CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Gabi Cojocnean (Știrile de Sâmbăta Asta): Totul bine și frumos până m-au pus să CÂNT

Gabi Cojocnean este clujeanul în mâinile căruia mulți alți clujeni și-au încredințat viața. Nu, nu este medic, a fost controlor de trafic la aeroport. Nimic deosebit, ați spune… Atâta doar că, dacă l-ați fi văzut la televizor în calitate de actor la Știrile de Sâmbăta Asta, v-ați fi gândit de două ori înainte de a vă urca în avion. Asta pentru că Gabi este un om vesel, mereu pus pe șotii și aparent neserios. Nu și atunci când își făcea meseria…

Gabi, cum se împăca meseria de controlor de trafic cu pasiunea pentru actorie și umor?
Acum ceva timp, când tocmai ieșisem la pensie, m-ai întrebat dacă sigur nu mai am nimic de a face cu traficul aerian și ți-am spus că da, am terminat… Atunci ți-ai făcut cruce și-ai zis: În sfârșit mă pot urca și eu liniștit într-un avion. Ți-am răspuns: Stai să-i vezi pe controlorii de trafic care-au rămas! Într-adevăr, este o muncă solicitantă iar uneori o doză de nebunie nu face rău la nimeni.
Ca cerințe pentru meseria asta, în primul rând trebuie să ai o orientare în spațiu perfectă, adică să știi tot timpul care-i nordul.
Legat de actorie, de mic copil, de la prima mea naștere, am avut idoli printre actori. Pe vremea aia erau Jean Marais, John Wayne și Florin Piersic. Mereu îmi imaginam cum ar fi să joc eu rolurile lor. Le făceam mai bine, mai rău? Până în anul II de liceu nu eram în stare să învăț o poezie. Nu puteam trece de două versuri, atâta țineam minte.
Când am terminat liceul am vrut să dau la teatru. Melania Ursu, cu care luasem lecții, mi-a zis să mai stau un an, să mă mai pregătesc. M-am dus la un concurs la Deva, dar acolo aveau nevoie de actor de revistă. Totul bine și frumos până m-au pus să cânt. Și a fost gata cu cariera mea de actor de revistă.
La un moment dat, mama, care citea ziarele din scoarță-n scoarță, îmi zice într-o zi că aeroportul Cluj face angajări. Posturile erau de controlori de trafic. Am dat examen din matematică, geografie și engleză. Și așa am ajuns eu controlor de trafic, eu, care la început credeam că-i un fel de rupător de bilete pe avion…
Și ți-a plăcut ceea ce făceai?
Sincer, spun acum în premieră, niciodată nu mi-a plăcut. Nu neapărat ca meserie, ci ca relații interumane. „Talentul” ăsta al românilor de a bârfi, ba pe unul, ba pe altul, bineînțeles, în lipsă, l-am urât dintotdeauna. Sistemul de pile și relații, iar. Și acestea funcționau foarte bine și în meseria asta.
Cum ai început cariera de actor?
Un prieten de-al meu foarte bun, actorul Ginuc Crișan, m-a tras după el la NCN, acolo unde Vali Mălăescu, actor și el, punea bazele unei emisiuni de divertisment. Așa am ajuns să joc în scenete umoristice. Ulterior am fost cooptat de Trofin și Uscat în echipa Știrilor de Sâmbăta Asta. Acolo am ajuns să fac diferite personaje, de la politicieni la prezentator meteo (eram badea Ploiuț, cioban meteorolog) și culminând cu prietenul lui Rabă, Petrea.
Au urmat apoi „Știrile Populare”, un alt serial pe care l-am făcut la Alfa TV și am ajuns chiar să am un rol episodic, adică nu clipi că mă pierzi, în viitorul film al lui Mircea Bravo.
Țin minte că mi-ai povestit la un moment dat o întâmplare de pe vremea când participai la ceva cursuri de engleză la București…
Era pe la începutul anilor 80 și eram la niște cursuri de pregătire la engleză la București. Profesoara ne trata ca pe niște elevi, adică noi familiști, cu copii acasă și ea ne ridica în picioare să ne prezentăm frumos colegilor, de unde suntem, ce facem, din astea…
Când îmi vine mie rândul, mă ridic și zic: „Tovarășa, io-s din Cluj și de trei ani de când lucrez la aeroport mă chinui să bontănesc două avioane deolaltă și nu reușesc nicicum, că ăla care vine, ăla și pleacă!”.
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Patronul Neluțu Varga l-a convins pe Dan Petrescu să semneze un nou contract cu CFR Cluj, valabil până în 2029, scrie As.ro.
„Bursucul” are încredere că poate aduce un nou titlu în Gruia, al şaselea la rând.
CFR Cluj a început play-off-ul cu o remiză cu Rapid, scor 2-2, şi a ajuns la două puncte în spatele liderului Farul. Pentru feroviari urmează duelul din deplasare, cu Universitatea Craiova.
Patronul ardelenilor anunţase, săptămâna trecută, că a bătut palma cu Dan Petrescu pentru a-şi prelungi contractul. În cele din urmă, actele au fost parafate.
„Jocul echipei am senzația că este într-o cumpănă și își vor reveni pe traseu. Contează foarte mult că noi am jucat 50 de meciuri într-o perioadă foarte scurt, înseamnă enorm de mult pentru o echipă. Când își revin și se odihnesc își vor intra în cursul lor normal.
Ne batem cu toți, va fi un play-off foarte strâns. Toți au șanse. Farul îmi place cum merge, îmi pune un semn de întrebare pentru câștigarea titlului. Sperăm să ne reabilităm să ajungem acolo unde ne dorim. Am discutat cu Dan Petrescu, suntem de acord.
Este doar o chestie de a pune pe hârtie. Se va prelungi până în 2029, încă 5 ani de la finalul actualului contract, în 2024. Am bătut palma”, a spus Neluțu Varga.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc, despre proiectele de infrastructură: Cei care se plâng că e aglomerat sunt aceeași care se plâng de ce se face

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că a ajuns să-și piardă timpul de pomană cu explicații privind proiectele din oraș. Acesta se arată deranjat de „dezinformare și reaua-credință”.
Criticile constante privind proiectele aflate în derulare și a celor care urmează să se facă în oraș, cum ar fi metroul sau drumurile de legătură îl deranjează pe primarul Emil Boc.
Acesta spune că unii sunt plătiți să îl atace și că nu ar mai trebui să își consume „inutil” energia.
Boc, despre proiectele de infrastructură: Cei care se plâng că e aglomerat sunt aceeași care se plâng de ce se face
„Am observat ca tendință. Cei care critică cel mai mult problema aglomerării și a congestiei sunt cei care critică cel mai mult proiectele de descongestionare, cum ar fi metrou, centură, tren metropolitan sau legătura Clujului cu autostrada.
Mi-am dat seama că eu îmi consun energie inutil să încerc să-i convig pe unii, care oricum sunt setați în direcția asta, doar să nege tot, să dărâme tot. Cei care se plâng că este aglomerație sunt cei care se plâng de ce se face”, a declarat Emil Bocla postul de radio Napoca Live.
Boc spune că a hotărât să rămână focalizat pe ce se face.
„Asta e democrația, trebuie să o acceptăm, dar să ne concentrăm pe lucrurile pe care putem să le facem pentru Cluj. Nu o să putem să-i convingem”, a spus primarul care s-a referit și la „mass media” și la membri ai socități civile, care sunt „tot timpul aceeași”.
„Nu am nimic cu critica, face parte din logica societății democratice… Ce mă deranjează pe mine este dezinformarea și reaua-credință inenționată. Când știi ca nu e adevărat, când ești plătit să dezinformezi sau să linșezi”, a mai spus primarul , care susține că informația publică este „distorsionată” deliberat de unii „motivați financiar” sau pe baza de linșaj public.

Un incendiu a izbucnit, joi dimineața, la o autoutilitară, pe A3, intrarea de la Nădășelu spre Gilău.
Vom reveni cu detalii.
Sursa: ISU Cluj
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Când NESIMȚIREA e la rang de virtute în Cluj-Napoca. Trotinete lăsate în MIJLOCUL trotuarelor

Problema trotinetelor și a celor care le utilizează nu e de azi, de ieri. Am semnalat de nenumărate ori modul în care „trotinetiștii” înțeleg să le abandoneze, după folosință, pe unde apucă. Nu contează că blochează o intrare de bloc ori un trotuar. Continuăm să tragem un semnal de alarmă, poate-poate se va sesiza cineva.
Un alt caz, ca atâtea altele, ne-a fost semnalat de un cititor Cluj24, care ne-a trimis fotografii cu o trotinetă ce „trona” la mijloc de trotuar, undeva în cartierul Grigorescu.
„Cât de nesimțiți pot fi unii utilizatori de trotinete electrice. Fix in mijlocul trotuarului. Daca vine un nevăzător, sau o mămică cu copil in cărucior? E chiar atât de greu să le lăsați mai într-o parte, unde nu încurcă pe nimeni? Cei 7 ani de acasă le lipsesc multor tineri care locuiesc în Cluj, născuți aici sau veniți la studii”, ne-a scris clujeanul revoltat.