Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Clujul pentru toți. Potențialii primari. Csoma Botond: În multe aspecte nu mai e foarte plăcut să trăieşti la Cluj. Problema manifestărilor culturale făcute separat de maghiari şi de români

Publicat


YouTube video

Cluj24.ro și Consiliul Civic Local (CCL) au lansat seria interviurilor cu candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Doar ca demers civic, fără costuri pentru domniile lor. Marea majoritate a candidaţilor au răspuns iniţiativei de a da curs unui dialog indirect cu clujenii, pentru a răspunde întrebărilor celor de la care aşteaptă voturile. Alţii se mai gândesc, poate. Alţii, probabil, consideră că nu trebuie să se coboare atât de mult de la înălţimea statutului lor. Interviurile vor fi prezentate în ordinea realizării lor, convenită cu candidaţii.

 

Comunitatea maghiară are nişte probleme, doleanţe specifice

Unul dintre candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca este Csoma Botond. Deputat şi preşedintele UDMR Cluj. Reprezintă cel puţin o comunitate etnică de circa 50.000 de maghiari clujeni.

Din punctul său de vedere, în ziua de azi, nu mai este foarte plăcut să trăieşti în Cluj. Din câteva motive. “Eu, vă spun sincer, văd Clujul ca un oraş care s-a dezvoltat enorm demult, dar care momentan se sufocă. În multe aspecte nu mai e foarte plăcut să trăieşti la Cluj, dacă luăm în considerare două elemente: traficul infernal şi haosul parţial creat în urbanism”, spune Csoma Botond.

Pe lângă problema invizibilului city manager al Clujului -care, în opinia sa, ar trebui să fie un tehnocrat, nu un om politic-, există probleme şi în ceea ce priveşte schema de personal a primărie. Schemă care trebuie analizată pe direcţii, pentru a vedea de câţi oameni e nevoie.

Dar trebuie să avem şi bani sau mai ales bani. “Trebuie să mergem pe proiecte europene. Cred că sunt specialişti buni şi în Prămăria Cluj, dar, luând exemplul Oradei, care a adus foarte mulţi bani europeni, ar putea fi o soluţie să lucrăm cu specialişti din exterior din acest domeniu. În momentul în care voi câştiga această funcţie, voi face o analiză riguroasă”, a mai spus Csoma Botond.

Am atins şi relaţiile interetnice din Cluj-Napoca, cu accent pe cam nefirescul fapt de a organiza separat Zilele Clujului şi Zilele Culturii Maghiare. „Nu cred că este o problemă. Comunitatea maghiară din Cluj este una destul de mare, 50.000 de persoane, şi cred că se impune să avem Zilele Culturii Maghiare la Cluj. Nu cred că asta contravine, nu este îndreptată împotriva românilor. Comunitatea maghiară are nişte probleme, doleanţe specifice, pe care comunitatea românească nu le are. Putem discuta dacă şi, de exemplu, comunitatea romă are asemenea aspiraţii lingvistice”, a spus, printre altele Csoma Botond.

Proiectul „Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

Publicat

candidatii psd

Candidații PSD la Primăria Cluj-Napoca, respectiv președinția Consiliului Județean Cluj, Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș, și-au lansat, vineri, candidaturile la alegerile locale din 9 iunie și și-a depus dosarele la Biroul Electoral Municipal și Biroul Electoral Județean.

Aurelia Cristea a declarat într-o conferință de presă la Casa de Cultură a Studenților că simte din plin pulsul orașului și îndrăznește să vrea mai mult pentru Cluj-Napoca.

FOTO. Aurelia Cristea și Alexandru Cordoș și-au LANSAT candidaturile din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca și șefia CJ Cluj

”Orașul meu nu mai are suflet, oamenii simt că nu mai există coeziune, 3 din 10 clujeni nu mai încredere în ceilalți oameni din oraș, nu se simt în siguranță în vecinătatea locuinței și cred că există un nivel crescut al corupției în administrația locașă și nu au spații comune în care ar putea să reconstruiască suflul comun al orașului. (…) Îndrăznesc să cred că, avându-vă alături, reușim să reclădim sufletul Clujul și să redăm, împreună, măreția pe care o merită”, a spus Cristea.

”Îndrăznesc să vreau mai mult”

Aceasta a precizat că în Cluj-Napoca a crescut ca om, dar și profesional și care a ajutat-o atunci când, din postura de deputat, a spus stop fumatului în spațiile publice închise.

”Îndrăznesc să vreau mai mult, să fie Clujul un spațiu public pentru cetățeni, unul dialogului social, al echității, transparenței, competenței, al performanței și inovației. Aceste valori vor da sustenabilitate proiectelor noastre”, a precizat Aurelia Cristea.candidatii psd

Candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca a subliniat că propunerea sa este un proiect de dezvoltaee pentru 10-15 ani, un proiect pentru comunitate, pentru viitor, pentru clujeni, pentru oameni.

”Îmi doresc în Cluj o administrație modernă. Vom deschide o platformă permanentă de dialog social, iar cetățenii să fie parteneri. Înființăm centre civice în fiecare cartier, vom face demersuri pentru un tren între Gilău și Jucu, avem nevoie de parcări la intrările mari în oraș de tip park and ride, avem nevoie de pasaje subterane în intersecții și de parcări subterane, un transport în comun în exclusivitate electric, o axă verde de parcuri pe malul Someșului, vom face investiții în școli, grădinițe și creșe”, a mai spus Aurelia Cristea.

„Clujul a crescut, însă nu s-a dezvoltat armonios și echitabil pentru oameni”

Alexandru Cordoș a declarat la rândul său că își propune redarea Clujului oamenilor, transformarea Clujului într-un județ pentru toți cetățenii săi.

”Am fost consilier local, consilier județean, director în Prefectura Cluj, senator și am experiență în mediul privat și academic. Am adus îmbunătățiri palpabile în viețile oamenilor.

Am propus 62 de legi în Parlament din care 18 au fost promulgate. (…)

candidatii psd

Clujul a crescut, însă nu s-a dezvoltat armonios și echitabil pentru oameni. Administrația se ocupă la Cluj-Napoca de betoane, noi ne propunem să avem grijă și de oameni și de nevoile lor.

Administrația trebuie să fie sensibilă la nevoile oamenilor.

Ce vor clujenii? Să nu mai petreacă atât de multe ore în trafic, să aibă zone de recreere și relaxare, să rămână acasă, să nu caute un loc de relaxare în alte județe. Trebuie să redăm Clujul clujenilor”, a spus Cordoș.

Acesta a propus, printre altele, înființarea unei companii județene de transport județean, în parteneriat public – privat, care să satisfacă cererea de mobilitate a locuitorilor din județul Cluj, crearea unui mediu propice investițiilor și inovației și va demara realizarea proiectului Tetapolis, care este acum abandonat”, a promis Alexandru Cordoș.

„Propunem oamenilor să își dorească mai mult”

Președintele PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, a afirmat și el, că lansarea era prevăzută, initial în aer liber, în Piața Unirii, dar administrația locală a amplasat corturi în zonă pentru a obtura spațiul.

”Asta demonstrează nivelul de civilizație politică din Cluj.
Noi venim cu un proiect politic decent, cu candidaturi decente, dar nu modeste.
Propunem oamenilor să își dorească mai mult.

candidatii psd

Comunitatea nostră și orașul nostru sunt blocate. Nu vorbesc de blocajul de mașini și de poluare, dar suntem blocați în proiect, nu știm unde mergem, ce vom facem în viitor. Industria IT scârțâie.

Clujul are nevoie de un nou proiect, de inovație, ar trebui să avem 50 de incubatoare de afaceri, ar trebui să vindem inteligență, nu lohn, nu ore de muncă pentru IT-ști. (…)

Primăria nu se ocupă numai de străzi, ci se preocupă de viitor. (…)

Avem senzația că există tendința unei găști de a șterge urmele românești din Cluj-Napoca, cu eleganță, dăm statuile mai jos, nu mai punem plăcuțele unde au fost. A trecut vremea lui Funar, suntem oraș multicultural, dar nu multiculturalitate fără români. (…)

Mai este un blocaj în festivism și în fala găunoasă la Cluj. E fain la Cluj, dar poate fi și mai fain. Am atins culmea fainoșagului?”, a mai spus Dâncu, care a arătat că Emil Boc și echipa sa au adus normalitatea în oraș acum 20 de ani, dar PSD trebuie să aducă ”excepționalitatea”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău (după înfrângerea în fața Oțelului): La cum suntem PLĂTIȚI, ei sunt datori față de club

Publicat

sabau 3

După înfrângerea din Cupă în fața Oțelului Galați, Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, s-a declarat dezamăgit de prestația echipei sale.

După ce a ratat prezența în play-off în ultima etapă a sezonului regular, acum „șepcile roșii” au pierdut și accesul în finala competiției surprizelor care va avea loc la Sibiu, pe 15 mai.

Sabău (după înfrângerea în fața Oțelului): La cum suntem PLĂTIȚI, ei sunt datori față de club

La finalul celor 90 de minute, Sabău nu și-a menajat jucătorii în condițiile în care aceștia nu se confruntă cu probleme financiare, cum este cazul altor formații.

Antrenorul alb-negrilor crede încă într-o calificare în cupele europene. Universitatea Cluj mai poate obține accesul în competițiile continentale dacă ar câștiga barajul pentru prezența în Conference League.

„Datoria mea e să am încredere în ei”

„Eu cred că la cum suntem plătiți ei sunt datori față de club, fiecare trebuie să se gândească dacă face suficient pentru cât primește. Aici trebuie să fim mult mai atenți.

Au venit oameni de la Cluj să ne susțină, trebuie mult mai mult să oferim. Va fi foarte greu și în campionat, avem nevoie de puncte, echipele din spate își revin, joacă, se luptă.

Ai nevoie de oameni cu caracter care știu să lupte. Datoria mea e să am încredere în ei, timpul nu se mai întoarce, ne-a lipsit puterea de a finaliza de a fi obraznici în careu”, a declarat Sabău, conform Iamsport.

Citește mai departe

ECONOMIE

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

Publicat

plic bani

Județul Cluj avea la finele lunii februarie 2024 peste 283.000 de salariați. Salariul mediu brut era de  9.369 de lei.

„Efectivul salariaților din județul Cluj, la sfârșitul lunii februarie 2024 a fost de 283.824 persoane, în creștere cu 1.367 persoane comparativ cu luna ianuarie 2024 și cu 5.257 persoane mai multe față de luna februarie 2023.

Peste 283.000 de salariați în județul Cluj în februarie 2024. SALARIUL mediu brut, 9.369 de lei, locul 2 pe țară după București

angajati

Câștigul salarial mediu brut în luna februarie 2024, în județul Cluj a fost 9.369 lei, în scădere cu 50 lei față de luna precedentă și mai mare cu 945 lei față de luna februarie a anului 2023.

Câștigul salarial mediu net în luna februarie 2024, în județul Cluj a fost de 5.742 lei, mai mic cu 24 lei comparativ cu luna anterioară și cu 468 lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023.

Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna februarie 2024, a fost mai mare cu 17,8%, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după Municipiul București.

angajati

Câștigul salarial mediu brut se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu de salariați”, a comunicat INS Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

Publicat

corectare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani, anul acesta. Ministrul a explicat că suma pe care o vor primi cadrele didactice implicate în această acțiune va fi calculată la volumul de muncă.

În acest an, lucrările elevilor la Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi corectate digitalizat. Profesorii evaluator vor fi selectați aleatoriu prin platforma ministerului, scrie Alba24.ro.

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

”Platforma, cred eu, reduce efortul, nu-l crește. Într-adevăr, este o muncă diferită din anumite puncte de vedere.

Cert este că noi am crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și în general celor implicați în procesul de evaluare. Ne dorim să facem acest lucru și în acest an.

Ca să dau un exemplu ilustrativ. Dacă anul trecut un profesor corector avea alocate aproximativ 100 de de lucrări, ele puteau fi corectate undeva la 2-3 zile dacă făceau numai asta. Iar din punct de vedere al retribuției era undeva la 1.500 lei brut.

Deci nu este o sumă nesemnificativă, nu este nici o sumă foarte mare. Dar cred că este o sumă care să motiveze profesorii care au competențe de evaluare să fie implicați în aceste examene. Evident, un plus față de motivație intrinsecă”, a spus Deca.

ligia deca

Cum se stabilește numărul de lucrări alocat unui profesor

Ministrul Educației a explicat cum se stabilește numărul de lucrări alocate unui profesor.

”Numărul de lucrări se stabilește în funcție de disciplină. Sunt mult mai multe la BAC față de Evaluarea Națională. Și în funcție de niște bareme pe care noi le stabilim printr-un act normativ. Urmează ca acest act normativ să fie publicat.

Calculăm încă impactul bugetar în funcție de calculul care se face pe volum de muncă. O să facem publice aceste detalii în curând. Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut”, a precizat Deca.

Context

La simulările examenelor naționale, corectarea lucrărilor nu a fost plătită. Sistemul digitalizat a fost aplicat în premieră în acest an.

Profesorii corectori au intrat în platformă și au putut corecta și de acasă lucrările. Acestea au fost încărcate în platformă în sălile de clasă imediat după ce elevii au predat lucrările.

La Bacalaureat, un profesor a avut de corectat peste 50 de lucrări, în unele situații și 70-80 de lucrări, potrivit surselor edupedu.ro. Unii profesori s-au plâns de timpul prea scurt.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax