Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Paul Siserman: După 12 ani pe motor, aș putea să-ți DEOSEBESC după gust până la 20 de specii de gândaci

Publicat


YouTube video

Paul Siserman, cunoscut și ca Inkchef și asta nu pentru c-ar pune cerneală în mâncare ci pentru că și-a închiriat pielea pentru o grămadă de tatuaje, este unul dintre cei mai cunoscuți chefi din țară. Bad boy-ul bucătăriei autohtone este un gurmand declarat, ca atare nu are o problemă în a deveni propriul său cobai. Este un adevărat samurai între oale, deși mai corect ar fi să-i zicem ronin, pentru că nu-l stăpânește nimeni când se-apucă de gătit.

siserman 19

Paul, de unde atracția asta a ta pentru mâncare? Ești cumva un gourmand?

M-am apucat de meseria asta din două motive: unu, pentru că îmi place să mănânc și sunt foarte critic cu ceea ce-mi ajunge în față și doi, vorba aia, ce-și face omul cu mâna lui e mai ușor de acceptat de propriul stomac. Și în același timp puteam să fiu mai critic și să recunosc câteodată c-am dat-o de gard.

Când eram copil mai făceam o omletă, o clătită, îmi hrăneam prietenii. Pe atunci era ceva uau, nu găseai pe toate gardurile filmulețe cu persoane care-și gătesc singure. E adevărat, uneori clătitele mai ajungeau și pe jos sau pe tavan, dar na, asta era…

siserman 3

Paul Siserman: Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării

Cred că pasiunea asta de a găti am avut-o dintotdeauna, poate nu chiar așa de bine impregnată ca acum. La începutul anilor 2000 am ajuns în Italia unde am urmat o școală hotelieră care avea și o secție de bucătari, unde mi-am făcut calificarea după care am ajuns la Institutul de Arte din Milano. Interacțiunea mea cu Italia s-a sfârșit prin 2010 când am revenit în România și mi-am deschis un local care a crescut și pe care l-am vândut pentru că-mi doream mult mai mult.

Apoi am pornit școala de bucătari, Inkchef Academy. La început, interesul nu a fost pe măsura așteptărilor. Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării însă ei nu țineau cont de faptul că aici intra materia primă și ore de muncă pe partea tehnologică. Erau obișnuiți cu acele așa zise școli care, pentru bani mai puțini, vindeau diplome de bucătari. Ei bine, eu nu am acceptat compromisuri. Ca urmare, am satisfacția personală ca unul dintre elevii mei să lucreze cu Chef Larry Jayasekara de la Petrus by Gordon Ramsay.

siserman 23

Oricine se poate apuca de școala asta de bucătari sau e nevoie de anumite aptitudini?

Pe lângă bani mai ai nevoie de pasiune. Sunt persoane care nu au nimic de a face cu bucătăria profesionistă și totuși fac niște mâncăruri de se ascund mulți bucătari. În momentul în care faci ceva cu drag, nu ți se mai pare nici așa de greu și înveți și mult mai repede.

Cum e cu mâncarea tradițională românească? Există așa ceva?

În primul rând trebuie să ne-nțelegem ce înseamnă tradițional și ce înseamnă original. Anii 90 au însemnat o invazie a bucătăriilor din toată lumea în vidul gastronomic existent. Vorbim în primul rând de bucătăria italiană cu ale ei pizza și paste, apoi de cea orientală cu omniprezenta șaormă sau de cea chinezească. Uite, toate astea fac parte din bucătăria tradițională românească, pentru că au o tradiție de 30 de ani în România.

siserman 1

Totuși, ce mâncare e tradițional, hai să-i spunem original, autentic românească?

Paul Siserman: Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate

S-ar putea să te surprindă răspunsul meu… Coliva. Coliva e mâncare original românească. Este inutil ca cineva, în ziua de azi, să se bată cu pumnul în piept că acea mâncare făcută de el e original. Este și foarte greu, aici la confluența atâtor culturi. Uite, de exemplu mititeii se găsesc atât în Serbia cât și în Turcia, pizza provine din Turcia unde se numea pita și a ajuns prin Grecia în sudul Italiei unde s-au pus pe ea roșiile și-a devenit pizza. Foie gras-ul provine de la sumerieni, primii care îndopau rațe și gâște. Prin Egipt și apoi Roma a ajuns și la curtea Regelui Soare. Migrația popoarelor a contribuit la mix-ul acesta al bucătăriilor, a îmbogățit zestrea gastronomică a fiecărei culturi în parte.

Paul, care e bucătăria ta preferată?

Fiind un gurmand, nu am nicio problemă în a mânca din specialitățile tuturor bucătăriilor. Sunt doar trei ingrediente pe care n-o să le mănânc niciodată: delfin, maimuță și om. Există această discrepanță între culturile gastronomice. Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate. Să luăm exemplu insectele, care în Asia fac parte din hrana cotidiană. În Europa, abia acum au început să pătrundă timid în bucătării.

siserman 5

Aici te contrazic. Bicicliștii și motocicliștii le au de mult în meniu.

Recunosc, după 12 ani pe motor, aș putea să-ți deosebesc după gust până la 20 de specii de gândaci.

Explică-mi te rog cum sfântu’ poți mușca dintr-un burger multietaj? Ce gură trebuie să ai?

Paul Siserman: Să-ți facă taică-tu de-acum încolo!

Sunt anumite preparate care se mănâncă într-un anumit fel. Dacă ești o persoană mai simandicoasă și nu vrei să te ungi toată pe mâini și pe gură, mai bine nu-ți comanzi.

siserman 8

În ultima vreme tu te-ai specializat în sushi. De ce ai luat decizia să mergi pe nișa asta?

Sushi a fost o ambiție personală. Fiica mea făcea arte marțiale și la fiecare final de antrenament mergeam la un restaurant cu specific japonez de lângă sală. Instructorul ei era și bucătar de sushi în acel restaurant iar ei îi plăcea foarte mult ceea ce pregătea el. După un timp, acesta a trebuit să plece de acolo dar noi am păstrat tradiția cu sushi de după antrenament. Noul bucătar, văzându-ne des pe-acolo, a venit la un moment dat și a întrebat-o cum i se par preparatele lui. Copilul, deloc diplomat, îi răspunde: „E bun, dar nu atât de bun ca și cel pregătit de fostul bucătar…”. Puțin ofuscat, acesta i-a replicat: „Dacă nu e atât de bun, atunci să-ți facă taică-tu de-acum încolo!”

Așa că mie mi s-a pus pata, am pus mâna și am învățat, am câștigat experiență și așa a apărut Ronin Sushi.

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion (AUR): Am primit o scrisoare din Belarus?

Publicat

George Simion acuză abuzuri

Cu siguranță mai țineți minte momentul când statul-paralel a decis să încerce să mă intimideze, fix cu câteva zile înainte de alegerile din iunie.

Atât eu, cât și colegii mei am trecut prin niște abuzuri incredibile, instrumentate de un procuror care poate să fie numit în orice fel dar nu și echidistant.

George Simion (AUR): Am primit o scrisoare din Belarus?

Membrii AUR au fost ridicați de poliție de la casele lor, ne-au fost confiscate telefoanele și laptopurile în plină campanie. Murdară treabă!

Dar iată că, din păcate, abuzurile domnului procuror Rareș Petru Stan continuă.

Am tot solicitat, în ultima lună, să îmi fie returnat telefonul, având în vedere că asupra mea nu planează nicio acuzație, fapt confirmat chiar și de către Procuratură.

Ieri am primit într-un final un răspuns oficial din partea autorităților. Știți care a fost acesta? Că nu îmi pot returna telefonul pentru că nu am dovedit că este al meu. Nu, nu glumesc. Asta este motivarea oficială a unor băieți șmecheri care se cred dumnezei în țara asta.

Pe lângă această comunicare absurdă venită din partea procurorului Rareș Petru Stan, care de peste o lună de zile și mie și colegilor mei ne reține, în mod abuziv, instrumentele de comunicare, am informații clare că dânsul a și comunicat date din dosar unor membri marcanți din PNL.

Un comportament cu adevărat european, dacă i-am întreba pe Ciolacu și pe Ciucă.

Abuzuri care par a fi similare cu cele din țări precum Belarus și Rusia

Rog, pe această cale, Procurorul General și Inspecția Judiciară să intervină pentru a opri abuzurile domnului procuror Rareș Petru Stan, abuzuri care par a fi similare cu cele din țări precum Belarus și Rusia.

Este inacceptabil ca un membru al Procuraturii Generale să fie lăsat să își creeze propriul său „câmp tactic”, lovind în stânga și în dreapta, agățându-se de toate dosarele cu risc înalt de mediatizare pentru a-și construi o carieră.

Sunt primul om politic care și-a anunțat candidatura la Prezidențiale în acest an. Evident, i-am deranjat pe băieții șmecheri din sistem.

“Vă am în spate pe voi!”

În același timp, sunt singurul candidat la funcția de Președinte care și-a prezentat planul politic – Planul Simion.

Sunt conștient că mi-am pus în cap o bună parte din statul-paralel care a ținut această țară în sărăcie în ultimii 34 de ani. Vor să mă doboare, dar n-au înțeles un lucru important: vă am în spate pe voi!

Anul acesta ne luăm țara înapoi din mâinile lor. Și de la anul ne asigurăm că legea va fi respectată în România de toți, nu doar de „fraierii” care își plătesc taxele la timp și contribuie la bunăstarea societății.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum arată noile echipamente ale fotbaliștilor de la CFR Cluj

Publicat

Jucătorii echipei CFR Cluj și-au prezentat noile echipamente de joc, pentru sezonul 2024-2025. „Feroviarii” se pregătesc pentru primul meci din sezon.

Echipa CFR Cluj și-a prezentat noile echipamente pentru sezonul 2024-2025. Uniformele au fost prezentate într-o ședință foto la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, fotomodele fiind unii dintre cei mai populari jucători ai echipei: Ciprian Deac, Mario Camora, Matei Ilie, Panagiotis Tachtsidis sau Daniel Bîrliba.

„Și fotbalul e o artă. Faceți cunoștință cu echipamentele noastre de joc din sezonul 2024/2025”.

S-a dat startul noului sezon al Superligii

Vineri s-a dat startul sezonului 2024-2025 al Superligii de fotbal, cu două meciuri: Farul Constanţa – Unirea Slobozia și FC Hermannstadt – Universitatea Craiova.

„Feroviarii” joacă primul meci al sezonului duminică, 14 iulie, de la ora 19, cu Dinamo Bucureşti.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Întăriri în atac. Vladislav Blănuță și Franck Tchassem, bineveniți de „U” Cluj

Publicat

„U” Cluj bifează două noi mutări menite să întărească compartimentul ofensiv și le spune bun venit lui Vladislav Blănuță și Franck Tchassem.

Universitatea a anunțat vineri că a semnat un contract cu Franck Tchassem (25 de ani), unul dintre cei mai buni jucători ai sezonului precedent al ligii a III-a. Atacantul camerunez care poate evolua și în benzi a marcat 17 goluri în 27 de partide pentru CSM Focșani, alături de care a promovat în liga secundă.

17 goluri marcate pe parcursul campionatului

Noul jucător a ajuns pentru prima dată în România în 2019. Plecat de la Academia de Fotbal AS Metelots Douala din Camerun, acesta a semnat cu Șomuz Fălticeni, echipă din al treilea eșalon. A mai evoluat pentru Știința Miroslava, unde a marcat șase goluri, dar și la Viitorul Dăești, unde a reușit să înscrie de 10 ori.

În sezonul 2023/2024, Tchassem a jucat pentru CSM Focșani. A avut o contribuție importantă la promovarea echipei în liga secundă prin cele 17 goluri marcate pe parcursul campionatului.

De asemenea, atacantul Vladislav Blănuță (22 de ani) va evolua pentru „U” timp de un sezon, venind sub formă de împrumut de la FC U Craiova 1948.

Crescut în fotbalul italian

Născut la Hîncești în Republica Moldova, Vladislav Blănuță a luat contact cu fotbalul în Cehia, trecând și prin academia celor de la Slavia Praga. A mai evoluat la nivel de juniori pentru Rapid București și Pescara.

La nivel juvenil a câștigat Supercupa Italiei la categoria Primavera 2 în sezonul 2020/2021 cu Pescara. A debutat la nivel de seniori pentru clubul italian în sezonul 2020/2021 într-un meci de Seria B. În total, a strâns șapte prezențe în tricoul celor de la Pescara.

Fotbalul românesc, un nou capitol

În septembrie 2022, Vladislav Blănuță a luat primul contact cu fotbalul românesc, semnând cu FC U Craiova 1948. A fost unul dintre cei mai buni tineri jucători în ultimul sezon, marcând opt goluri pentru formația din Bănie în 31 de partide de campionat.

Jucător în naționala U21 a României

Deși a evoluat pentru naționalele de juniori ale Republicii Moldova, noul nostru jucător a fost naturalizat în luna octombrie a anului trecut. A jucat în două partide din calificările EURO U21 pentru România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o hală din Florești. Fum pe strada Eroilor

Publicat

Un incendiu a izbucnit la o hală de pe strada Eroilor din comuna Florești. Fumul gros a fost vizibil de pe mai multe străzi din comună.

Pompierii din Florești și din Cluj-Napoca au intervenit la un incendiu izbucnit vineri seară la o hală de pe strada Eroilor din comuna Florești.

FOTO. Incendiu la o hală din Florești. Fum pe strada Eroilor

Incendiul s-a produs la o boxă de circa 100 mp, parte componentă a halei, fiind lichidat rapid. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 2 și 1 Cluj-Napoca au fost alertați în urmă cu puține momente despre producerea unui incendiu în interiorul unei hale de pe strada Eroilor, din comuna Florești. Imediat s-au deplasat la fața locului echipajele de la Punctul de Lucru Florești, iar în paralel au fost mobilizate câte o autospecială și o autoscară de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca. Din fericire, situația nu a fost una de amploare. Mai exact, incendiul s-a produs la o boxă (parte componentă a halei), pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Incendiul a fost lichidat rapid, în limitele găsite. Nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

Sursa foto: Facebook/ Grupul celor care trăiesc în Florești sau Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax