Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Kovacs Laszlo: Când o dau pe ROCK din ăla mai apăsat, un Gibson Les Paul își face treaba

Publicat


YouTube video

Kovacs Laszlo, Kovi sau Laci, cum îl strigă prietenii, este unul dintre cei mai talentați muzicieni pe care i-a dat orașul ăsta. Component al trupelor Kappa, Desperado și Speak Floyd, ca să enumăr doar câteva, Laci recunoaște că „rock-ul este aluatul său de bază”. În ultima vreme, a mai amestecat un ingredient în aluat, e vorba de muzica simfonică.

laci 19

Laci, să începem cu începutul. De la cine ai moștenit pasiunea pentru muzică și de la cine talentul?

Părinții mei ascultau multă muzică dar mai și cântau acompaniați de ghitara lui tata care avea un repertoriu vast bazat pe o memorie de invidiat. Era una din puținele distracții pe vremea aceea și anume a face un chef la cineva acasă, mai mult sau mai puțin motivat de vreo ocazie anume… Așadar am fost inițiat în genul de interpretare la foc de tabără, de care ulterior m-am dezis!

Kovacs Laci: Ceva talent ar fi totuși din partea bunicului

Nu pot spune că am moștenit o pasiune dar mi-a plăcut ideea de a te distra alături de prieteni prin muzică și că este ceva care se poate împărți. Desigur că sunetul ghitarei m-a determinat să cercetez fenomenul pe cont propriu și după îndelungi încercări, urmărind felul cum se poziționează și modul cum se acționează, am reușit să acordez una dintre ghitări spre uimirea părinților.

laci 7

Poate că până la urmă ceva talent ar fi totuși din partea bunicului (tatăl mamei) care a fost violonist cu studii superioare în domeniu, dar s-a dus înainte să poată să mă învețe ceva.

Cam pe unde te vedeai tu în aceea perioadă?

Tot timpul mi-am dorit să cânt cu o trupă mare. Iar trupa mea preferată la acea vreme era ABBA. Și acum îmi plac foarte mult. De fiecare data când se întâmplă chestii majore în industria muzicală mi-aduc aminte de cartea „Mașinăria Rock’n’Roll”, genială… Practic a prezis tot ceea ce se întâmplă acum.

Care e marca de ghitară preferată?

Absolut toate mărcile de top, au modele de top. Așa cum Gibson are Gibson Les Paul, deși și aici există mai multe modele, Studio, care-i mai basic, apoi Custom, Custom Shop sau Relic, care poate ajunge la 15-16.000 de euro o bucată. S-a dovedit științific că învechirea în timp a lemnului și a celor două doze electromagnetice duce la o simbioză la care mai intervine și acuratețea lucrului pe griff, ceea ce conferă instrumentului acel sound specific. De remarcat, până în 1973 ghitările adevărate se făceau manual.

laci 6

Kovacs Laci: Nu am o ghitară preferată

Uite, de exemplu un Fender Stratocaster adevărat poate ajunge și la 10.000. Că am adus vorba de Fender, o mică bârfă: Leo Fender, patronul, habar n-avea să cânte la ghitară, doar fratele lui. El repara radiouri. Fender a devenit prima firmă care a standardizat doza electromagnetică pentru ghitară. Prima ghitară electrică adevărată a fost un Fender Telecaster, produsă în 1942.

Și ca să revin la întrebarea ta, nu am o ghitară preferată. Când cânt country prefer un Telecaster sau Stratocaster, când o dau pe rock din ăla mai apăsat, un Gibson Les Paul își face treaba…

Cu partea vocală n-ai cochetat deloc?

Ba da, în prima mea trupă, Rival, o trupă de metal, eu susțineam partea vocală. Și Rodion mă mai punea să fac backing vocals…

Kovacs Laci: Împreună cu Venczel Peter am făcut o operă rock

Apropo, în ce trupe ai fost membru?

Păi am început cu Rival, așa cum ți-am spus, asta era prin 83-84, apoi am participat la formarea trupei TransExpress… După care am început să cânt cu Rodion Roșca, un pionier al muzicii electronice de la noi. De la el am învățat ce înseamnă disciplina într-o formație. Am cântat împreună aproape doi ani, după care Rareș Totu m-a chemat din nou la TransExpress. După un timp am început să-mi tragă cu ochiul Kappa. Îmi plăcea tare mult cum suna trupa lui Sandy Deac și cum au rămas fără ghitarist, m-au chemat pe mine.

laci 5

În 1991, Kappa și-a întrerupt activitatea iar eu m-am reorientat. Împreună cu Venczel Peter am făcut o operă rock, îi zicea „Matei pe eșafod”, pusă în scenă la Opera Maghiară din Cluj în 1996.

Între timp am mai pus bazele unei trupe de jazz, „Jazzy Bones”, care a devenit de fapt secția ritmică a big band-ului Gaio. Așa am ajuns să cânt jazz rock, pentru că ei cântau jazz și eu rock.

Kovacs Laci: Nu am față de arheolog

Apoi au urmat Desperado și Speak Floyd. Și, bineînțeles, din nou Kappa.

Cine ți-a spus ție Indiana Jones și de ce?

Istoria Desperado începe cu o joacă între copii mai mari. Ne jucam în jurul blocului de-a cowboy-ii și indienii și era întotdeauna cearta care să fie cowboy și care indian. Nimeni nu voia să fie indian, așa că eram eu, în cele din urmă. Și uite așa, și în trupa asta eu am ajuns să fiu indian. Și ca să sune așa, mai intelectual, mi-au spus Indiana Jones, deși nu am față de arheolog.

laci 2

Cum a fost cu proiectul Speak Floyd?

Sandy a venit cu idea, mie mi-a surâs însă nu mă satisfăcea secția ritmică, așa că l-am șantajat: i-am zis, ok, cu condiția să reface Kappa cu secția asta ritmică. Și a fost de acord. La vreo 6 luni, mă întreabă Sandy: măi, da’ nu cânți și tu solourile alea ale lui Gilmour? Ai răbdare, i-am zis. În tot acest timp, eu stăteam și ascultam, încercam să asimilez ideile lui, pentru că, la fel ca în teatru, tu nu ești unicul Hamlet, ca și actor. Am lucrat în paralel și la tonuri pentru că trebuia să sune cât mai apropiat de sound-ul lui Gilmour.

laci 1

Mă gândeam dacă să mai bag sau nu și de la mine, până când Cătălin Ștefănescu mi-a zis: nu mă, solo-ul de la Time e solo-ul de la Time… Așa că m-am conformat. Nu se pune problema să cânți unu la unu pentru că nu asta înseamnă tribute band. Tribute band e atunci când îți aduci tributul unei trupe în varianta ta, normal, fără a sării mult calul…

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TVDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Victorie dramatică pentru campioana U-BT Cluj cu Rapid. Duel între singurele neînvinse. Clujenii sunt lideri la baschet masculin

Publicat

De

u bt

Campioana ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a învins-o dramatic pe CS Rapid Bucureşti cu scorul de 79-77 (17-26, 22-19, 22-20, 18-12), duminică, în deplasare, într-un meci din etapa a 7-a a Ligii Naţionale de baschet masculin, care a opus singurele echipe neînvinse din campionat.

Rapid conducea cu 76-74 când mai erau trei minute de joc, dar în cele din urmă ”U” a obţinut victoria după un coş reuşit de Bircevic când mai erau patru secunde.

Cei mai buni de la clujeni au fost Karel Guzman Abreu, 18 puncte, 8 recuperări, Stefan Bircevic, cu 13 p, 8 rec, Nemanja Gordic, 13 p, 3 rec, 4 pase decisive, Patrick Neal Richard, 11 p, 4 rec, 5 pd, şi Emanuel Căţe, 10 p, 8 rec.

De la Rapid s-au remarcat Tyler Xavier Stone, 28 p, 6 rec, şi Mladen Jeremic, 19 p.

Conferinţa A
1. ACS U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 12 puncte (6 jocuri)
2. CSM Baschet Petrolul Ploieşti 12 (7)
3. CS Rapid Bucureşti 11 (6). AGERPRES

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a încheiat săptămâna pe apreciere

Publicat

De

bani lei pixabay

Ultima săptămână de noiembrie a fost una agitată pentru raportul leu/euro însă indicii ROBOR au continuat să se apropie de dobânda pentru facilitatea de depozit (rata lombard) practicată de BNR și care se situează la 7,75%.

Euro a început săptămâna cu un vârf de 4,9417 lei și a încheiat-o la 4,9250 lei, pe fondul creșterii ofertei comerciale de valută și a unui nivel mai redus al aversiunii față de risc care s-a manifestat în regiune.

Vineri dimineață, în piețele asiatice, cotația euro a atins un minim de 4,905 lei iar tranzacțiile locale s-au realizat între 4,916 și 4,93 lei, cu închiderea la 4,921 lei.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut

Chiar dacă s-a intrat într-o nouă perioadă de formare a rezervelor minime obligatorii iar cererea comercială a crescut din partea companiilor, cu scopul achitării taxelor și impozitelor la buget, indicii ROBOR au scăzut aproape zilnic.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut vinerea trecută de la 7,88 la 7,85%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 8,08 la 8,04% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,28 la 8,27%.

Moneda euro s-a apreciat

Euro a crescut joi până la 1,0449 dolari, de la 1,0226 dolari, la începutul săptămânii trecute. Aprecierea a venit în condițiile în care piețele de peste Ocean au fost închise, americanii sărbătorind Ziua Recunoștinței, dar și a anunțului conform căruia indicele IFO, care măsoară climatul de afaceri din sfera companiilor din Germania, a crescut luna aceasta la 86,3 puncte.

Vineri, cotațiile au fluctuat în culoarul 1,0355 – 1,0430 dolari/euro, cu închiderea la 1,0402 dolari, investitorii pregătindu-se pentru publicarea din această săptămână a numărului de noi locuri de muncă create în SUA, indicator major luat în calcul de Rezerva Federală, alături de inflație, atunci când își stabilește politica monetară.
În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,8287 la 4,7278 lei.

Moneda elvețiană s-a depreciat de la 0,978 la 0,986 franci/euro ceea ce a făcut ca media ei să coboare de la 5,0346 la 5,0126 lei.

Cursul lirei sterline a crescut de la 5,6838 la 5,0256 lei, cel de la sfârșitul săptămânii fiind stabilit la 5,7274 lei.
Prețul gramului de aur a scăzut vineri la 266,4903 lei, minimul săptămânii trecute, în timp ce metalul galben a fluctuat între 1.747 și 1.758 dolari/uncie.

Bitcoin a coborât la începutul săptămânii până la 15.500 dolari, efect al neîncrederii manifestate față de criptomonede, după care a avut o evoluție liniară, în culoarul 16.350 – 16.700 dolari.
După ce a scăzut la circa 1.070 dolari, ether s-a mișcat între 1.170 și 1.230 dolari.

Analiza cuprinde perioada 21 – 25 noiembrie.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat din Gherla are nevoie de ajutor. A fost diagnosticat cu tumoră la femur și trebuie să strângă URGENT bani de operație

Publicat

De

tudor calapod

Tudor Calapod, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Gherla, are nevoie de ajutor. Acesta trebuie operat de urgență și nu are banii necesari.

Tudor Calapod locuiește în Gherla și a fost diagnosticat cu o tumoare la nivel intra-osos/femur, care necesită intervenție chirurgicală urgentă.

Un bărbat din Gherla are nevoie de ajutor

„Procedurile presupun înlăturarea tumorii și implementarea în interior a unei proteze speciale. Toate aceste intervenții ajung la totalul unei sume de 20.000 de euro.

Având în vedere că trebuie sa mă operez în ianuarie 2023, nu am posibilitate să adun această sumă. Fapt pentru care, fac acest apel umanitar. Cei care puteți și doriți să mă ajutați, vă sunt recunoscător!

Am speranța că prin sprijinul dumneavoastră să îmi pot realiza cu bine operatia”, este apelul bărbatului.

 

tudor calapod1

tudor calapod2

Cei care doresc să îl ajute pe Tudor pot face donații:
Nume titular conturi: Tudor Calapod
RON – RO34BTRL01301201Z20854XX
EURO – RO37BTRLEURCRT00Z2085401

Citește mai departe

CULTURA

„Nu uita că eşti român”. Clujeanul Aurel Tămaş, concert de Ziua Naţională, sub patronajul Ambasadei României în Spania

Publicat

De

Îndrăgitul interpret de muzică populară Aurel Tămaş va susţine un concer în Spania, de Ziua Naţională a României.

Clujeanul Aurel Tămaş, concert în Spania, de Ziua Naţională

„Un nou eveniment organizat cu prilejul marcării Zilei Naţionale a României va avea loc la 3 decembrie cu participarea îndrăgitului artist al muzicii tradiţionale româneşti Aurel Tămaş alături de Orchestra Băndaşii, Corul Corona al Jandarmeriei Braşov şi Formaţia Melodic din Făgăraş.

Evenimentul artistic este organizat de Asociaţia de Femei Rază de Soare, sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Regatul Spaniei, în parteneriat cu Primăria oraşului Alcala de Henares.

Locaţie: Sala Pabellon Municipal Demetrio Lozano (Av. Virgen del Val 63, Alcala de Henares).

Când?: Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 18.00.

Intrarea este liberă.

„Nu uita că eşti român”

Interpret de seamă al cântecului popular ardelenesc, Aurel Tămaş este un artist, un om al muzicii populare şi al muzicii uşoare care umple sălile de concerte şi aduce bucurie şi voie bună în inimile românilor de pe toate meridianele lumii. Născut într-o familie tradiţional ardelenească în Borşa, judeţul Cluj, interpretul se mândreşte cu numeroase premii la Festivaluri Internaţionale.

Spectacolul, care poartă titlul „Nu uita că eşti român”, urmăreşte să îi determine pe conaţionalii din Spania să se simtă mai aproape de România, de patria mamă, de cultura şi valorilor noastre istorice. Evenimentul va fi moderat de renumitul umorist ardelean Sorin Tănase. Corul „Corona” al Jandarmeriei din Braşov este un grup virtuos care prin vocile care îl compun trezeşte conştiinţe, înalţă şi mângâie suflete, aduce în această perioadă mesajul colindelor şi alină dorul sărbătorilor petrecute în vremea copilăriei”, anunţă Ambasada României în Regatul Spaniei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax