Connect with us

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Clujul pentru toți. Potențialii primari. Avram Fițiu ar califica sute de funcționari din Primărie pe fonduri europene la locul de muncă și le-ar cere indicatori de performanță. Fiecare să atragă 3 milioane de euro

Publicat


Cluj24.ro și Consiliul Civic Local (CCL) au lansat seria interviurilor cu candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Doar ca demers civic, fără costuri pentru domniile lor. Marea majoritate a candidaţilor au răspuns iniţiativei de a da curs unui dialog indirect cu clujenii, pentru a răspunde întrebărilor celor de la care aşteaptă voturile. Alţii se mai gândesc, poate. Alţii, probabil, consideră că nu trebuie să se coboare atât de mult de la înălţimea statutului lor. Interviurile vor fi prezentate în ordinea realizării lor, convenită cu candidaţii.

Iosif Pop (stânga), Avram Fițiu (centru) și Vasile Măgrădean (cu spatele), în cadrul interviului „Clujul pentru toți”

Comunele limitrofe Clujului să-i devină cartiere

Candidatul PMP la Primărie clujeană, Avram Fițiu, își axează programul electoral pe conceptul de ”verde”. Şi transmite că orașul Cluj-Napoca are nevoie de un proiect și de o viziune de dezvoltare care să se întindă pe două-trei mandate.

Acesta se consideră un candidat de anduranță, care a lucrat toată viața pe proiecte pe termen mediu și lung. Şi care și-a dedicat 25 de ani pentru salvarea fermei țărănești.

Candidatul PMP propune, printre altele, un nou concept. Anume, ”Cluj-Napoca – oraș metropolitan”, nu zonă metropolitană, iar comunele limitrofe să devină cartiere.

În opinia lui Fițiu, ar trebui ca o componentă a bugetului local să fie parteneriatul public-privat.

”Clujul are un buget de 340 de milioane de euro și ar trebui să aibă unul de un miliard de euro. Pentru că nu au fost accesate două soluții majore -parteneriat public-privat și fonduri europene. Aș transfera în zona de fonduri europene o mare parte din personalul actual al Primăriei. L-aș califica la locul de muncă și le-aș cere indicatori de performanță și fiecare să îmi atragă o anumită sumă din fonduri europene. Ar trebui măcar 200-300 de angajați care să se ocupe de fonduri europene. Iar fiecare să atragă 3 milioane de euro într-un an”, a mai spus Avram Fițiu, care este și consultant pe fonduri europene.

Proiectul „Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Ultima ședință a Consiliului Local Cluj-Napoca, susținută de Emil Boc. Vezi ce a transmis edilul clujenilor la sfârșit de mandat

Publicat

Astăzi a avut loc ultima ședință extraordinară de Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia Emil Boc a inițiat o intervenție pentru a face ultimele sale anunțuri, aflat la final de mandat. Edilul a prezentat un material video cu realizările celor patru ani de mandat și a îndemnat clujenii să meargă duminică la vot.

Emil Boc le-a mulțumit colegilor

„Dragi colegi, vreau să vă spun că fără dumneavoastră Clujul nu ar fi fost astăzi ceea ce este, un oraș de referință în România și în Uniunea Europeană. Clujenii trebuie să știe că nu doar primarul este cel care contribuie, ci o întreagă echipă administrativă susținută de consilierii locali, care face posibil ca acest oraș să arate cum arată”, a declarat Boc în cadrul intervenției de astăzi.

În același cadru, edilul a anunțat finalizarea lucrărilor ultimului parking în Cluj-Napoca, anunțând că începând de mâine se va putea realiza distribuirea locurilor de parcare, parking-ul fiind pregătit pentru a fi dat în folosință pentru clujeni. Conform primarului, în cadrul mandatului său au fost realizate și finalizate în total 4 parking-uri, puse la dispoziția clujenilor.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Emil Boc a prezentat un grafic cu situația evoluției îmbolnăvirilor cu noul coronavirus atât la nivel de județ, cât și la cel de municipiu, informând că situația orașului Cluj-Napoca este una mai bună decât cea de la nivelul județului. Totodată, a mai menționat că evoluția pe plan național a cazurilor COVID-19 este una mai accelerată decât cea de la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Boc a spus că așteaptă venirea vaccinului

„Așteptăm să apară până la sfârșitul anului și începutul anului viitor vaccinul care va depresuriza această problemă”, a spus Boc, îndemnând de asemenea clujenii să respecte în continuare măsurile de siguranță.

Edilul clujean nu a omis să mulțumească colegilor săi pentru colaborarea avută cu aceștia pe parcursul mandatului, mulțumind inclusiv celor din opoziție, despre care a declarat că le apreciază „eforturile care de cele mai multe ori au fost în sensul lucrurilor constructive, dar păstrându-și evident, și rolul de opoziție firească într-o democrație”.

Emil Boc a prezentat și un scurt filmuleț care a cuprins realizările din timpul mandatului său de patru ani, menționând că materialul video reprezintă „o surpriză” pentru toți cei care s-au aflat la ultima ședință de Consiliu Local din cadrul mandatului său de primar.

Emil Boc a prezentat un rezumat video al mandatului lui

„Vă invit să vedem împreună un material despre ce a însemnat Clujul alături de dumneavoastră și împreună cu clujenii în ultimii patru ani de zile”, a declarat Boc, numind materialul video prezentat „produsul muncii noastre împreună cu clujenii”.

Conform primarului, în cadrul ultimului său mandat de patru ani au fost finalizate peste 160 de proiecte. „Simt și eu emoția unui sfârșit de mandat […] Să fim mândri că am lăsat ceva în urma noastră, în urma unui mandat de patru ani”, a declarat Boc.

În finalul intervenției sale, Emil Boc li s-a adresat din nou colegilor săi, arătându-și totodată regretul față de imposibilitatea de a „ciocni un pahar de șampanie”, din cauza situației actuale de pandemie.

„Sunt convins că atunci când ne vom întâlni aici, în Clujul nostru drag, ne vom putea privi unii în ochii altora și să spunem că am făcut ceea ce trebuia pentru orașul Cluj-Napoca”, a adăugat Boc.

Edilul nu și-a luat rămas bun înainte de a-i îndemna pe clujeni să meargă duminică la vot: „Clujenii vor vota cum vor crede de cuviință”, a mai spus Emil Boc.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alexandra Oană, candidat USR PLUS: În Borhanci, Baciu sau Someșeni educația performantă nu ar trebui să fie un lux, ci o normalitate, la tine în cartier

Publicat

Zilele trecute presa relata impresiile unei învățătoare despre începerea noului an școlar. Aceasta a povestit că o treime din copiii clasei a II-a pe care a preluat-o nu știu să scrie și nici să citească, iar acum face lecții pe „doua viteze”, pe de-o parte cu acei copii ce și-au putut continua educația în timpul pandemiei, pe de alta cu aceia pentru care, din diverse motive, învățarea s-a oprit în martie, odată cu închiderea școlii.

„Am doua treimi din copii care citesc foarte bine, pentru clasa a II-a, și de cealaltă parte îi am pe cei de care nu s-a ocupat nimeni și care au uitat și literele pe care le-au învățat în prima parte a clasei I. Deși ei nu știu nimic, învățătoarea de atunci a trebuit să îi treacă, pentru că așa a venit ordinul atunci”, a mai spus învățătoarea.

„Majoritatea școlilor, indiferent de poziționare, asigură aceleași standarde în ceea ce privește calitatea educației”

Cele relatate mai sus reprezintă experiența unui dascăl în condițiile speciale din aceste zile, însă ce e foarte important de notat este faptul că pandemia nu a făcut altceva decât să pună reflectorul și să scoată și mai puternic în evidență, problemele structurale ale învățământului românesc. Acestea ar fi decalajele uriașe din sistemul de educație, absența unei conexiuni reale între școală și familie, programa învechită și încărcată, lipsa cursurilor de formare adecvate nevoile reale ale dascălilor, și riscul crescut de abandon școlar pentru o parte semnificativă dintre copiii României.

În plus, Clujul se confruntă de câțiva ani și cu un alt tip de problemă: aglomerarea școlilor considerate bune, spre care migrează părinții, în aspirația lor legitimă de a asigura o educație de calitate copiilor lor. Consecințele sunt nefaste, atât în școală, cât și în afara ei: traficul generat de deplasarea cu mașina spre școala dorită, clase supraaglomerate, studiul în două, uneori chiar trei schimburi, de multe ori în condiții improprii, concurența dintre elevi pentru un loc în clasa vizată, stresul și presiunea asupra copiilor înscriși la meditații încă din clasele primare.

„Criza provocată de pandemie și nevoia de descentralizare pe care a generat-o ne oferă oportunitatea de a interveni la nivel local pentru a regenera un sistem blocat de politizare”

Sistemele de educație performanțe, din orașele cu care Cluj-Napoca este comparat funcționează după cu totul și cu totul alte principii. Majoritatea școlilor, indiferent de poziționare, asigură aceleași standarde în ceea ce privește calitatea educației pe care o primesc copiii. Când toate școlile oferă aceleași condiții, școala din cartier este cea mai bună, întrucât e școala din proximitatea casei la care copiii pot merge pe jos fără să mai fie nevoie ca părinții lor să traverseze cu ei, zi de zi, într-un trafic infernal orașul.

Mai mult, criza provocată de pandemie și nevoia de descentralizare pe care a generat-o ne oferă oportunitatea de a interveni la nivel local pentru a regenera un sistem blocat de politizare, cronic subfinanțat și privat de o viziune pe termen lung.

Acolo unde, din timp, au fost făcute investiții semnificative și bine gândite în infrastructura educațională, în dotarea școlilor sau în pregătirea dascălilor, învățarea a continuat, fără sincope și bătăi de cap pentru familii, elevi și profesori, chiar și în timpul pandemiei și vorbesc, desigur, de școli ca școala smart din comuna Ciugud.

„Trebuie să începem să investim în formarea și sprijinirea dascălilor”

Dar, mai mult decât să cităm admirativ școala din Ciugud, noi trebuie să înțelegem resorturile acestui succes și, mai important, să îl replicăm în comunitățile noastre. La fel ca în Ciugud, administrația locală trebuie să își asume un rol mult mai activ în susținerea educației și să fie mereu pregătită de investiții strategice ce merg în profunzimea actului educațional, dincolo de simpla întreținere a clădirilor și furnizare a consumabilelor pentru acesta.

Trebuie să începem să investim în formarea și sprijinirea dascălilor, în infrastructură școlară modernă, în programe curriculare locale și parteneriate strategice între școli și mediul de business, precum și în transformarea școlilor de cartier în poli de dezvoltare comunitară, după modele binecunoscute în Europa și în lume.

În Consiliul Local Cluj-Napoca, voi lupta pentru un sistem de educație performant, incluziv și conectat la dinamica locală. Voi susține un sistem în care școlile nu sunt de două feluri, de “centru” și de “cartier” ci de un singur fel, școli cu învățământ de calitate, indiferent de norocul poziției lor pe harta urbei. Acolo educația și mediul de afaceri nu există în planuri paralele, ci colaborează în pregătirea tinerilor pentru economia viitorului, în care elevii sunt încurajați să devină cetățeni activi și implicați, stimulați să își imagineze viitorul aici, în casa lor, și nu peste hotare.

Despre mine

Sunt membră USR din 2016, vicepreședintă a filialei Cluj-Napoca și deschid lista candidaților USR PLUS pentru Consiliul Local Cluj-Napoca. De peste 12 ani sunt profesor în Cluj-Napoca. Am absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai, secția Română-Engleză și debutul în cariera didactică l-am făcut la Liceul Avram Iancu, pe care mi-l amintesc cu nostalgie drept locul în care am început să mă formez în meserie. Timp de 3 ani am predat în câteva dintre școlile de stat din Cluj, interval suficient încât să înțeleg realitățile sistemului de învățământ românesc de stat, apoi am optat pentru învățământul privat, unde lucrez și acum.

Pasul spre politică l-am făcut în 2016 când am înțeles că, stând pe margine, nu reușim să schimbăm lucrurile care ne intriga, macină și, în cele din urma, frustrează. Tot atunci am înțeles că, de fapt, nu politica e cea murdară. Murdari sunt cei care au făcut politică iresponsabil și egoist, promovând nepotismul, impostura și traseismul. Iar atunci când noi ne-am dat la o parte, dezamăgiți, nu am făcut altceva decât să le deschidem calea lor, către ce și-au dorit, poziții de putere în care iau decizii proaste ce ne afectează pe toți.

De ce candidez?

Alegerile locale din 27 septembrie ne oferă șansa de a seta un nou standard pentru definirea a ce înseamnă “consilier local”. În momentul de față în Cluj-Napoca, ca și în alte orașe din țară, consilierii locali sunt, mai degrabă, prezenți doar în mod formal la masa la care se iau deciziile, fără prea multe inițiative și total absenți din mijlocul comunității pe care o reprezinta. Câți clujeni ar putea să numească vreunul dintre consilierii actuali și câți cunosc măcar un proiect dezvoltat de acesta sau aceștia?

În echipa USR PLUS ne propunem ca, în Consiliul Local, să redefinim atât rolul consilierului local cât și relația cetățeanului cu administrația locală. Clujenii au nevoie de transparență, debirocratizare și conectare a administrației la nevoile lor, atât în centrul orașului, cât și în cartiere. Măsura eficienței unei administrații nu o dă modul în care e întreținută piața centrală a urbei, ci felul în care arată aleea dintre două blocuri într-un cartier de la periferia acesteia. Consilierii trebuie să fie prezenți în comunitate, să ducă problemele cetățenilor în consiliul local și să pună pe agenda publică proiecte solicitate de membri acestei comunități și, în final, să lupte pentru transformarea lor în realitate.

„Putem duce în administrația locală primari și consilieri locali ce înțeleg că politica nu e o cale de acces la funcții, putere și bani”

În 2016 am reușit crearea unei breșe în politica veche din România și, tot cu sprijinul vostru, am dus în Parlament primul partid cu adevărat nou și reformist din țară. Acum, din nou cu sprijinul vostru, putem duce în administrația locală primari și consilieri locali ce înțeleg că politica nu e o cale de acces la funcții, putere și bani, ci actul de a te pune în slujba comunității, binelui colectiv și a interesului public. Ca mulți alți clujeni, sunt mândră de municipiul nostru, ce are toate șansele să își consolideze poziția de reper pentru orașele din România, dar, la fel ca mulți alți clujeni, știu că mai avem cale lungă de parcurs pana la orașul de 5 stele.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Sorin-Valeriu Naș (Forța Națională): Contractul primarului cu fiecare clujean (PE)

Publicat

De

Odatǎ la 4 ani politicienii vin ȋn faţa alegǎtorilor ȋmpǎrţind promisiuni ȋn stânga şi-n dreapta pentru a obţine votul clujenilor, promisiuni care sunt repede uitate dupǎ ce ajung ȋn funcţii. Ȋn cel mai bun caz, pentru nerespectarea promisiunilor, de vinǎ este greaua moştenire, fondurile insuficiente, celelalte partide care fac tot posibilul sǎ te ȋmpiedice sǎ-ţi ȋndeplineşti promisiunile, etc.

De fapt este vorba de incompetenţă. De fapt este vorba de o lipsă de bun simţ. Bunul simţ presupune să candidezi pentru o funcţie doar dacă ai experienţa şi expertiza necesarǎ pentru a exercita acea funcţie, dacǎ eşti competent. Bunul simţ înseamnă să nu minți electoratul și să nu faci promisiuni pe care ulterior să le încalci. Înseamnă să nu candidezi pentru funcție, ci pentru a pune în practică proiectele tale.

„Două mandate în orice funcție publică sunt mai mult decât suficiente pentru a pune în valoare proiectele tale”

Pentru a avea certitudinea că proiectele mele nu sunt vorbe în vânt sau simple enumerări de idei copiate de pe internet, le propun clujenilor să semnăm un contract pentru următorii 4 ani, contractul primarului cu fiecare clujean în parte. Cu obligații și angajamente clare de ambele părți. Durata contractului este de 4 ani, părţile putând prelungi contractul durata contractului cu încă 4 ani la alegerile locale din 2024, dar nu mai mult de atât.

Angajamentul meu este de a exercita maximum două mandate, pentru că două mandate în orice funcție publică sunt mai mult decât suficiente pentru a pune în valoare proiectele tale, iar funcţia de primar nu este o meserie în sine. Nu te naşti primar, nu există facultate de primari şi nici nu laşi moştenire funcţia de primar.

Proiectele pe care mă angajez să le realizez în cei patru ani de mandat sunt enumerate în acest contract pe care-l semnez în alb. Ele sunt rezultatul unor analize detaliate a cauzelor principalelor probleme cu care se confruntă clujenii şi au asigurate din start sursele de finanţare necesare implementării lor. Toate proiectele propuse vor fi demarate în primele luni de mandat.

Clujenii care-şi doresc un astfel de oraş, pot semna la rândul lor acest contract pe 27 septembrie prin aplicarea ştampilei votat pentru candidaţii partidului FORŢA NAŢIONALǍ întrucât este importantă și susținerea prin vot a proiectelor în cadrul consiliului local. Astfel, fiecare clujean va putea să urmǎrească pe parcursul celor 4 ani, modul şi gradul de îndeplinire a proiectelor pe care mă angajez să le realizez în mandatul de primar.

Ca antreprenor am învăţat că în afaceri, cel mai important lucru este să-ţi respecţi angajamentele asumate prin contract

Bunul simţ cere respect, ori dacă proiectele tale sunt originale, nu copiate de pe internet sau plagiate, să propui şi să semnezi în alb un astfel de contract în calitate de candidat, reprezintă o dovadă de respect faţă de clujenii cărora le ceri votul.

Ȋi provoc pe toţi ceilalţi candidaţi şi în primul rând pe primarul încă în funcţie, să aibǎ curajul să semneze un astfel de contract în care să scrie negru pe alb care sunt proiectele lor pentru clujenii cărora le solicită votul. Mai greu va fi pentru domnul Boc întrucât dânsul nu mai propune niciun proiect concret pentru următorii patru ani. Probabil că nu va mai fi cazul.

Ȋn final mă adresez clujenilor:

„Citiţi şi analizaţi contractul pe care vi-l propun, mergeţi la vot pe 27 septembrie şi votaţi pentru viitorul vostru şi al copiilor voştri! Nu pentru viitorul meu, a lui Boc sau a oricărui alt candidat! Votaţi pentru viitorul vostru … aşa cum vi-l doriţi!”

 

Naș Sorin-Valeriu

Candidat pentru funcția de primar al Municipiului Cluj-Napoca

din partea partidului FORȚA NAȚIONALĂ

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Remus Lăpușan: „Petardele electorale de îngrășat voturile PNL în ajunul alegerilor nu țin în Cluj!” (PE)

Publicat

Remus Lăpușan, candidatul PRO România la președinția Consiliului Județean Cluj, este indignat de declarațiile lui Alin Tișe din perioada campaniei electorale, acesta din urmă promițând că va realiza în viitorul mandat de președinte al Consiliului Județean aceleași obiective pe care le-au promis PNL și PDL încă din 2007:

˝Domnul Alin Tișe ne jignește pe toți atunci când vine în fața noastră și ne prezintă programul său de guvernare. Domnule Tișe, memoria socială o fi slabă în general, dar chiar și așa ceea ce faceți dumneavoastră acum este prea mult! Nu ați luat în calcul că aceste proiecte la care vă referiți sunt extrem de importante pentru locuitorii acestui județ, iar atunci când te interesează și te afectează direct ceva, ții minte!

Petardele electorale de îngrășat voturile în ajunul alegerilor nu au cum să aibă efect în județul Cluj! După atâția ani în care spuneți că v-ați preocupat de clujeni, ar fi trebuit să știți deja că noi, cei din Cluj, om fi molcomi, dar cu IQ-ul stăm destul de bine!˝, declară Remus Lăpușan.

Concret, Remus Lăpușan se referă la câteva proiecte mari de dezvoltare a județului, care trenează de mai bine de zece ani – timp în care administrația locală a fost condusă de PDL și PNL, și care acum apar din nou în proiectele de viitor ale lui Alin Tișe pentru Cluj:
– Spital Regional: promis încă din 2007
– Metroul: promis din 2008
– Parc industrial Luna: promis din 2012
– Parc industrial Feleacu: promis din 2012

„Liberalii vin și ne promit marea cu sarea”

˝Este o lipsă de respect față de noi toți. Acum, liberalii vin și ne promit marea cu sarea, dar să nu uităm că, în 2015, tot ei (PDL și PNL) sunt cei care au oprit lucrările la Autostrada Transilvania! Oricum, minciunile electorale nu au limite. Pe un pliant electoral al PNL, pe primul loc la capitolul realizări din ultimii 4 ani este trecut faptul că județul Cluj este primul din țară la absorbția de fonduri europene. Întâmplarea face că săptămâna trecută a fost publicat un studiu tocmai pe această temă, iar Clujul se află pe locul 4 – așa a fost de ani buni, după Ilfov, Tulcea și Bistrița-Năsăud! Ce-o fi asta, domnule Tișe?˝

(mai multe informații privind studiul despre performanța județelor în ceea ce privește atragerea
de fonduri europene se regăsesc în linkul următor: https://psnews.ro/cum-sunt-atrase-fondurile-
europene-in-romania-bistrita-nasaud-a-luat-dublul-banilor-fata-de-bucuresti-434868/)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate