CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. General (r). Vasile Șomlea: Pentru mine, profesia a fost a doua BIBLIE

Vasile Șomlea, general de brigadă în rezervă, este fostul comandant al ISU Cluj. A îmbrăcat uniforma militară în 1978 și a dat-o jos doar când mergea la culcare. Din 1981 a fost la arma „furtun și tulumbă”, adică la unitatea de pompieri din Turda, după care a juns la Cluj. Din 1994, când s-a înființat SMURD Cluj, a activat ca inspector șef mai întâi, apoi ca și comandat în cadrul ISU Cluj. I-au „trecut prin mână” peste 80.000 de misiuni operative. Vasile Șomlea spune că meseria de pompier implică trei elemente: braţul, mintea şi sufletul. Generalul a zburat la propriu din postul de comandă și a ajuns să tragă sforile la parapantă, transformând zborul din simplă pasiune în realitate.
Cum ai ajuns să îmbrățișezi cariera militară?
În 1972 am intrat la Liceul Energetic din Cluj. Era unul dintre cele mai bune licee, la concurență cu Informatica. Avea un procent de peste 92% dintre absolvenți admiși la facultate. Încă de când eram copil, zborul a fost o pasiune, a fost ceva ce-am iubit necondiționat. Mi-am dorit foarte mult să devin pilot. La sfârșitul liceului, am îndrăznit să fac o vizită medicală preliminară. Erau teste deosebit de dure, iar parametri mei fiziologici din acea vreme nu erau cei necesari pentru a putea deveni pilot.
În 1978 am îmbrăcat pentru prima data uniforma militară. Un văr de-al meu mi-a spus că se caută pompieri. Eu îmi doream o școală militară dar nu eram încă decis ce anume. Mi s-a părut interesant, mi-am făcut dosarul, m-am dus în armată, am data poi admitere, am intrat la Școala Militară de ofițeri activi, arma pompieri, pe care am finalizat-o în 1981. Așa mi-am început cariera militară. Am iubit cu patimă ceea ce-am făcut și îi sfătuiesc pe toți să facă la fel. Iubiți-vă meseria, ca să rămână ceva în urma voastră! Pentru mine, profesia a fost a doua biblie.
Ți-a fost vreodată frică de foc?
Da, bineînțeles… Și mi-e frică și acum. Și apa e foarte periculoasă. Din păcate, apa n-o poți opri cu foc în timp ce focul îl poți stinge cu apă. În prezent, pompier nu înseamnă doar incendiu. Pompier înseamnă extrem de mult. Dacă îmi spune cineva că România n-a evoluat, eu îl duc la pompieri ca să vadă ce e acolo, ce a devenit meseria asta. Și din punct de vedere al pregătirii și din punct de vedere al dotării tehnice, al abordării, al viziunii de acțiune.
Pompierii au ajuns la un grad de încredere din partea populației de 96%. Noi nu am luptat pentru a ajunge la cifra asta, noi doar ne-am făcut treaba. Societatea are niște așteptări. De multe ori se întâmplă ca, în cazul unor catastrofe, să fim primii blamați. Asta pentru că activitatea pompierilor se desfășoară la vedere. Apoi, că după o analiză mai aprofundată, vezi că de fapt problemele au pornit din altă parte, asta e cu totul altceva.
Ce e cu tulumba aceea de la intrarea în sediul ISU din Cluj?
Este o fărâmă de istorie, punctul din care am plecat. Au fost și unii care au criticat amplasarea ei acolo. O vezi și apoi compare cu ceea ce este acum. Trebuie să-ți cunoști trecutul ca să poți să-ți prevezi viitorul. Aud pe unii că spuneau că pe vremea nostră se făcea, se dregea… Eu le-am spus de multe ori: pe vremea noastră am făcut ceea ce ne-au dat voie vremurile, mintea și brațele. Celor de astăzi le dă voie mai mult, pentru că sunt alte posibilități. Simplu.
Când s-a înființat SMURD-ul?
În 1 iulie 1994. La ora 14.18 a fost primul caz, la fostul hotel Astoria. Un mal de pământ s-a prăbușit peste 3 muncitori care lucrau acolo și care din păcate au murit.
Cine a pus bazele SMURD-ului în România?
În 17 ianuarie 1990, a venit la unitatea de pompieri un tânăr slăbuț. Era Raed Arafat. S-a oferit să însoțească mașinile la intervenție pentru a acorda primul ajutor celor care sunt în pericol, dacă este cazul. S-a dus și la Serviciul de Ambulanță și le-a prezentat și lor ceea ce intenționa să facă. Cei care erau atunci la conducere n-au agreat idea.
Omul avea o mașină Opel cu care se ținea după noi când ne deplasam la intervenții. Ne-a rugat să-l anunțăm când aveam cazuri. Era dotat cu un defribilator rudimentar și o trusă sanitară încropită din ce a găsit la vremea aia. Apoi, la câteva luni, a plecat la Tîrgu Mureș unde a găsit o deschidere mai mare și o susținere mai concretă decât la Cluj și așa a început povestea SMURD-ului.
Aici la noi, SMURD-ul s-a organizat cu sprijinul Organizației Orașelor Partenere Koln-Cluj. Am început cu două mașini, apoi în 1996 a sosit și prima mașină de descarcerare. Era o perioadă caracterizată prin entuziasm, știind că faci parte din ceva ce n-a mai existat. Atât din punct de vedere al militarilor care erau pe descarcerare, cât și al pompierilor sau al studenților voluntari…
Până în 1989, pompierii erau egal incendiu. În 1989, în jud. Cluj au fost 129 de intervenții, la 4 subunități. Când am plecat eu din instituție erau 12.000 iar acum, cred că se tinde spre 20.000.
Ce eveniment te-a marcat cel mai tare?
În august 1996, a fost un accident pe Calea Turzii, în curbă, aproape de intersecția cu Brașov. Era acolo o casă în care tot intrau camioane care rămâneau fără frâne. Ei bine, un camion care rămăsese la fel, fără frâne, a trecut peste un autoturism în care se aflau patru persoane, o familie… Când am ajuns acolo, de sub mașină se auzea „Ajutați-mă, mor!”.
Mai bine de o oră n-am putut face nimic, până a ajuns o macara ca să ridice camionul. N-aveam echipamente de descarcerare, n-aveam nimic ca să putem să-i scoatem de-acolo. Două personae au scăpat, din fericire, însă șoferul și pasagerul din dreapta nu. A doua zi, mă sună cineva de la Poliție și-mi spune că, sub zidurile casei care s-au prăbușit, au găsit o fată de 18 ani, moartă. De atunci mi-am zis că până nu miști tot ceea ce nu e la locul lui, nu părăsești locul intervenției. A fost o lecție amară care m-a marcat dar din care am avut ce învăța…
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, anunță CFR Călători.
Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Transportul feroviar de călători trece, duminică, la ORA de vară
Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.
EDUCATIE
FOTO. Elevii clujeni experimentează viața de student la UBB. Se cazează în Campusul Studențesc Hașdeu și iau masa la cantină

Proiectul Junior Summer University (JSU) este pregătit să găzduiască și în acest an elevii de clasa a XI-a, care își doresc să experimenteze viața de student din Cluj-Napoca, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). Ajungând la ediția XVIII, JSU a devenit cea mai mare universitate de vară pentru elevi din sud-estul Europei, ghidând anual sute de tineri în alegerea informată asupra viitorului lor academic.
Persoanele din spatele proiectului sunt voluntarii din cadrul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), cea mai mare organizație la nivel de universitate din Cluj-Napoca. Junior Summer University este unul dintre cele mai mari proiecte ale organizației și are scopul de a promova educația de calitate și de a integra tinerii în mediul universitar clujean.
Gustul studenției
În acest an, proiectul se va desfășura în perioada 16-30 iulie 2025, iar participanții vor avea ocazia să trăiască două săptămâni de studenție autentică. De la cazarea în Campusul Studențesc Hașdeu, mesele la cantină și ocazia de a lua parte la cursurile interactive ale facultății la care au fost repartizați, elevii vor simți studenția încă din băncile liceului.
Dincolo de cursuri, JSU înseamnă și distracție, prietenii pe viață și momente care transformă o vară obișnuită într-una memorabilă. Ediția de anul acesta se desfășoară sub conceptul „Are we a moment or a lifetime?”, provocând participanții să descopere impactul pe care doar 14 zile îl pot avea asupra viitorului lor.
Unde se pot face înscrierile
”Elevii interesați se pot înscrie între 20 martie și 6 aprilie, accesând formularul disponibil pe site-ul oficial al proiectului, unde vor găsi toate informațiile necesare și răspunsurile la curiozitățile despre proiect.
Pentru a facilita accesul, taxa de participare de 820 lei poate fi achitată integral sau în două tranșe”, arată inițiatorii proiectului.
ECONOMIE
Curs diferit la o casă de schimb valutar din Cluj. Euro, mai scump dacă e schimbat cu cardul decât cash. OPC, se aude?

Un clujean reclamă cursul valutar în euro practicat de o casă de schimb valutar din mall-ul Vivo, care percepe mai mulți lei pentru un euro dacă schimbul se face cu cardul.
”Am fost la Prima Echange in Vivo sa-mi schimb banii de chirie si neavând cash, am vazut ca au POS, asa ca m-am bucurat ca pot plati cu cardul. Numai ca, surpriză neplăcută.
Doamna de la ghiseu mi-a spus ca daca vreau sa platesc cu cardul, e un alt curs, mai mare. Daca plateam cash, cursul era de 5,01 lei pentru un euro, iar daca plateam cu cardul, cursul era de 5,12 lei pentru un euro.
La o suma de cateva sute de euro, era o diferenta pe care o simti. Nu cred ca e legal si nici corect sa fie curs diferit in functie de cum alegi sa platesti.
În plus, cursul afisat era cel de 5,01 lei, nu avea voie sa imi ceara un curs mai mare, altul in afara de cel afisat.
Ar fi bine ca cei de la Protecția Consumatorilor Cluj sa faca o vizita prin aceste case de schimb, pentru ca unele functioneaza dupa propriile reguli”, a relatat clujeanul pentru Cluj24.
Ca să nu plătească în plus, acesta a scos lei de la bancomat și a schimbat euro cu cash.

Partidul Alternativa Dreapta si-a ales noua conducere în cadrul congresului care a avut loc duminică și în cadrul căruia 175 de membri delegați au votat on-line și la urne noul Birou Executiv Național. Clujeanca Adela Mîrza a fost realeasă în funcția de președinte.
Echipa care va conduce partidul pentru următorii 4 ani este alcătuită din:
1. Adela Mîrza – Președinte
2. Alexandru Luca -Președinte executiv
3. Romică Coșniță– Președinte al Consiliului Reprezentanților Naționali
4. Florin Drăgan – Vicepreședinte responsabil de politici publice și dialog social
5. Adrian Milu – Vicepreședinte pentru relația cu Consiliul Privat si pentru atragerea de fonduri
6. Claudiu Mihai – Vicepreședinte responsabil de PR – imaginea, comunicare externă a partidului
7. Daniela Schneikert- Vicepreședinte pentru romanii de pretutindeni
8. Adrian Mic- Coordonator regional
9. Daniel Borzan – Coordonator regional
10. Livia Mazăre – Secretar general
11. Alexandru Șerbu – trezorier
12. Cristian Helera – membru responsabil cu organizațiile de tineret
13. Mariana Băltărețu- membru cu atribuții ce vor fi stabilite ulterior de către BEN
14. Adrian Ardeleanu – membru cu atribuții ce vor fi stabilite ulterior de către BEN
Partid din 2019
Alternativa Dreaptă, constituit în 2019, afiliat familiei Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR-European Conservatives and Reformists Party) este un partid conservator autentic care s-a născut ca o inițiativă a unor oameni liberi, oameni care au crezut și cred în continuare în ideea de libertate, sub toate formele ei: de la libertatea de expresie până la cea antreprenorială.
Partidul Alternativa Dreaptă se adresează oamenilor de dreapta: conservatori, creștin-democrați sau clasic liberali, singurii care promovează cu adevărat ideea de libertate!Suntem un partid al oamenilor liberi, al cetățenilor responsabili, implicați, profesioniști, onești, care doresc să facă ceva pentru semeni și pentru țară.
Ce își propune noua conducere
1. Dezvoltarea viguroasă a tuturor structurilor teritoriale ale partidului – crearea de noi filiale și dezvoltarea celor existente.
2. Comunicarea intensă a ideilor politice, programelor AD pe plan extern cât și intern.
3. Atragerea unor personalități marcante, oameni de dreapta, profesioniști, care să aducă plus valoare partidului și să contribuie la dezvoltarea și promovarea lui pe scena politică.
4. Coagularea în jurul AD a forțelor de dreapta care împărtășesc aceleași valori.
5. Participarea la toate scrutinele electorale viitoare: prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale și obținerea unor rezultate bune.
6. Selectarea mai atentă a membrilor, colaboratorilor/potențialilor aliați, bazându-ne pe experiențele din trecut.
Partid curat
Președinta Adela Mîrza a declarat că Alternativa Dreaptă rămâne același partid curat, profesionist, dedicat.
”Acuzați fiind de „elitism”, am încercatdiferite formule de asociere, parteneriate cu clasa politică existentă, însă alianțele politice din anul precedent ne-au adusprejudicii de imagine, din cauza lipsei de onestitate sau de caracter a partenerilor noștri, „profesioniști” în ale politicii! Am decontat aceste lucruri.
Dar mergem mai departe, mândri să ne numărăm printre puținii politicieni de onoare, care încă nu și-au încălcat niciodată cuvântul, iar în politică, acest lucru este „rara avis”!
Chiar dacă deocamdată dezideratul de a accede în parlamentul României sau cel European încă nu a fost îndeplinit, considerăm că experiența dobândită ne-a ajutat enorm în parcursul nostru politic. Am învățat ce să nu mai facem! Nu vom mai repeta aceleași greșeli. Ne vom urma propriul drum: Calea Dreaptă! Și vom reuși!”, a spus Mîrza.