Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. General (r). Vasile Șomlea: Pentru mine, profesia a fost a doua BIBLIE

Publicat


YouTube video

Vasile Șomlea, general de brigadă în rezervă, este fostul comandant al ISU Cluj. A îmbrăcat uniforma militară în 1978 și a dat-o jos doar când mergea la culcare. Din 1981 a fost la arma „furtun și tulumbă”, adică la unitatea de pompieri din Turda, după care a juns la Cluj. Din 1994, când s-a înființat SMURD Cluj, a activat ca inspector șef mai întâi, apoi ca și comandat în cadrul ISU Cluj. I-au „trecut prin mână” peste 80.000 de misiuni operative. Vasile Șomlea spune că meseria de pompier implică trei elemente: braţul, mintea şi sufletul. Generalul a zburat la propriu din postul de comandă și a ajuns să tragă sforile la parapantă, transformând zborul din simplă pasiune în realitate.

somlea 19

Cum ai ajuns să îmbrățișezi cariera militară?

În 1972 am intrat la Liceul Energetic din Cluj. Era unul dintre cele mai bune licee, la concurență cu Informatica. Avea un procent de peste 92% dintre absolvenți admiși la facultate. Încă de când eram copil, zborul a fost o pasiune, a fost ceva ce-am iubit necondiționat. Mi-am dorit foarte mult să devin pilot. La sfârșitul liceului, am îndrăznit să fac o vizită medicală preliminară. Erau teste deosebit de dure, iar parametri mei fiziologici din acea vreme nu erau cei necesari pentru a putea deveni pilot.

somlea 20

În 1978 am îmbrăcat pentru prima data uniforma militară. Un văr de-al meu mi-a spus că se caută pompieri. Eu îmi doream o școală militară dar nu eram încă decis ce anume. Mi s-a părut interesant, mi-am făcut dosarul, m-am dus în armată, am data poi admitere, am intrat la Școala Militară de ofițeri activi, arma pompieri, pe care am finalizat-o în 1981. Așa mi-am început cariera militară. Am iubit cu patimă ceea ce-am făcut și îi sfătuiesc pe toți să facă la fel. Iubiți-vă meseria, ca să rămână ceva în urma voastră! Pentru mine, profesia a fost a doua biblie.

somlea 13

Ți-a fost vreodată frică de foc?

Da, bineînțeles… Și mi-e frică și acum. Și apa e foarte periculoasă. Din păcate, apa n-o poți opri cu foc în timp ce focul îl poți stinge cu apă. În prezent, pompier nu înseamnă doar incendiu. Pompier înseamnă extrem de mult. Dacă îmi spune cineva că România n-a evoluat, eu îl duc la pompieri ca să vadă ce e acolo, ce a devenit meseria asta. Și din punct de vedere al pregătirii și din punct de vedere al dotării tehnice, al abordării, al viziunii de acțiune.

Pompierii au ajuns la un grad de încredere din partea populației de 96%. Noi nu am luptat pentru a ajunge la cifra asta, noi doar ne-am făcut treaba. Societatea are niște așteptări. De multe ori se întâmplă ca, în cazul unor catastrofe, să fim primii blamați. Asta pentru că activitatea pompierilor se desfășoară la vedere. Apoi, că după o analiză mai aprofundată, vezi că de fapt problemele au pornit din altă parte, asta e cu totul altceva.

somlea 17

Ce e cu tulumba aceea de la intrarea în sediul ISU din Cluj?

Este o fărâmă de istorie, punctul din care am plecat. Au fost și unii care au criticat amplasarea ei acolo. O vezi și apoi compare cu ceea ce este acum. Trebuie să-ți cunoști trecutul ca să poți să-ți prevezi viitorul. Aud pe unii că spuneau că pe vremea nostră se făcea, se dregea… Eu le-am spus de multe ori: pe vremea noastră am făcut ceea ce ne-au dat voie vremurile, mintea și brațele. Celor de astăzi le dă voie mai mult, pentru că sunt alte posibilități. Simplu.

Când s-a înființat SMURD-ul?

În 1 iulie 1994. La ora 14.18 a fost primul caz, la fostul hotel Astoria. Un mal de pământ s-a prăbușit peste 3 muncitori care lucrau acolo și care din păcate au murit.

somlea 8

Cine a pus bazele SMURD-ului în România?

În 17 ianuarie 1990, a venit la unitatea de pompieri un tânăr slăbuț. Era Raed Arafat. S-a oferit să însoțească mașinile la intervenție pentru a acorda primul ajutor celor care sunt în pericol, dacă este cazul. S-a dus și la Serviciul de Ambulanță și le-a prezentat și lor ceea ce intenționa să facă. Cei care erau atunci la conducere n-au agreat idea.

Omul avea o mașină Opel cu care se ținea după noi când ne deplasam la intervenții. Ne-a rugat să-l anunțăm când aveam cazuri. Era dotat cu un defribilator rudimentar și o trusă sanitară încropită din ce a găsit la vremea aia. Apoi, la câteva luni, a plecat la Tîrgu Mureș unde a găsit o deschidere mai mare și o susținere mai concretă decât la Cluj și așa a început povestea SMURD-ului.

somlea 5

Aici la noi, SMURD-ul s-a organizat cu sprijinul Organizației Orașelor Partenere Koln-Cluj. Am început cu două mașini, apoi în 1996 a sosit și prima mașină de descarcerare. Era o perioadă caracterizată prin entuziasm, știind că faci parte din ceva ce n-a mai existat. Atât din punct de vedere al militarilor care erau pe descarcerare, cât și al pompierilor sau al studenților voluntari…

Până în 1989, pompierii erau egal incendiu. În 1989, în jud. Cluj au fost 129 de intervenții, la 4 subunități. Când am plecat eu din instituție erau 12.000 iar acum, cred că se tinde spre 20.000.

somlea 1

Ce eveniment te-a marcat cel mai tare?

În august 1996, a fost un accident pe Calea Turzii, în curbă, aproape de intersecția cu Brașov. Era acolo o casă în care tot intrau camioane care rămâneau fără frâne. Ei bine, un camion care rămăsese la fel, fără frâne, a trecut peste un autoturism în care se aflau patru persoane, o familie… Când am ajuns acolo, de sub mașină se auzea „Ajutați-mă, mor!”.

Mai bine de o oră n-am putut face nimic, până a ajuns o macara ca să ridice camionul. N-aveam echipamente de descarcerare, n-aveam nimic ca să putem să-i scoatem de-acolo. Două personae au scăpat, din fericire, însă șoferul și pasagerul din dreapta nu. A doua zi, mă sună cineva de la Poliție și-mi spune că, sub zidurile casei care s-au prăbușit, au găsit o fată de 18 ani, moartă. De atunci mi-am zis că până nu miști tot ceea ce nu e la locul lui, nu părăsești locul intervenției. A fost o lecție amară care m-a marcat dar din care am avut ce învăța…

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Descoperă noile colecții din Iulius Mall Cluj și strălucește în această primăvară!

Publicat

De

Iulius Mall Cluj

Primăvara aceasta poartă-te cu ce te prinde cel mai bine – zâmbetul pe buze – și accesorizează-l cu piese vestimentare din noile colecții pe care brandurile din Iulius Mall Cluj le-au pregătit.

Pentru un plus de inspirație, consultă catalogul online, unde fiecare element a fost ales cu grijă și având mereu în vedere ultimele tendințe. „Yes, it`s new”, și sezonul, și outfit-ul, și vibe-ul tău!

Accentele metalice și texturile lucioase par să fie vedetele sezonului, iar dacă în garderoba ta nu se regăsește nici o rochie de satin ori o pereche de cercei supradimensionați, brandurile din Iulius Mall Cluj te așteaptă cu oferte pe care nu le poți refuza.

Pentru zilele relaxante de primăvară, poți opta pentru reinterpretări moderne ale pieselor clasice, cum ar fi o jachetă din denim și un top cu croi lejer. Siluetele fluide și croielile asimetrice adaugă un strop de imprevizibil ținutelor tale și atrag toate privirile. Dacă ești în căutarea „acelei piese” speciale pentru garderoba ta, cu siguranță o vei găsi în Iulius Mall.

Sezonul acesta, încălțămintea retro revine și ocupă primele locuri în top-ul alegerilor, iar balerinii, modelele de loafers și sneakers vintage par să fie variantele câștigătoare. O tendință în plină ascensiune sunt gențile micro și cele sculpturale, care completează orice outfit și adaugă un plus de personalitate.

Consultă catalogul online pentru inspirație, vino în Iulius Mall Cluj și alege piesele de primăvară care se potrivesc cel mai bine stilului tău!

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Peste 2.200 de cereri într-o lună, la Cluj, pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate. Sunt gratuite

Publicat

De

Carte electronică de identitate

În perioada 20 martie – 20 aprilie 2025, în județul Cluj au fost depuse nu mai puțin de 2.219 cereri pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate, potrivit unei analize realizate de Consiliul Județean Cluj și Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj.

Noua carte de identitate este gratuită și se eliberează începând cu vârsta de 14 ani.

Peste 2.200 de cereri într-o lună pentru eliberarea noilor cărți electronice de identitate

Începând cu 20 martie, serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Cluj, respectiv Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii și Florești au început preluarea fotografiilor, a amprentelor digitale și a documentelor necesare pentru emiterea noilor acte de identitate.

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Cluj, distribuția cererilor pe localități este următoarea:

  • Cluj-Napoca – 848
  • DJEP Cluj – 579
  • Dej – 184
  • Turda – 184
  • Câmpia Turzii – 153
  • Florești – 128
  • Gherla – 80
  • Huedin – 63

Prima carte electronică de identitate în format actualizat din România a fost eliberată în 2 aprilie 2025, la sediul DJEP Cluj, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, a chestorului de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, director general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, și a conducerii DJEP Cluj.

Programările pentru obținerea unei cărți electronice de identitate se fac exclusiv online, prin platforma Ministerului Afacerilor Interne.

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Sunt așteptate ploi torențiale, descărcări electrice și grindină

Publicat

De

Cod galben de ploi la Cluj

O vertizare de tip nowcasting a fost emisă de meteorologi pentru Cluj-Napoca, dar și alte localități din județ.

Avertizarea Cod Galben este valabilă marți, 22 aprilie, până la ora 21.30.

AVERTIZARE de vreme rea la Cluj

Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse torențiale care vor acumula 15 – 25 litri pe metru pătrat, descărcări electrice, și, izolat, grindină de mici dimensiuni.

Codul Galben este valabil pentru Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Săvădisla, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Căpușu Mare, Mociu, Sic, Chinteni, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Cătina, Țaga, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza și Ploscoș.

Citește mai departe

EDUCATIE

George Simion (AUR): Angajamentul meu față de studenți: RESPECT, implicare și transparență

Publicat

george simion

România are nevoie de o generație tânără puternică, educată, susținută și ascultată. Iar când studenții acestei țări îți trimit o scrisoare – nu doar de intenție, ci de speranță și responsabilitate – ai datoria să răspunzi cu seriozitate și onestitate.

Așadar, am primit o scrisoare de angajament din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și o susțin pe deplin. Nu doar din respect pentru miile de tineri care cred în puterea educației, ci și pentru că am fost și eu acolo. În cămine. În biblioteci. Știu ce înseamnă să visezi, dar să nu te audă nimeni. Știu ce înseamnă să vrei să rămâi în România, dar să nu ai încredere că lucrurile se pot schimba.

George Simion (AUR): Angajamentul meu față de studenți: RESPECT, implicare și transparență

Mă angajez public ca, în calitate de președinte al României, să am un dialog permanent și sincer cu ANOSR și cu toți reprezentanții studenților. Vom construi împreună un calendar clar al măsurilor pentru învățământul superior, vom avea întâlniri regulate și vom pune educația unde îi este locul: în centrul strategiei de dezvoltare a țării.

Voi susține transparența în Administrația Prezidențială și voi desemna un consilier prezidențial dedicat educației și cercetării – un profesionist ales pe criterii meritocratice, care va lucra direct cu voi. Voi insista ca educația să fie inclusă în Strategia Națională de Apărare, pentru că o țară fără un sistem educațional solid este o țară vulnerabilă.

Știu că cererile voastre nu sunt doar pentru voi. Sunt pentru o țară mai bună. Pentru viitorul nostru. Pentru părinții voștri, care vor să vă vadă reușind aici, nu în altă parte. Pentru frații și surorile voastre mai mici, care vor învăța într-o Românie pe care noi o vom face demnă și suverană.

Îmi asum să transform aceste idei în realitate. Nu doar prin semnătură. Ci prin fapte. Cu respect. Cu seriozitate. Cu implicare.

Vă mulțumesc că aveți curajul să vă faceți vocea auzită. Și vă promit că și eu voi avea curajul să nu vă dezamăgesc. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

 

disclaimer aur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate