Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Kovacs Laszlo: Când o dau pe ROCK din ăla mai apăsat, un Gibson Les Paul își face treaba

Publicat


YouTube video

Kovacs Laszlo, Kovi sau Laci, cum îl strigă prietenii, este unul dintre cei mai talentați muzicieni pe care i-a dat orașul ăsta. Component al trupelor Kappa, Desperado și Speak Floyd, ca să enumăr doar câteva, Laci recunoaște că „rock-ul este aluatul său de bază”. În ultima vreme, a mai amestecat un ingredient în aluat, e vorba de muzica simfonică.

laci 19

Laci, să începem cu începutul. De la cine ai moștenit pasiunea pentru muzică și de la cine talentul?

Părinții mei ascultau multă muzică dar mai și cântau acompaniați de ghitara lui tata care avea un repertoriu vast bazat pe o memorie de invidiat. Era una din puținele distracții pe vremea aceea și anume a face un chef la cineva acasă, mai mult sau mai puțin motivat de vreo ocazie anume… Așadar am fost inițiat în genul de interpretare la foc de tabără, de care ulterior m-am dezis!

Kovacs Laci: Ceva talent ar fi totuși din partea bunicului

Nu pot spune că am moștenit o pasiune dar mi-a plăcut ideea de a te distra alături de prieteni prin muzică și că este ceva care se poate împărți. Desigur că sunetul ghitarei m-a determinat să cercetez fenomenul pe cont propriu și după îndelungi încercări, urmărind felul cum se poziționează și modul cum se acționează, am reușit să acordez una dintre ghitări spre uimirea părinților.

laci 7

Poate că până la urmă ceva talent ar fi totuși din partea bunicului (tatăl mamei) care a fost violonist cu studii superioare în domeniu, dar s-a dus înainte să poată să mă învețe ceva.

Cam pe unde te vedeai tu în aceea perioadă?

Tot timpul mi-am dorit să cânt cu o trupă mare. Iar trupa mea preferată la acea vreme era ABBA. Și acum îmi plac foarte mult. De fiecare data când se întâmplă chestii majore în industria muzicală mi-aduc aminte de cartea „Mașinăria Rock’n’Roll”, genială… Practic a prezis tot ceea ce se întâmplă acum.

Care e marca de ghitară preferată?

Absolut toate mărcile de top, au modele de top. Așa cum Gibson are Gibson Les Paul, deși și aici există mai multe modele, Studio, care-i mai basic, apoi Custom, Custom Shop sau Relic, care poate ajunge la 15-16.000 de euro o bucată. S-a dovedit științific că învechirea în timp a lemnului și a celor două doze electromagnetice duce la o simbioză la care mai intervine și acuratețea lucrului pe griff, ceea ce conferă instrumentului acel sound specific. De remarcat, până în 1973 ghitările adevărate se făceau manual.

laci 6

Kovacs Laci: Nu am o ghitară preferată

Uite, de exemplu un Fender Stratocaster adevărat poate ajunge și la 10.000. Că am adus vorba de Fender, o mică bârfă: Leo Fender, patronul, habar n-avea să cânte la ghitară, doar fratele lui. El repara radiouri. Fender a devenit prima firmă care a standardizat doza electromagnetică pentru ghitară. Prima ghitară electrică adevărată a fost un Fender Telecaster, produsă în 1942.

Și ca să revin la întrebarea ta, nu am o ghitară preferată. Când cânt country prefer un Telecaster sau Stratocaster, când o dau pe rock din ăla mai apăsat, un Gibson Les Paul își face treaba…

Cu partea vocală n-ai cochetat deloc?

Ba da, în prima mea trupă, Rival, o trupă de metal, eu susțineam partea vocală. Și Rodion mă mai punea să fac backing vocals…

Kovacs Laci: Împreună cu Venczel Peter am făcut o operă rock

Apropo, în ce trupe ai fost membru?

Păi am început cu Rival, așa cum ți-am spus, asta era prin 83-84, apoi am participat la formarea trupei TransExpress… După care am început să cânt cu Rodion Roșca, un pionier al muzicii electronice de la noi. De la el am învățat ce înseamnă disciplina într-o formație. Am cântat împreună aproape doi ani, după care Rareș Totu m-a chemat din nou la TransExpress. După un timp am început să-mi tragă cu ochiul Kappa. Îmi plăcea tare mult cum suna trupa lui Sandy Deac și cum au rămas fără ghitarist, m-au chemat pe mine.

laci 5

În 1991, Kappa și-a întrerupt activitatea iar eu m-am reorientat. Împreună cu Venczel Peter am făcut o operă rock, îi zicea „Matei pe eșafod”, pusă în scenă la Opera Maghiară din Cluj în 1996.

Între timp am mai pus bazele unei trupe de jazz, „Jazzy Bones”, care a devenit de fapt secția ritmică a big band-ului Gaio. Așa am ajuns să cânt jazz rock, pentru că ei cântau jazz și eu rock.

Kovacs Laci: Nu am față de arheolog

Apoi au urmat Desperado și Speak Floyd. Și, bineînțeles, din nou Kappa.

Cine ți-a spus ție Indiana Jones și de ce?

Istoria Desperado începe cu o joacă între copii mai mari. Ne jucam în jurul blocului de-a cowboy-ii și indienii și era întotdeauna cearta care să fie cowboy și care indian. Nimeni nu voia să fie indian, așa că eram eu, în cele din urmă. Și uite așa, și în trupa asta eu am ajuns să fiu indian. Și ca să sune așa, mai intelectual, mi-au spus Indiana Jones, deși nu am față de arheolog.

laci 2

Cum a fost cu proiectul Speak Floyd?

Sandy a venit cu idea, mie mi-a surâs însă nu mă satisfăcea secția ritmică, așa că l-am șantajat: i-am zis, ok, cu condiția să reface Kappa cu secția asta ritmică. Și a fost de acord. La vreo 6 luni, mă întreabă Sandy: măi, da’ nu cânți și tu solourile alea ale lui Gilmour? Ai răbdare, i-am zis. În tot acest timp, eu stăteam și ascultam, încercam să asimilez ideile lui, pentru că, la fel ca în teatru, tu nu ești unicul Hamlet, ca și actor. Am lucrat în paralel și la tonuri pentru că trebuia să sune cât mai apropiat de sound-ul lui Gilmour.

laci 1

Mă gândeam dacă să mai bag sau nu și de la mine, până când Cătălin Ștefănescu mi-a zis: nu mă, solo-ul de la Time e solo-ul de la Time… Așa că m-am conformat. Nu se pune problema să cânți unu la unu pentru că nu asta înseamnă tribute band. Tribute band e atunci când îți aduci tributul unei trupe în varianta ta, normal, fără a sării mult calul…

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Echipamente pentru prevenirea infecțiilor la Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj. Investiție de 3,6 milioane de lei

Publicat

De

Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca a fost dotat cu echipamente și produse medicale de ultimă generație, menite să reducă riscul de infecții nosocomiale.

Au fost achiziționate 12 tipuri de echipamente și produse medicale moderne, care vor contribui semnificativ la siguranța pacienților și a personalului medical.

Spitalul de Urgență pentru Copii din Cluj are echipamente pentru limitarea infecțiilor nosocomiale

Investiția a fost realizată de Consiliul Județean Cluj printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 3,6 milioane de lei, derulat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Este o nouă reușită care ne bucura și care dovedește, o data în plus, faptul ca domeniul sanitar este o prioritate a forului administrativ județean. Am utilizat fondurile europene atrase pentru a dota Spitalul nostru de Copii cu numeroase aparaturi, în beneficiul direct al micilor pacienți și în sprijinul echipei medicale. Investițiile noastre în sănătate continuă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Printre echipamentele cu care a fost dotat spitalul se numără:

  • un sistem performant de spectrometrie de masă MALDI-TOF pentru identificarea microorganismelor și a fenotipurilor de rezistență,
  • un autoclav cu abur sub presiune pentru sterilizarea instrumentarului chirurgical,
  • o mașină de spălat instrumentar chirurgical,
  • un sterilizator pentru biberoane și tetine,
  • cinci sisteme de spălare și dezinfecție a biberoanelor și tetinelor,
  • 50 de sisteme de decontaminare a aerului din saloane,
  • 50 de cărucioare multifuncționale pentru curățenie,
  • două mașini pentru spălarea și dezinfectarea ploștilor și olițelor,
  • un echipament pentru depozitarea endoscoapelor,
  • patru sisteme cu abur pentru dezinfectarea rapidă a suprafețelor în prezența personalului,
  • echipamente de evidențiere a încărcăturii microbiologice de pe suprafețe și din aer.

 

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Daniel David: Refuzul de a INTEGRA tehnologia în educație echivalează cu o „condamnare” a copiilor. Vor PIERDE avantaje

Publicat

Daniel David, ministrul Educației

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat recent la „Conferința națională pentru profesori NextEd Teach: Learn | Create | Display”, organizată de Edupedu, că refuzul de a integra tehnologia în educație echivalează cu o „condamnare” a copiilor, „fiindcă vor pierde avantaje competitive”. El a adăugat că tehnologia trebuie folosită pe baze științifice, „în contexte etico-morale și într-o zonă de siguranță”.

Ministrul a afirmat că deciziile legate de integrarea digitalului în procesul educațional trebuie fundamentate științific: „Tehnologia în sine nu este nici bună, nici rea. Devine bună sau rea în funcție de cum o folosim. Hai să o folosim bine”, a spus el.

Daniel David: Refuzul de a INTEGRA tehnologia în educație echivalează cu o „condamnare” a copiilor. Vor PIERDE avantaje

Ministrul Educației a vorbit și despre faptul că timpul optim de expunere a copiilor la ecrane, stabilit de anumite studii, este de 2-4 ore, interval pe care îl consideră „o expunere relativ normală în societatea în care trăim”.

„Nouă, celor care nu suntem nativi digitali, ni se pare grav. Dar și bunicii noștri li se părea grav că noi citeam prea multe cărți și nu ne jucam afară, de exemplu, că o să ne stricăm ochii, că o să înnebunim și că nu suntem cum erau ei în copilăria lor. Repet, lumea se schimbă, tehnologia este aici”, a adăugat ministrul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandal la Huedin. Tânăr de 18 ani dat afară dintr-o locuință ANL de propria lui mamă. Primăria intervine

Publicat

Scandal la Huedin

Situație delicată la Huedin. Un tânăr a fost dat afară din locuință de mama sa.

Cei doi locuiesc într-un apartament ANL, iar ambii sunt incluși în contract.

Scandal la Huedin. Tânăr de 18 ani dat afară dintr-o locuință ANL de propria lui mamă

Potrivit unor informații Cluj24.ro, tânărul â;i amenința mama, iar femeia ar fi făcut mai multe plăngeri la poliție.

De câteva zile, tânărul a ajuns să locuiască de la un vecin, iar reprezentanții Primăriei, prin intermediul căreia a fost închiriat apartamentul încearcă să găsească o rezolvare.

„Situația în familie este una delicată, cu un istoric de conflicte între cei doi. Atât mama, cât și fiul sunt incluși în contractul de închiriere al locuinței de tip ANL”, spune Dan Cozea, secretar general al Primăriei Huedin.

Reprezentanții Primăriei Huedin au intervenit deja și încearcă de câteva zile să medieze acestă situație.

„Am discutat personal cu tânărul și am inițiat demersuri pentru a-l sprijini să își găsească un loc de muncă, în colaborare cu AJOFM și un angajator local. Urmează o întâlnire comună cu mama și fiul, în vederea reintegrării acestuia în locuință. Între timp, tânărul locuiește temporar la un vecin, care și-a oferit sprijinul”, a spus Dan Cozea, care a mai precizat că Primăria va continua să monitorizeze cazul și să căute o soluție umană și echilibrată.

Citește mai departe

EVENIMENT

Actrița clujeană Patricia Brad, victima unei ESCROCHERII. „Spectacol grotesc” finalizat cu o tranzacție de 100.000 de lei

Publicat

 O zi obișnuită de aprilie s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru Patricia Brad, actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Obișnuită să joace pe scenă povești incredibile, Patricia Brad, o actriță de 42 de ani de la Teatrul Național Cluj-Napoca, a ajuns, fără voia ei, în rolul principal al unui scenariu elaborat și cinic. De această dată, nu la teatru, ci într-o înșelătorie atent regizată și cu un prejudiciu de zeci de mii de euro.

„Totul era perfect la ora 11…”

Așa își începe Patricia Brad confesiunea dureroasă într-o postare pe Facebook, unde povestește cum, într-o zi oarecare de marți, a primit un apel de la un presupus angajat al Băncii Transilvania, prin care a fost informată că cineva încearcă să obțină un credit pe numele ei. Sună verosimil, nu?

„S-a întâmplat marți, am avut ceva treabă prin oraș, să fac niște poze pentru un muzeu, în parteneriat cu Teatrul. Mă pregăteam pentru asta, și mă sună cineva, la ora 11, un domn care s-a prezentat ca fiind de la BT. Mi-a zis că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu și că ei observă că sunt născută în Iași și că locuiesc în Cluj. Am confirmat că trăiesc în Cluj și că nu am fost în Iași, nu am vrut să îmi fac niciun credit”, a relatat Patricia Brad pentru Cluj24.

Escrocii au pretins că ar fi de la Poliție

Au urmat apeluri de la așa-ziși polițiști care o asigurau că a fost declanșată o anchetă și că este vital să coopereze. A fost întrebată cui a trimis copie după buletin, dacă a călătorit recent în orașul natal, dacă își dă seama cine ar fi putut încerca să-i fure identitatea. Totul părea extrem de oficial și coerent.

„Mi-a transmis numărul de telefon al celui care a vrut să facă creditul, ca și cum ei l-ar urmări, după care mi-a spus că o să se deschidă o anchetă. M-am gândit că o să mă sune Poliția peste două săptămâni… dar mă sună un alt bărbat după trei minute, spune că este de la Poliție, comisar și că s-a deschis o anchetă cu numărul cutare. Din nou, am crezut că va urma, Poliția Română, se știe, se mișcă greu, dar în următoarele 10 minute primesc un alt telefon, de la alt bărbat care se prezintă ca fiind polițist, care spune că a preluat cazul, pe alt județ, Suceava. El mi-a spus că mă va suna un reprezentant BNR să îmi spună ce am de făcut”, a mai povestit actrița.

Intră în scenă „inspectorul BNR”

Așa-numitul David Orțan, prezentat drept inspector financiar de la Banca Națională a României, intră în acțiune. Sună de pe un număr de fix, trimite „legitimația” sa pe WhatsApp, alături de un contract de confidențialitate cu sigla BNR. Totul bine pregătit, credibil, fără nicio greșeală care să dea de bănuit. Patricia, convinsă că este parte dintr-o anchetă oficială, semnează virtual și intră într-un cerc al tăcerii impuse – să nu spună nimănui nimic din ceea ce urmează, pentru binele investigației.

„Mă sună și acest presupus reprezentant al Băncii Naționale, de pe un număr de fix. Îmi spune că îmi trimite legitimația lui pe WhatsApp. Apoi m-a întrebat unde sunt și ce fac și m-a rugat să ies, să mă îndepărtez de altă lume. Am făcut ce a zis, apoi mi-a spus că îmi va trimite un contract de confidențialitate. Îmi trimite documentul, semnat, cu sigla BNR, totul OK din punctul meu de vedere. Am mers mai departe cu discuția și îmi spune că eu va trebui să îmi fac un credit la Raifeisen Bank, știa cumva de acest cont al meu. Mi-a spus că trebuie să merg și să fac un credit, să trimit banii, ca el să poată încheia socoteala cu creditul și nimeni să nu mai poată face fraude”, a declarat Patricia Brad.

„Mi-au spus că mă urmăresc pe camere”

Patricia a fost apoi dirijată, pas cu pas, de „inspectorul BNR” spre cea mai apropiată bancă, instruită să verifice datele de contact de pe site-ul oficial al BNR, să confirme că numărul de fix corespunde. Îi spune cum e urmărită prin camerele de supraveghere și cum trebuie să colaboreze deplin.

„M-a inițiat în treaba asta spunând că poliția e lângă el, că el îmi spune tot ce am de făcut, că e de la BNR. Apoi m-a direcționat spre cea mai apropiată bancă, am luat un taxi, nu m-a mai lăsat de la telefon. Am mers la CEC Bank, mi-au spus că mă urmăresc pe camere, să le spun cu ce sunt îmbrăcată, să urmăresc atent unde merg cu buletinul, cine spune nu știu ce în agenție, niște SF-uri. Ei erau tot la telefon cu mine, îmi tot trimiteau să verific site-uri, documente”, a mai relatat aceasta.

„Am închis telefonul”

Ajunsă la CEC Bank, scapă pentru un moment datorită unei erori de sistem: site-ul ANAF nu funcționa, deci creditul nu poate fi procesat în acea zi. Un moment de respiro. Dar nu pentru mult timp.

„În fine, când am vrut să fac creditul, doamna de la CEC mi-a spus că nu merge site-ul ANAF și nu pot să îmi facă creditul astăzi. M-am bucurat că scap, le-am spus că nu le merge site-ul și că o să revin mâine, la revedere. Am închis telefonul”, își amintește femeia.

Intimidare și presiune psihologică

În autobuz, încercând să revină la realitate, Patricia e sunată din nou de „poliție”. I se spune că obstrucționează ancheta, că va fi amendată conform contractului de confidențialitate dacă nu colaborează.

Speriată, coboară și se duce la o altă bancă. La BRD, reușește, în stare de șoc, să acceseze un credit de 100.000 de lei – suma maximă permisă pe care o putea accesa, după criteriile băncii. O face „ca prin ceață”, convinsă că astfel va opri fraudarea conturilor sale.

„Apoi am urcat în autobuz să plec să iau copilul care stătea cu bona. M-a sunat iar unul dintre cei doi care s-au dat agenți de poliție și m-a luat la rost, că dacă îmi dau seama ce înseamnă o asemenea mobilizare, că ei așteaptă cu ochii pe mine, cu BNR-ul, ce pagube cauzez eu și o să primesc amenzi dacă nu fac ce spun ei. Am coborât din autobuz, am luat altul și am mers la BRD și am luat credit, ca prin ceață, în tot acest haos. Apoi l-am trimis dumnealor”, a mai spus Particia.

Deznodământ cu aplauze și… o dispariție rapidă din partea escrocilor

După ce a transferat banii, escrocii i-au mulțumit pentru cooperare și profesionalism. Îi spun că a procedat impecabil, apoi dispar. Închid apelul, șterg mesajele, dispar din WhatsApp – ca și cum n-ar fi fost. Patricia rămâne cu șocul și cu datoria: 100.000 de lei, care cu dobânzile aferente se vor transforma în aproape 28.000 de euro.

„Când le-am trimis banii, i-am rugat să stea și până ajung acasă, să mă ajute să le explic apropiaților ce s-a întâmplat și ce a trebuit să fac. M-au felicitat, că m-am descurcat excelent și au zis că o să rămână la telefon. Când am terminat de pus banii, au închis telefonul, au șters toate mesajele și eu m-am trezit la realitate”, a mai arătat actrița.

„Am fost folosită. Fraierită.”

Patricia a mers la poliție, a depus plângere, însă autoritățile i-au spus că este posibil ca făptașii să nu fie pe teritoriul României. Accentul i-a lăsat impresia că ar putea fi de peste Prut. I s-a explicat că sunt puține șanse să recupereze banii, chiar dacă făptașii ar fi prinși.

„Am sunat la 112, acolo cineva a stat cu mine la telefon și mi-a spus să merg la poliție a doua zi, ceea ce am și făcut, ca să depun plângere. Mi s-a spus că nu se știe dacă vor fi prinși, pentru că nu sunt pe teritoriul țării noastre. După accent, aș spune că erau de peste Prut, deși avea o exprimare foarte bună. Dacă sunt prinși, sunt foarte puține șanse să fie recuperată suma”, mai explică aceasta.

Între timp, ea trebuie să plătească lună de lună un credit contractat sub presiunea unei manipulări psihologice greu de imaginat: „Rămân cu creditul pe cinci ani, voi avea de plătit mai multe decât suma fraudată, pentru că o să plătesc dobânzi, am luat 100.000 de lei, creditul maxim pe care îl pot lua după criteriile băncii, și așa mi-au zis să facem, ca să nu mai poată fi contractat alt credit pe numele meu”.

Un semnal de alarmă

Cazul Patriciei Brad nu este singular, dar este o dovadă că oricine poate fi ținta unor scenarii dramatice și complexe. Modul în care escrocii au orchestrat întreaga „poveste” – cu detalii, documente false, site-uri oficiale folosite ca paravan și o presiune psihologică uriașă – arată cât de expuși suntem în fața noilor forme de fraudă. Iar victimele nu sunt naive, ci oameni obișnuiți, de bună-credință, care își doresc să colaboreze cu autoritățile și care, din păcate, ajung să cadă în capcane bine planificate.

Patricia a ales să-și spună povestea public la îndemnul Poliției Române, pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni. O lecție amară, dar esențială: „Aș da orice să mă mai trezesc o dată pe 8 aprilie și să nu mai fac greșelile de ieri…”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate