Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. General (r). Vasile Șomlea: Pentru mine, profesia a fost a doua BIBLIE

Publicat


YouTube video

Vasile Șomlea, general de brigadă în rezervă, este fostul comandant al ISU Cluj. A îmbrăcat uniforma militară în 1978 și a dat-o jos doar când mergea la culcare. Din 1981 a fost la arma „furtun și tulumbă”, adică la unitatea de pompieri din Turda, după care a juns la Cluj. Din 1994, când s-a înființat SMURD Cluj, a activat ca inspector șef mai întâi, apoi ca și comandat în cadrul ISU Cluj. I-au „trecut prin mână” peste 80.000 de misiuni operative. Vasile Șomlea spune că meseria de pompier implică trei elemente: braţul, mintea şi sufletul. Generalul a zburat la propriu din postul de comandă și a ajuns să tragă sforile la parapantă, transformând zborul din simplă pasiune în realitate.

somlea 19

Cum ai ajuns să îmbrățișezi cariera militară?

În 1972 am intrat la Liceul Energetic din Cluj. Era unul dintre cele mai bune licee, la concurență cu Informatica. Avea un procent de peste 92% dintre absolvenți admiși la facultate. Încă de când eram copil, zborul a fost o pasiune, a fost ceva ce-am iubit necondiționat. Mi-am dorit foarte mult să devin pilot. La sfârșitul liceului, am îndrăznit să fac o vizită medicală preliminară. Erau teste deosebit de dure, iar parametri mei fiziologici din acea vreme nu erau cei necesari pentru a putea deveni pilot.

somlea 20

În 1978 am îmbrăcat pentru prima data uniforma militară. Un văr de-al meu mi-a spus că se caută pompieri. Eu îmi doream o școală militară dar nu eram încă decis ce anume. Mi s-a părut interesant, mi-am făcut dosarul, m-am dus în armată, am data poi admitere, am intrat la Școala Militară de ofițeri activi, arma pompieri, pe care am finalizat-o în 1981. Așa mi-am început cariera militară. Am iubit cu patimă ceea ce-am făcut și îi sfătuiesc pe toți să facă la fel. Iubiți-vă meseria, ca să rămână ceva în urma voastră! Pentru mine, profesia a fost a doua biblie.

somlea 13

Ți-a fost vreodată frică de foc?

Da, bineînțeles… Și mi-e frică și acum. Și apa e foarte periculoasă. Din păcate, apa n-o poți opri cu foc în timp ce focul îl poți stinge cu apă. În prezent, pompier nu înseamnă doar incendiu. Pompier înseamnă extrem de mult. Dacă îmi spune cineva că România n-a evoluat, eu îl duc la pompieri ca să vadă ce e acolo, ce a devenit meseria asta. Și din punct de vedere al pregătirii și din punct de vedere al dotării tehnice, al abordării, al viziunii de acțiune.

Pompierii au ajuns la un grad de încredere din partea populației de 96%. Noi nu am luptat pentru a ajunge la cifra asta, noi doar ne-am făcut treaba. Societatea are niște așteptări. De multe ori se întâmplă ca, în cazul unor catastrofe, să fim primii blamați. Asta pentru că activitatea pompierilor se desfășoară la vedere. Apoi, că după o analiză mai aprofundată, vezi că de fapt problemele au pornit din altă parte, asta e cu totul altceva.

somlea 17

Ce e cu tulumba aceea de la intrarea în sediul ISU din Cluj?

Este o fărâmă de istorie, punctul din care am plecat. Au fost și unii care au criticat amplasarea ei acolo. O vezi și apoi compare cu ceea ce este acum. Trebuie să-ți cunoști trecutul ca să poți să-ți prevezi viitorul. Aud pe unii că spuneau că pe vremea nostră se făcea, se dregea… Eu le-am spus de multe ori: pe vremea noastră am făcut ceea ce ne-au dat voie vremurile, mintea și brațele. Celor de astăzi le dă voie mai mult, pentru că sunt alte posibilități. Simplu.

Când s-a înființat SMURD-ul?

În 1 iulie 1994. La ora 14.18 a fost primul caz, la fostul hotel Astoria. Un mal de pământ s-a prăbușit peste 3 muncitori care lucrau acolo și care din păcate au murit.

somlea 8

Cine a pus bazele SMURD-ului în România?

În 17 ianuarie 1990, a venit la unitatea de pompieri un tânăr slăbuț. Era Raed Arafat. S-a oferit să însoțească mașinile la intervenție pentru a acorda primul ajutor celor care sunt în pericol, dacă este cazul. S-a dus și la Serviciul de Ambulanță și le-a prezentat și lor ceea ce intenționa să facă. Cei care erau atunci la conducere n-au agreat idea.

Omul avea o mașină Opel cu care se ținea după noi când ne deplasam la intervenții. Ne-a rugat să-l anunțăm când aveam cazuri. Era dotat cu un defribilator rudimentar și o trusă sanitară încropită din ce a găsit la vremea aia. Apoi, la câteva luni, a plecat la Tîrgu Mureș unde a găsit o deschidere mai mare și o susținere mai concretă decât la Cluj și așa a început povestea SMURD-ului.

somlea 5

Aici la noi, SMURD-ul s-a organizat cu sprijinul Organizației Orașelor Partenere Koln-Cluj. Am început cu două mașini, apoi în 1996 a sosit și prima mașină de descarcerare. Era o perioadă caracterizată prin entuziasm, știind că faci parte din ceva ce n-a mai existat. Atât din punct de vedere al militarilor care erau pe descarcerare, cât și al pompierilor sau al studenților voluntari…

Până în 1989, pompierii erau egal incendiu. În 1989, în jud. Cluj au fost 129 de intervenții, la 4 subunități. Când am plecat eu din instituție erau 12.000 iar acum, cred că se tinde spre 20.000.

somlea 1

Ce eveniment te-a marcat cel mai tare?

În august 1996, a fost un accident pe Calea Turzii, în curbă, aproape de intersecția cu Brașov. Era acolo o casă în care tot intrau camioane care rămâneau fără frâne. Ei bine, un camion care rămăsese la fel, fără frâne, a trecut peste un autoturism în care se aflau patru persoane, o familie… Când am ajuns acolo, de sub mașină se auzea „Ajutați-mă, mor!”.

Mai bine de o oră n-am putut face nimic, până a ajuns o macara ca să ridice camionul. N-aveam echipamente de descarcerare, n-aveam nimic ca să putem să-i scoatem de-acolo. Două personae au scăpat, din fericire, însă șoferul și pasagerul din dreapta nu. A doua zi, mă sună cineva de la Poliție și-mi spune că, sub zidurile casei care s-au prăbușit, au găsit o fată de 18 ani, moartă. De atunci mi-am zis că până nu miști tot ceea ce nu e la locul lui, nu părăsești locul intervenției. A fost o lecție amară care m-a marcat dar din care am avut ce învăța…

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TVDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Vilă interbelică în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, scoasă la vânzare la peste 1 milion de euro. Are 12 camere nemobilate

Publicat

screenshot (655)

O agenție imobiliară oferă spre vânzare o vilă interbelică în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, la peste 1 milion de euro.

„Imobilul a fost renovat complet, dispune de geamuri termopan și pe fiecare nivel există centrală termică proprie, cu contorizare separată pe fiecare nivel. Datorită zonei și compartimentării, imobilul se pretează perfect pentru orice tip de activitate de birou, cu sau fără public (cabinet notarial, de avocatură, consulat, birouri de IT, proiectare, contabilitate etc)”, se arată în anunț.

Casa cu regim demisol-parter-etaj-mansardă are o suprafață utilă de 500 de metri pătrați, fiind amplasată pe un teren de 180 de metri pătrați, lângă hotelul Fullton.

screenshot (657)

screenshot (659)

screenshot (661)

12 camere nemobilate

Parterul numără 4 încăperi și grup sanitar. Atât acesta, cât și demisolul și etajul au 125 de metri pătrați.

La etaj se află alte 4 camere, 1 chicinetă, un grup sanitar și terasă. Cele trei din urmă se regăsesc și la mansardă, care mai oferă o încăpere tip open space și 2 camere.

Clădirea a fost construită în 1925 și dispune, în total, de 12 camere, oferindu-se spre vânzare fără mobilier, la prețul de 1.600.000 de euro, ceea ce înseamnă că prețul pe metru pătrat este de 3200 de euro, echivalentul a peste 15000 de lei.

Contactați de Cluj24 pentru a afla mai multe despre ofertă și motivul pentru care prețul este atât de ridicat, în contextul în care vila este nemobilată, reprezentanții agenției au refuzat să dea curs discuției.

screenshot (656)

screenshot (658)

screenshot (660)

screenshot (662)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 65% dintre clujeni au încheiat contractele cu noua firmă de salubritate. Dan Tarcea: Va fi ridicat tot gunoiul din oraș

Publicat

De

baciu gunoi

Noul operator de salubritate operează, începând de astăzi la Cluj-Napoca, dar și în alte localități din județul Cluj. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a dat asigurări că va fi ridicat tot gunoiul din Cluj, inclusiv cel care a rămas neridicat de firmele care operau până acum în oraș.

„Cei de la Supercom sunt pregătiți cu toși angajații și utilajele și se vor ridica toate gunoaiele, inclusiv cele ramase neridicate”, a declarat Dan Tarcea la postul de radio Ziua de Cluj.

Peste 65% dintre clujeni au încheiat contractele cu noua firmă de salubtitate. Dan Tarcea: Va fi ridicat tot gunoiul

Gunoiul care a rămas neridicat în anumite zone, din cauza faptului că cele două firme care asigurau serviciile de salubritate până acum au răms încet fără angajați, va fi colectat de supercom.

De altfel, gunoiul va fi ridicat în totalitate din oraș timp de o lună, perioada pe care clujenii o au la dispoziție să încheie noile contracte, după care vor fi luate măsuri.

Viceprimarul Dan Tarcea nu a spus exact despre ce măsuri este vorba, respectiv dacă gunoiul nu va mai fi ridicat, pur și simplu, însă cei care nu încheie contracte vor fi amendați cu sume între 500 și 1.000 de lei.

Clujenii pot încheia contracte cu Supercom fizic sau online. Mai multe detalii despre cum puteți încheia contracte găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cabană din Mărișel cuprinsă de FLĂCĂRI. Pompierii intervin cu două autospeciale cu apă și spumă

Publicat

De

pompieri incendiu bun bun

Un incendiu a izbucnit la o cabană din Colonia Rusești, în comuna clujeană Mărișel.

La incendiu intervin pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Dim primele informații, cabana are aproximativ 50 de metri pătrați și un nivel.

Cabană din Mărișel cuprinsă de flăcări. Pompierii intervin cu două autospeciale cu apă și spumă

Potrivit ISU Cluj nu sunt anunțate victime, iar la fața locului se deplasează două autospeciale cu apă și spumă, respectiv autoscara. Preventiv a fost trimis și un echipaj SMURD.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Marele ACTOR clujean, Florin Piersic, împlinește 87 de ani. Emil Boc: Vă dorim zile senine și multe bucurii

Publicat

Marele actor clujean, Florin Piersic, împlinește azi 87 de ani. Printre cei care l-au felicitat s-a aflat și primarul Clujului, Emil Boc.

emil boc 2

„La mulți ani, Florin Piersic!

Azi, toți clujenii și românii oriunde s-ar afla ei, se gândesc cu mare drag la tine și îți urează din suflet „La mulți ani!”.
Vă urez și eu, cu drag, respect și prețuire, la mulți ani frumoși și sănătoși, Maestre, cel mai iubit dintre români!

Suntem recunoscători pentru contribuția dumneavoastră inegalabilă la ceea ce reprezintă astăzi dimensiunea culturală și artistică a Clujului și vă mulțumim pentru momentele de neuitat pe care ni le oferiți mereu. Vă dorim zile senine și multe bucurii”, scrie edilul pe pagina sa de Facebook.

Video: Facebook Emil Boc

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax