Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Fostul baschetbalist din NBA, Shaquille O’Neal a mixat la Electric Castle în tricoul echipei clujene U-BT

Publicat


Shaquille O’Neal, cunoscut în lumea muzicii sub numele de DJ Diesel, a oferit un spectacol de neiutat la Electric Castle 2024, care a transformat scena Hangar într-un loc de petrecere vibrant și plin de energie. DJ-ul, fost baschetbalist în NBA, a purtat tricoul celor de la U-Banca Transilvania.

Cortul de la Hangar a devenit neîncăpător vineri noapte, pe măsură ce mulțimea de fani s-a adunat pentru a vedea spectacolul pregătit de DJDiesel. Cu un show captivant, DJ Diesel a reușit să mențină publicul în priză, făcându-i să danseze și să sară fără oprire pe durata întregului spectacol.

Shaquille O’Neal, în tricoul U-BT

Shaquille O’Neal, cunoscut și ca Shaq, a avut o carieră de baschetbalist legendară în NBA, fiind considerat unul dintre cei mai dominanți jucători din istoria acestui sport.

Debutând în 1992 la Orlando Magic, Shaq a impresionat rapid prin combinația sa rară de mărime, forță și agilitate. În timpul carierei sale de 19 ani, a jucat pentru șase echipe, printre care Los Angeles Lakers și Miami Heat, cu care a câștigat patru campionate NBA.

A fost desemnat de 15 ori în All-Star și a primit numeroase premii individuale, inclusiv MVP în 2000 și trei premii MVP în finalele NBA​. Vineri noapte, starul baschetului american a mixat în tricoul celor de la U-BT Cluj-Napoca.

De pe teren, la pupitrul de DJ

După ce și-a încheiat cariera în baschet, Shaquille O’Neal a explorat diverse domenii, inclusiv muzica. Sub numele de DJ Diesel, el a intrat în lumea muzicii electronice, unde a câștigat rapid popularitate.

Shaq a fost pasionat de muzică încă din tinerețe, iar tranziția la o carieră de DJ a fost alimentată de dorința sa de a menține o legătură strânsă cu fanii și de a-și exprima energia creativă. A început să mixeze la festivaluri de muzică importante și cluburi din întreaga lume, oferind spectacole electrizante care combină abilitățile sale de showman cu o selecție diversificată de muzică electronică​.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum se prepara silvoiul în satele clujene. Ce prune erau considerate cele mai bune și cum se păstra cât mai mult

Publicat

De

Cum se prepara silvoiul la Cluj

Silvoiul, silvoizul, silvoița, sâlvărița sau orice alt nume cunoașteți, este deliciosul magiun de prune preparat toamna pentru a îndulci puțin serile reci de iarnă.

Silvoiul, cum i se spune în satele clujene, se făcea și încă se face fără a folosi zahăr și este un produs numa’ bun pentru zilele de post.

Cum se prepara silvoiul în satele clujene. Ce prune erau considerate cele mai bune și cum se păstra cât mai mult

„Prunele bistriță, cele mai bune pentru silvoi, să strânjeu când erau coapte bine, bine, să șie roșu mijlocu’ la ele.

După ce le deojdeoși, tăt pui în cazan până să face pcisălița. Ahaia o iei din cazan, o strecuri p’ân strecurător, ca să nu rămâie cojile, o strecuri până să gată prima căldare. Apoi tât așe, faci a doua șî a tria căldare.

Din tri căldări de pcisăliță iesă una de silvoi. Pui în căldare pă rând pcisălița și să șerbe, mestecând întruna cu mestecălău (o botă care, la capăt, spre căldare, are două scânduri sub formă de cruce, care să așază pă fundu’ căldării, ca să nu să leje de căldare) ”, a povestit lelea Aurică a lu’ Mnihai, ceterașu’ din Ceaba, județul Cluj pentru specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Mămăligă, plăcinte și clătite cu silvoi

Un lucru demn de amintit, spun specialiștii clujeni, este faptul că la silvoi nu se pune deloc zahăr.

În zilele de post se prepară mămăligă cu silvoi, plăcinte șî lipcii (clătite) cu silvoi.

Pentru că cel făcut exact așa cum trebuie are densitate mare și este foarte gros, acesta se diluează cu puțină apă călduță pentru a-l subția.

Silvoiul se păstrează cel mai bine în oale de lut, fiind comestibil stând și doi sau chiar trei ani.

Foto: Strânsul prunelor la Șigău, județul Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: „Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație”

Publicat

educație

Președintele AUR, George Simion, a prezentat, miercuri, planul de măsuri pentru educație într-o școală publică din comuna Gura Ialomiței, județul Ialomița. Candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale a declarat că, așa cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara, iar astăzi „școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră”

„Sper că nu o să apară voci care spun ce treabă are președintele țării cu sistemul educațional, dacă e vorba de George Simion, candidat la alegerile prezidențiale.

Pentru că în momentul în care actualul președinte al țării a prezentat România Educată, eu știu că multe forțe din societate, din rândul părinților, din rândul profesorilor, din rândul inspectorilor școlari și al comunităților locale, și al ministerelor, și-au dat concursul pentru a-și aduce contribuția la planul România Educată, care s-a transformat în planul România Eșuată. România Eșuată de astăzi înseamnă că 47% din tineri nu înțeleg un text simplu.

Cum arată școala, va arăta țara

Cum arată astăzi școala, mâine va arăta țara. Și, din păcate, astăzi școala este distrusă sistematic, programatic, sistemul educațional este subfinanțat și de acolo trebuie să pornim toată discuția noastră.

În momentul în care nu aloci o finanțare corespunzătoare către sistemul educațional, cum au făcut unele state care au avut succes, de exemplu Coreea de Sud sau Finlanda, și altele amintite de domnul Radu Baltasiu, propunerea noastră de ministru al Educației, ajungi în situația în care cei n-au dat BAC-ul sau n-au dat BAC-ul la timp, sau nu se știe dacă au dat BAC-ul, dar au făcut o facultate, să te conducă”, a spus liderul AUR.

George Simion a transmis un mesaj clar către cadrele didactice, elevii și părinții din România cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar.

Fiecare copil are dreptul la educație

„Fiecare român contează pentru noi și fiecare copil al României are dreptul la educație: și cel din mediul rural, și cel din mediul urban, și cel din București, și cel din Gura Ialomiței și cel din Carei. Fiecare român contează. Planul Simion își propune crearea de egalitate de șanse pentru copiii României. Atenție! Egalitate de șanse, nu egalitate de rezultate”, a declarat George Simion.

Acesta a precizat că una din direcțiile principale ale AUR pentru învățământul românesc este finanțarea, repornirea, susținerea școlilor profesionale și de meserii, și, totodată, susținerea învățământului dual.

Uniforme pentru elevi

„Înțelegem că trăim în anul 2024, că viitorul este IT-ul, dar majoritatea copiilor români în momentul ăsta nu ajung să facă o facultate. Suntem pe penultimul loc în Europa la absolvenți de studii superioare și totodată nu fac nici măcar o școală profesională și nu se aleg cu nicio meserie. Ajung muncitori necalificați și tocmai de aceea au de suferit dacă lucrează în țară sau cei mai mulți dintre ei lucrează în străinătate pe salarii mult mai mici decât ale colegilor”, a spus liderul AUR.

Potrivit acestuia, AUR propune reintroducerea uniformelor obligatorii pentru a nu mai crea diferențe între elevi, iar bursele și inclusiv finanțarea locurilor la stat, la nivel universitar, trebuie acordate exact celor care merită.

Președintele AUR a subliniat că statul trebuie să dea șansa, până în clasa a 12-a, unui copil român să aibă ce învăța, să primească o educație.

„O educație pe care noi o vedem lipsită de influențe transnaționale. Toată propaganda LGBT din școli, care încearcă să fie introdusă de diferite ONG-uri și de diferiți vectori de opinie, trebuie eliminată. S-a putut în Ungaria, s-a putut în Bulgaria, trebuie să se poată și în România”, a mai spus acesta.

Remunerație pentru profesori

George Simion a explicat că redarea demnității profesorului înseamnă, în primul și în primul rând, o remunerație corespunzătoare.

„Soția mea este profesor. Eu consider că are vocație pentru așa ceva. Dar nimeni care are vocație pentru a fi profesor și poate profesa și în alte domenii, nu va rămâne în sistemul educațional românesc, având în vedere salariile care se oferă. Doar să fii foarte, foarte pasionat! Mai mult, a veni în mediul rural, să fii învățător, profesor, este considerat de unii chiar nebunie dacă nu faci parte din comunitatea respectivă.

De aceea, profesorii trebuie încurajați, trebuie stimulați, trebuie să li se ofere o locuință acolo, în comunitatea unde predau, pentru a ne asigura că și elevii din mediul rural au o șansă și au un viitor”, a adăugat liderul AUR.

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale a spus, în finalul discursului său, că speră din tot sufletul ca luni, în prima zi de școală, „când vor veni toți oamenii politici, inclusiv contracandidații mei la alegerile prezidențiale, să depășească faza sloganurilor, a declarațiilor politice și a afirmațiilor de tip ”să fie bine ca să nu fie rău”.

Aștept din suflet să văd contracandidații mei la alegerile preziGeodențiale ce plan au pentru educație și dacă ei consideră, la fel cum considerăm noi, că trebuie să fie o prioritate națională și că fără educație noi nu ne putem dezvolta”.

Cifre îngrijorătoare

Profesorul universitar Radu Baltasiu, propunerea AUR pentru ministerul Educației, a criticat reforma făcută de coaliția PNL-PSD, care a ciopârțit sistemul de învățământ românesc.

„Fără educație nu putem avea o societate. Este o minune că un partid și un lider politic este preocupat de aceste lucruri fundamentale. Sistemul educațional românesc nu trebuie doar schimbat, trebuie adunate cioburile distruse în special de ultima ispravă a cuplului Iohannis – Deca. Este la pământ. Sunt cifre îngrijorătoare. Doar 3% dintre tinerii din ultimii ani de liceu mai consideră cartea o opțiune”, a spus profesorul Radu Baltasiu.

Cristina Dascălu, Conferențiar universitar doctor, a vorbit despre nevoile sistemului educațional.

„Planul Simion pentru Educație nu este doar o strategie; este un angajament solemn față de dascălii României.(…) Vom lansa campanii naționale care să celebreze contribuția profesorilor la societate. Vom crea sisteme de mentorat care să sprijine tinerii dascăli. Vom implementa programe de dezvoltare profesională continuă, asigurându-ne că profesorii noștri rămân în avangarda cunoașterii și inovației pedagogice.

Dar mai presus de toate, vom lupta pentru a schimba percepția publică. Securitatea și bunăstarea profesorilor vor fi prioritățile noastre. Nu vom tolera nicio formă de abuz sau lipsă de respect față de cei care își dedică viața educării copiilor noștri. (…) Redarea demnității profesorilor nu este doar un obiectiv – este o datorie morală. Este investiția noastră în viitorul României. Când investim în profesori, investim în copiii noștri, în comunitățile noastre și în națiunea noastră”, a subliniat Cristina Dascălu.

Planul Simion

Planul Simion pentru educație cuprinde și reforma în domeniul cercetării.

„Bugetul alocat cercetării din Romania este acoperit în prezent cu abia 0.13% din PIB în timp ce media europeană ajunge la 2.5 % din PIB-ul acestor țări, iar resursa umană alocată cercetării în România este una extrem de dificilă. Suntem cu 200 de cercetători la un milion de locuitori, ultimii în Europa.

(…) Suntem cunoscuți în Europa și în lume pentru exportul de “materie cenușie”, dar unde este dezvoltarea și investiția în cercetare în țara noastră? Avem români în cele mai mari centre de cercetare din lume, dar nu reușim să îi ținem acasă, să le oferim o șansă aici.

Cercetarea trebuie să devină în România pilonul central în jurul căreia se construiește întreaga țară: înseamnă învățământ de calitate, un sistem medical de sănătate performant, înseamnă securitatea românilor, înseamnă o infrastructură performantă, înseamnă un echilibru și o forță în context mondial, înseamnă un viitor sigur, o eficiență sporită în gestionarea resurselor acestei țări, siguranță alimentară, siguranță energetică”, a conchis profesorul universitar Silviu Gurlui.

Citește mai departe

EVENIMENT

Iulius Mall Cluj continuă vacanța de vară cu campania ”câștigă o bicicletă Trekking Le Grand Lille / City Bike Adriatica Retro”

Publicat

Mai multă vară, mai multă distracție și mai multe ieșiri cu prietenii? Simți că ești „Too cool for school”? Te așteptăm la Iulius Mall Cluj, unde „prelungim” puțin vacanța de vară și unde te vei putea bucura de o campanie super cool. Ți-am pregătit premii în valoare totală de peste 20.000 de euro, dar și o tombolă, unde poți câștiga una dintre cele două biciclete puse în joc.

Entuziasmul înainte de a face cunoștință cu noi prieteni și experiențe, dar și tristețea de a ne lua rămas bun de la vacanță sunt emoțiile amestecate ale începutului de an școlar. Ai acasă un puști care se simte „Too cool for school”? La Iulius Mall Cluj am pregătit o campanie specială, unde va descoperi că revenirea în bancă nu e chiar așa „lame”, iar momentele „fun” alături de colegi sunt printre cele mai prețioase.

Premii zilnice

Până pe 15 septembrie 2024, cumpărăturile de minimum 400 de lei, pe unul sau mai multe bonuri cumulate din ziua în curs, îți oferă șansa unor premii instant zilnice.

Tot ce trebuie să faci este să vii la Centrul de Premiere, aflat în zona magazinului I STYLE, și vrei primi un voucher surpriză, care poate fi la: Rock Academy, Meli Melo, Kids Land, USPA, Premium Cell, My Geisha, Magnolia, U-Man, Wonderland, Nordsee, Altex, Cărturești sau un six-pack de sucuri din gama Coca-cola.

Mai mult, vei fi înscris automat și la tombolă iar, prin tragere la sorți, poți câștiga unul dintre cele două mari premii puse în joc: o bicicletă City Bike Adriatica Retro sau modelul Trekking Le Grand Lille 1. Pentru mai multe informații, puteți consulta regulamentul campaniei, disponibil pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Descoperă ce au pregătit magazinele pentru tine, pășește într-o nouă aventură alături de prietenii și colegii tăi și nu uita să vii la Centrul de premiere din Iulius Mall pentru a-ți lua cadoul!

Citește mai departe

ECONOMIE

1.200 de posturi disponibile în instituțiile publice, la Cluj, de la începutul anului. Cele mai multe, în sănătate și educație

Publicat

La nivel național, aproape 20.000 de posturi din sectorul public au fost scoase la concurs de la începutul anului. Dintre acestea, peste 1.200 au fost postate în județul Cluj.

Angajatorii din sectorul public au scos pe piaţă aproape 20.000 de locuri de muncă de la începutul anului şi până în prezent, se arată într-o analiză citată de Agerpres.

Cele mai multe posturi au fost postate în luna august, respectiv 5.000 de opţiuni, dublu faţă de aprilie, se arată în analiză publicată de o platformă de recrutare online.

Al doilea județ din țară la numărul de posturi disponibile

Datele arată, totodată, că Bucureşti domină clasamentul naţional al angajărilor la stat, cu 3.500 de posturi disponibile, urmat de Cluj – cu 1.200 de joburi postate de instituţiile publice, Timiş (puţin peste 900) şi Iaşi (aproape 900).

La polul opus s-au situat judeţele: Giurgiu (142 de locuri de muncă), Caraş-Severin (149), Covasna şi Olt (tot sub 200 de posturi vacante).

Cele mai multe posturi, în sănătate și educație

Potrivit eJobs, cel mai mare angajator de stat a fost sistemul de sănătate, cu aproape 7.500 de poziţii deschise în spitale, clinici, sanatorii sau direcţii de sănătate.

Lista este continuată de instituţiile din educaţie, care au avut 5.300 de joburi postate, iar Guvernul a fost al treilea cel mai mare angajator din acest sector, cu 5.000 de locuri de muncă.

La începutul acestui an, numărul de posturi ocupate din sectorul public era de aproape 1,3 milioane.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax