ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Accident aviatic pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj. SIMULARE ISU: 25 de persoane decedate, 40 rănite

Un avion a ieșit, marți, de pe pistă după aterizarea pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj, iar în urma deteriorării trenului de aterizare, fuselajul și planurile aeronavei au suferit avarii grave, determinând secționarea acesteia în două bucăți. Accidentul aviatic s-a soldat cu 25 de persoane decedate, și rănirea altor 40, din care 15 grav. La aeroport au intervenit importante forțe de la ISU Cluj. Acesta este scenariul unui exercițiu de antrenament, a unei simulări care a avut loc pe pista aeroportului clujean. În exercițiu sunt implicate peste 800 de persoane, pompieri, paramedici SMURD, angajați ai aeroportului, militari și jandarmi.
Citește și: Simularea unui ACCIDENT aviatic pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Atenție la sirene
În zona accidentului au fost zărite coloane de fum și au fost indicii de izbucnire a unui incendiu. La bordul avionului nu s-au aflat materiale periculoase, iar cantitatea de combustibil la momentul aterizării a fost de 3 tone.
„În prima fază, au intervenit pompierii aeroportului, în 3 minute. Aceste exerciții sunt foarte importante”, a explicat directorul Aeroportului „Avram Iancu”, David Ciceo.
În 10 minute de la declanșarea alarmei au sosit și autospeciale de la ISU Cluj și de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj.
Răniții au fost scoși din avion și s-a făcut o triere a lor în funcție de starea de sănătate. Au fost transportați în zone marcate cu steaguri colorate, cei mai grav în partea cu steag roșu, iar cei mai puțin grav la steagul verde. De asemenea, persoanele decedate au fost plasate în zona cu steag negru. Organizatorii simulării au adus la fața locului și un preot, fiind pregătită în incinta aeroportului și o sală pentru consiliere psihologică.
La locul intervenției a ajuns și un elicopter SMURD pentru transportul la spital al unui rănit grav. ISU Cluj a ridicat două corturi pentru tratarea răniților. Încă un cort a fost amplasat de Crucea Roșie.
Persoanele rănite au fost transportate la spitale din Cluj-Napoca.
Exercițiul de antrenament a durat 2 ore și s-a desfășurat conform legislației aplicabile în domeniu, care presupune organizarea unui exercițiu o dată la doi ani.
Principalele obiective ale exercițiului au fost:
– antrenarea personalului de intervenție în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport;
– coordonarea acțiunilor de intervenție între instituțiile, companiile, serviciile și persoanele implicate în rezolvarea situațiilor de urgență;
– familiarizarea personalului din perimetrul aeroportuar și din cadrul instituțiilor cu atribuții în gestionarea serviciilor de urgență privind rolul lor în planul de acțiune, precum și corectarea eventualelor deficiențe.
La simularea care a durat două ore au asistat prefectul Irina Munteanu și subprefectul Tasnadi Istvan.
David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj, a declarat: „Aeroportul Internațional Cluj este obligat să facă aceste exerciții o dată la doi ani, ca de altfel toate aeroporturile care au zboruri internaționale. La exercițiu participă majoritate instituțiilor din județ și municipiul Cluj-Napoca, bineînțeles și ISU, care este partenerul nostru principal în aceste condiții. Sunt peste 800 de oameni angrenați în acest exercițiu.
Aceste simulări sunt foarte utile. În urmă cu doi ani, mai exact în 15 octombrie 2021, la aterizarea unei aeronave Boeing a companiei Fly Egypt a luat foc din cauză că s-au spart cauciucurile trenului principal de aterizare. Avionul avea 3 tone de combustibil și 100 de pasageri. Pompierii noștri au reușit să ajungă în mai puțin de 3 minute și au stins focul. Bineînțeles că și ISU a intervenit exemplar, dacă focul nu ar fi fost stins la timp, combustibilul din rezervoare ar fi putut declanșa un incendiu.
Traficul a crescut foarte mult pe Aeroportul din Cluj. În acest an vom depăși 3 milioane de pasageri, în 2019 am avut 2,9 milioane. Avem cam 100 de mișcări pe zi, o mișcare înseamnă o aterizare sau o decolare, deci aproximativ 50 de zboruri dus-întors. Odată cu creșterea traficului, aceste exerciții sunt esențiale. Securitatea și siguranța sunt primordiale pe Aeroportul Cluj, abia apoi vorbim de aspectele economice.”
„Astăzi a fost un timp de răspuns chiar foarte bun”
Ion Moldovan, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, a declarat că exercițiul de marți este unul important pentru acreditarea aeroportului, dar și pentru instituția pe care o conduce pentru că se verifică astfel timpul de răspuns al salvatorilor.
„Astăzi am desfășurat un exercițiu la Aeroportul Cluj, este în graficul de acreditare al aeroportului. Din doi în doi ani facem acest gen de exerciții. Pincipalul lucru pe care am vrut să-l verificăm și să-l punem la punct, este deplasarea de la subunitățile din Cluj până la aeroport și să vedem timpul de răspuns.
Din fericire, astăzi a fost un timp de răspuns chiar foarte bun pentru că este mai lejer în oraș, nu este trafic așa de mare. În al doilea rând am vrut să vedem capacitatea noastră de a ne aduce oamenii cât mai repede la unitate pentru a ne completa echipajele care sunt în intervenție în ziua respectivă. Cred eu că lucrurile sunt în regulă la momentul actual”, a declarat șeful ISU Cluj.
„Am intervenit pentru stingerea unui incendiu la o aeronavă care a aterizat forțat. S-a intervenit cu 13 autospeciale, 2 echipaje de la SAJ, 2 echipaje de la DEI, un elicopter SMURD și un elicopter de la Câmpia Turzii”, a spus Cosmin Șerbu, comandant Operațiuni de Salvare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.
„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.
Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI
Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.
Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.
Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.
Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.
Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că propunerea aflată în prezent în discuție este să fie acordată, și după 1 iulie, suma de 71 de lei pe tichet, în fiecare lună, sub formă de vouchere pentru energie, românilor vulnerabili.
„Astăzi când discutăm suntem într-o fază matură cu privire la tichetele de energie, fiindcă obiectivul pe care noi, Ministerul Muncii, îl avem, având în vedere că noi suntem cei care ne ocupăm de protejarea consumatorilor vulnerabili, de cei care ar putea fi în sărăcie energetică, obiectivul nostru este ca după 1 iulie, când nu vom mai avea plafonare, să venim cu o variantă care să îi ajute în continuare pe români să-şi menţină posibilitatea de a-şi plăti facturile la energie.

simona bucura oprescu
Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor
Împreună cu colegii noştri de la Ministerul Energiei, de la STS, de la Poşta Română şi cu colegii noştri de la ANPIS s-a lucrat la o formă consolidată astfel încât după 1 iulie să venim cu tichete care vor fi oferite consumatorilor care îndeplinesc condiţiile”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, potrivit ProTV.
Ea a precizat că acest act normativ ar putea fi aprobat de Guvern până la 1 iulie.
”În zilele următoare intenţia noastră este de a finaliza acest act normativ şi de a veni cu acesta în transparenţă astfel încât imediat ce noul guvern va fi învestit să dăm posibilitatea ca până în 1 iulie actul normativ să fie aprobat de Guvern”, a adăugat ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a afirmat că propunerea este ca un asemenea tichet să aibă valoarea de 71 de lei şi să fie acordat lunar.
”Valoarea la care este gândit actul normativ în acest moment, dar repet, şi azi şi mâine vor mai fi întâlniri pe acesta şi sigur aici este şi o componentă de impact financiar, valoarea la care colegii noştri au făcut în momentul acesta propunerea de act normativ este de 71 de lei pe tichet, acordat lunar”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
În prezent, un consumator care are un venit mediu lunar de 1.386 de lei pe membru de familie este considerat vulnerabil.

Dan Petrescu îl dorește la CFR Cluj pe Valentin Costache, de 26 de ani, fost jucător al echipei, care rămâne liber de contract la UTA. Impedimentul ar fi pretențiile financiare ridicate ale acestuia, scrie Fanatik.
În ciuda dorinței antrenorului, patronul Neluțu Varga nu are de gând să își dea acordul la banii pe care îi vrea Costache. Revenirea în Gruia a lui Valentin Costache va fi posibilă doar în cazul în care fotbalistul își va diminua pretențiile.
„Bursucul” vrea un fost jucător al CFR-ului. Ultima oară a jucat la UTA
Dacă se va concretiza transferul, Valentin Costache nu ar fi la prima sa experiență în Gruia. În ianuarie 2018, ardelenii l-au transferat de la Dinamo în schimbul sumei de 700.000 de euro. Și atunci, ca și acum, pe banca CFR-ului stătea tot Dan Petrescu.
Descălecatul lui Costache la CFR Cluj s-a încheiat în vara lui 2022, când a fost cedat la Rapid în schimbul sumei de 100.000 de euro. Extrema stângă în vârstă de 26 de ani a îmbrăcat tricoul actualei vicecampioane de 145 de ori, reușind să marcheze 14 goluri și să ofere 15 assist-uri.
În perioada petrecută în Gruia, Vali Costache a cucerit nu mai puțin de șapte trofee. El a ieșit campion cu ardelenii în 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022 și a cucerit două Supercupe, în 2018 și în 2020.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta

Conform edilului Emil Boc, în acest an, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. 150 au fost înlocuite din martie, a doua tranșă va veni în iulie, urmând ca la final de an să fie înnoite toate 500.
„Anul acesta, toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi înlocuite. Din luna martie, 150 de biciclete noi au intrat în program, în iulie mai vin 174 iar 176 de biciclete noi vor veni până la sfârșitul anului. Vechiul dispare, noul prinde viteză la Cluj-Napoca. Încurajăm mobilitatea alternativă la mașină într-un oraș în continuă mișcare.
VIDEO. Emil Boc: Toate cele 500 de biciclete din cadrul programului Bike Sharing vor fi ÎNLOCUITE anul acesta
Vreau să vă spun că media zilnică de utilizare a bicicletelor în programul Bike Sharing este de 350 de biciclete și da, ne gândim la extinderea acestui program inclusiv cu biciclete electrice. Mulțumesc tuturor celor care aleg bicicleta. Clujul se mișcă verde, Clujul se mișcă înainte”, a spus primarul Emil Boc.