Connect with us

EVENIMENT

VIDEO/ Cum a fost la primul concert din Cluj după ieșirea din starea de urgență

Publicat


Cluj-Napoca a fost sâmbătă seara gazda primului concert organizat după ieșirea din starea din urgență, în premieră națională. Pentru a respecta măsurile de protecție împotriva coronavirusului, spectatorii au fost nevoiți să stea pe scaune și să poarte măști de protecție, pe toată durata evenimentului. De asemenea, li s-a verificat temperatura la intrare, conform indicațiilor autorităților.

Desfășurarea unui concert rock stând jos timp de două ore poate părea ciudată pentru unii, această descriere fiind mai potrivită pentru un concert de operă. Totuși, organizatorii s-au gândit la toate detaliile și au adus înapoi bucuria pe fețele clujenilor.

Unii dintre ei au privit de lângă gardurile de protecție amplasate în jurul perimetrului evenimentului, în timp ce alții au preferat să privească de la mesele teraselor din Piața Unirii. Cu puțin timp înainte de concert a început să plouă pentru câteva minute, fapt ce a dus la o mică întârziere.

„Adrian Despot și colegii săi au reușit să electrizeze Piața Unirii”

În ciuda ploii, formația rock Vița de Vie a fost protagonista unui concert acustic, care a reușit să trezească bucuria spectatorilor. Aceștia au început să strige, să bată cu picioarele ritmul melodiilor, să le fredoneze sau să aplaude.

Adrian Despot și colegii săi au reușit să electrizeze Piața Unirii, cu hit-urile ,,Basul și cu toba mare”, ,,Luna și noi” sau ,,Praf de stele”, varianta acustică a acestora acustică fiind o provocare ce a conferit un plus de energie întregului concert. Trupa este cunoscută publicului clujean, aceasta participând la mai multe ediții ale festivalului  Electric Castle.

Spectatorii au fost de toate vârstele, de la copii de patru ani până la persoane în vârstă. Cei mici au fost absolviți de vina de a nu putea sta pe scaun de data aceasta, în timp ce adulții au respectat regulile impuse de organizatori. La final, s-a evitat aglomerația, cei din spate fiind primii care au ieșit.

Astfel, s-a spart gheața concertelor organizate la Cluj-Napoca după terminarea stării de urgență, spectatorii reușind să se bucure de muzică bună și de normalitatea de dinaintea pandemiei. Cu siguranță, Piața Unirii va mai găzdui concerte în această vară, dar și alte evenimente culturale de anvergură precum Zilele Culturii Maghiare sau TIFF.

Cristian Lungu

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

FOTO/ Rezultatele primei zile a Transilvania Rally. Piloții Napoca Rally Academy ocupă primele două poziții în clasamentul general

Publicat

În prima zi a Transilvania Rally au avut loc două probe speciale ce s-au desfășurat la Tarnița și proba de noapte din Făget. Astfel, podiumul clasamentului general este format din următoarele echipaje:

  • I. Simone Tempestini (Napoca Rally Academy) – 3:56,3;
  • II. Bogdan Marișca (Napoca Rally Academy) – 4:o2,4;
  • III. Dan Gârtofan (Sibiu Rally Team) – 04:08,4.

De remarcat este diferența de 6,1 secunde dintre primele două echipaje. De asemenea, Dan Gârtofan și Tudor Mârza au ajuns cu 12,1 secunde în urma ocupanților primului loc. Câștigătorii Transilvania Rally vor fi desemnați în cursul zilei de sâmbătă, după ce se vor termina cele cinci probe speciale: Florești 1&2, Dângău 1&2 și Făget 2.

O porțiune de drum din cadrul traseului de la Tarnița

Podiumul clasamentului pe echipe este format din:

  • I. Napoca Rally Academy – 389;
  • II. Sibiu Racing Team – 267;
  • III. DTO Rally Team – 254.

Prima probă specială de la Tarnița a fost câștigată de Simone Tempestini (11:21,80). Bogdan Marișca a ajuns cu 9 secunde în urma colegilor de la Napoca Rally Academy (11:30,80). Traseul de 22,7 kilometri a fost unul spectaculos, spectatorii având oportunitatea de a urmări desfășurarea raliului din zona barajului de la Lacul Tarnița. De asemenea, vremea a fost prielnică desfășurării competiției.

 

Traseul celor două probe speciale de la Tarnița

În cadrul celei de a doua probe speciale s-a impus echipajul format din Bogdan Marișca (11:25,20), fiind urmat de Simone Tempestini care au înregistrat o întârziere de peste o secundă cu timpul de 11:26,60.

Proba de noapte din Făget cu o lungime de 8, 30 kilometri a fost adjudecată de Simone Tempestini cu timpul de 26:44,7, iar Bogdan Marișca a înregistrat o întârziere de 0,13 minisecunde cu timpul de 00:26:58,4.

Traseul probei speciale Făget 1

Citește și

VIDEO/ Cele mai spectaculoase mașini prezente la Transilvania Rally

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Accident la Transilvania Rally! Proba specială nr. 4 Florești este anulată

Publicat

Echipajul numărul 48, Alex Pițigoi și Toni Avram, pe un Porsche 911 GT3 au avut un accident pe Proba specială nr.4 Florești. Cei doi se află în afara oricărui pericol, după ce s-au ciocnit într-un cap de pod amplasat pe marginea drumului. 

Proba specială nr.4 Florești a fost anulată, piloții vor trece o singură dată și în regim de super rally, se arată pe pagina de Facebook a competiției.

În cursul zilei de sâmbătă vor mai avea loc Probele speciale Dângău 1 și 2, Făget 2 și Florești 2.

Citește mai departe

EVENIMENT

Județul Cluj se află sub cod portocaliu de vânt, ploi și furtuni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme rea în 30 de județe, începând de sâmbătă, 26 septembrie, ora 09:00, până în dimineața zilei de duminică, 27 septembrie, la ora 03:00. Județul Cluj se află sub cod portocaliu de vânt, ploi și furtuni. Cantităţile de apă vor depăşi 50 – 60 litri/mp şi, izolat, 70 – 90 litri/mp.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice).

Citește mai departe

ECONOMIE

Aproximativ 150 de studenți de la UBB care lucrau în Cluj-Napoca și-au pierdut dreptul la cazare în cămin

Publicat

Începutul de an universitar a creat polemici extinse, studenții susținând că învățământul se face cel mai bine față în față, militând pentru întoarcerea la facultate, iar experții și profesorii lor, de altfel, susținând că în contextul actual întoarcerea la facultate reprezintă un risc prea mare pentru toată lumea. Decizia a fost luată în senatul Universității Babeș Bolyai, iar studenții au pierdut confruntarea. Cursurile se vor face online, cu excepția câtorva specializări.

Odată cu decizia de nu chema studenții la facultate, s-a ales și modul de deschidere a căminelor. Și aici s-a luat decizia cea mai sigură pentru clujeni, și anume de a nu le permite studenților să se cazeze în cămine decât cu excepția celor care au o justificare academică. Mulți dintre studenți trebuie să își regândească, totuși, planurile deoarece ei se bazau pe cazarea oferită de universitate în contextul în care aceștia au motivat șederea în timpul pandemiei și a verii cu o adeverință de la locul de muncă.

Mulți studenți au ales, din cauza chiriilor exagerat de scumpe, să părăsească orașul Cluj-Napoca și să se întoarcă în orașele în care au domiciliul. Reamintim că tariful pentru un loc în cămin se învârtea în jurul sumei de 200 de lei, pe când prețul unei garsoniere începe de la 200 de euro, adică este de 4,8 ori mai scumpă.

Ce spune Tudor Mureșan, Prefectul Studenților

Bineînțeles, o metodologie clară a fost creată și explicată studenților. Aceasta presupune că toți studenții eligibili vor primi loc în cămin, dar nu vor avea voie să îl ocupe.

„În acest an repartiția locurilor în căminele studențești se realizează diferit față de anii precedenți. Orice student poate depune cerere pentru cămin, fiind împărțite toate locurile existente. Studenții eligibili vor câștiga dreptul de a primi loc în cămin însă exercitarea dreptului este suspendată până la revenirea activității academice față în față. Astfel, în debutul anului universitar se vor caza în cămine doar studenții facultăților care au optat pentru scenariu hibrid și care, prin urmare, vor avea activități didactice on-site”, declară Tudor Mureșan, prefectul studenților.

Referitor la acei studenți care se implică în economia Clujului, prefectul spune că statutul de angajat nu este suficient pentru a le permite studenților să stea în cămin.

„Statutul de angajat nu este un criteriu prevăzut de regulamentul cadru privind cazarea în căminele studențești pe perioada anului universitar. Cazarea studenților cu statut de angajat este posibilă doar pe perioada verii, în limita locurilor disponibile. Criteriile de acordare a locurilor în cămin pe parcursul anului universitar sunt doar de ordin academic și social”, adaugă prefectul.

Referitor la salariații studenți, cea mai ușoară alternativă este chiria.

„Pentru studenții cu statut de angajat există variantele alternative existente deja precum locuințe în chirie, cămine private sau alte asemenea forme de rezidență”, explică Tudor Mureșan, prefectul studenților UBB.

Ce spun studenții

„Pulsul” opiniei studențești dictează că aceștia sunt dezamăgiți de decizie. Ei spun că sperau să fie susținuți de universitate și în carieră. Aceștia spun că nu înțeleg de ce ar fi reprezentat o problemă prezența lor în Cluj, din moment ce ei oricum se aflau acolo. Soluțiile pe care aceștia le-au găsit se învârt în jurul chiriilor. Unii au avut noroc și au găsit apartamente unde plătesc în jur de 120 de euro pe cameră, alții s-au gândit să altereze munca de acasă cu munca din birou venind din două în două luni în Cluj-Napoca.

Din păcate, nu toți au fost atât de determinați. Unii dintre ei au ales să își dea demisia pentru că plata unei chirii nu se justifica raportat la salariul lor. Ajungea viața din Cluj să le aducă pierderi și să îi forțeze să ceară bani de la părinți. Asta nu ar fi justificat munca și implicarea în economia Clujeană.

Câți studenți au ocupat locuri în căminele UBB

Biroul de presă al UBB a transmis redacției Cluj24 faptul că în căminele universității au fost cazați 514 studenți pe perioada verii. Dintre aceștia, 169 de studenți au motivat cazarea pe parcursul verii cu o adeverință de muncă. Astfel, toți cei care și-au justificat șederea pe parcursul verii cu un loc de muncă, au rămas fără cazare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate