ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Emil Boc, ATAC frontal la Sabin Sărmaș. A folosit BOȚI în campania electorală
Primarul Clujului, Emil Boc, l-a atacat dur pe fostul candidat la primărie Sabin Sărmaș, acuzându-l că ar fi folosit boți în campania electorală, fapt care s-ar constitui într-un pericol la viitorul democrației.
„Astăzi, din nefericire, noi nu ne mai luptăm doar cu candidați individuali, în bătălia electorală. Vă spun pe cont propriu, se poate verifica: candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a utilizat cele mai avansate tehnici, a utilizat boți în campania lui pentru discreditarea mea și pentru mediatizarea excesivă cu oameni artificiali, nu cu persoane umane, pentru a-și crește potențialul pozitiv. A fost pentru prima dată când în România s-a folosit la asemenea scară sistemul de boți artificiali. Asta este o mare problemă cu privire la viitorul democrației, pentru că, până la urmă, se ajunge să se influențeze comportamente politice, comportamente electorale…
VIDEO. Emil Boc, atac frontal la Sabin Sărmaș. A folosit boți în campania electorală
Aceste practici distrug și algoritmii social media. Când omul vede că respectivul are mii de urmăritori, ce zice? Uitați-vă și vedeți cum a decurs campania lui de la alegerile electorale! În campanie am avut mii de atacuri pe zi la contul meu de Facebook sau TikTok. De unde au apărut ele, așa, peste noapte, că doar nu s-au schimbat clujenii peste noapte?
Eu sper că până la urmă judecata rațională și logică va prevala. Toată lumea își va da seama că cioara asta vopsită are pe sub pene haina PSD-ului. Este calea mascată a PSD-ului de a ajunge cumva în Cluj. Dacă electoratul va dori asta, este opțiunea lui. Aceasta este adevărata față a independentului PSD Sabin Sărmaș. Utilizarea boților este un mare pericol la siguranța democrației românești”, a declarat Emil Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Alstom – Arcada, în topul constructorilor de cale ferată, în decembrie. Progres semnificativ pe un lot al liniei Cluj – Oradea
Asocierea Alstom – Arcada se situează pe primul loc în topul constructorilor de cale ferată pentru luna decembrie, datorită progresului înregistrat pe șantierul liniei Cluj-Napoca – Oradea – Frontiera cu Ungaria.
Asocierea Alstom – Arcada a înregistrat, numai în luna decembrie, un progres de peste 8 puncte procentuale pe lotul Aghireș – Poieni, parte a proiectului de electrificare și reabilitare a liniei Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Astfel, stadiul lucrărilor pe cei peste 36 de kilometri ai acestui tronson a ajuns la 31%, scrie Economica.net, citând date furnizate de CFR Infrastructură.
Alstom – Arcada, liderul lunii decembrie
Alstom – Arcada revine pe podium și pe locul trei, cu un avans de 3 puncte procentuale pe lotul Cluj-Napoca – Aghireș, unde stadiul lucrărilor a atins 21%.
Asocierea WeBuild – Pizzarotti – Salcef a raportat un avans modest de 1 punct procentual pe lotul Aleșd – Frontiera cu Ungaria (46,74 km), unde gradul de execuție a depășit 8%.
Amintim că, recent, Asociația Pro Infrastructură a tras un semnal de alarmă, arătând că loturile incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu vor fi finalizate până în 2026, termenul impus de Uniunea Europeană. Lotul Aghireș-Poieni, cel mai avansat segment al acestui proiect, a înregistrat progrese de doar 2,3%, în medie, pe lună, iar alte tronsoane, precum Poieni-Aleșd, nu au nici măcar autorizație de construire.
ACTUALITATE
Vremea se încălzește în județul Cluj. Prognoza meteo pe localități între 27 și 30 ianuarie
În săptămâna 27-30 ianuarie, vremea va aduce, în județul Cluj, temperaturi mai ridicate decât media perioadei, dar și o alternanță între soare și ploi izolate.
Luni, 27 ianuarie, temperaturile vor oscila între minime de -1°C și maxime de 11°C, cu cer predominant noros. Cele mai ridicate valori se vor înregistra la Huedin (2°C… 11°C), iar în restul localităților, maximele vor fi între 8°C și 9°C.
Marți se încălzește ușor, iar cerul va fi însorit spre parțial noros. Maximele urcă până la 12°C la Huedin, iar în rest se mențin între 10°C și 11°C.
Miercuri, vremea continuă să fie plăcută, cu temperaturi similare și cer variabil. Maximele rămân în jurul valorilor de 10°C… 11°C, iar Huedin și Dej se bucură de soare.
Joi, vremea devine mai umedă, cu ploi sau averse în mai multe localități. Maximele se vor situa între 9°C și 10°C, iar la Huedin și Câmpia Turzii sunt așteptate averse scurte.
Prognoza meteo pentru luni, 27 ianuarie
Cluj-Napoca: minime de -1 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros
Turda: minime de 0 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros
Dej: minime de -1 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; înnorat
Câmpia Turzii: minime de 0 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros
Gherla: minime de -1 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; noros
Huedin: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; parțial noros
Prognoza meteo pentru marți, 28 ianuarie
Cluj-Napoca: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; parțial însorit
Turda: minime de 3 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Dej: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Câmpia Turzii: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Gherla: minime de 0 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare cu nori
Huedin: minime de 4 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros
Prognoza meteo pentru miercuri, 29 ianuarie
Cluj-Napoca: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; cer variabil
Turda: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare cu nori
Dej: minime de -1 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; soare cu nori
Câmpia Turzii: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare cu nori
Gherla: minime de -1 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Huedin: minime de 2 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; însorit spre parțial noros
Prognoza meteo pentru joi, 30 ianuarie
Cluj-Napoca: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; predominant noros
Turda: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; ploaie şi burniţă
Dej: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare cu nori
Câmpia Turzii: minime de 1 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; averse (ploaie)
Gherla: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; soare cu nori
Huedin: minime de 2 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; averse scurte (polaie)
sursa: accuweather.com
EVENIMENT
Ministrul Educației, Daniel David, la Consiliul Național al PNL: Avem trei Românii. Ne trebuie un președinte care să le unească
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a oferit o analiză profundă asupra problemelor actuale ale României, pe care le-a calificat drept „probleme de securitate națională”, la Consiliul Național al PNL, unde Crin Antonescu a fost desemnat oficial candidat la președinție.
Discursul său a abordat atât fragmentele psiho-culturale ale societății, cât și direcțiile în care un președinte trebuie să acționeze pentru a unifica țara și a promova un proiect de țară euro-atlantic.
Problema alfabetizării și a fragmentării sociale
Daniel David și-a deschis discursul amintind observațiile din lucrarea sa „Psihologia românilor” (2015), unde a evidențiat un fenomen alarmant: peste 40% din populație avea probleme legate de alfabetizarea științifică și educațională.
„În 2015, când am scris lucrarea «Psihologia românilor», am observat că un procent îngrijorător din populație, peste 40%, avea o problemă legată de alfabetizarea științifică, de alfabetizarea educațională, zona de religiozitate era plină de superstiții și, cu îngrijorare, am ieșit în spațiul public vorbind despre aceste lucruri, pe care foarte puțini au vrut să le asculte atunci”, a spus Daniel David.
Prizonieri ai pseudoștiinței și superstițiilor
El a subliniat că lipsa acestei alfabetizări i-a făcut pe mulți să devină „prizonieri ai unor abordări de pseudoștiință, pseudoreligie și superstiții”, și că responsabilitatea recuperării acestor persoane revine statului, prin educație și știință.
„Din 2015 până astăzi, aproape în fiecare an am avut această situație și oameni cu acest profil au intrat în spațiul public. Atenție, când spun acest lucru, critica nu o îndrept către oameni, o îndrept spre sistemul de educație, o îndrept spre știință, o îndrept în zonele care au creat contextul și au abandonat acești oameni, care treptat au devenit prizonieri, de multe ori, ai unor abordări de pseudoștiință, pseudoreligie și superstiții. Este responsabilitatea noastră să înțelegem acest lucru, să îi recuperăm și să îi readucem într-o zonă a educației și a științei”, a subliniat David.
România tradițională vs. România modernă
Ministrul a vorbit și despre transformările psiho-culturale din societate, afirmând că, inițial, România era divizată în două mari categorii: o Românie tradițională și una modernă.
„A doua problemă, tot atunci spuneam că există două Românii, psiho-cultural vorbind. O Românie pe care am numit-o România tradițională. Simplu spus, ca să nu intru în discuții scolastice, o Românie organizată în logica unei familii extinse, care nu crede mult în instituții și care atunci când are o problemă, întreabă așa: Cunoști pe cineva care mă poate ajuta? Și spuneam că, în același timp, avem o Românie modernă, o Românie care crede în instituții, o Românie care, când are probleme, își pune întrebarea: Care e procedura pentru a găsi soluția? Și spuneam atunci că, treptat, România tradițională se va moderniza”, a mai arătat ministrul.
Trei Românii antagonice
Daniel David a subliniat că procesul de modernizare al României a fost grav afectat de slăbirea instituțiilor democratice la nivel global și de un context educațional, rezultând fragmentarea psiho-culturală a țării în trei Românii distincte, marcate de teamă, neîncredere și opoziție față de instituții.
„Din păcate, am avut o neșansă istorică extraordinară: în timp ce eram în acest proces de modernizare, instituțiile moderne, democratice, au început să slăbească peste tot în lume. De asemenea, în acest proces de trecere din zona mai tradițională în zona modernă, din cauza acelui context educațional, științific, religios despre care am vorbit, care nu a protejat oamenii, am reușit să distorsionăm întregul proces, astfel încât, în acest moment, psiho-cultural vorbind, avem trei Românii, cel puțin.
Avem o Românie tradițională, este România bunicilor noștri, o Românie care nu este împotriva instituțiilor euroatlantice, dar se teme de ele, fiindcă nu le înțelege. Este o Românie grevată de teamă, în primul rând. Avem după aceea o Românie anti-sistem. Foarte interesant, o Românie care este împotriva instituțiilor, pentru că vede că nu funcționează bine, o Românie care, în loc să caute însă soluții la faptul că instituțiile nu funcționează bine, a ales ideea de a le da foc, pur și simplu. Este care pe care și este dominată de ură și de frustrare. Avem o Românie euro-atlantică, o Românie conectată cu spațiul vestic, o Românie care însă, pe alocuri, are o doză de aroganță, care irită și care supără”, a mai explicat fostul rector UBB.
O problemă de securitate națională
Aceste trei Românii antagonice, în viziunea lui David, „pun la risc țesutul social și statul modern”.
„Problema este nu doar faptul că avem aceste trei Românii, sunt atât de antagonizate încât pun la risc țesutul social, pun la risc statul modern pe care îl avem și acestea sunt cele două probleme majore cu care ne confruntăm astăzi, probleme care sunt de securitate națională”.
Un proiect de țară pentru o Românie euro-atlantică
Pentru a depăși aceste diviziuni, ministrul a susținut că România are nevoie de un lider capabil să promoveze un proiect de țară care să readucă educația, știința și religia autentică în prim-plan.
„Care este soluția? Unu: ne trebuie un candidat la poziția de președinte care să aibă un proiect de țară pentru o Românie euro-atlantică. Cu toții suntem de acord cu acest lucru, cel puțin toți din această sală. Ce înseamnă un proiect de țară pentru o Românie euro-atlantică? Înseamnă un proiect care readuce educația, știința și religia adevărată în discursul public și le readuce spre oameni, astfel încât să nu rămână în umbră și să nu lăsăm oamenii să cadă victime ale pseudo-științei, superstițiilor, bizareriilor și manipulărilor conspiraționiste.
Este, sau ar trebui să fie, un președinte care unește Româniile. România euro-atlantică, în acest proces, trebuie, măcar o vreme, să își închidă frustrările, orgoliile, rivalitățile, fiindcă vom avea vreme de ele mai încolo. Noi trebuie să îmbrățișăm, să recuperăm România tradițională a bunicilor noștri și România anti-sistem a noilor generații, asta este miza mare. Tot în acest proces, trebuie să mobilizăm o Românie care este demobilizată, să nu uităm că aproape jumătate din țară nu s-a implicat în ultimele alegeri. Trebuie mobilizată acea Românie”, a afirmat Daniel David.
Crin Antonescu, un candidat „real” pentru un proiect de țară
Ministrul Educației și-a exprimat sprijinul pentru Crin Antonescu, considerându-l candidatul potrivit pentru a îndeplini această viziune.
„Pentru a putea avea acest proiect de țară, însă, este foarte important să avem oameni reali care se implică în acest proces, oameni reali care au și bune, și limite, oameni reali însă, care iubesc România euro-atlantică, care înțeleg acest proiect, nu candidați salvatori bizari. Avem nevoie de un astfel de candidat real, iar coaliția, în urma analizelor politice și sociologice, a considera că acest candidat real poate să fie domnul Crin Antonescu.
Așa că, domnule Crin Antonescu, România are nevoie de o nouă revoluție a bunului simț, cum ați încercat cândva, dar nu doar a bunului simț, astăzi, o revoluție a bunului simț, a unității, a unui patriotism luminat, a unei normalități. Știu că este ușor de spus, dar nu este imposibil de făcut, doar că este foarte foarte greu. Dar, pornind cu avantajul dat de coaliție, și dacă veți știi să aveți ca parteneri principali primarii coaliției și lăsați loc pentru orice român dispus să contribuie la această Românie euro-atlantică, se poate face”, este de părere David.
Apel către candidatul coaliției: Luați țara la picior
În încheiere, ministrul a lansat un apel către candidatul desemnat, îndemnându-l să ia pulsul întregii țări, din Dobrogea până în Maramureș, și să recâștige încrederea românilor din toate categoriile sociale și culturale.
„Foarte important acest lucru, iar sfatul meu este să începeți din Tulcea și din Dobrogea, mergând și luând la picior țara, salutând România euro-atlantică, care știe ce are de făcut, și dând timp pentru România tradițională și România anti-sistem, astfel încât să ne recuperăm bunicii, să ne recuperăm noile generații, să trezim România neimplicată, și în acest proces, luați la picior Moldova, Țara Românească, ne întâlnim în Ardeal, mergem în Maramureș, Sătmar, Crișana, Banat, în diasporă, dar, atenție, în diasporă nu oriunde, în cele mai dificile zone ale diasporei, nu zonele confortabile, și dacă facem aceste lucruri corect și eficient, ne putem întâlni în București, revendicând victoria, pentru noi, cei din prezent și pentru viitorul copiilor noștri”, a conchis acesta.
Discursul său a fost primit cu aplauze, iar mesajul său de unitate și responsabilitate națională a rezonat cu delegații prezenți la Consiliul Național al PNL.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) reamintește furnizorilor de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, dar și pacienților cărora medicii prescriptori le-au emis bilete de trimitere la analize și investigații (pe formular specific sistemului de asigurări sociale de sănătate), că o serie de servicii paraclinice (analize medicale) se decontează peste valoarea de contract. Adică după ce „s-a terminat plafonul” pe luna respectivă.
Următoarele categorii de servicii paraclinice se decontează peste valoarea de contract, potrivit unei informări a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:
CNAS: Unele analize medicale pot fi DECONTATE peste plafonul lunar. Care sunt acestea
1. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate pentru monitorizarea unor boli cronice, dacă biletul de trimitere este marcat cu una din indicațiile „Monitor 2”…„Monitor 8”;
2. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate și neasigurate în scop de prevenție, dacă biletul de trimitere este marcat cu una din indicațiile „PREV 1”…„PREV 7”;
3. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate și neasigurate pentru confirmarea/infirmarea suspiciunii de boală oncologică, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „SO”;
4. Analizele și investigațiile recomandate persoanelor asigurate cu afecțiune oncologică, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „AO”;
5. Analizele şi investigaţiile recomandate persoanelor asigurate de medicii de familie şi medicii de specialitate obstetrică-ginecologie în cadrul consultaţiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „G”;
6. Analizele recomandate persoanelor neasigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, dacă biletul de trimitere este marcat cu indicația „HS”.