CULTURA
VIDEO. Expoziție caritabilă de pălării și alte surprize, în memoria Brigittei, designer din Cluj: „A fost o cascadă de emoții”
Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca a găzduit, vineri seara, un eveniment conceptual cuprinzând o expoziție de grafică, pălării și instalații artistice din materiale sustenabile, în memoria Brigittei Dachmann, designer de pălării și membru onorific al Asociației Urban Mirror, care s-a stins subit din viață vara trecută.
„Vreau să mulțumesc pentru inițiativă, pentru proiect, e minunat, chiar deosebit. Cred că Brighi ne urmărește de sus. A fost foarte implicată sufletește în proiect, era o cascadă de emoții. Nu vreau să o lungesc, vreau să mulțumesc tuturor prietenilor pentru participare”, a spus, emoționată mama acesteia, – Ana Maria Dachmann de la Teatrul de păpuşi „Spiriduş” – în deschiderea evenimentului.
Celebrarea feminității, un proiect gândit de Brigitta
Denumit „EVA”, acesta se învârte în jurul laitmotivului Eva, simbol al feminității și întoarcerii la origini. Expoziția s-a încheiat cu un montaj video făcut pentru proiect, o licitație caritabilă a pălăriilor, banii urmând să fie trimiși către centre de îngrijire pentru victimele violenței domestice, și cu o tombolă în care câțiva participanți au câștigat articole ale designerilor locali.
Conceput în totalitate de Brigitta, EVA are loc în cadrul unei campanii de 16 zile de activism împotriva violenței de gen, derulată anual de PATRIR. Tânăra a avut o viziune în care femeia primordială își arată toate valorile de excepție.
„Narațiunea Evei în cele 4 grădini tematice intenționează să ne atragă atenția într-un mod activ, conștient, asupra gesturilor noastre din viața cotidiană, aparent mici, dar care au un impact colosal asupra planetei, care a trecut prin diverse transformări de-a lungul miilor de ani”, au notat organizatorii.
Pălării cu etichete pentru nevăzători. Pălăria de mireasă
Brigitta Dachmann a fost omagiată printr-o expoziție de zeci de pălării realizate de aceasta sub brand-ul „Hatiful”. Toate au avut etichetă pentru nevăzători, cu alfabetul Scripor al culorilor.
Printre exponate s-au regăsit pălării elegante în culori diverse, de la maro la roz bombon, unele cu accesorii precum perle sau lanțuri, dar și o pălărie mai specială, de mireasă, cu voal.
Instalații ecologice, grafică, harpă și dresscode cu pălării
Totodată, decorurile făcute la filmarea proiectului EVA (ultimul său proiect, nefinalizat), s-au transformat în instalații interactive. Toate au fost realizate din materiale sustenabile, considerate deșeuri.
Pe lângă acestea, 4 lucrări de grafică, semnate de artista Lilia Liutko din Ucraina, au fost expuse pentru a susține ideea de putere feminină, iar Sanda Răileanu a încântat publicul cu mai multe momente muzicale, în care a cântat la harpă.
În memoria Brigittei, toți participanții la expoziție au venit cu pălării. Intrarea s-a făcut pe bază de donație, suma minimă recomandată fiind 50 de lei.
Cine este Brigitta Dachmann
Brigitta Dachmann a fost un designer de pălării din Cluj. Aceasta s-a stins subit, la 29 de ani, din cauza unui anevrism cerebral. Conform Autorităţii Naționale pentru Transplant, părinții au ajutat alți pacienți în urma decesului, fiind de acord să doneze organe și țesuturi osoase. Astfel, Brigitta Dachmann nu doar că a lăsat în urmă creațiile sale, dar a salvat după moarte alte două românce, în vârstă de 18, respectiv 19 ani.
Alături de logodnicul său a organizat și evenimente pentru copii și a susținut spectacole de teatru de păpuși. A absolvit Colegiul Național „Doamna Stanca” din Satu Mare, orașul său natal, iar la terminarea liceului, a venit la Cluj unde a studiat Publicitate, în cadrul Facultății de Ştiințe Politice, Administrative și ale Comunicării.
A fost primul voluntar al Asociației Urban Mirror, devenind membru după un an și jumătate. A făcut parte din bordul ONG-ului, ducând multe proiecte.
„Era pe partea de management, logistică, dar și creativitate, adică se ocupa de tot ce ținea de shooting-uri și concepte. A adus multă valoare”, a spus Cristina Cantemir, fondator Urban Mirror, pentru Cluj24.
Logodnicul duce brand-ul mai departe
Asociația încearcă să ducă la bun sfârșit proiectul Brigittei, dar fiind unul foarte amplu, momentan speră la o a doua ediție anul viitor. Cât despre brand-ul său, acesta merge mai departe, fiind preluat de logodnicul Sorin Mihalca.
„În septembrie plănuiseră să se căsătorească, dar ea s-a stins în august. Sorin duce brand-ul mai departe acum, el preia comenzile și tot el realizează pălăriile”, adaugă Cristina.
Brigitta continuă să îi inspire pe apropiați și pe ceilalți iubitori de artă prin pălăriile lăsate în urmă și prin stilul de viață plin de creație, fericire și dinamism, iar prin colaborarea cu PATRIR, oferă sprijin victimelor violenței de gen.
„Fondurile și bugetul strâns din donații și lucrări vândute merg către PATRIR. Ei sunt organizatorii campaniei, iar noi am participat pentru a 5-a oară”, mai spune aceasta.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Ploaia torențială căzută miercuri după masă în anumite localități din jud. Cluj a făcut ravagii.
Codul portocaliu de vreme rea transmis prin RO-Alert de ISU Cluj s-a materializat în ploi abundente care au dus la scurgeri masive de ape care au inundat terenurile, curțile și drumurile. Comuna Ceanu Mare a fost una dintre localități care a primit în plin potopul.
VIDEO. POTOP la Ceanu Mare, în Cluj. Ploaia de vară a făcut ravagii
Sursa: Facebook Stely Stelian

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca organizează concurs pentru ocuparea pe 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮̆ 𝗻𝗲𝗱𝗲𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗮𝘁𝗮̆ a următoarelor posturi de 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹, 𝗮𝘂𝘅𝗶𝗹𝗶𝗮𝗿, 𝗧𝗘𝗦𝗔 𝘀̦𝗶 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶:
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 – 𝟮𝟵 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗮𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰 𝗹𝗮 𝗟𝗮𝗯𝗼𝗿𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗲 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗲 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
– 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗼𝗸𝗶𝗻𝗲𝘁𝗼𝘁𝗲𝗿𝗮𝗽𝗲𝘂𝘁 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, diplomă de licență în specialitate, fără condiţii de vechime, constituie avantaj experiență în unitate sanitară cu paturi
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face ANGAJĂRI. Care sunt POSTURILE
– 𝗶𝗻𝗳𝗶𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿 – 𝟭𝟰 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗶̂𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗶𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗰𝗮𝗿𝗱𝗶𝗲𝗿 – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiţie de vechime
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗰𝗵𝗶𝘇𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝘀𝘁 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în domeniul instalații pentru construcții, fără condiție de vechime
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝗶𝘀𝘁 𝗜𝗔 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
– 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 – 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗵𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de licenţă în specialitatea construcţii, fără condiție de vechime
– 𝘀̦𝗲𝗳 𝗱𝗲𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 3 ani vechime în activitate, constituie avantaj 6 luni vechime în specialitatea postului
– 𝗺𝗮𝗴𝗮𝘇𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗶𝗼𝗻𝗮𝗿𝗲 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în activitate
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗰𝗵𝗶𝘀𝘁 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, autorizație ISCIR, clasa A sau C, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝘀𝘂𝗱𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare (sanitar-termic), fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗹𝗮̆𝗰𝗮̆𝘁𝘂𝘀̦ 𝗺𝗲𝗰𝗮𝗻𝗶𝗰 (𝗰𝗼𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰𝗲) – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗯𝘂𝗰𝗮̆𝘁𝗮𝗿 – 𝟯 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
– 𝗺𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂𝗹𝗮𝗻𝘁 𝗯𝘂𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝗺𝘂𝗻𝗰𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗻𝗲𝗰𝗮𝗹𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗜 𝗹𝗮 𝗕𝗹𝗼𝗰𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 – 𝟭 𝗽𝗼𝘀𝘁, studii generale, fără condiție de vechime
– 𝘀𝗽𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘀𝗮̆ – 𝟱 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶, studii generale, fără condiție de vechime
Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina spitalului, anunțurile cu nr. 99 și 100.
CULTURA
Sângeorzul în lumea satului clujean: între purificare și regenerare. Se aprindea focul viu și se semăna „floarea lui Dumnezeu”

Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care are loc la 23 aprilie, cunoscută în calendarul popular drept Sângeorzul, marca în lumea satului clujean din vechime un prag simbolic și ritualic, însoțit de numeroase practici menite să asigure protecția gospodăriei, a oamenilor și a animalelor, dar și belșugul holdelor.
Acum, la Sângeorz, era momentul când se formau turmele de oi și urcau la munte, așadar, în această zi începea anul pastoral, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Sângeorzul în lumea satului clujean
Tot de Sângeorz se aprindea și focul viu, care era dus la stânile din munte și era păstrat nestins până la coborârea oilor, toamna, în vatra satului.
În unele zone ale Clujului se obișnuia să se pună „brazdă de glie înverzită” pe pragul porții și al ușilor casei, iar pe la „colțurile ștreșinilor” – ramuri verzi, pentru a fi îndepărtate toate spiritele rele care se credea că vin în noaptea premergătoare sărbătorii să ia mana vitelor și laptele turmelor de oi, arată specialiștii clujeni.
Tot în acest scop se puneau pe la ferestre plante cu valențe magice și vindecătoare, precum: rostopască, leuștean, usturoi – de care să se teamă „străjile luătoare de mană laptelui”.
Purificarea prin rouă de Sângeorz
Un alt obicei general întâlnit în tot spațiul românesc era purificarea prin rouă și prin apă. Tinerii, în special, în dimineața zilei de Sângeorz, se tăvăleau prin iarbă și se spălau cu rouă pe față și pe ochi, pentru a scăpa de boli și de dureri tot anul. Tot așa, în zori de zi, femeile luau „apă neîncepută” din izvoare și fântâni, apoi stropeau cu această apă casele, membrii familiei, animalele din gospodărie, oile în staul, trecătorii pe drum și livezile, pentru a fi feriți de tot răul, arată speciliștii de la CJCJCPT Cluj.
”Tot așa, exista un obicei intitula <<împroratul>> sau udatul fetelor de Sângeorz. Era o purificare prin apă, menită să le aducă noroc, sănătate, fertilitate, să le meargă toate de-a lungul anului și în viață așa cum curge apa limpede și ploaia roditoare. Așa că, în dimineața acestei zile, feciorii mergeau pe ulițele satului și prindeau fetele, după care le duceau la fântână sau la râu și le stropeau cu apă, totul într-o stare de bucurie și de voie bună.
Nu se supăra nimeni, dimpotrivă, era mare supărare și îngrijorare în casa fetei dacă a rămas <<neîmprorată>>”, se arată etnologul Maria Bocșe, în volumul ”Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat de CJCPCT.
În dimineața zilei de Sângeorz se semăna ”floarea lui Dumnezeu”
Legat de fete, mai exista un obicei ca în dimineața zilei de Sângeorz, arată cei de la CJCPCT. Acestea semănau busuioc, „pe care-l grăpau cu mânecile cămășii, ca să fie plăcute și mirositoare ca floarea de busuioc”, numită și „floarea lui Dumnezeu”.
FOTO: Pictură murală, realizată în 1808 în biserica de lemn din Năsal, jud. Cluj/CJCPCT Cluj
EVENIMENT
CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea – U-BT Cluj, 88-92. Succes DECISIV al clujenilor pentru adjudecarea locului secund

U-BT Cluj a întâlnit, miercuri în deplasare, pe CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea. Cele două echipe aveau același bilanț și anume 22 de victorii, respectiv 6 înfrângeri, cu un total de 50 de puncte. În consecință, cine se impunea azi avea șanse mari să obțină locul secund la finalul stagiunii regulate. Pe terenul oltenilor, campioana en-titre a României a reușit să se impună cu scorul de 92-88, după o repriză de prelungiri.
Succesul clujenilor este decisiv pentru adjudecarea locului secund la finalul sezonului regulat din LNBM.
Cele mai multe puncte au marcat Hudson pentru Vâlcea (31) și Hankins pentru U-BT (18).
CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea – U-BT Cluj, 88-92. Succes DECISIV al clujenilor pentru adjudecarea locului secund
CS Vâlcea: Ta’Lon Cooper, Kadre Gray, Cornelius Hudson, Eral Penn, Rareș Uță
U-BT Cluj: Patrick Richard, Adam Mokoka, Sasu Salin, Mareks Mejeris, Zach Hankins
În ultima etapă a sezonului regulat, U-BT Cluj joacă acasă cu CSA Steaua, în timp ce CS Vâlcea are parte de un nou meci de foc, cu CSM Oradea.
Foto: Arhivă