Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Paul Siserman: După 12 ani pe motor, aș putea să-ți DEOSEBESC după gust până la 20 de specii de gândaci

Publicat


YouTube video

Paul Siserman, cunoscut și ca Inkchef și asta nu pentru c-ar pune cerneală în mâncare ci pentru că și-a închiriat pielea pentru o grămadă de tatuaje, este unul dintre cei mai cunoscuți chefi din țară. Bad boy-ul bucătăriei autohtone este un gurmand declarat, ca atare nu are o problemă în a deveni propriul său cobai. Este un adevărat samurai între oale, deși mai corect ar fi să-i zicem ronin, pentru că nu-l stăpânește nimeni când se-apucă de gătit.

siserman 19

Paul, de unde atracția asta a ta pentru mâncare? Ești cumva un gourmand?

M-am apucat de meseria asta din două motive: unu, pentru că îmi place să mănânc și sunt foarte critic cu ceea ce-mi ajunge în față și doi, vorba aia, ce-și face omul cu mâna lui e mai ușor de acceptat de propriul stomac. Și în același timp puteam să fiu mai critic și să recunosc câteodată c-am dat-o de gard.

Când eram copil mai făceam o omletă, o clătită, îmi hrăneam prietenii. Pe atunci era ceva uau, nu găseai pe toate gardurile filmulețe cu persoane care-și gătesc singure. E adevărat, uneori clătitele mai ajungeau și pe jos sau pe tavan, dar na, asta era…

siserman 3

Paul Siserman: Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării

Cred că pasiunea asta de a găti am avut-o dintotdeauna, poate nu chiar așa de bine impregnată ca acum. La începutul anilor 2000 am ajuns în Italia unde am urmat o școală hotelieră care avea și o secție de bucătari, unde mi-am făcut calificarea după care am ajuns la Institutul de Arte din Milano. Interacțiunea mea cu Italia s-a sfârșit prin 2010 când am revenit în România și mi-am deschis un local care a crescut și pe care l-am vândut pentru că-mi doream mult mai mult.

Apoi am pornit școala de bucătari, Inkchef Academy. La început, interesul nu a fost pe măsura așteptărilor. Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării însă ei nu țineau cont de faptul că aici intra materia primă și ore de muncă pe partea tehnologică. Erau obișnuiți cu acele așa zise școli care, pentru bani mai puțini, vindeau diplome de bucătari. Ei bine, eu nu am acceptat compromisuri. Ca urmare, am satisfacția personală ca unul dintre elevii mei să lucreze cu Chef Larry Jayasekara de la Petrus by Gordon Ramsay.

siserman 23

Oricine se poate apuca de școala asta de bucătari sau e nevoie de anumite aptitudini?

Pe lângă bani mai ai nevoie de pasiune. Sunt persoane care nu au nimic de a face cu bucătăria profesionistă și totuși fac niște mâncăruri de se ascund mulți bucătari. În momentul în care faci ceva cu drag, nu ți se mai pare nici așa de greu și înveți și mult mai repede.

Cum e cu mâncarea tradițională românească? Există așa ceva?

În primul rând trebuie să ne-nțelegem ce înseamnă tradițional și ce înseamnă original. Anii 90 au însemnat o invazie a bucătăriilor din toată lumea în vidul gastronomic existent. Vorbim în primul rând de bucătăria italiană cu ale ei pizza și paste, apoi de cea orientală cu omniprezenta șaormă sau de cea chinezească. Uite, toate astea fac parte din bucătăria tradițională românească, pentru că au o tradiție de 30 de ani în România.

siserman 1

Totuși, ce mâncare e tradițional, hai să-i spunem original, autentic românească?

Paul Siserman: Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate

S-ar putea să te surprindă răspunsul meu… Coliva. Coliva e mâncare original românească. Este inutil ca cineva, în ziua de azi, să se bată cu pumnul în piept că acea mâncare făcută de el e original. Este și foarte greu, aici la confluența atâtor culturi. Uite, de exemplu mititeii se găsesc atât în Serbia cât și în Turcia, pizza provine din Turcia unde se numea pita și a ajuns prin Grecia în sudul Italiei unde s-au pus pe ea roșiile și-a devenit pizza. Foie gras-ul provine de la sumerieni, primii care îndopau rațe și gâște. Prin Egipt și apoi Roma a ajuns și la curtea Regelui Soare. Migrația popoarelor a contribuit la mix-ul acesta al bucătăriilor, a îmbogățit zestrea gastronomică a fiecărei culturi în parte.

Paul, care e bucătăria ta preferată?

Fiind un gurmand, nu am nicio problemă în a mânca din specialitățile tuturor bucătăriilor. Sunt doar trei ingrediente pe care n-o să le mănânc niciodată: delfin, maimuță și om. Există această discrepanță între culturile gastronomice. Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate. Să luăm exemplu insectele, care în Asia fac parte din hrana cotidiană. În Europa, abia acum au început să pătrundă timid în bucătării.

siserman 5

Aici te contrazic. Bicicliștii și motocicliștii le au de mult în meniu.

Recunosc, după 12 ani pe motor, aș putea să-ți deosebesc după gust până la 20 de specii de gândaci.

Explică-mi te rog cum sfântu’ poți mușca dintr-un burger multietaj? Ce gură trebuie să ai?

Paul Siserman: Să-ți facă taică-tu de-acum încolo!

Sunt anumite preparate care se mănâncă într-un anumit fel. Dacă ești o persoană mai simandicoasă și nu vrei să te ungi toată pe mâini și pe gură, mai bine nu-ți comanzi.

siserman 8

În ultima vreme tu te-ai specializat în sushi. De ce ai luat decizia să mergi pe nișa asta?

Sushi a fost o ambiție personală. Fiica mea făcea arte marțiale și la fiecare final de antrenament mergeam la un restaurant cu specific japonez de lângă sală. Instructorul ei era și bucătar de sushi în acel restaurant iar ei îi plăcea foarte mult ceea ce pregătea el. După un timp, acesta a trebuit să plece de acolo dar noi am păstrat tradiția cu sushi de după antrenament. Noul bucătar, văzându-ne des pe-acolo, a venit la un moment dat și a întrebat-o cum i se par preparatele lui. Copilul, deloc diplomat, îi răspunde: „E bun, dar nu atât de bun ca și cel pregătit de fostul bucătar…”. Puțin ofuscat, acesta i-a replicat: „Dacă nu e atât de bun, atunci să-ți facă taică-tu de-acum încolo!”

Așa că mie mi s-a pus pata, am pus mâna și am învățat, am câștigat experiență și așa a apărut Ronin Sushi.

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Publicat

De

Gabriel Cotabiță

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.

Artistul s-a confruntat în ultima perioadă cu probleme de sănătate. Artistul a murit la Spitalul Universitar din București, după ce a intrat în comă.

A murit celebrul cântăreț Gabriel Cotabiță. Avea 69 de ani

Gabriel Cotabiță s-a născut la 1 noiembrie 1955 în Craiova. Cunoscutul cântăreț de muzică ușoară și pop-rock a fost și prezentator, dar și producător muzical și de televiziune.

Gabriel Cotabiță a fost și solistul vocal al formației VH2 și a fost component al cunoscutului grup rock Holograf, în anii ’80.

UPDATE

„Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzică pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori. ci și prieteni din tinerețe!

Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători („Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Și va mai trece-o noapte”, „Viață e un cazino”, „Să nu ne spunem adio”, „Poate că da, poate că nu” etc)! Am lansat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România!

Am făcut lucruri frumoase împreună, lucruri care nu se pot uită! Am împărțit multe momente ale vieții și carierei noastre împreună!…Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumina”, a scris dirijorul Ionel Tudor pe Facebook, cel care a anunțat și decesul artistului.

Gabriel Cotabiţă a jucat și în filmul muzical „În fiecare zi mi-e dor de tine”, de Gheorghe Vitanidis, muzica fiind semnată de George Grigoriu şi Ionel Tudor.

De asemenea, el figurează și pe coloana sonoră a peliculei „Rezervă la start”, de Anghel Mora, muzica fiind compusă de Adrian Enescu, scrie Mediafax.

De-a lungul carierei, Gabriel Cotabiţă a lansat mai multe albume, printre care „Formaţii rock 5” (cu formaţia Redivivus, album colectiv), „Holograf 1” (cu formaţia Holograf), „Noapte albastră”, „Noi rămânem oameni”, „Prima iubire şi ultima”, „În fiecare zi mi-e dor de tine” (cu Marina Florea), „Prizoner”, „Viaţa e un cazino”, „Greatest Hits” (cu formaţia VH2), „Dacă n-ai iubi” (cu formaţia VH2), „Fărâme de tandreţe”, „2” (cu formaţia VH2) şi „25 de ani de nopţi albastre – Best of Gabriel Cotabiţă”.

 

Foto: Facebook/Gabriel Cotabiță

Citește mai departe

ECONOMIE

Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș

Publicat

De

Amnistie fiscală criptomonede

Românii care realizează venituri din criptomonede vor beneficia de amnistia fiscală.

Parlamentul a adoptat un amendament la Legea privind amnistia fiscală, inițiat de deputatul neafiliat de Cluj, Sabin Sărmaș, care este un investitor pe piața cripto.

Aministie fiscală pentru cei care au câștiguri din criptomonede. Amendamentul, inițiat de deputatul clujean Sabin Sărmaș

Astfel, conform noii reglementări, câștigurile realizate din tranzacțiile cu criptomonede vor beneficia de o scutire de la impozitul pe venit de 10%, pe o perioadă limitată.

„Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”, prevede amendamentul introdus Sabin Șărmaș, potrivit Curs de Guvernare.

Legea, adoptată cu 140 de voturi pentru va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Flux de numerar suplimentar în economie

Sabin Sărmaș a argumentat, în amendamentul propus, că prin această măsură temporară, investitorii vor genera un flux de numerar suplimentar în economie.

Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să transfere sumele câștigate din investiții în criptomonede, în instituții de credit din România.

“Prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează în prezent”, a mai arătat deputatul clujean.

Bitcoin a crescut la un maxim istoric după ce Donald Trump a fost ales președinte al SUA. Astfel, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor din SUA, Bitcoin a crescut de la 69.318 dolari, la un nou record istoric de 75.371,67 dolari. La rândul său Ethereum s-a apreciat la aproape 2.650 dolari.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod

Publicat

De

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în Cluj. Un bărbat a ajuns la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la accidentul rutier petrecut pe raza localității Mănăstirea, comuna Mica.

Accident la Mănăstirea, în Cluj. Un șofer a zburat cu mașina de pe drum și a ajuns sub un pod

Ajunși la fața locului, pompierii au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, sub un pod.

Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 55 de ani a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SAJ. Ulterior, acesta a fost transportat la spital.

Forțele ISU Cluj au intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României. Spoiler: nu e cabina de duş

Publicat

Petrecerile de karaoke au devenit o atracție pentru tot mai mulți clujeni, fie că vor să se distreze cu prietenii, fie că au un talent pe care îl pregătesc pentru scene mai mari.

În mijlocul acestei efervescențe muzicale, Spațiu Music Pub s-a transformat într-un loc unde vocile celor obișnuiți să cânte sub duș se întâlnesc cu cele care au potențial de competiții mari.

Spațiul unde clujenii se antrenează pentru Vocea României

Ce face specială experiența de la Spațiu? Contrastele. De la interpretări pline de umor și energie, până la momente care te fac să te întrebi dacă n-ai nimerit la un concert al unui superstar, nu doar la o seară de karaoke. Unii dintre clienţii Spaţiu Music Pub chiar au trecut pe la Vocea României şi alte concursuri de cântat, şi aici vin mai degrabă să se relaxeze decât să se impresioneze, dar sonorizarea de calitate din bar şi publicul fain oferă cadrul ideal pentru un antrenament bun înainte de înscrierea în competiţie.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub

La final, indiferent dacă aplauzi prietenul care a transformat un hit clasic într-o parodie sau pe cineva care ar putea întoarce toate scaunele, atmosfera rămâne una de conexiune. Vocile ajung să fie doar un pretext pentru povești, iar serile de karaoke devin mai mult decât un simplu eveniment – o șansă de a cunoaște oameni noi şi faini.

Cauţi Karaoke în Cluj? L-ai găsit la Spaţiu Music Pub. Dacă vrei să afli când sunt următoarele petreceri, cei din Spaţiu le anunţă de fiecare dată pe paginile de Instagram şi de Facebook.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax