EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc și ministrul Tánczos Barna au alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului

Primarul Clujului, Emil Boc, a alergat și în acest an la maratonul Wizz Air și a făcut o pledoarie pentru mișcare.
Peste 7.800 de alegători au luat starul la diferitele probe ale maratonului găzduit de Cluj-Arena, printre ei fiind și ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Emil Boc a alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului
L-a zero grade, în timp ce fulguia, Emil Boc a alergat duminică dimineața la crosul de 4 kilometri din cardrul maratonului, alături de aproape 8.000 de oamei din țară și străinătate, înscriși la diferite curse.
“Mișcarea este cea mai bună investiție în sănătate. Nu este altă investiție mai ieftină într-un stil de viață sănătos”, a spus Emil Boc înainte de a pleca în cursă.
Acesta le-a transmis un mesaj și clujenilor sub 50 de ani, respectiv să nu aștepte să ajungă la această vârstă pentru a avea o viață de calitate. “O viață de calitate se pregătește mai din timp”, le-a transmis primarul Clujului.
Și ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a alergat tot la proba de 4 kilometri, alături de Boc.
La finalul cursei de 4 kilometri, Emil Boc a spus că, deși a fost frig și a fulguit, atmosfera a fost una foarte bună, cu mulți oameni foarte faini.
“Nu contează cât alergi, câte minute faci pe kilometru, contează să faci mișcare”, a fost concluzia lui Emil Boc, care a alergat cei 4 kilometri în 23 de minute.
Peste 7.800 de iubitori din sport au alergat la maratonul de la Cluj
„Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România, ajunsă la a 14-a ediție, are loc în acest weekend.
Potrivit organizatorilor, peste 7.800 de participanți din țară și străinătate au alergat pe traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului
Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de sport, indiferent de vârstă sau pregătire fizică, oferind probe și pentru amatori.
Probele:
- Maratonul Wizz Air (42,2 km)
- Semimaratonul Parapet (21,1 km)
- Ștafeta Staystrong (4×10,5 km)
- Cross Garmin (10 km)
- Crosul Mindera (4 km)
- curse speciale pentru familii (Family Race Mega) și persoane în scaun rulant.
Foto: Tánczos Barna/ Facebook șo Ovidiu Cîmpean/Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Miercurea Mare în satul clujean tradițional. Se pregătea prescura pentru pască și se cocea pâinea pentru Sărbătoare

În Miercurea Mare, în satul tradițional clujean, femeile pregăteau prescura pentru pasca ce urma să fie sfințită de preot, la biserică, în Joia Mare.
În satele clujene nu era bine ca omenii să fie ”sfădiți” între ei, atată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Miercurea Mare în satul clujean tradițional
Paștile, din prescură și vin, se pregăteau, în general, în biserică, de întreaga comunitate sau de un grup de săteni, prin rotație. Există și zone în care pasca, după ce prescura și vinul se sfințeau în Joia Mare, la biserică, era pregătită în Sâmbăta Mare de cel mai vârstnic bărbat din casă, arată specialiștii clujeni.
Viorica Bolba, din satul Negreni, județul Cluj, a învățat să facă prescuri de la mama ei.
„Mama mé făcé prescuri la tăt satu’. Că fiecare, când făce o liturghie de prescuri, făcé că are o durere, un năcaz, ori o bucurie. Șî făcé în fiecare duminică, de cununa anului. Când eram mnică șî mama făcé prescuri, zâce’: «Hai, pune, Viorică, ptiscornicu’ aici, pă prescuri». Eu îl punem, ea îmi tăt spune’ șî așa am învățat. Aice, la noi, trebuie să nu fie sfădită cu nime și nici în zua aceie să nu să sfădească cu nime, ori să aibă gând rău cătră oarecine. Șî de aceie, aici, la Negreni, să zâce când meri la biserică: «Dumnezeu te ierte!», șî-ț’ răspunde cu «Dumnezeu te ierte!»”, povestește Viorica Bolba.
Tot acum, arată specialiștii de la CJCPCT se pregătea și pâinea pentru zilele de sărbătoare. Frământatul pâinii era foarte greu mai demult, și se pregătea un cuptor de pâine, deoarece familiile erau numeroase.
FOTO: Pregătirea cuptorului pentru pâine – Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
Spectacol caritabil pentru artistul clujean Nelu Nicoară – Englezu. Are nevoie de bani pentru injecții

Cu un diagnostic – în sfârșit, stabilit, de medici de renume din Ungaria și Germania – după luni de deznădejde, cunoscutul și îndrăgitul artist clujean Nelu Nicoară – Englezu urmează un tratament corespunzător.
Dar a apărut o singură problemă, și anume că Casa de Asigurări de Sănătate nu-i decontează cheltuielile pentru injecțiile respective, iar costul acestora depășește posibilitățile lui financiare, din prezent.
”Așa că rolul nostru, al prietenilor și admiratorilor săi, este să intervenim și să inițiem o colectă, pentru a-i reda artistului capacitatea și vivacitatea de odinioară.
De aceea, ne-am gândit să organizăm, pe data de 25 aprilie, ora 17.00, la localul Sandany din Cluj-Napoca, str. General Traian Moșoiu nr. 18, grație bunăvoinței entuziaste a patronului acestuia, Alexandru Crețu, un spectacol artistic, în vederea adunării de fonduri, la care vor participa următorii îndrăgiți soliști: Alin Oprea, Soprana Gabriela Băncilă, Claudiu Racz (Rabă), Miki Paisz”, arată inițiatorii evenimentului.
Unde se pot face donații
Pentru cei care nu reușesc să ajungă, aici sunt datele bancare pentru donații:
Cont Revolut: RO40REVO0000185890759360
BTPay: 0748 68 38 44
IBAN: RO77BTRL01301201N48717XX
Banca Transilvania
Beneficiar: Ioan Nicoară
EVENIMENT
FOTO. Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului. S-a ciocnit cu un alt TIR

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Izvorul Crișului.
Două autotrenuri s-au ciocnit, iar unul s-a răsturnat în urma impactului.
Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care intervin la accidentul rutier petrecut pe DN1 E60. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri, dintre care unul este răsturnat. Autotrenul răsturnat transporta pui vii.
Din fericire, arată reprezentanții ISU Cluj nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Cântărețul de muzică populară, dar și ușoară, Aurel Tămaș, născut în comuna clujeană Borșa în 16 aprilie 1961 împlinește, miercuri, 64 de ani.
A studiat muzica și în 1996 a participat la Cerbul de Aur, festival care i-a crescut notorietatea. Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt: „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin”.
Tămaș a primit, până acum în cariera sa ,2 discuri de aur și unul de platină.
La mulți ani, Aurel Tămaș!