ADMINISTRAȚIE
VIDEO/ Culoar regional de mobilitate „verde” pe axa Someșului. Care ar fi pașii de urmat
Tot mai mulți cetățeni din zona Clujului solicită realizarea unui culoar regional de mobilitate „verde” – în scop utilitar, recreativ, turistic și sportiv, pentru pietoni, biciclete, trotinete electrice, role și alte forme de deplasare cu impact redus de mediu pe culoarul Someșului Mic, pe secțiunea Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida. Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S. vine cu propuneri legate de pașii care ar trebui urmați pentru atingerea acestui scop.
„Solicităm implicarea primarilor din zona metropolitană a Clujului prin Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Cluj” (ADI ZMC) pentru ca proiectul celei mai lungi piste din țară să demareze din 2021.
„Este previzibilă o înmulțire spectaculoasă a bicicletelor asistate electric”
Acest culoar a devenit o necesitate stringentă. Pe de o parte, au apărut marile ambuteiaje zilnice între Cluj-Napoca și Florești și sunt în creștere și pe direcția Apahida, fiind fără perspective realiste de rezolvare în următorii câțiva ani doar prin suplimentarea transportului public pe drumurile existente. Soluții precum centura ocolitoare sud sau tramvai / metrou de suprafață nici nu vor fi realizate până în 2024.
Pe de altă parte, există o creștere deja puternică, însă cu potențial mult mai mare, dar încă nevalorificat, a gradului de utilizare a bicicletelor și trotinetelor electrice, ideale pentru deplasări de până la 5-10 km. Este previzibilă o înmulțire spectaculoasă a bicicletelor asistate electric, lucru similar trendurilor din statele vest-europene, ce duc deplasările pe distanțe de 15-20 km de acasă la locul de muncă sau unitatea de învățământ la îndemâna aproape oricui dacă ar exista o infrastructură adecvată, adică sigură, comodă și atractivă.
„Conceptul (…) are șanse maxime de a fi finanțat dacă se va depune la timp documentația”
Un asemenea culoar pietonal și velo e realizabil în viitorul apropiat pe axa Someșului, integrând secțiunile deja existente sau planificate în intravilanul Clujului și lângă aeroport.
Conceptul a fost inclus în Strategia regională de mobilitate urbană durabilă și orașe inteligente a Regiunii Nord-Vest 2021 – 2027 (pag. 94) care va sta la baza finanțărilor UE de dezvoltare regională în următoarea perioadă de finanțare, și deci, fiind expres nominalizat, are șanse maxime de a fi finanțat dacă se va depune la timp documentația.
În vara anului 2020, a fost înlăturat un obstacol major din legislație. Prin Legea 122/2020 s-au introdus completări în art. 25 din Legea 107/1996 – Legea Apelor, astfel încât este acum legal posibil ca autoritățile administrației publice locale să facă lucrări de investiții pe malurile apelor și alte terenuri din domeniul public al apelor chiar dacă nu sunt în proprietatea sau administrarea lor, pe bază de protocol încheiat cu administratorul bunului.
Astfel, se depășește blocajul dat de faptul că Apele Române sau Hidroelectrica nu realizau asemenea amenajări pentru că erau străine de obiectul lor de activitate, iar UAT-urile nu le puteau finanța pentru că nu aveau titlu asupra acelor terenuri.
Mai rămâne ca acest concept să fie inclus și menținut în forma finală a Planului de Amenajarea Teritoriului Județului Cluj (PATJ) aflat în curs de actualizare de către Consiliul Județean Cluj și să fie preluat subsecvent în celelalte documentații de urbanism și amenajarea teritoriului (…).
„Soluții fezabile din punct de vedere juridic, igienico-sanitar, tehnic și financiar există”
Trebuie înlăturată și o ultimă barieră legislativă prin urgentarea modificării HG 930/2005 ca să se poată trece cu pista de biciclete și aleea pietonală din capătul cart. Grigorescu spre Florești prin zona administrată de Compania de Apă Someș care se întinde pe o porțiune pe ambele maluri ale râului și barează complet tranzitarea de către public.
Soluții fezabile din punct de vedere juridic, igienico-sanitar, tehnic și financiar există, iar propunerea de HG de modificare și completare a acelor norme este înaintată încă de la finalul anului 2019 autorităților centrale și este în discuții inclusiv între Parlament, Guvern, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Administrația Națională Apele Române (ANAR).
În ciuda angajamentelor Guvernului de susținere a pistei metropolitane, proiectul de HG nu a fost încă promovat pe circuitul de avizare interministerială.
(…) Pentru realizarea pistei metropolitane este imperioasă nevoia implicării primarilor din zona metropolitană Cluj (și eventual Gherla și Dej) și a comunelor din axa someșană (ideal de la Căpuș până cel puțin la Iclod, inclusiv), a Consiliului Județean Cluj și a Prefectului Județului Cluj pentru înlăturarea acestor mici obstacole legislative, prin obținerea sprijinului Companiei de Apă Someș, a Hidroelectrica SA – Sucursala de Hidrocentrale Cluj și a ABAST și convingerea autorităților centrale.
Și, desigur, e nevoie ca între sus-menționatele entități să se perfecteze colaborarea necesară și să se procedeze la elaborarea (cu largă consultare publică și implicare a stakeholderilor), avizarea și depunerea documentației necesare pentru finanțarea proiectului de culoar regional de mobilitate verde pe axa Someșului Mic din fonduri UE de dezvoltare regională și pentru asigurarea de cofinanțări din alte surse proprii sau atrase iar apoi să se parcurgă, în colaborare eficientă, toți ceilalți pași necesari implementării cu succes a proiectului, eventual în mai multe etape.
„Proiectul poate fi un motor pentru turism și beneficiile economice aferente”
Succesul poate fi amplificat și proiectul poate fi extins și conectat în mecanisme de arie mai amplă, dacă se asigură în perioada următoare și o integrare cu transportul public rutier metropolitan și cel feroviar, prin posibilitatea luării bicicletelor și trotinetelor în autobuze și vagoane. Astfel se extinde chiar mai mult raza de interes ridicat și pentru deplasări velo și cu trotineta de tip navetă, mai ales la localități situate lateral de culoar.
Mai mult, proiectul poate fi un motor pentru turism și beneficiile economice aferente. Preconizata dezvoltare a unei rețele regionale și naționale de trasee cicloturistice marcate și a unei rețele de rute marcate de drumeție / turism pedestru, ecvestru, cultural și tematic, inclusiv în zonele nemontane, similar practicilor în creștere din alte state europene, este în curs de legiferare prin modificarea și completarea HG 77/2003 și a legislației primare în domeniul turismului.
Se lucrează și la integrarea României în rețelele europene de profil EuroVelo și EuroRando, cu magistrale turistice transeuropene ce ar urma să treacă și prin Cluj-Napoca, ceea ce este o oportunitate suplimentară pentru asemenea abordări.
Proiectul Culoar Regional de Mobilitate Verde pe Axa Someșului Mic ar fi nu doar cea mai lungă pistă velo din România, de cel puțin 40 de km, ci și o premieră, pentru că ar fi primul culoar de acest tip de la noi. Culoarul valorifică expertiza existentă pe plan local și marele potențial de utilizatori și ar „pune pe hartă” din punct de vedere turistic și al mobilității comunele vecine Clujului, oraș care ar deveni un deschizător de drumuri și un exemplu de urmat în acest domeniu”, se arată în comunicatul SOS.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Bărbat de 36 de ani, prins de polițiști la Săcălaia, în Cluj, cu 20 kg de articole PIROTEHNICE
Un bărbat de 36 de ani a fost prins de polițiști la Săcălaia, în jud. Cluj, având asupra lui 20 kg de articole pirotehnice în valoare de 3.000 de lei. Acestuia i s-a întocmit dosar penal.
„La data de 18 decembrie a.c., în baza planului de acțiune național “PIROTEHNIC”, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, au depistat pe raza localității Săcălaia, din comuna Fizeșu Gherlii, un bărbat de 36 de ani, care deținea o cantitate de 20 de kg de articole pirotehnice, din categoria F2-F3, cu o valoare de 3.000 de lei.
Bărbat de 36 de ani, prins de polițiști la Săcălaia, în Cluj, cu 20 kg de articole PIROTEHNICE
Cantitatea de articole pirotehnice a fost indisponibilizată de polițiști, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. De cealaltă parte a baricadei Revoluției din Cluj-Napoca: Miliția a fost de partea oamenilor, nu a tras, nu i-a bătut
Foști comandanți ai Miliției, participanți la Revoluția din Decembrie 1989 de la Cluj-Napoca, susțin că milițienii au fraternizat cu populația și că aceștia nu au tras în oamenii care au ieșit în stradă împotriva regimului comunist și nici nu i-au bătut.
Aceștia au participat, miercuri seară, la BCU, la o masă rotundă cu tema ”De cealaltă parte a baricadei. Forțele M.I. în evenimentele din Decembrie 1989 în Cluj-Napoca”.
Istoricul Adrian Boda a făcut o prezentare a dispozitivelor de Miliție și Securitate dislocate în 21 decembrie 1989 în mai multe zone Cluj-Napoca, pentru a bloca manifestanții de la CUG care voiau să se îndrepte spre centrul orașului.
Acesta a precizat că, după evenimentele din acea zi, armele din structurile Ministerului de Interne, dar și muniția au fost luate la puricat, rezultatul fiind că trupele de Securitate nu au tras împotriva manifestanților, ci doar focuri de avertisment, fiind consumate 61 de cartușe de către 5 soldați.
”Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu”
Generalul-maior (r) Stoian Rusu, fostul comandant al Miliției județene Cluj, a declarat că, după 35 de ani, foștilor milițieni nu le este rușine pentru faptele lor.
”Nu i-am bătut pe revoluționari, nu au existat reclamații din partea cetățenilor că cineva a fost bătut.
Ordinul primit a fost să nu avem milițieni dezarmați, să nu se lase provocați și să se poarte cu tact față de oameni, iar după 21 decembrie agenții de Miliție au fost retrași în unitate.
Eram convinși că este sfârșitul lui Ceaușescu pentru că în toate țările din jurul nostru s-au produs schimbări”, a povestit Rusu.
Acesta a precizat că în 21 decembrie, a fost la CUG de unde s-au îndreptat oamenii spre centrul Clujului, strada fiind blocată de trupele de Securitate.
”Le-am spus să nu meargă spre centru că acolo este dispozitiv de armată și să nu fie împușcați. (…) Dacă au fost oameni bruscați, loviți, eu îmi cer iertare și scuze, probabil au făcut-o din prea mult zel”, a precizat fostul comandant al Miliției Cluj.
Cadavre pe Calea Moților și în Mărăști
Generalul-maior (r) Victor Mărincaș, fost adjunct al șefului Miliției Cluj, a declarat la rândul său că a rămas la sediu, unde ordinele erau ca milițienii să nu facă uz de armă, să nu provoace, să discută civilizat cu oamenii.
”În 21 decembrie la ora 14 am fost trimis în zona centrală, acolo se trăsese, erau cadavre pe caldarâm și am cerut intervenția procurorului. Pe strada Universității am primit ordin să merg să văd ce era la Fabrica de Bere și pe Calea Moților erau cadavre. Am ajuns și în Piața Mărăști și erau militari, dar era un mort, împușcat”, a rememorat Mărincaș.
A salvat un bărbat împușcat
De asemenea, colonelul (r) Grigore Blaga, fost comandant al Miliției Cluj-Napoca, a afirmat că a preluat comanda plutonului de intervenție și a fost trimis în Piața Mihai Viteazu.
”Mi s-a ordonat să plec în Piața Libertății unde s-a tras, strada Universității și Napoca erau blocate de soldați, Eram în civil, singurul care eram în picioare, și m-a strigat cineva care era căzut după gardul viu. Era Vasile Jascău, fost agent de la Circulație, care mi-a spus că fusese împușcat în picior. Am oprit o Salvare, care era plină, apoi am oprit a doua, care l-a dus pe Jascău la spital.
A doua zi, în 22 decembrie, eram la birou am fist chemat jos de revoluțioari, erau câteva sute și era și o tanchetă militară cu țeava spre clădire. Am coborât în cămașă, iar oamenii mi-au cerut să eliberăm deținuții politici, dar nu aveam. Au dat năvală, au verificat și au văzut că nu erau deținuți, după care ne-au cerut să aruncăm tablourile cu Ceaușescu. Le-am ordonat colegilor mei să arunce tablourile, iar primul a fost chiar cel de la mine din birou, iar oamenii au strigat <<Miliția e cu noi>>.
Apoi mi-au cerut să merg cu ei spre fostul Comitet Județean de Partid, dar pe drum m-am întors la sediul Miliției și am stat până noaptea acolo
Din 22 decembrie, timp de câteva luni, la mine în birou a stat un militar tot timpul, fiind atent ce fac, ce vorbesc, ce ordine dau, dar nu aveam nimic de ascuns”, și-a amintit Blaga.
Cordoane pentru blocarea demonstranților
Colonelul (r) Gheorghe Dejeu, fost comandant al unei subunități din trupele de Securitate, a explicat că nu știa de ce a fost trimis în stradă.
”Ne-au dus la zona Terapia, și am primit ordin să blochez strada, astfel că am executat un cordon, dar am lăsat liber trotuarul. Cei care demonstrau, erau cam 1000, erau oameni pașnici, au trecut pe lângă noi trotuare. Atunci am fost trimiși în Piața Karl Liebknecht unde am blocat și trotuarele. A fost un cordon de militari și le-am spus să scoară baionetele de la armă, să nu se rănească cineva.
Când au ajuns manifestanții, erau cam 2500 de oameni, au fost față în față cu noi, au fost dialoguri, au venit cei de la partid care au fost huiduiți.
La un moment dat, a venit o femeie cu un copil în brațe și am lăsat-o să treacă, apoi l-am lăsat și pe soțul ei, moment în care un puhoi de demonstranți a trecut de cordon după ce militarii noștri s-au dat la o parte ca să treacă soțul femeii”, a spus Dejeu.
La masa rotundă au fost prezenți și reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari din Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri
CS Sănătatea Servicii Publice Cluj s-a confruntat miercuri cu CS Unirea Ungheni, într-un meci din etapa a treia a Cupei României. Partida a avut loc pe Cluj Arena, iar intrarea a fost liberă. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1, ambele fiind autogoluri.
Start cu ghinion pentru Sănătatea
Meciul a început neașteptat, în minutul 1, când Cimpoeșu, căpitanul Sănătății, a marcat în propria poartă. Un început destul de greu pentru echipa gazdă, care a încercat să revină în joc, dar fără să găsească soluții în ofensivă. Portarul Unirii a blocat un șut bine plasat de cei de la Sănătatea, în minutul 22. Primul cartonaș galben al meciului a fost acordat în minutul 24 lui Laley Fofana, fundașul gazdelor.
VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri
Joseph Aidoo a încercat să-și puna echipa în avantaj cu șut frumos, însă fară succes. Înainte de pauză, Lazăr de la Sănătatea a văzut și el un cartonaș galben.
Autogolul portarului de la Unirea a decis soarta meciului
Repriza secundă aduce o altă greșeală, care decide soarta partidei și închide scorul. În minutul 64, portarul oaspeților a trimis mingea în propria poartă, aducând scorul la egalitate.
Sănătatea a continuat să preseze, dar mingea a ajuns în brațele portarului advers. Eric Vinău, jucătorul Unirii Ungheni a fost avertizat cu cartonaș galben în ultimele minute ale partidei, iar fluierul final a anunțat un rezultat de egalitate, obținut din două autogoluri.
„A fost un meci important pentru noi, din păcate nu am reușit să câștigăm. Eram conștienți că era destul de greu să ne calificăm, însă am sperat până în ultimul moment. Chiar dacă a fost un moment dificil pentru noi, trebuia să avem o atitudine pozitivă și să revenim”, a declarat Tudor Cociș, jucătorul Sănătății Cluj.
Echipele de start:
CS Sănătatea Cluj
Chindriș (GK)- Pop, Lazăr, Cimpoeșu (C), Creț, Fofana, Yuh, Aidoo, Cociș, Baciu, Paul.
CS Unirea Ungheni
Ganea (GK)- Chinteș, Popa, Vînău, Pop, Ioniță, Șerban, Barstan (C), Magyari, Vlad, Haiduc.
Morocoj Timeea
Matei Bianca
Țara lui Papură Vodă! În Florești, fiecare face ce vrea. Exemplu clar, un grup de locatari a închis cu barieră un drum public.
Este vorba de str. Urușagului nr.107, la capătul căreia s-a montat, ilegal, spun vecinii, o barieră. Aceasta limitează accesul și circulația pe și dinspre alte străzi de legătură.
Legea junglei în Florești: câțiva locatari au ÎNCHIS cu barieră un drum public
„Ce tare! La mine la blocul vecin din Florești au decis unii să închidă cu barieră o stradă, respectiv au amplasat bariera pe Str. Urușagului 107 în condițiile în care Urușagului 109 e cu sens unic, practic intri pe str. Urușagului 109 și ieși invers pe str. Urușagului 107.
S-a reclamat azi și s-a făcut ședința de consiliu local pe tema asta. După finalizarea ședinței s-a trimis Poliția acolo, care a constatat că bariera a fost amplasată ilegal”, scrie în mesajul primit la redacție.
În urma deplasării organelor de poliție la fața locului, care au constatat ilegalitatea amplasării barierei respective, strada a fost redeschisă.