CLUJ24 TV
VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Doru Pop: Simt și eu lipsa „BLOCKBUSTERELOR” autohtone, așa cum se făceau pe vremuri

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Are Master în Jurnalism și Comunicare de la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, în 2002 și un Doctorat în Filosofie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai în 2003, susținând o teză despre filosofia culturii vizuale. Spune c-a învățat multe despre filme urmărind Telecinemateca. Îi place să despice filmu-n patru, dar nu neapărat pentru a-l face serial.

Doru, în ultima vreme se observă o concurență între marile case de producție și platformele de streaming, în ceea ce privește lansările de filme. Este vorba de un război, de o „operațiune specială” în domeniul cinematografiei?
E un război între platformele de streaming și casele de producție consacrate, un război pentru mințile noastre, pentru inimile noastre, în cele din urmă, pentru că dacă există războaie care se duc pentru teritorii sau resurse materiale, există și războaie care se duc în mass media, aici includ și cinema-ul, pentru sufletele și mințile oamenilor. Cine distribuia a devenit nu doar consumator de producție ci și producător. Asta e cu adevărat o revoluție…

Știu că ești pasionat de istoria cinematografiei românești…
Într-adevăr, pe mine m-a preocupat foarte mult în ultimii ani filmul românesc, mai ales de când a apărut noua generație de cineaști, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, ca să numim doar câțiva dintre ei și care, cu adevărat, au adus filmul românesc în locul pe care-l merita.
Care au fost începuturile cinematografiei aici în Cluj?
Ele trebuie legate de ce s-a întâmplat în imperiul austro-ungar. O dată cu apariția primelor aparate de filmat ale fraților Lumiere, acestea au fost preluate ulterior de marea firmă Pathe, au apărut reprezentanțe ale acesteia atât în București, în fostul Regat cât și în Imperiul Austro-Ungar, adică și în Cluj.

Așadar, nașterea cinema-ului transilvănean este legată de câteva nume, cel mai important fiind Jeno Janovics, cel care a fost ani de zile directorul teatrului din Cluj, până când a venit armata română și l-a scos cu armele afară. Janovics a fost și creatorul primelor studiouri din Cluj, care se numeau Korvin. Ele au funcționat în spațiul unde astăzi este teatrul maghiar.
Ce e fascinant, apropo de această istorie a cinematografiei transilvănene, e faptul că alături de Janovics au lucrat, pe lângă actori de la teatrul clujean, nume mari din lumea filmului, cum ar fi Alexander Korda, Sandor Korda, de fapt, marele regizor considerat britanic, dar și Kertesz Mihaly, cunoscut ca Michael Curtiz. Din păcate, nici unul, nici altul nu au străzi în Cluj-Napoca. Ar fi foarte frumos ca aceste nume mari ale cinematografiei mondiale să beneficieze, dacă nu de o stradă, măcar de niște plăci comemorative.

Din păcate, Clujul și-a mai pierdut din mirajul pe care-l reprezenta pentru cineaști…
Așa este. Dacă în anii comunismului aici s-au turnat filme ca „Pistruiatul”, „Duminică la ora 6” sau „Diminețile unui băiat cuminte”, clădirile reprezentând un atu al locației, azi, din păcate, acest lucru nu se mai întâmplă decât foarte rar și pentru scurt metraje în general. Deși orașul are anual peste 100 de absolvenți în domeniul mass-media și al artelor vizuale în general, foarte puțini dintre aceștia își găsesc de lucru în domeniu aici.

De ce nu se mai produc în România „blockbustere”?
Adevărat, simt și eu lipsa „blockbusterelor” autohtone, a filmelor cu succes de casă, așa cum se făceau pe vremuri. Cauza ar fi dispariția, uciderea industriei de film românești. Această industrie includea pe vremuri nu doar celebrele studiouri de la Buftea ci și toate teatrele din România. Aria de selecție era foarte mare, regizorii aveau de unde alege.

Acum, dac-ai jucat într-un filmuleț pe TikTok sau într-o reclamă și ai nu știu câți urmăritori, ori ai scos un hit musical, automat industria media te propulsează în distribuția unui film. Nu contează că tu ai văzut un teatru pe dinauntru doar în poze, că nu ai dicție sau nu știi lega două vorbe. Vedetele tabloidelor sunt cele care țin capul de afiș în distribuția unui film. Cumva, se pune căruța înaintea boilor, ca să mă exprim plastic…
Revenind, ca să ai o industrie cinematografică adevărată, trebuie să ai o infrastructură cinematografică. Nu e suficient ca doi băieți cu inițiativă să se decidă ei că vor să facă un film. Pe principiul „plătești cu alune, lucrezi cu maimuțe”… Dacă ne uităm peste gard la vecini, vedem că în ultimii 20 de ani Ungaria a devenit o forță în industria cinematografică, la fel Bulgaria, ce să mai vorbim de cehi.

Nu ți se pare c-am neglijat segmentul comercial și ne-am dus prea mult spre filmele de festival?
Nu trebuie să demonetizăm filmul de artă, de festival, film în care mari artiști reușesc să revoluționeze arta cinematografică. Mulți ar vrea să-l aibă dar nu-l au. Mărturie stau multele premii obținute la marile festivaluri de film internaționale. Problema e că nu avem industria cinematografică pentru publicul larg, de fapt suntem consumatori de cinema și nu producători de cinema.
Marius Aciu
Foto: Facebook
Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.
Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.
UDMR Cluj: Ură etnică
Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.
”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!
Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.