Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Paul Siserman: După 12 ani pe motor, aș putea să-ți DEOSEBESC după gust până la 20 de specii de gândaci

Publicat


YouTube video

Paul Siserman, cunoscut și ca Inkchef și asta nu pentru c-ar pune cerneală în mâncare ci pentru că și-a închiriat pielea pentru o grămadă de tatuaje, este unul dintre cei mai cunoscuți chefi din țară. Bad boy-ul bucătăriei autohtone este un gurmand declarat, ca atare nu are o problemă în a deveni propriul său cobai. Este un adevărat samurai între oale, deși mai corect ar fi să-i zicem ronin, pentru că nu-l stăpânește nimeni când se-apucă de gătit.

siserman 19

Paul, de unde atracția asta a ta pentru mâncare? Ești cumva un gourmand?

M-am apucat de meseria asta din două motive: unu, pentru că îmi place să mănânc și sunt foarte critic cu ceea ce-mi ajunge în față și doi, vorba aia, ce-și face omul cu mâna lui e mai ușor de acceptat de propriul stomac. Și în același timp puteam să fiu mai critic și să recunosc câteodată c-am dat-o de gard.

Când eram copil mai făceam o omletă, o clătită, îmi hrăneam prietenii. Pe atunci era ceva uau, nu găseai pe toate gardurile filmulețe cu persoane care-și gătesc singure. E adevărat, uneori clătitele mai ajungeau și pe jos sau pe tavan, dar na, asta era…

siserman 3

Paul Siserman: Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării

Cred că pasiunea asta de a găti am avut-o dintotdeauna, poate nu chiar așa de bine impregnată ca acum. La începutul anilor 2000 am ajuns în Italia unde am urmat o școală hotelieră care avea și o secție de bucătari, unde mi-am făcut calificarea după care am ajuns la Institutul de Arte din Milano. Interacțiunea mea cu Italia s-a sfârșit prin 2010 când am revenit în România și mi-am deschis un local care a crescut și pe care l-am vândut pentru că-mi doream mult mai mult.

Apoi am pornit școala de bucătari, Inkchef Academy. La început, interesul nu a fost pe măsura așteptărilor. Unora li s-a părut prea mare costul școlarizării însă ei nu țineau cont de faptul că aici intra materia primă și ore de muncă pe partea tehnologică. Erau obișnuiți cu acele așa zise școli care, pentru bani mai puțini, vindeau diplome de bucătari. Ei bine, eu nu am acceptat compromisuri. Ca urmare, am satisfacția personală ca unul dintre elevii mei să lucreze cu Chef Larry Jayasekara de la Petrus by Gordon Ramsay.

siserman 23

Oricine se poate apuca de școala asta de bucătari sau e nevoie de anumite aptitudini?

Pe lângă bani mai ai nevoie de pasiune. Sunt persoane care nu au nimic de a face cu bucătăria profesionistă și totuși fac niște mâncăruri de se ascund mulți bucătari. În momentul în care faci ceva cu drag, nu ți se mai pare nici așa de greu și înveți și mult mai repede.

Cum e cu mâncarea tradițională românească? Există așa ceva?

În primul rând trebuie să ne-nțelegem ce înseamnă tradițional și ce înseamnă original. Anii 90 au însemnat o invazie a bucătăriilor din toată lumea în vidul gastronomic existent. Vorbim în primul rând de bucătăria italiană cu ale ei pizza și paste, apoi de cea orientală cu omniprezenta șaormă sau de cea chinezească. Uite, toate astea fac parte din bucătăria tradițională românească, pentru că au o tradiție de 30 de ani în România.

siserman 1

Totuși, ce mâncare e tradițional, hai să-i spunem original, autentic românească?

Paul Siserman: Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate

S-ar putea să te surprindă răspunsul meu… Coliva. Coliva e mâncare original românească. Este inutil ca cineva, în ziua de azi, să se bată cu pumnul în piept că acea mâncare făcută de el e original. Este și foarte greu, aici la confluența atâtor culturi. Uite, de exemplu mititeii se găsesc atât în Serbia cât și în Turcia, pizza provine din Turcia unde se numea pita și a ajuns prin Grecia în sudul Italiei unde s-au pus pe ea roșiile și-a devenit pizza. Foie gras-ul provine de la sumerieni, primii care îndopau rațe și gâște. Prin Egipt și apoi Roma a ajuns și la curtea Regelui Soare. Migrația popoarelor a contribuit la mix-ul acesta al bucătăriilor, a îmbogățit zestrea gastronomică a fiecărei culturi în parte.

Paul, care e bucătăria ta preferată?

Fiind un gurmand, nu am nicio problemă în a mânca din specialitățile tuturor bucătăriilor. Sunt doar trei ingrediente pe care n-o să le mănânc niciodată: delfin, maimuță și om. Există această discrepanță între culturile gastronomice. Ceea ce unora li se pare ciudat, pentru alții este normalitate. Să luăm exemplu insectele, care în Asia fac parte din hrana cotidiană. În Europa, abia acum au început să pătrundă timid în bucătării.

siserman 5

Aici te contrazic. Bicicliștii și motocicliștii le au de mult în meniu.

Recunosc, după 12 ani pe motor, aș putea să-ți deosebesc după gust până la 20 de specii de gândaci.

Explică-mi te rog cum sfântu’ poți mușca dintr-un burger multietaj? Ce gură trebuie să ai?

Paul Siserman: Să-ți facă taică-tu de-acum încolo!

Sunt anumite preparate care se mănâncă într-un anumit fel. Dacă ești o persoană mai simandicoasă și nu vrei să te ungi toată pe mâini și pe gură, mai bine nu-ți comanzi.

siserman 8

În ultima vreme tu te-ai specializat în sushi. De ce ai luat decizia să mergi pe nișa asta?

Sushi a fost o ambiție personală. Fiica mea făcea arte marțiale și la fiecare final de antrenament mergeam la un restaurant cu specific japonez de lângă sală. Instructorul ei era și bucătar de sushi în acel restaurant iar ei îi plăcea foarte mult ceea ce pregătea el. După un timp, acesta a trebuit să plece de acolo dar noi am păstrat tradiția cu sushi de după antrenament. Noul bucătar, văzându-ne des pe-acolo, a venit la un moment dat și a întrebat-o cum i se par preparatele lui. Copilul, deloc diplomat, îi răspunde: „E bun, dar nu atât de bun ca și cel pregătit de fostul bucătar…”. Puțin ofuscat, acesta i-a replicat: „Dacă nu e atât de bun, atunci să-ți facă taică-tu de-acum încolo!”

Așa că mie mi s-a pus pata, am pus mâna și am învățat, am câștigat experiență și așa a apărut Ronin Sushi.

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Drum în flăcări. Cum a ars un camion încărcat cu lemne, pe E60. Pompierii clujeni au limitat dezastrul

Publicat

De

incendiu camion lemne 2

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri, la un camion care transporta lemne de brad. Pompierii clujeni au intervenit înainte ca focul izbucnit în cabină să ajungă la lemne. Incendiul a avut loc pe E60, în localitatea clujeană Vâlcele.

„Intervenție pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autocamion pe raza localității Vâlcele.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru stingerea flăcărilor ce au cuprins un autocamion ce se deplasa pe E60, la intrare în localitatea Vâlcele, încărcat cu trunchiuri de brad.

În momentul sosirii la fața locului echipajul autospecialei a găsit cabina autocamionului cuprinsă în totalitate de flăcări, ce erau pe punctul de a se extinde la lemnele încărcate pe remorcă și la combustibilul din rezervorul autocamionului.

Intervenția promptă a pompierilor a limitat extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite, fiind distrus numai capul tractor autocamionului.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar cauza probabilă a fost o defecțiune a camionului”, informează ISU Cluj”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă tentativă de tip PHISHING. Hackerii exploatează serviciile de curierat

Publicat

Circulă o nouă tentativă de tip phishing. Cei care vor să păcălească persoanele naive se folosesc de imaginea unor firme de curierat, cu activitate mult mai intensă în perioada reducerilor.

„O nouă tentativă de phishing exploatează folosirea serviciilor de curierat, care în perioada reducerilor de sezon au o activitate mult mai intensă. Mulți dintre utilizatori se potrivesc pe acest scenariu, pentru că ar trebui să primească un colet”, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Cei care primesc mesaje privind coletele care-i așteaptă trebuie să:

– fie vigilenți și să analizeze cu atenție informațiile primite, înainte de a face o acțiune ce ar putea duce la infectarea dispozitivului sau la pierderea datelor sensibile

– să evite accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate venite din surse necunoscute

– să evite furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare pe astfel de site-uri și sî verifice mereu în browser-ul de internet că sunt pe site-ul legitim

– să analizeze cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului în limba română

– să verifice de fiecare dată adresa expeditorului din sursa mesajului primit. De multe ori atacatorii maschează numele real.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer prins BEAT la volan în Câmpia Turzii, reținut pentru 24 de ore. Ce alcoolemie avea

Publicat

proof g3ba02bf57 640

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii au reținut în data de 18 august, pentru 24 de ore, un bărbat în vârstă de 54 de ani, depistat la volanul unui autoturism, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.

„A fost depistat de polițiști la data de 16 august a.c., în jurul orei 18.00, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe strada Avram Iancu, din municipiul Câmpia Turzii.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru bărbatul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării probelor biologice”, spun autoritățile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu mare în Gheorgheni. O hală a ars complet. Pompierii clujeni au limitat extinderea focului

Publicat

De

Un incendiu a izbucnit, vineri, în localitatea clujeană Gheorgheni.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o hală cu o suprafață de cca 300mp din localitatea Gheorgheni, comuna Feleacu.

În momentul sosirii la fața locului pompierii au găsit hala cuprinsă în totalitate de flăcări și exista pericolul de a se extinde la vecinătăți.

Se acționează cu un dispozitiv mărit de intervenție, constituit din patru autospeciale pentru stins incendii, o autoscară, o mașină suport logistic și, preventiv, un echipaj SAJ. Nu au fost persoane care să solicite consult medical până în prezent, iar extinderea flăcărilor a fost limitată de către echipajele prezente la locul incendiului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate