Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. Emil Boc către Putin: Domnule, sunteți singur. Sunteți de partea greșită a istoriei

Publicat


Emil Boc i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin la Summitul European al Regiunilor și Orașelor. Acesta i-a transmis președintelui Rusiei care atacă Ucraina de mai bine de o săptămână că este singur și că nu va putea construi viitorul reinventând demonii trecutului.

Primarul Clujului, Emil Boc, a luat cuvântul, joi, la Summitul European al Regiunilor și Orașelor, care are loc la Marsilia, Franța, unde a vorbit despre drama refugiaților din Ucraina, și unde i-a lăudat pe clujeni pentru dovezile de solidaritate cu ucrainenii care fug din calea războiului.

Citiți discursul pe care Emil Boc l-a susținut în limba engleză.

„Doamnelor și domnilor, bună ziua tuturor!
Voi încerca să răspund întrebărilor dumneavoastră. Voi începe cu niște date statistice. Până ieri, în România au trecut granița 120.000 de refugiați, 70.000 au tranzitat către vestul Europei iar 50.000 sunt încă pe teritoriul țării noastre.

Ce e important, 18.000 dintre refugiați sunt copii cărora trebuie să le oferim acces la educație.

În al doilea rând, din primul moment autoritățile locale și regionale au fost în alertă pentru a sprijini refugiații. Ne bucurăm de un sprijin fabulos venit din partea societății civile. Peste tot, este o mobilizare exemplară. În Cluj-Napoca, am creat inițiativa „Toți pentru Ucraina”.

Partea cea mai grea a acestui război nu a venit încă. Trebuie deci să fim pregătiți pentru mai rău. Acesta nu este un sprint, ci un maraton și avem nevoie de sprijin european pentru următorii pași. Sub coordonarea autorităților și cu sprijinul cetățenilor, momentan situația este sub control, însă vom avea nevoie în viitorul apropiat de mecanismul European de intervenție în caz de urgență.

Uniunea Europeană trebuie să aibă o voce puternică și unită. Sunt atât de mândru să fiu european și să fiu parte a acestei voci comune. Este pentru prima dată când Europa demonstrează cât de uniți suntem, iar încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană va crește în lunile ce urmează.

Fără concesii deci față de domnul Putin! Ce e prea mult e prea mult!

Primarii și orașele trebuie să stea în contact permanent cu corespondenții lor din Ucraina astfel încât să poată primi suportul rapid și pragmatic de care au nevoie de la noi în aceste momente.
Cred că acesta este un mesaj puternic din partea noastră. Cred de asemenea, că sancțiunile trebuie extinse și asupra Belarusului.

Trebuie să sprijinim accelerarea procedurilor de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Trebuie să le trimitem următorul mesaj: nu sunteți singuri deoarece împărtășim cu toții aceleași valori Europene.

Recomand, dragi primari, dragi colegi, luați legătura cu autoritățile locale din Ucraina și din Republica Moldova. Au nevoie de sprijin în teren, folosiți-vă deci de orice mecanism de care dispuneți pentru a-i sprijini.

Nu în ultimul rând, nu învinovățim poporul rus pentru acest război.
În calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România am trimis o scrisoare către 327 primari ai orașelor din Rusia, cerându-le să oprească acest război deoarece nu este războiul lor. Acesta este războiul lui Putin și nu putem accepta ca tinerii să se omoare între ei pentru ambițiile acestui om!

Tinerii ar trebui să colaboreze și să trăiască în pace în Europa. Trebuie să facem tot ce putem pentru a opri acest război!

Acesta este începutul sfârșitului pentru regimul Putin. Nu mai este o chestiune de „dacă”, ci o chestiune de „când”! Dacă rămânem uniți, acesta este finalul acestui regim.
Domnule Putin – sunteți singur!
Domnule Putin – sunteți de partea greșită a istoriei!
Domnule Putin, nu puteți construi viitorul reinventând demonii trecutului! Locuim într-o Uniune Europeană a Păcii și Democrației – trebuie să învățăm că democrația, pacea și colaborarea sunt cheia viitorului, nu reinventarea demonilor trecutului, așa cum domnul Putin încearcă acum să facă.

După cum spunea Monnet, preferăm să ne luptăm în jurul unei mese decât pe câmpul de luptă! Aceasta este lecția din partea Europei, trebuie să luptăm și să apărăm democrația de pe continentul european!

Toți pentru Ucraina! Toți pentru democrație!”, a spus Emil Boc.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Cum a fost prins șoferul beat și cu permisul suspendat. INTERVENȚIA polițiștilor clujeni

Publicat

De

politist moto 2

Doi polițiști de la Rutieră  pe motociclete au intervenit luni pentru a-l prinde în trafic pe un șofer care nu a oprit la semnal pe strada București din Cluj-Napoca.

Aceștia l-au urmărit și l-au încolțit pe strada Roșiori iar pe timpul urmăririi șoferul a acroșat două autovehicule care se aflau parcate.

Citește și Șofer BEAT și cu permisul anulat, urmărit în trafic de polițiștii clujeni. Ce a făcut?

Șofer beat și cu permisul anulat

Bărbatul a fost imobilizat și s-a constatat că având o concentrație de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, dar avea și permisul de conducere anulat ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni la regimul rutier.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA la Cluj. Temperaturi oscilante și PLOI. Prognoza pentru două săptămâni. Când vor fi doar 13 grade

Publicat

De

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru două săptămâni, respectiv pentru intervalul 16-29 mai.

În primele zile ale intervalului, media maximelor va fi de 22 – 24 de grade.

Vremea la Cluj: Temperaturi oscilante și ploi

Potrivit meteorologilor, apoi vremea se va răci accentuat, urmând ca în 18 mai să se înregistreze 13 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mare în zilele de 17 și 18 mai,

Ulterior zilei de 18 mai, maximele vor crește de la o zi la alta, astfel că în 22 mai se vor atinge din nou, 24 de grade în medie.

Vremea la Cluj: 22, 23 de grade până la finalul lunii

În intervalul 23 – 29 mai, variațiile vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că maximele vor fi cuprinse între 22 și 23 de grade, în medie.

Minimele vor fi de 8 – 9 grade, mediat regional în primele 3 nopți ale intervalului, apoi vor scădea spre 3 – 4 grade în nopțile de 19 și 20 mai.

Ulterior datei de 20 mai, minimele vor crește spre 8 – 9 grade, în medie în zilele de 22 și 23 mai, valoare ce apoi va caracteriza intervalul 23 – 29 mai.

Probabilitatea pentru ploi va crește în intervalul 22 – 29 mai, potrivit meteorologilor.

Sursa: ANM

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Câmpeanu: Am luat cutii de Xanax la meciurile lui „U” cu Chiajna şi Hermannstadt, am şi pentru barajul cu Dinamo

Publicat

De

remus campeanu senior 2 horz

Din dezamăgire în dezamăgire, fanii echipei de fotbal Universitatea Cluj, mai ales cei apropiaţi clubului, suferă. Unul dintre aceştia este Remus Câmpeanu jr, fiul marii glorii a U Cluj, Remus Câmpeanu.

Vezi şi:

Remus Câmpeanu: Pulsul îmi ajunsese la 120. Te chinuiești un an să aduci spectatorii la meci şi dai cu crampoanele în fasole

Am luat cutii de Xanax după meciurile lui U cu Chiajna şi Hermanstadt

„Legat de „U”. Eu sunt foarte liniștit. Mi-am procurat din Ucraina, pe potecile de munte pe care îmi aduceam țigări Sophianae la preț de nimic, 10 cutii de Xanax. Două cutii le-am îngurgitat la meciul cu Hermanstadt. Am dormit două zile și am mai râs încă două, după ce am ieșit din comă. Acum, după meciul cu Chiajna, am mai luat zece pastile. E foarte frumos. L-am visat pe Lincar ridicând cupa de campion al României.

remus campeanu xanx

Pentru barajul cu Dinamo, mai am câteva cutii. Viața e totuși frumoasă, chiar dacă cfr a devenit din nou campioană. Xanax-ul e, să recunoaștem, un medicament fain. Haide U!”, scrie Remus Câmpeanu jr.

Iubirea faţă de tată şi de „U”

Anterior, în 27 aprilie, Remus Câmpeanu jr. îşi arăta mândria faţă de „U” Cluj şi faţă de tatăl său, Remus Câmpeanu.

„Astăzi, jucătorii Universității Cluj au purtat în mijlocul pieptului lor portretul tatălui meu. Îmi place să cred că tata, dincolo de firele ce se leagă între lumi, a fost din nou pe teren. Mulțumesc dragii mei fotbaliști, mulțumesc iubitul meu tată! Ești același care ai marcat în finala Cupei României și ai adus Cupa la Cluj.

Dar, mai presus de toate, ai fost un model, din toate punctele de vedere. Mă uit spre stele și te văd, seară de seară, cum te uiți la mine, cu ochii tăi de un superb albastru. Un albastru pe care nu îl pot defini”, a scris Remus Câmpeanu jr.

Remus Câmpeanu senior

Remus Câmpeanu (8 septembrie 1938, Cluj, 3 aprilie 2021) a fost un fotbalist care a jucat ca fundaș stânga pentru Universitatea Cluj. El a fost, de asemenea, Președintele Universității Cluj din 1975 până în 1989. Nepotul său Septimiu Câmpeanu a fost, de asemenea, un fotbalist care a jucat la Universitatea Cluj.

În 13 mai 2013, pe Cluj Arena, la pauza meciului dintre Universitatea Cluj și CSMS Iași, a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Cluj – „Clujean de Onoare”.

Citește mai departe

ECONOMIE

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou. Luni a ajuns la 5,52%. ROBOR la 6 luni a ajuns la 5,71%

Publicat

De

bani portofel gol pixabay

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat luni la 5,52%, de la 5,50% vineri.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu peste 8,5%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 80%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Indicele ROBOR: Cel la 6 luni a ajuns luni la 5,71%

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,71%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 5,94%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

BNR a decis la cea mai recentă ședința a Consiliului de Administrație să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate