Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Paul Siserman: După 12 ani pe motor, aș putea să-ți DEOSEBESC după gust până la 20 de specii de gândaci

Publicat


YouTube video

Paul Siserman, cunoscut și ca Inkchef și asta nu pentru c-ar pune cerneală în mâncare ci pentru că și-a închiriat pielea pentru o grămadă de tatuaje, este unul dintre cei mai cunoscuți chefi din țară. Bad boy-ul bucătăriei autohtone este un gurmand declarat, ca atare nu are o problemă în a deveni propriul său cobai. Este un adevărat samurai între oale, deși mai corect ar fi să-i zicem ronin, pentru că nu-l stăpânește nimeni când se-apucă de gătit.

siserman 19

Paul, de unde atracția asta a ta pentru mâncare? Ești cumva un gourmand?

M-am apucat de meseria asta din două motive: unu, pentru că îmi place să mănânc și sunt foarte critic cu ceea ce-mi ajunge în față și doi, vorba aia, ce-și face omul cu mâna lui e mai ușor de acceptat de propriul stomac. Și în același timp puteam să fiu mai critic și să recunosc câteodată c-am dat-o de gard.

Când eram copil mai făceam o omletă, o clătită, îmi hrăneam prietenii. Pe atunci era ceva uau, nu găseai pe toate gardurile filmulețe cu persoane care-și gătesc singure. E adevărat, uneori clătitele mai ajungeau și pe jos sau pe tavan, dar na, asta era…

siserman 3

Paul Siserman: Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării

Cred că pasiunea asta de a găti am avut-o dintotdeauna, poate nu chiar așa de bine impregnată ca acum. La începutul anilor 2000 am ajuns în Italia unde am urmat o școală hotelieră care avea și o secție de bucătari, unde mi-am făcut calificarea după care am ajuns la Institutul de Arte din Milano. Interacțiunea mea cu Italia s-a sfârșit prin 2010 când am revenit în România și mi-am deschis un local care a crescut și pe care l-am vândut pentru că-mi doream mult mai mult.

Apoi am pornit școala de bucătari, Inkchef Academy. La început, interesul nu a fost pe măsura așteptărilor. Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării însă ei nu țineau cont de faptul că aici intra materia primă și ore de muncă pe partea tehnologică. Erau obișnuiți cu acele așa zise școli care, pentru bani mai puțini, vindeau diplome de bucătari. Ei bine, eu nu am acceptat compromisuri. Ca urmare, am satisfacția personală ca unul dintre elevii mei să lucreze cu Chef Larry Jayasekara de la Petrus by Gordon Ramsay.

siserman 23

Oricine se poate apuca de școala asta de bucătari sau e nevoie de anumite aptitudini?

Pe lângă bani mai ai nevoie de pasiune. Sunt persoane care nu au nimic de a face cu bucătăria profesionistă și totuși fac niște mâncăruri de se ascund mulți bucătari. În momentul în care faci ceva cu drag, nu ți se mai pare nici așa de greu și înveți și mult mai repede.

Cum e cu mâncarea tradițională românească? Există așa ceva?

În primul rând trebuie să ne-nțelegem ce înseamnă tradițional și ce înseamnă original. Anii 90 au însemnat o invazie a bucătăriilor din toată lumea în vidul gastronomic existent. Vorbim în primul rând de bucătăria italiană cu ale ei pizza și paste, apoi de cea orientală cu omniprezenta șaormă sau de cea chinezească. Uite, toate astea fac parte din bucătăria tradițională românească, pentru că au o tradiție de 30 de ani în România.

siserman 1

Totuși, ce mâncare e tradițional, hai să-i spunem original, autentic românească?

Paul Siserman: Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate

S-ar putea să te surprindă răspunsul meu… Coliva. Coliva e mâncare original românească. Este inutil ca cineva, în ziua de azi, să se bată cu pumnul în piept că acea mâncare făcută de el e original. Este și foarte greu, aici la confluența atâtor culturi. Uite, de exemplu mititeii se găsesc atât în Serbia cât și în Turcia, pizza provine din Turcia unde se numea pita și a ajuns prin Grecia în sudul Italiei unde s-au pus pe ea roșiile și-a devenit pizza. Foie gras-ul provine de la sumerieni, primii care îndopau rațe și gâște. Prin Egipt și apoi Roma a ajuns și la curtea Regelui Soare. Migrația popoarelor a contribuit la mix-ul acesta al bucătăriilor, a îmbogățit zestrea gastronomică a fiecărei culturi în parte.

Paul, care e bucătăria ta preferată?

Fiind un gurmand, nu am nicio problemă în a mânca din specialitățile tuturor bucătăriilor. Sunt doar trei ingrediente pe care n-o să le mănânc niciodată: delfin, maimuță și om. Există această discrepanță între culturile gastronomice. Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate. Să luăm exemplu insectele, care în Asia fac parte din hrana cotidiană. În Europa, abia acum au început să pătrundă timid în bucătării.

siserman 5

Aici te contrazic. Bicicliștii și motocicliștii le au de mult în meniu.

Recunosc, după 12 ani pe motor, aș putea să-ți deosebesc după gust până la 20 de specii de gândaci.

Explică-mi te rog cum sfântu’ poți mușca dintr-un burger multietaj? Ce gură trebuie să ai?

Paul Siserman: Să-ți facă taică-tu de-acum încolo!

Sunt anumite preparate care se mănâncă într-un anumit fel. Dacă ești o persoană mai simandicoasă și nu vrei să te ungi toată pe mâini și pe gură, mai bine nu-ți comanzi.

siserman 8

În ultima vreme tu te-ai specializat în sushi. De ce ai luat decizia să mergi pe nișa asta?

Sushi a fost o ambiție personală. Fiica mea făcea arte marțiale și la fiecare final de antrenament mergeam la un restaurant cu specific japonez de lângă sală. Instructorul ei era și bucătar de sushi în acel restaurant iar ei îi plăcea foarte mult ceea ce pregătea el. După un timp, acesta a trebuit să plece de acolo dar noi am păstrat tradiția cu sushi de după antrenament. Noul bucătar, văzându-ne des pe-acolo, a venit la un moment dat și a întrebat-o cum i se par preparatele lui. Copilul, deloc diplomat, îi răspunde: „E bun, dar nu atât de bun ca și cel pregătit de fostul bucătar…”. Puțin ofuscat, acesta i-a replicat: „Dacă nu e atât de bun, atunci să-ți facă taică-tu de-acum încolo!”

Așa că mie mi s-a pus pata, am pus mâna și am învățat, am câștigat experiență și așa a apărut Ronin Sushi.

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. „Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport

Publicat

„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi la Cluj

Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.

Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.

„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport

Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.

Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.

„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.

Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.

Premii pentru elevi

Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.

„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident la Cluj-Napoca, pe Calea Mănăștur. Două mașini au fost avariate

Publicat

Accident Calea Mănăștur

Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.

Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.

Revenim cu amănunte

Citește mai departe

EVENIMENT

PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Publicat

De

Pensiile vin înainte de Paști

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.

Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:

Pentru cei care primesc banii în cont bancar: sumele vor fi virate între 14 și 16 aprilie 2025

Pentru cei care primesc banii prin Poșta Română: 11 aprilie 2025 – sumele vor fi virate către Poșta Română de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Până pe 17 aprilie 2025, toți beneficiarii vor primi banii acasă

Vor fi plătite anticipat:

  • Alocația de stat pentru copii
  • Indemnizația de creștere a copilului
  • Stimulentul de inserție
  • Drepturile persoanelor cu dizabilități
  • Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA
  • Alocația de plasament
  • Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC
  • Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI)
  • Ajutorul de incluziune (VMI)
  • Alte drepturi

Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:

  • În cont bancar: 11 aprilie 2025
  • Prin Poșta Română: începând cu 1 aprilie 2025
  • Pentru pensionarii din străinătate (Citi Bank): 17 aprilie 2025

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor  între 15–17 aprilie, plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari.

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Un nou magazin Petry a fost deschis în Florești, pe strada Cetății. Primii clienți au beneficiat de promoții și cadouri

Publicat

Un nou magazin Petry în Florești

Un nou magazin Petry a fost deschis marți în Florești, pe strada Cetății.

Compania anunță și oferte speciale de Paște.

Un nou magazin Petry s-a deschis în Florești

De 11 ani Petry se află pe piața din Cluj, magazinul din Florești fiind cel de-al șaptelea deschis în zonă.

În Târgu Mureș, acolo unde se află sediul principal al companiei, funcționează din anii de după Revoluție, 11 magazine, dar produsele Petry sunt furnizate regulat și în Harghita, Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Toplița sau Luduș, iar pentru luna mai a acestui an se pregătește o nouă lansare în municipiul Turda.

Cine a cumpărat o dată de la Petry știe deja că produsele sunt întotdeauna de calitate, proaspete, oferite și prezentate elegant, magazinele sunt spațioase, iar personalul extem de amabil.

Rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici

La deschidere a participat și coproprietara brandului, Julia Petry care a declarat că, deși sunt la a opta generație de măcelari, tranșatori, mezelari, calitatea produselor, respectul pentru ceea ce mâncăm în general și pentru fiecare client în particular, este cea mai importantă preocupare a echipei pe care o coordonează.

”Noi lucrăm pe baza unor rețete tradiționale moștenite de la bunici și străbunici. Străbunicul meu, de exemplu, care era mezelar, a învățat meserie în Germania și de acolo a adus o carte de rețete, pe baza căreia lucrăm și în ziua de astăzi. Pe de altă parte, am introdus și rețete noi, care sunt cerute de clienții noștri. Pentru produsele crud-uscate, cum ar fi bresaola, piept de rață uscat sau ceafă uscată, am fost în Italia, am învățat procesul de preparare, apoi am adus rețetele în țară și le-am introdus în oferta noastră”, a declarat Julia Petry.

Oferte speciale de Paște

De sărbători, directorul companiei recomandă drobul, un produs de care cei de la Patry sunt foarte mândri și pentru care au primit nenumărate recenzii pozitive din partea clienților, dar și o șuncă specială care va fi vândută împreună cu o rețetă de preparare foarte simplă: se fierbe împreună cu câteva condimente speciale, se răcește, pune la frigider, iar în diminețile de Paști se feliază și se servește, alături de alte preparate.

Compania Petry este și unul dintre sponsorii permanenți ai Asociației “O masă caldă” din Cluj, care gătește zilnic peste 200 de porții de mâncare pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate