Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Defibrilatoare care pot salva vieți, instalate în Cluj. ISU le-a cerut. Boc: Clujeni, nu vă fie frică să le folosiți

Publicat


Un număr de 5 defibrilatoare, aparate necesare în caz de stop cardio-respirator, care sunt foarte ușor de folosit, au fost amplasate în zone mai circulate din Cluj-Napoca.

Amplasarea acestor aparate, care pot ajuta pe oricine să salveze viața unei persoane și să o asiste până la sosirea echipajelor de urgență, au fost solicitate de ISU Cluj, prin intermediul procesului de bugetare participativă, iar clujenii au fost cei care au votat acest proiect.

Defibrilatoare ușor de folosit, amplasate în mai multe zone din oraș

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, a instalat 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș.

defi2

Este vorba de Baza sportivă „La Terenuri”, Baza sportivă Gheorgheni, BTArena, Cinematograful Dacia și Cinematograful Mărăști.

Cele 5 aparate au costat 13.000 de lei.

Demonstrație live la BTArena

Marți a avut loc și o demonstrație, la BTArena, la care a participat și primarul Emil Boc.

Demonstrația a fost făcută de medicii de la ISU, care explică foarte clar cum trebuie folosite aceste aparate, cu ajutorul cărora orice persoană, chiar și fără pregătire medicală, poate salva o viață.

defibrilator5

 

Este vorba de secunde critice, în care orice persoană poate să intervină și, urmând instrucțiunile simple, vocale, pe care le va primi de la aparat, să salveze un om aflat în stop cardio-respirator.

În total sunt 7 astfel de aparate, care vor fi funcționale de astăzi, 2 fiind amplasate la Chios, în Parcul Central, și la Gară, cu ajutorul unui sponsor privat.

Mai mult, ISU Cluj speră că încă 2 defibrilatoare vor fi amplaste în viitor în Piața Unirii și în Piața Mihai Viteazul.

Boc: Să nu aibă nimeni frică. Doar dacă le folosește în alte scopuri

Aparatul este foarte ușor de folosit, fiind destinat persoanelor care nu au pregatire medicală.

„Face diferența dintre viață și moarte. O persoană resuscitată cu ajutorul defibrilatorului are șanse duble de supraviețuire față de una care este resuscitată fără defibrilator.

Acest aparat e destinat oricui trece pe stradă și vede o persoană căzută pe jos, care nu reacționeză. Cu acest aparat îi poate reporni inima, dacă aceasta este oprită”, a spus unul dintre medicii de la ISU Cluj care a depus acest proiect.

defibrilator3

Cei de la ISU Cluj au făcut și o demonstrație și au subliniat că aparatul este sigur, dă instrucțiuni vocale și nu dă șocul electric, decât dacă acest lucru este necesar.

„Să nu aibă nimeni frică, să-l folosească cu încredere, că nu vor face rău, ci vor face bine”, a spus și primarul Emnil Boc.

defi2

De asemenea, acesta a avut și un avertisment pentru clujenii cu „idei”.

„Aceste aparate sunt supravegheate video. Oricine folosește aceste aparate pentru altceva decât pentru a salva vieți, va fi avea mari probleme cu legea. Nu glumim”, a mai spus primarul.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. 140 de voluntari de la Ambulanţa Cluj, pregătiţi să ne salveze vieţile. Mesaje emoţionante

Publicat

De

voluntari ambulanta

5 decembrie este Ziua Voluntariatului, şi tot mai mulţi tineri clujeni au ales să fie şi ei voluntari, în slujba comunităţii. Printre voluntarii clujeni se numără şi 140 care activează zi de zi în cadrul Serviciului de Ambulanţă Cluj, gata în orice moment să intervină, alături de colegii lor, pentru a salva vieţile semenilor.

140 de voluntari de la Ambulanţa Cluj, pregătiţi să ne salveze vieţile

5 Decembrie – Ziua Internațională a Voluntariatului.

Ziua voluntariatului este sărbătorită și de Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj deoarece încă din anii 2008 voluntarii sunt prezenți pe echipajele de intervenție!
Dacă în 2008 erau răzleți și se pierdeau printre angajații SAJ-lui, începând din anul 2015, când a fost conceput un program bine organizat, an de an numărul voluntarilor crește astfel ajungând azi să numere 140 de persoane.

Fiecare zi din slujba de voluntar decurge în mod diferit, munca în teren fiind plină de surprize, de la caz la caz. Totuși, ceva nu se schimbă, indiferent că este zi sau noapte, indiferent de tură sau cazuri, zâmbetul unui pacient, salvarea unei vieți, sentimentul de apartenență într-o echipă, nenumărate lucruri noi învățate la finalul unei ture, încarcă cu energie si nerăbdare dorința volunatrului de a efectua următoarea gardă.

La mulți ani, dragilor!

Colectivul SAJ Cluj vă mulțumește pentru că ne sunteți colegi și ne plecăm capul în fața voastră!, arată Horia Simu, directorul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj.

Mesaje emoţionante

Andreea M: ”Voluntariatul la SAJ Cluj m-a adus mai aproape de medicină şi mi-a arătat importanța cunoştințelor teoretice, dar mai ales practice. Am învățat cum să interacționez cu pacienții, să fiu empatică, dar în acelaşi timp sigură pe mine, pentru a salva vieți.”

Bianca N.: ”Pentru mine, SAJ Cluj reprezintă mediul prielnic pentru a învăța și a pune în practică teoria, pentru a cunoaște oameni noi și a lega prietenii frumoase. Este un proiect de suflet pentru mine și sunt mândră că fac parte din acest program de voluntariat. Îl recomand tuturor! ❤️

Iustin G: ”SAJ Cluj reprezintă tranziția de la medicina teoretică la medicina practică – aici ai ocazia atât să aplici ceea ce deja ai învățat, dar și să dobândești o mulțime de lucruri noi (de la tehnici, manopere și protocoale la adevarate baze teoretice medicale). În plus, dezvoltarea noastră, ca viitoate cadre medicale, este foarte bine conturată datorită modului în care abordăm fiecare situație în parte: în cadrul garzilor efectuate am avut ocazia să intalnesc diverți pacienți, diverși aparținători care m-au făcut să înțeleg mult mai bine modul în care să abordez anumite aspecte, și, în plus, am avut ocazia să lucrez alături de adevarați profesioniști cu care am format o echipă.”

Tudor K.: ”În cadrul gărzilor am ocazia să îmi dezvolt modul în care interacționez cu pacienții de diferite vârste cu diferite patologii. Cel mai important lucru, e că salvam vieți, că venim în ajutorul pacienților cu tot ceea ce știm.”

Daiana F.: ” A fi voluntar in cadrul Serviciului de Ambulanta Județean Cluj, este un adevărat privilegiu. Consider că este cea mai frumoasă experiență trăită de mine până acum, am învățat cu adevărat de la cei mai buni ce înseamnă viața și cât de prețioasă este. Am acumulat foarte multe informații de la persoanele pe care le pot numi „colegii mei” cu atât de multă mândrie și drag, am înțeles ce înseamnă munca în echipă și cât de mult contează ca echipajul să fie unul unit.”

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Unde-s mulți, PUTEREA crește! Uniți, învingem nesimțirea. Ce-au făcut câțiva clujeni cu o mașină parcată AIUREA

Publicat

masina

Problema locurilor de parcare este una reală în Cluj-Napoca. Invers proporțional cu numărul acestora a crescut și nesimțirea unor șoferi, care-și lasă mașinile care pe unde apucă, fără a mai ține cont că blochează pe cineva sau încurcă traficul.

Într-o asemenea situație, mai mulți clujeni au pus mână de la mână și, după ce au legănat-o puțin ca s-o adoarmă, au luat pe sus mașina parcată în mijlocul drumului și au mutat-o lângă trotuar.

„Momentu ăla când nu răspunzi la telefon dar îți mută cineva mașina 🤣🤣🤣🤣”, a comentat cel care a postat filmarea.

„Pentru o viață sănătoasă faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi!”, a scris altul.

Sursa/ Video: Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. S-a deschis Târgul de Crăciun din Turda. Patinoarul rămâne închis din cauza temperaturilor ridicate

Publicat

De

turda craciun (4)

Bună dispoziție, cântec și dans. Târgul de Crăciun din Turda și-a deschis porțile pentru turdeni și turiști. Din păcate, patinoarul nu este încă disponibil.

„Startul” sărbătorilor de iarnă a fost dat luni seara la Turda. Târgul de Crăciun Turda și-a deschis larg porțile pentru toți cei care vor să se bucure de momentele pline de magie și bucurie specifice acestui sezon.

turda craciun (8)

S-a deschis Târgul de Crăciun din Turda. Patinoarul rămâne închis din cauza temperaturilor ridicate

Cântăreți, dansatori, dar și actorii Teatrului Național Aureliu Manea au oferit publicului turdean un spectacol reușit. Moș Niculae a trecut și el pe la copiii cuminți și le-a lăsat o bucurie dulce.

turda craciun (1)

Târgul va fi deschis până în 18 decembrie și au fost pregătite o mulțime de evenimente.

turda craciun (10)

Pe toată perioada târgului, între orele 10:00 – 18:00 la Galeria de Artă Valer Suciu, Căsuța lui Moș Crăciun îi așteaptă toți copiii cuminți să îi treacă pragul.

turda craciun (3)

Patinoarul a rămas, îmsă, închis din cauza temperaturilor ridicate. Primăria speră că iubitorii sporturilor de iarnă vor avea ocazia s-ăși pună patinele în picioare încă din această săptămână când se așteaptă ca vremea să se mai răcească.

turda craciun (2)

turda craciun (5)

Foto: Primăria Turda

Citește mai departe

CULTURA

Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Publicat

De

tompa gabor

Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a fost reales în unanimitate în funcția de președinte al UTE.

Alegerile președintelui Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) și a consiliului director au avut loc în data de 4 decembrie la Stary Teatr din Cracovia.

Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Reprezentanții teatrelor care fac parte din Uniune l-au reales în unanimitate pe Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în funcția de președinte, cu un nou mandat de doi ani.

Din noul consiliu director al UTE fac parte Nuno Cardoso (Teatrul Național São João, Porto, Portugalia), Florian Hirsch (Teatrul Național din Luxemburg), Tamara Vuckovic Manojlovic (Teatrul Dramatic Iugoslav, Belgrad, Serbia), Waldemar Raźniak (Stary Teatr, Cracovia, Polonia), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugalia) și Csaba Antal (Budapesta, Ungaria).

Gábor Tompa vrea noi companii de teatru în uniune

În calitatea sa de președinte reales, Gábor Tompa și-a exprimat intenția de a continua activitatea începută în mandatele sale anterioare și anume realizarea unor coproducții internaționale, schimburi culturale și workshop-uri, organizarea în mod regulat festivalul Uniunii, extinderea Uniunii Teatrelor din Europa cu noi teatre de o calitate artistică excepțională.

Uniunea Teatrelor din Europa, a fost fondată în anul 1990 de către Jack Lang, pe atunci ministrul Culturii din Franța și de cunoscutul regizor Giorgio Strehler, directorul Teatrului Piccolo din Milano, și a devenit de atunci una dintre cele mai importante asociații teatrale din Europa.

În prezent, UTE are 26 de membri, reunind teatre cu influență națională și internațională din întreaga Europă și nu numai.

Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, sub conducerea regizorului Gábor Tompa, a organizat în acest an cea de a 8-a ediție a Festivalului Internațional „Interferențe”. 14 companii de teatru din 11 țări au avut reprezentații pe scena Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax