EVENIMENT
VIDEO FOTO. A început la Cluj-Napoca BURSA locurilor de muncă din HORECA
Azi, 3 martie 2023, se desfășoară la Cluj-Napoca „Bursa Locurilor de Muncă pentru Industria Ospitalității”, organizată de AJOFM Cluj împreună cu Organizația Patronală HORECA a Industriei Ospitalității din Cluj-Napoca.
Evenimentul are loc la Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” Cluj-Napoca, între orele 09:00 – 13.00.
Citește și: IMPORTANT. Bursa locurilor de muncă la Cluj-Napoca pentru hoteluri și restaurante. Ce posturi se oferă
Printre cei interesați de un loc de muncă în domeniul HoReCa sunt foarte mulți elevi, indeciși încă în ceea ce privește viitoarea lor orientare profesională dar tentați de o slujbă care le poate aduce ceva bani de buzunar, pe lângă ce mai primesc de la părinți. Un job la un hotel le face cu ochiul, la fel și unul sezonier pe litoral.
De cealaltă parte a eșichierului de vârstă, există persoane aflate la a treia tinerețe care sunt dispuse să se recalifice, în ideea în care „Ce poate fi atât de greu?” devine textul automotivant pe care și-l repetă. Pentru aceștia, un factor important îl reprezintă și distanța față de casă.
Au venit și ucraineni, alungați de război din țara lor și care sunt convinși că acest domeniu este unul în care s-ar putea acomoda ușor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Miercuri, s-a încheiat principalul eveniment al acestei săptămâni, care influențează politicile financiare din întreaga lume: întâlnirea Comitetul de Politică Monetară al Rezervei Federale americane.
Fed a decis să mențină dobânda de politică monetară la 5,25 – 5,50%, dar a semnalat perspectiva unei noi majorări cu 25 puncte bază până la sfârșitul acestui an. FOMC a indicat un nivel al dobânzii de 5,1% pentru decembrie 2024, respectiv de 3,9% pentru sfârșitul lui 2025.
În piața locală, decizia Fed nu a avut efecte semnificative, care să se manifeste prin ieșiri semnificative de valută.
Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9711 la 4,9707 lei și se menține astfel aproape de maximul istoric de 4,9783 lei atins în 19 mai. Față de începutul anului creșterea cursului este de aproape 0,9%.
Piața monetară a fost calmă, astfel că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%, valoare stabilită în urmă cu mai mult de o lună. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,50 la 6,49% iar cel la 12 luni la 6,63%.
Euro s-a depreciat la 1,0617 – 1,0665 dolari iar media monedei americane a urcat de la 4,6481 la 4,6683 lei.
Decizia Băncii Angliei de a lua o primă pauză în procesul de normalizare a politicii sale monetare, care a început decembrie 2021, menținând rata de referință la 5,25%, a provocat deprecierea lirei sterline față de euro, ceea ce a făcut ca media ei să scadă de la 5,7516 la 5,7329 lei.
Cursul francului elvețian a coborât cu aproape trei bani la 5,1566 lei, după ce Banca Națională a Elveției a surprins piețele după ce a decis să mențină dobânda de politică monetară 1,75%, valoare stabilită în iunie.
Prețul gramului de aur a crescut marginal la 288,5847 lei, în timp ce metalul galben stagna la 1.922 – 1.931 dolari/uncie.
În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 385,61 forinți/euro. în schimb, cursul celei poloneze s-a apreciat la 4,621 zloți/euro.
Decizia Fed a afectat piața criptomonedelor. Bitcoin a scăzut la 26.642 – 27.154 dolari iar ether la 1.593 – 1.626 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Un tânăr de 19 ani din Turda a fost reținut de polițiști pentru agresarea sexuală a unei fetițe de 8 ani.
„La data de 20 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr, de 19 ani, din municipiul Turda, cercetat pentru comiterea infracțiunii de agresiune sexuală.
În fapt, cercetările au fost demarate la data de 20 septembrie a.c., în urma unei sesizări cu privire la faptul că în aceeași zi, în jurul orei 19.30, o minoră de 8 ani, ar fi fost agresată sexual de către tânărul în cauză.
În urma sesizării, polițiștii l-au depistat pe acesta, iar în baza probatoriului administrat, au dispus reținerea lui pentru 24 de ore.
În cursul zilei de azi, 21 septembrie a.c., acesta a fost prezentat instanței, cu propunere de luare a măsurii preventive pe o perioadă de 30 de zile, măsură admisă de judecătorul de drepturi și libertăți”, a transmis IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. S-a dat STARTUL lucrărilor la obiectivul Park & Ride din zona aeroportului clujean. Investiție de peste 14,5 milioane euro

Au început lucrările la obiectivul Park & Ride din zona aeroportului internațional Cluj-Napoca. Investiția depășește 14,5 milioane euro, bani proveniți de la bugetul local.
„Astăzi (joi) am verificat în teren lucrările la Park & Ride, obiectiv de investiții realizat de Primăria Cluj-Napoca în zona str. Traian Vuia (nr. 149-151).
Proiectul prevede:
– amenajarea unei platforme de parcare și a accesului din drumul național;
– amenajare stații de transport în comun
– amenajarea unui terminal tip autogară, incluzând construcția unui corp de clădire pentru terminalul de transport, cu copertină pentru călători și autocare și amenajarea unei piațete publice.
S-au amenajat spații verzi perimetral și între locurile de parcare.
În total sunt prevăzute 863 locuri de parcare:
– 37 locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități;
– 30 de locuri de parcare pentru autovehicule electrice și hibride;
– 788 locuri de parcare pentru autovehicule;
– 8 peroane pentru autobuze.
În privința reamenajării străzii Traian Vuia, proiectul cuprinde zona de acces în Park&Ride, sensul giratoriu, trotuare, respectiv relocare stație pentru transportul în comun.
Valoarea estimată / atribuire: 14.633.392 euro (TVA inclus). Licitația a fost atribuită către TCI Contractor General S.A. Durata contractuală de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere”, scrie Emil Boc pe Facebook.

Ovidiu Hoban, fostul mijlocaș al CFR-ului, revine la club. De această dată nu ca jucător ci ca antrenor la Academie.
„Bine ai revenit în familia noastră, Ovidiu Hoban!
Vă anunțăm cu entuziasm că Ovidiu Hoban, fostul mare jucător al echipei noastre, revine la CFR Cluj într-o nouă postură, aceea de antrenor al Academiei noastre.
Alături de Cosmin Tilincă, un alt fost mare jucător CFRist, Ovidiu își va folosi expertiza sportivă dobândită în urma celor aproape 500 de meciuri jucate în cei 19 ani de activitate, pentru a-i îndruma și pregăti pe juniorii grupei U16 în a avea o carieră de succes!
Ne bucurăm, Ovi, că ești din nou în mijlocul familiei noastre și îți urăm cât mai multe reușite în noua ta carieră de antrenor”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.