncologie.

Astfel, Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului – co-creat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN) și UBB School of Health-UBBMEd – organizează module de formare de competențe pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie.

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Modulele sunt oferite prin programul mai general numit „Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”.

Acest demers se înscrie în angajamentul Centrului pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului pentru servicii de sănătate integrative, personalizate și bazate pe dovezi în domeniul oncologiei, inclusiv fundamentate de analize economice.

Profesor de la School of Medicine at Mount Sinai din New York va fi lector

Primul modul va fi organizat în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025.

Programul va fi coordonat de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș din partea IOCN și de prof. univ. dr. Daniel David din partea UBBMed.

De asemenea, profesorul Guy Montgomery, director al „Center for Behavioral Oncology” de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York este impcat ca lector și prin consultanță în acest proiect.

10 “întâlniri” în regim hibrid. Online pentru cei din alte zone ale țării

Potrivit UBB, programul va acoperi 10 teme (întâlniri), organizate după un curriculum internațional, prezentate în regim hibrid, respectiv fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și online pentru cei din alte zone ale țării.

Temele vor fi prezentate de experți naționali și internaționali în domeniu, astfel încât limba engleză la nivel de comunicare de bază va fi o precondiție a participării.

De anul viitor modului va fi organizat și în formula clasică

Din 1 martie 2025 modulul/programul va fi organiza și în formula clasică de ”curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele).

Daniel David

„În perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic.

Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate.

Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”, a transmis rectorul UBB, Daniel David.

Demers în beneficiul pacienților

patriciu

patriciu

Prof. univ. dr. Patricu Achimmaș, adaugă că „Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat de la început nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție. Opt străzi din Florești și una din Tăuți rămân marți 7 ore fără curent electric. Care sunt acestea

Publicat

avarie

Distribuție Energie Elecrică România (DEER) anunță o întrerupere, marți, de 7 ore a alimentării cu energie electrică, pe mai multe străzi din comuna Floresti, dar și din satul Tăuți.

Astfel, din cauza unor lucrări programate, în intervalul 09:00-16:00, se ia curentul pe următoarele străzi:

FLORESTI, Strada BRÂNDUȘELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada CRIZANTEMELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada MAGNOLIEI INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada NARCISELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada PROF. DR. VĂLEAN MARGINEAN INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada RĂZOARE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada SUB CETATE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada TĂUȚULUI INTEGRAL
FLORESTI, TĂUȚI, Strada PRINCIPALĂ INTEGRAL

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax