Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. EXPLOZIE într-un bloc din Cluj-Napoca. Acumulare de GAZ

Publicat


O explozie a avut loc în noaptea de luni spre marți într-un apartament al unui bloc de pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca din cauza unei acumulări de gaz.

Potrivit ISU Cluj, explozia a avut loc înainte de ora 4 pe str. Aurel Vlaicu, nr. 8, sc. 1, etaj 3.

Apartamentul respectiv a rămas fără ușa de la intrare iar mai multe geamuri au fost sparte. Geamul de la camera unde a avut loe explozia a fost smuls și aruncat în stradă la distanță.

De asemenea, mai multe mașini parcate în fața blocului au fost avariate. Din fericire, explozia nu a fost urmată de incendiu și nu au fost afectate alte apartamente ale blocului.

Două persoane, la spital

Pompierii au intervenit de urgență la locul deflagrației, alături de mai multe echipaje medicale de la SMURD și SAJ.

Compania de gaz a sistat furnizarea gazului în blocul afectat.

Două persoane în vârstă, proprietarii apartamentuui, au suferit arsuri și au fost transportate la spital, iar criminaliștii și pompierii efectuează cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Vom reveni cu detalii de la ISU Cluj.

explo 1

explo 3

explo 5

explo 4



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un student babysitter din Cluj strânge JUCĂRII pentru copii, de 1 iunie

Publicat

copii

De 1 iunie, un student babysitter din Cluj-Napoca strânge jucării pentru copii. Ovidiu Vreme face un apel la părinți să-și încurajeze copiii ca să renunțe la jucăriile pe care nu le mai folosesc, bucurând astfel alții copii mai puțin favorizați de soartă.

afis

„De Ziua Copiilor facem din lume un loc mai bun pentru ei.
Prin prisma ocupației mele de babysitter, am constatat faptul că mulți dintre copiii de care am grijă, se plictisesc foarte repede de jucăriile lor.

Așa că m-am gândit să lansez o provocare prin care să le dau un impuls atât părinților de a-i încuraja pe copii să renunțe la unele jucării, cât și copiilor de a fi mai darnici.

Sper și cred că voi strânge atât de multe jucării, încât voi bucura copii unui orfelinat întreg!
Dacă copilului tău îi este greu să renunțe la jucăriile lui, dar vrei totuși să susții această campanie, o poți face donând bani la conturile de mai jos:

RON: RO41BREL0005519220640100
EUR: LT283250042892610276
USD: LT283250042892610276
COD SWIFT: REVOLT21

Distribuie postarea și prietenilor tăi!
Eu sunt un simplu student, babysitter și nu în cele din urmă sunt omul care iubește copii și care se împlinește prin ai vedea pe ei fericiți!
Dar din dar se face rai”, scrie Ovidiu Vreme pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fundașul Bogdan Mitrea (CSU Craiova) și mijlocașul Doru Popadiuc (Chindia) au SEMNAT cu Universitatea Cluj

Publicat

galerie u

Fundaşul central Bogdan Mitrea și mijlocașul Doru Popadiuc au semnat cu echipa de fotbal Universitatea Cluj, scrie Agerpres.

Bogdan Mitrea

„Sunt bucuros că m-am întors acasă, pot spune că e acasă. Mereu mi-am dorit să joc în tricoul Universităţii pentru echipa mare. Din păcate până acum nu am avut ocazia, dar mereu am sperat că într-o zi mă voi întoarce şi chiar sunt bucuros că am semnat cu ‘U’ Cluj. Sper să devenim o echipă puternică la anul, de temut şi să le fie frică tuturor când vor juca împotriva noastră. Obiectivele personale mereu am încercat să le ţin pentru mine, importante sunt obiectivele de echipă”, a declarat Mitrea.

bogdan mitrea

Născut la Cluj-Napoca, Mitrea a fost junior la „U” şi a plecat apoi la FCM Turda, pentru ca în continuare să treacă pe rând pe la CSMS Iaşi, Viitorul Constanţa, Ascoli (Italia), FCSB, AEL Limassol (Cipru), Doxa Katokopias (Cipru), Spartak Trnava (Slovacia), Sepsi OSK şi Universitatea Craiova.

Cele mai mute prezenţe şi goluri le-a adunat la Sepsi OSK (93 meciuri, 12 goluri) şi FC Viitorul Constanţa (86 meciuri, 19 goluri), la cea din urmă fiind al treilea marcator al campionatului în 2014-2015.

Mitrea (35 ani) a debutat la naţionala României în 2020, într-un amical cu Belarus, în care a şi înscris.

Cariera sa a numărat prezenţe şi în cupele europene, fie că a fost vorba de preliminariile Champions League, Europa League sau Europa Conference League. Pe când evolua la FCSB, a prins un meci şi în grupele Europa League (2016-2017).

Mitrea are o vastă experienţă în fotbalul românesc, unde a jucat atât în Liga 2, în 21 de meciuri, cât mai ales în Superligă în peste 200 de partide.

În recent încheiatul sezon a adunat 24 de apariţii pe prima scenă, atât la Sepsi, cât şi la Universitatea Craiova, în această perioadă reuşind să marcheze 3 goluri şi să ofere o pasă de gol.

Mitrea are în palmares Cupa României şi Supercupa României, ambele câştigate cu Sepsi OSK în 2022.

Bogdan Mitrea este al doilea transfer perfectat de ”U” Cluj pentru sezonul viitor, după cel al atacantului Daniel Popa (Chindia Târgovişte).

Doru Popadiuc

Primul contact al lui Doru Popadiuc cu eșalonul de elită l-a avut alături de Ceahlăul Piatra Neamț în 2013/2014, după care a evoluat în prima ligă pentru FCSB, FC Voluntari, Politehnica Iași și Chindia Târgoviște. Mijlocașul beneficiază de o experiență importantă în Superliga, prin cele peste 220 de prezențe în campionatul intern.

doru popadiuc

În plus, Popadiuc s-a regăsit în loturile naționale la U19 și U21. Pentru România U19 a strâns șase prezențe, în timp ce pentru naționala U21 a evoluat de două ori.

Printre cluburile pentru care a evoluat s-a regăsit și Irtysh Pavlodar, un club din Kazahstan.

Doru Popadiuc a strâns 32 de prezențe în tricoul celor de la Irtysh Pavlodar. Mijlocașul a marcat 5 goluri și a oferit o pasă de gol. În sezonul petrecut la clubul kazah, Popadiuc a fost al doilea marcator al echipei.

Primul său trofeu la seniori a venit la FCSB, o Cupă a Ligii. Cu FC Voluntari, Popadiuc a câștigat Cupa României și Supercupa.

Cel mai recent, Doru Popadiuc a jucat la Chindia Târgoviște, formație pentru care a înscris 8 goluri și a oferit 4 pase decisive în 34 de meciuri în sezonul recent din Superligă. El a fost astfel al doilea marcator din lotul dâmbovițenilor, club pentru care a adunat cele mai multe meciuri din cariera sa.

Foto: Facebook

Sursa: fcucluj.ro

Citește mai departe

EDUCATIE

InnoFAIR UBB. Daniel David: „Noi definim altfel inovarea decât politicienii”

Publicat

De

ubb inno fair daniel david
Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a organizat, marţi, un eveniment, InnoFAIR, prin care a adus împreună studenţi pasionaţi de inovare şi eprezentanţi ai mediului economic, astfel încât studenţii să fie mai pregătiţi pentru cerinţele pieţei muncii şi pentru a rezolva ei înşişi diverse probleme ale societăţii.
„Dincolo de ideea de a genera cunoaştere prin cercetare, dincolo de ideea de a-ţi pregăti bine absolvenţii ca să fie angajaţi după aeea pe piaţa muncii, dincolo de ideea de a transfera cunoaştere către firme, au apărut obiective noi. Adică, absolvenţii tăi trebuie săaibă un set antreprenorial, astfel încât să poată ei să genereze companii, să genereze diverse firme, să fie angajatori, dacă doresc să facă lucrul acesta, şi, în acelaşi timp, universităţile nu doar să transfere cunoaştere către firme pe care după aceea s-o utilizeze, ci să rezolve şi universităţile probleme ale societăţii. Dar pentru asta este nevoie de o rformă în mediul academic. (…) Astfel de evenimente ne încurajează şi ne arată că lucrurile funcţionează bine. (…) Vom atrage bani din fonduri europene, din surse naţionale, este o misiune pentru UBB”, a declarat rectorul UBB, prof. dr.Daniel David.
El a mai spus că UBB, universitarii, văd altfel inovarea de cum o văd politicienii.
„Avem nişte politicieni foarte ambiţioşi, care mereu schimbă agendele şi vin cu tot felul de inovaţii, iar inovaţiile în inovare sunt foarte multe. O universitate a fost gândită să se ocupe de adevăr în primul rând, un adevăr care se referă la generarea de cunoaştere, să generezi cunoaştere prin cercetare, s-o predai prin educaţie şi s-o utilizezi prin servicii către comunitate. Ei, apare conceptul de inovare, care însă îşi schimbă complet şi sistematic definiţiile. În mod normal, universităţile rezistă la încercarea politicienilor, dar nici măcar nu-s predictibile încercările lor, numai că Uniunea Europeană a făcut diverse concepte noi şi începe să dea şi bani acolo şi attunci, vrând-nevrând eşti forţat să intri în logica pe care o vor politicienii.
Noi întotdeauna încercăm să filtrăm lucrurile, adică nu definim inovarea ca politicienii. Noi vedem ce spune ştiinţa, ce spune mediul de business despre inovare şi nu neapărat ce spun politicienii.
Noi, când vorbim la UBB de inovare, avem în minte următorul lucru: inovarea este asociată cu ceva care este nou şi util. Util, în sensul că poate să fie şi marketizat. Când spun „ceva”, acel cev pentru noi poate să însemne un produs sau un proces sau un serviciu. Asta înseamnă pentru noi inovare”, a mai spus Daniel David.
Evenimentul a a dus împreună echipe de cercetare, startup-uri studenţeşti din universitate, precum şi actori din ecosistemul regional de inovare: consultanţi în accesarea fondurilor de inovare, investitori şi mediul socio-economic. Ei au discutat despre eforturile pe care le întreprind pentru a creşte potenţialul comercial al cercetărilor şi ideilor inovatoare din UBB.
În cadrul evenimentului au fost prezentate, printre altele, cercetări realizate de către echipele de cercetare din cadrul UBB care au obţinut fie rezultate cu potenţial comercial sau care fie au dezvoltat un prototip pe baza acestor rezultate; start-up-uri iniţiate de studenţii UBB.
De asemenea, nvestitorii şi specialiştii în comercializarea rezultatelor cercetării au putut interacţiona cu cercetătorii şi studenţii UBB pentru identificarea oportunităţilor de transfer ale rezultatelor cercetării spre industriile de profil.
INNOFair a inclus şi două workshop-uri: „Oportunităţi de Finanţare” (de tipul „ask me anything”), respectiv „Science Communication” (cu activităţi practice care să ajute participanţii să-şi îmbunătăţească aptitudinile de comunicare ştiinţifică).
INNOFair a fost organizat în cadrul proiectului INNOChange- Creşterea capacităţii de inovare pentru învăţământul superior (Innovation Capacity Building for Higher Education).

Citește mai departe

EVENIMENT

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca. Vezi PROGRAMUL evenimentului

Publicat

icons of the bizantine museum of athens page 083

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 4 iunie 2023, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

„Evenimentul se va desfășura după următorul program:

Începând cu ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Părintele Mitropolit Andrei va săvârşi slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la parohiile din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.

De la ora 18.00 procesiunea propriu-zisă va porni din faţa Catedralei şi se va deplasa pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii Sfântul Mihail) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei. Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, vor urma diaconii, şi soborul preoţilor slujitori, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, elevi, studenţi şi credincioşi. De-a lungul traseului se vor face trei opriri şi se vor rosti ectenii speciale.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia vor lua măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi vor asigura liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar la final Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei va rosti un cuvânt de învăţătură.

Evenimentul îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu”, a comunicat Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax