Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. COOLJEANUL ZILEI. Doru Pop: Simt și eu lipsa „BLOCKBUSTERELOR” autohtone, așa cum se făceau pe vremuri

Publicat


YouTube video

Doru Pop este profesor la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Are Master în Jurnalism și Comunicare de la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, în 2002 și un Doctorat în Filosofie obținut la Universitatea Babeș-Bolyai în 2003, susținând o teză despre filosofia culturii vizuale. Spune c-a învățat multe despre filme urmărind Telecinemateca. Îi place să despice filmu-n patru, dar nu neapărat pentru a-l face serial.

doru 1

Doru, în ultima vreme se observă o concurență între marile case de producție și platformele de streaming, în ceea ce privește lansările de filme. Este vorba de un război, de o „operațiune specială” în domeniul cinematografiei?

E un război între platformele de streaming și casele de producție consacrate, un război pentru mințile noastre, pentru inimile noastre, în cele din urmă, pentru că dacă există războaie care se duc pentru teritorii sau resurse materiale, există și războaie care se duc în mass media, aici includ și cinema-ul, pentru sufletele și mințile oamenilor. Cine distribuia a devenit nu doar consumator de producție ci și producător. Asta e cu adevărat o revoluție…

doru 5

Știu că ești pasionat de istoria cinematografiei românești…

Într-adevăr, pe mine m-a preocupat foarte mult în ultimii ani filmul românesc, mai ales de când a apărut noua generație de cineaști, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, ca să numim doar câțiva dintre ei și care, cu adevărat, au adus filmul românesc în locul pe care-l merita.

Care au fost începuturile cinematografiei aici în Cluj?

Ele trebuie legate de ce s-a întâmplat în imperiul austro-ungar. O dată cu apariția primelor aparate de filmat ale fraților Lumiere, acestea au fost preluate ulterior de marea firmă Pathe, au apărut reprezentanțe ale acesteia atât în București, în fostul Regat cât și în Imperiul Austro-Ungar, adică și în Cluj.

doru 7

Așadar, nașterea cinema-ului transilvănean este legată de câteva nume, cel mai important fiind Jeno Janovics, cel care a fost ani de zile directorul teatrului din Cluj, până când a venit armata română și l-a scos cu armele afară. Janovics a fost și creatorul primelor studiouri din Cluj, care se numeau Korvin. Ele au funcționat în spațiul unde astăzi este teatrul maghiar.

Ce e fascinant, apropo de această istorie a cinematografiei transilvănene, e faptul că alături de Janovics au lucrat, pe lângă actori de la teatrul clujean, nume mari din lumea filmului, cum ar fi Alexander Korda, Sandor Korda, de fapt, marele regizor considerat britanic, dar și Kertesz Mihaly, cunoscut ca Michael Curtiz. Din păcate, nici unul, nici altul nu au străzi în Cluj-Napoca. Ar fi foarte frumos ca aceste nume mari ale cinematografiei mondiale să beneficieze, dacă nu de o stradă, măcar de niște plăci comemorative.

doru 10

Din păcate, Clujul și-a mai pierdut din mirajul pe care-l reprezenta pentru cineaști…

Așa este. Dacă în anii comunismului aici s-au turnat filme ca „Pistruiatul”, „Duminică la ora 6” sau „Diminețile unui băiat cuminte”, clădirile reprezentând un atu al locației, azi, din păcate, acest lucru nu se mai întâmplă decât foarte rar și pentru scurt metraje în general. Deși orașul are anual peste 100 de absolvenți în domeniul mass-media și al artelor vizuale în general, foarte puțini dintre aceștia își găsesc de lucru în domeniu aici.

doru 14

De ce nu se mai produc în România „blockbustere”?

Adevărat, simt și eu lipsa „blockbusterelor” autohtone, a filmelor cu succes de casă, așa cum se făceau pe vremuri. Cauza ar fi dispariția, uciderea industriei de film românești. Această industrie includea pe vremuri nu doar celebrele studiouri de la Buftea ci și toate teatrele din România. Aria de selecție era foarte mare, regizorii aveau de unde alege.

doru 15

Acum, dac-ai jucat într-un filmuleț pe TikTok sau într-o reclamă și ai nu știu câți urmăritori, ori ai scos un hit musical, automat industria media te propulsează în distribuția unui film. Nu contează că tu ai văzut un teatru pe dinauntru doar în poze, că nu ai dicție sau nu știi lega două vorbe. Vedetele tabloidelor sunt cele care țin capul de afiș în distribuția unui film. Cumva, se pune căruța înaintea boilor, ca să mă exprim plastic…

Revenind, ca să ai o industrie cinematografică adevărată, trebuie să ai o infrastructură cinematografică. Nu e suficient ca doi băieți cu inițiativă să se decidă ei că vor să facă un film. Pe principiul „plătești cu alune, lucrezi cu maimuțe”… Dacă ne uităm peste gard la vecini, vedem că în ultimii 20 de ani Ungaria a devenit o forță în industria cinematografică, la fel Bulgaria, ce să mai vorbim de cehi.

doru 16

Nu ți se pare c-am neglijat segmentul comercial și ne-am dus prea mult spre filmele de festival?

Nu trebuie să demonetizăm filmul de artă, de festival, film în care mari artiști reușesc să revoluționeze arta cinematografică. Mulți ar vrea să-l aibă dar nu-l au. Mărturie stau multele premii obținute la marile festivaluri de film internaționale. Problema e că nu avem industria cinematografică pentru publicul larg, de fapt suntem consumatori de cinema și nu producători de cinema.

Marius Aciu

Foto: Facebook

Cooljeanul Zilei este o emisiune realizată de Cluj24.ro și VIA Cluj TV

 

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la un apartament din Cluj-Napoca. Iese FUM dens. Intervin pompierii

Publicat

De

incendiu constanta2

Un incendiu a izbucnit la un apartament de pe strada Oașului din Cluj-Napoca.

Pompierii au fost anunțați în urmă cu puțină vreme că un fum gros iese dintr-un apartament pe strtada Oasului, nr. 86-90 din Cluj-Napoca.

Mai multe echipaje intervin la incendiu.

Revenim cu amănunte.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la o garsonieră în Câmpia Turzii. ISU Cluj intervine cu două autospeciale

Publicat

De

pompieri incendiu bun

Un incendiu a izbucnit la o garsonieră dintr-un bloc de pe strada Oțelarilor din Câmpia Turzii. Din primele informații se pare că nu sunt victime.

Pompierii turdeni au fost solicitați în urmă cu puține momente să stingă un incendiu pe strada Oțelarilor.

La fața locului s-au deplasat două autospeciale.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul” merge pe mâna lui „Pufi”. Cum o vede pe Pyunik Erevan înaintea MECIULUI de marți

Publicat

Dan Petrescu și CFR Cluj au plecat spre Erevan, pentru meciul cu Pyunik. Antrenorul a dezvăluit cine va fi titular în poartă.

Florin Niță a refuzat oferta lui CFR Cluj, astfel că Dan Petrescu spune că va miza în sezonul viitor pe Cristi Bălgrădean (34 de ani) și Răzvan Sava (20). O altă variantă ar fi croatul Karlo Letica (25).

„Noul portar e Bălgrădean. El va apăra. Am mare încredere în el şi în Sava. Altceva nu pot să vă spun. Nu aștept pe nimeni în momentul de faţă.

Eu sunt foarte mulţumit de Bălgrădean şi Sava. Au apărat foarte bine în pregătiri. Chiar dacă vine un băiat bun, mai vreau altul. Aşa sunt eu făcut. Cred că orice antrenor bun îşi doreşte mereu să apară altceva, un jucător bun”, a spus Dan Petrescu.

Dan Petrescu: „Pyunik e o echipă periculoasă”

La plecarea spre Armenia, Dan Petrescu a vorbit despre echipa celor de la Pyunik, pe care o vede favorită datorită numeroaselor transferuri pe care armenii le-au făcut în această vară. De asemenea, antrenorul campioanei s-a declarat nemulțumit de faptul că nu a putut analiza video meciurile de pregătire ale adversarei.

„Va fi un meci foarte greu. Au venit 10 jucători noi… erau 9 ieri, dar astăzi l-au luat pe al 10-lea. Au luat numai jucători buni, s-au întărit şi sigur riscă şi ei tot pentru a se califica într-o grupă continentală. Ar fi ceva fantastic pentru ei. În ultimii ani acasă cei de la Pyunik au avut rezultate foarte bune. Pe teren propriu sunt foarte buni, mai ales că au venit jucători străini.

Au 9 jucători care joacă la echipa naţională a Moldovei, Venezuela, Estonia, Ucraina. Au şi brazilieni. Sunt 14 străini, e o formaţie care zic că e foarte periculoasă din ceea ce am văzut eu sezonul trecut. Din păcate nu am văzut niciun amical, nici nu ştiu dacă au jucat pentru că nu au postat nimic.

Au vrut să facă surpriză, clar. Jucătorii care au venit sunt jucători foarte buni, nu ştiu dacă au avut timp să îi pună să joace împreună. Noi suntem la început, după multe schimbări, şi acum să vedem dacă suntem pregătiţi. Sunt convins că va fi un meci foarte greu, şansele în momentul ăsta sunt egale, ca la orice meci din Champions League”, a declarat Petrescu.

Sursa: GSP

Citește mai departe

EVENIMENT

Masca de protecție REVINE în spitale. Anunțul ministrului Sănătății. CRESC cazurile de COVID

Publicat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că măștile de protecție vor fi folosite în spitale pentru a preîntâmpina răspândirea infecțiilor nosocomiale. De asemenea, ministrul estimează o creștere a cazurilor de Covid-19.

alexandru rafila facebook

Purtarea măștii de protecție în interiorul unităților medicale este inclusă în legislația privitoare la protecția pacienților în spitale. De aceea, Alexandru Rafila i-a informat pe reprezentanții direcțiilor de sănătate că trebuie să aplice prevederea.

De asemenea, în perioada următoare vor fi informați despre acest lucru și managerii spitalelor din țară.

Este vorba despre „utilizarea măștii în interiorul spitalelor pentru preîntâmpinarea răspândirii nosocomialelor”, a explicat ministrul Sănătății.

Totodată, angajații ministerului au făcut o statistică privitoare la centrele de tratament ambulatoriu din întreaga țară și au constatat că acestea au cantitățile necesare de antivirale.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că în perioada următoare este estimată o creștere a numărului de cazuri de Covid.

„Estimăm o creștere (a cazurilor de Covid) în perioada următoare”

„Având în vedere că au trecut cel puțin 5 luni de la valul inițial, valul din ianuarie-februarie, și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la încheierea acestei vaccinări cu 3 doze, este clar că există o eludare a răspunsului imun și practic această subvariantă Omicron BA5 produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală.

Așa că estimăm o creștere în perioada următoare fără să avem însă posibilitatea unei predicții extrem de riguroase, avem totuși două scenarii: unul, în care vârful acestui mini-val sau val, o să vedem în funcție de numărul de cazuri, o să fie undeva între 7 și 10 august, cea de-a doua variantă, mai puțin optimistă, în care vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta susține că în vârful valului se estimează circa 70.000 de cazuri săptămânal, ceea ce înseamnă 10.000 zilnic.

„Din ceea ce am citit și pentru alte state, prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie. Știți bine că noi avem un decalaj de 2 săptămâni față de restul UE și din cauza asta un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 și 21 august”, a mai spus ministrul Sănătății.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate