CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Kovacs Laszlo: Când o dau pe ROCK din ăla mai apăsat, un Gibson Les Paul își face treaba
Kovacs Laszlo, Kovi sau Laci, cum îl strigă prietenii, este unul dintre cei mai talentați muzicieni pe care i-a dat orașul ăsta. Component al trupelor Kappa, Desperado și Speak Floyd, ca să enumăr doar câteva, Laci recunoaște că „rock-ul este aluatul său de bază”. În ultima vreme, a mai amestecat un ingredient în aluat, e vorba de muzica simfonică.
Laci, să începem cu începutul. De la cine ai moștenit pasiunea pentru muzică și de la cine talentul?
Părinții mei ascultau multă muzică dar mai și cântau acompaniați de ghitara lui tata care avea un repertoriu vast bazat pe o memorie de invidiat. Era una din puținele distracții pe vremea aceea și anume a face un chef la cineva acasă, mai mult sau mai puțin motivat de vreo ocazie anume… Așadar am fost inițiat în genul de interpretare la foc de tabără, de care ulterior m-am dezis!
Kovacs Laci: Ceva talent ar fi totuși din partea bunicului
Nu pot spune că am moștenit o pasiune dar mi-a plăcut ideea de a te distra alături de prieteni prin muzică și că este ceva care se poate împărți. Desigur că sunetul ghitarei m-a determinat să cercetez fenomenul pe cont propriu și după îndelungi încercări, urmărind felul cum se poziționează și modul cum se acționează, am reușit să acordez una dintre ghitări spre uimirea părinților.
Cam pe unde te vedeai tu în aceea perioadă?
Tot timpul mi-am dorit să cânt cu o trupă mare. Iar trupa mea preferată la acea vreme era ABBA. Și acum îmi plac foarte mult. De fiecare data când se întâmplă chestii majore în industria muzicală mi-aduc aminte de cartea „Mașinăria Rock’n’Roll”, genială… Practic a prezis tot ceea ce se întâmplă acum.
Care e marca de ghitară preferată?
Absolut toate mărcile de top, au modele de top. Așa cum Gibson are Gibson Les Paul, deși și aici există mai multe modele, Studio, care-i mai basic, apoi Custom, Custom Shop sau Relic, care poate ajunge la 15-16.000 de euro o bucată. S-a dovedit științific că învechirea în timp a lemnului și a celor două doze electromagnetice duce la o simbioză la care mai intervine și acuratețea lucrului pe griff, ceea ce conferă instrumentului acel sound specific. De remarcat, până în 1973 ghitările adevărate se făceau manual.
Kovacs Laci: Nu am o ghitară preferată
Uite, de exemplu un Fender Stratocaster adevărat poate ajunge și la 10.000. Că am adus vorba de Fender, o mică bârfă: Leo Fender, patronul, habar n-avea să cânte la ghitară, doar fratele lui. El repara radiouri. Fender a devenit prima firmă care a standardizat doza electromagnetică pentru ghitară. Prima ghitară electrică adevărată a fost un Fender Telecaster, produsă în 1942.
Și ca să revin la întrebarea ta, nu am o ghitară preferată. Când cânt country prefer un Telecaster sau Stratocaster, când o dau pe rock din ăla mai apăsat, un Gibson Les Paul își face treaba…
Cu partea vocală n-ai cochetat deloc?
Ba da, în prima mea trupă, Rival, o trupă de metal, eu susțineam partea vocală. Și Rodion mă mai punea să fac backing vocals…
Kovacs Laci: Împreună cu Venczel Peter am făcut o operă rock
Apropo, în ce trupe ai fost membru?
Păi am început cu Rival, așa cum ți-am spus, asta era prin 83-84, apoi am participat la formarea trupei TransExpress… După care am început să cânt cu Rodion Roșca, un pionier al muzicii electronice de la noi. De la el am învățat ce înseamnă disciplina într-o formație. Am cântat împreună aproape doi ani, după care Rareș Totu m-a chemat din nou la TransExpress. După un timp am început să-mi tragă cu ochiul Kappa. Îmi plăcea tare mult cum suna trupa lui Sandy Deac și cum au rămas fără ghitarist, m-au chemat pe mine.
În 1991, Kappa și-a întrerupt activitatea iar eu m-am reorientat. Împreună cu Venczel Peter am făcut o operă rock, îi zicea „Matei pe eșafod”, pusă în scenă la Opera Maghiară din Cluj în 1996.
Între timp am mai pus bazele unei trupe de jazz, „Jazzy Bones”, care a devenit de fapt secția ritmică a big band-ului Gaio. Așa am ajuns să cânt jazz rock, pentru că ei cântau jazz și eu rock.
Kovacs Laci: Nu am față de arheolog
Apoi au urmat Desperado și Speak Floyd. Și, bineînțeles, din nou Kappa.
Cine ți-a spus ție Indiana Jones și de ce?
Istoria Desperado începe cu o joacă între copii mai mari. Ne jucam în jurul blocului de-a cowboy-ii și indienii și era întotdeauna cearta care să fie cowboy și care indian. Nimeni nu voia să fie indian, așa că eram eu, în cele din urmă. Și uite așa, și în trupa asta eu am ajuns să fiu indian. Și ca să sune așa, mai intelectual, mi-au spus Indiana Jones, deși nu am față de arheolog.
Cum a fost cu proiectul Speak Floyd?
Sandy a venit cu idea, mie mi-a surâs însă nu mă satisfăcea secția ritmică, așa că l-am șantajat: i-am zis, ok, cu condiția să reface Kappa cu secția asta ritmică. Și a fost de acord. La vreo 6 luni, mă întreabă Sandy: măi, da’ nu cânți și tu solourile alea ale lui Gilmour? Ai răbdare, i-am zis. În tot acest timp, eu stăteam și ascultam, încercam să asimilez ideile lui, pentru că, la fel ca în teatru, tu nu ești unicul Hamlet, ca și actor. Am lucrat în paralel și la tonuri pentru că trebuia să sune cât mai apropiat de sound-ul lui Gilmour.
Mă gândeam dacă să mai bag sau nu și de la mine, până când Cătălin Ștefănescu mi-a zis: nu mă, solo-ul de la Time e solo-ul de la Time… Așa că m-am conformat. Nu se pune problema să cânți unu la unu pentru că nu asta înseamnă tribute band. Tribute band e atunci când îți aduci tributul unei trupe în varianta ta, normal, fără a sării mult calul…
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a adus un rezultat șocant, în urma căruia candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR, Elena Lasconi, intră în turul 2.
Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, în urma votului național, după numărarea a 99,15% din voturi, pe primele trei locuri s-au clasat, în ordine, Călin Georgescu, cu 2.070.000 voturi (22,7%), și Marcel Ciolacu (PSD), cu 1.760.000 voturi (19,40%, urmați la mică distanță de Elena Lasconi (USR), cu 1.725.000 voturi (19%).
La aceste voturi, însă, s-au adăugat cele din diaspora, care au modificat finala, iar datele parțiale după numărarea a 88% dintre voturi din străinătate arată că Georgescu a mai primit 290.000 de voturi, Lasconi 180.000, iar Ciolacu doar 20.000.
Astfel, după centralizarea voturilor din țară și diaspora, parțiale, dar care nu mai pot modifica rezultatul final, în turul 2 al prezidențialelor au intrat Călin Georgescu, care a acumulat 2,3 milioane de voturi, și Elena Lasconi, cu 1,9 milioane de voturi,
Marcel Ciolacu a căzut pe locul 3, în afara finalei, având, în total, 1.780.000 de voturi.
Turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 8 decembrie.
Candidatul USR la Președinția României, Elena Lasconi, a câștigat, duminică, cele mai multe voturi și la Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc.
Astfel, potrivit rezultatelor parțiale prezentate în noaptea de duminică spre luni pe site-ul Autorității Electorale Permanente, Lasconi s-a clasat pe primul loc în opțiunile alegătorilor din orașul de pe Someș, cu 40,32%, după numărarea voturilor din majoritatea secțiilor.
Lasconi a fost urmată de independentul Călin Georgescu cu 10,82% podiumul fiind completat de Mircea Geoană (independent) cu 9,66%.
Urmează candidatul UDMR, Kelemen Hunir, cu 8,71% și Marcel Ciolacu (PSD) cu 8,29%.
De altfel, Elena Lasconi a câștigat cele mai multe voturi și în comuna Florești (36,97%), condusă de primarul PNL, Bogdan Pivariu.
EVENIMENT
Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion. Rezultate parțiale.
Elena Lasconi, candidata USR, a obținut cele mai multe voturi în județul Cluj la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiemebrie, conform rezultatelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă.
În jurul orei 22,30, după ce a început numărarea voturilor în secții, pe primul loc la Cluj se afla candidatul independent Călin Georgescu.
Rezultat final. Elena Lasconi câștigă în județul Clujul. E urmată de Călin Georgescu și George Simion
Elena Lasconi a reușit să câștige în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea majorității voturilor din județ, candidata URS este pe primul loc cu 30,1% din voturi.
Lasconi este urmată de candidatul independent Călin Georgescu,cu 15,5% din voturile clujenilor. Pe locul trei în preferințele clujenilor se află liderul AUR, George Simion cu 10,91% din voturi.
Aceștia sunt urmați de Marcel Ciolacu, candidatul PSD, care a obținut 10,65% din voturi și Nicolae Ciucă, cu 9,6% voturi.
Prezența la vot în județul Cluj, în primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 57,40%.
EVENIMENT
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
Candidatul independent Călin Georgescu, se situează pe primul loc, după centralizarea voturilor din aproape 90% din secțiile de votare.
În urma lui se află Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
Rezultate parțiale. Candidatul „surpriză” Călin Georgescu, pe primul loc. A preluat conducerea și în diaspora
După centralizarea a peste 94% dintre voturile exprimate în țară, Călin Georgescu continuă este pe primul loc, cu 21,15 %. El este urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 20,5 % și de Elena Lasconi, cu 17,6 %.
Pe următoarele locuri se situează George Simion (14,25%), Nicolae Ciucă (9,6 %), Mircea Geoană (6,15 %)
În mod surprinzător, Ludovic Orban a reușit să obțină, până la această oră, 18.544 de voturi, adică 0,23%.
Rezultatele parțiale în străinătate
Călin Georgescu a primit cele mai multe voturi și în străiătate, urmat de Elena Lasconi și George Simion, potrivit Mediafax.
În momentul de față, alegerile parțiale în Diaspora se prezintă în felul următor:
- Călin Georgescu: 33,41%
- Elena Lasconi: 30,81%
- George Simion: 11,61%
- Nicolae Ciucă: 8.36%
- Mircea Geoană: 5,66%
- Marcel Ciolacu – 4,51%.