Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO/ Culoar regional de mobilitate „verde” pe axa Someșului. Care ar fi pașii de urmat

Publicat


YouTube video

Tot mai mulți cetățeni din zona Clujului solicită realizarea unui culoar regional de mobilitate „verde” – în scop utilitar, recreativ, turistic și sportiv, pentru pietoni, biciclete, trotinete electrice, role și alte forme de deplasare cu impact redus de mediu pe culoarul Someșului Mic, pe secțiunea Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida. Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S. vine cu propuneri legate de pașii care ar trebui urmați pentru atingerea acestui scop.

„Solicităm implicarea primarilor din zona metropolitană a Clujului prin Agenția de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Cluj” (ADI ZMC) pentru ca proiectul celei mai lungi piste din țară să demareze din 2021.

„Este previzibilă o înmulțire spectaculoasă a bicicletelor asistate electric”

Acest culoar a devenit o necesitate stringentă. Pe de o parte, au apărut marile ambuteiaje zilnice între Cluj-Napoca și Florești și sunt în creștere și pe direcția Apahida, fiind fără perspective realiste de rezolvare în următorii câțiva ani doar prin suplimentarea transportului public pe drumurile existente. Soluții precum centura ocolitoare sud sau tramvai / metrou de suprafață nici nu vor fi realizate până în 2024.

Pe de altă parte, există o creștere deja puternică, însă cu potențial mult mai mare, dar încă nevalorificat, a gradului de utilizare a bicicletelor și trotinetelor electrice, ideale pentru deplasări de până la 5-10 km. Este previzibilă o înmulțire spectaculoasă a bicicletelor asistate electric, lucru similar trendurilor din statele vest-europene, ce duc deplasările pe distanțe de 15-20 km de acasă la locul de muncă sau unitatea de învățământ la îndemâna aproape oricui dacă ar exista o infrastructură adecvată, adică sigură, comodă și atractivă.

„Conceptul (…) are șanse maxime de a fi finanțat dacă se va depune la timp documentația”

Un asemenea culoar pietonal și velo e realizabil în viitorul apropiat pe axa Someșului, integrând secțiunile deja existente sau planificate în intravilanul Clujului și lângă aeroport.

Conceptul a fost inclus în Strategia regională de mobilitate urbană durabilă și orașe inteligente a Regiunii Nord-Vest 2021 – 2027 (pag. 94) care va sta la baza finanțărilor UE de dezvoltare regională în următoarea perioadă de finanțare, și deci, fiind expres nominalizat, are șanse maxime de a fi finanțat dacă se va depune la timp documentația.

În vara anului 2020, a fost înlăturat un obstacol major din legislație. Prin Legea 122/2020 s-au introdus completări în art. 25 din Legea 107/1996 – Legea Apelor, astfel încât este acum legal posibil ca autoritățile administrației publice locale să facă lucrări de investiții pe malurile apelor și alte terenuri din domeniul public al apelor chiar dacă nu sunt în proprietatea sau administrarea lor, pe bază de protocol încheiat cu administratorul bunului.

Astfel, se depășește blocajul dat de faptul că Apele Române sau Hidroelectrica nu realizau asemenea amenajări pentru că erau străine de obiectul lor de activitate, iar UAT-urile nu le puteau finanța pentru că nu aveau titlu asupra acelor terenuri.

Mai rămâne ca acest concept să fie inclus și menținut în forma finală a Planului de Amenajarea Teritoriului Județului Cluj (PATJ) aflat în curs de actualizare de către Consiliul Județean Cluj și să fie preluat subsecvent în celelalte documentații de urbanism și amenajarea teritoriului (…).

„Soluții fezabile din punct de vedere juridic, igienico-sanitar, tehnic și financiar există”

Trebuie înlăturată și o ultimă barieră legislativă prin urgentarea modificării HG 930/2005 ca să se poată trece cu pista de biciclete și aleea pietonală din capătul cart. Grigorescu spre Florești prin zona administrată de Compania de Apă Someș care se întinde pe o porțiune pe ambele maluri ale râului și barează complet tranzitarea de către public.

Soluții fezabile din punct de vedere juridic, igienico-sanitar, tehnic și financiar există, iar propunerea de HG de modificare și completare a acelor norme este înaintată încă de la finalul anului 2019 autorităților centrale și este în discuții inclusiv între Parlament, Guvern, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Administrația Națională Apele Române (ANAR).

În ciuda angajamentelor Guvernului de susținere a pistei metropolitane, proiectul de HG nu a fost încă promovat pe circuitul de avizare interministerială.

(…) Pentru realizarea pistei metropolitane este imperioasă nevoia implicării primarilor din zona metropolitană Cluj (și eventual Gherla și Dej) și a comunelor din axa someșană (ideal de la Căpuș până cel puțin la Iclod, inclusiv), a Consiliului Județean Cluj și a Prefectului Județului Cluj pentru înlăturarea acestor mici obstacole legislative, prin obținerea sprijinului Companiei de Apă Someș, a Hidroelectrica SA – Sucursala de Hidrocentrale Cluj și a ABAST și convingerea autorităților centrale.

Și, desigur, e nevoie ca între sus-menționatele entități să se perfecteze colaborarea necesară și să se procedeze la elaborarea (cu largă consultare publică și implicare a stakeholderilor), avizarea și depunerea documentației necesare pentru finanțarea proiectului de culoar regional de mobilitate verde pe axa Someșului Mic din fonduri UE de dezvoltare regională și pentru asigurarea de cofinanțări din alte surse proprii sau atrase iar apoi să se parcurgă, în colaborare eficientă, toți ceilalți pași necesari implementării cu succes a proiectului, eventual în mai multe etape.

„Proiectul poate fi un motor pentru turism și beneficiile economice aferente”

Succesul poate fi amplificat și proiectul poate fi extins și conectat în mecanisme de arie mai amplă, dacă se asigură în perioada următoare și o integrare cu transportul public rutier metropolitan și cel feroviar, prin posibilitatea luării bicicletelor și trotinetelor în autobuze și vagoane. Astfel se extinde chiar mai mult raza de interes ridicat și pentru deplasări velo și cu trotineta de tip navetă, mai ales la localități situate lateral de culoar.

Mai mult, proiectul poate fi un motor pentru turism și beneficiile economice aferente. Preconizata dezvoltare a unei rețele regionale și naționale de trasee cicloturistice marcate și a unei rețele de rute marcate de drumeție / turism pedestru, ecvestru, cultural și tematic, inclusiv în zonele nemontane, similar practicilor în creștere din alte state europene, este în curs de legiferare prin modificarea și completarea HG 77/2003 și a legislației primare în domeniul turismului.

Se lucrează și la integrarea României în rețelele europene de profil EuroVelo și EuroRando, cu magistrale turistice transeuropene ce ar urma să treacă și prin Cluj-Napoca, ceea ce este o oportunitate suplimentară pentru asemenea abordări.

Proiectul Culoar Regional de Mobilitate Verde pe Axa Someșului Mic ar fi nu doar cea mai lungă pistă velo din România, de cel puțin 40 de km, ci și o premieră, pentru că ar fi primul culoar de acest tip de la noi. Culoarul valorifică expertiza existentă pe plan local și marele potențial de utilizatori și ar „pune pe hartă” din punct de vedere turistic și al mobilității comunele vecine Clujului, oraș care ar deveni un deschizător de drumuri și un exemplu de urmat în acest domeniu”, se arată în comunicatul SOS.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Sute de copii au vizitat Aeroportul din Cluj în „Săptămâna Altfel”

Publicat

Peste 600 de copii din Cluj au vizitat Aeroportul Internațional „Avram Iancu” în „Săptămâna Altfel”. 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a organizat tururi de vizitare, cu ocazia „Săptămânii Altfel”. Astfel, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul din Cluj, în perioada 15-26 aprilie.

În cadrul viztelor, cei mici au asistat la aterizările și decolările aeronavelor și și-au îmbogățit cunoștințele în domeniul aviației.

„Tururi de vizitare la  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj! În perioada 15-26 aprilie 2024, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul Internațional Cluj, în cadrul programului «Săptămâna Altfel».

Cei mici au asistat la aterizările și decolările avioanelor, au primit informații interesante cu privire la activitățile specifice unui aeroport și și-au îmbogățit cunoștințele din domeniul aviației civile”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se redeschide restaurantul McDonald’s din Mănăștur. A fost renovat și modernizat

Publicat

Luni, prima zi din Săptămâna Mare, aduce cu sine și redeschiderea restaurantului McDonald’s din Mănăștur, zona Minerva, care a fost renovat și modernizat în ultimele 3 luni.

Restaurantul are o nouă înfățișare, o nouă arhitectură, fiind reamenajată și dotată cu mobilier nou și terasa din față.

În plus, localul dispune de facilități tehnologice noi, cum sunt ecranele cu atingere pentru plasarea comenzilor.

Lucrările de moernizare au durat circa 3 luni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Publicat

CFR Cluj

CFR Cluj a întâlnit, duminică seara, pe Sepsi OSK, într-un meci care încheia etapa a 7-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Clujenii, cu evoluții oscilante, erau pe locul 3 înaintea meciului, având 34p., în timp ce covăsnenii erau pe 6, cu 28p. După o partidă în care a avut dublă superioritate numerică mai mult de o repriză, CFR câștigă cu 2-1, goluri marcate de Muhar (min.6 și 97), respectiv Alimi (min.20, pen.).

cfr-sepsi

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Kresic, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – Deac, Michael, Fica
Rezerve: Hindrich, Bălgrădean, Manea, Abeid, A. Radu, Aussi, R. Filip, El Kaddouri, Avonou, Otele, Serebe, Bîrligea
Antrenor: Francisc Dican

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Sepsi: Niczuly – Oroian, D. Ciobotariu, Ninaj, A. Dumitrescu – M. Ștefănescu, Alimi, Kallaku, Fl. Ștefan – Safranko, K. Varga
Rezerve: D. Moldovan, Gedo, Aganovic, Rența, R. Varga, C. Matei, Popsa, Batzula, Debeljuh
Antrenor: Bernd Storck

Arbitru: Marcel Bîrsan, A1: Valentin Avram, A2: Sebastian Gheorghe, VAR: Sorin Costreie, AVAR: Raul Ghiciulescu

cfr-sepsi

Început bun de partidă, cu CFR având 2 mari ocazii, prin Mogoș și Tachtsidis, după care vine și golul lui Muhar din min.6, pentru 1-0.

Contrar cursului jocului, în min.20 Alimi egalează dintr-un penalty acordat cu VAR, după un fault al lui Fică asupra lui Ștefănescu. Oroian este eliminat pentru al doilea galben iar spre finalul reprizei și Ștefan vede roșu după un fault din postură de ultim apărător asupra lui Michael.

cfr-sepsi

Repriza a doua a însemnat un asalt continuu asupra porții lui Niczuly. Cu doi oameni în plus, CFR n-a știu gestiona meciul. A avut aproape 30 de șuturi la poartă, două bare, prin Otele și Bîrligea și un singur gol în superioritate. Din ciclu: avem doi oameni în plus, ce facem cu ei?

Mai mult de-atât, în minutele de prelungiri, Sepsi a fost aproape să dea lovitura însă Aganovici pierde mingea.

După câteva ratări incredibile, vine și minutul 97, când Muhar face 2-1, după o pasă excelentă a lui El Kaddouri și salvează o partidă mai mult decât dificilă, cu un adversar care, în 9 oameni, le-a făcut viața grea clujenilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax