EVENIMENT
VIDEO. Clujul, bătut de gheață. Proiectilele venite din cer au distrus ce au prins
Câteva rafale de precipitaţii sub formă de gheaţă s-au abătut, joi, pe porţiuni din Cluj şi din localităţi limitrofe.
În câteva minute, grindina s-a depus pe străzi şi a distrus plante şi copaci, posibil şi maşini sau alte bunuri.
„Prăpădul” a durat doar câteva minute.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Greva din educație CONTINUĂ. Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la STINGEREA conflictului

Greva din educație continuă. Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului, spun reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, după oferta Guvernului, scrie Mediafax.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.
„După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim- ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului. Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, arată Sindicatul.
Sindicaliștii spun că faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, „Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ”.
„Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%”, arată Sindicatul.

O ploaie torențială urmată de grindină a acoperit carosabilul cu un strat de 10 cm de gheață, duminică la amiază, la Dealu Negru în jud. Cluj.
Circulația s-a desfășurat cu dificultate.
Video: Ghiță Pașcalău
Foto: Info Trafic jud. Cluj

Un bărbat din Dej s-a electrocutat, duminică dimineață, la gara Triaj și a fost transportat cu elicopterul la Cluj, având arsuri grave.
Citește și: Bărbat de 40 de ani ELECTROCUTAT în Depoul Dej-Triaj. A fost transportat cu elicopterul la SPITAL
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață alături de un echipaj SAJ și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou pentru a acorda asistență medicală de urgență unui bărbat electrocutat în apropierea Depoului Dej-Triaj.
În momentul sosirii echipajelor operative la fața locului, bărbatul în vârstă de aproximativ 50 de ani, era în stare de conștiență și era cooperant. Acesta prezenta arsuri, de diverse grade, pe toată suprafața corpului.
Bărbatul a fost stabilizat de către echipajele medicale, după care a fost transportat de către pompieri cu targa pe o distanță de aproximativ 1km, astfel încât să poată fi preluat de elicopter pentru a fi transportat la unitatea de primiri urgențe din municipiul Cluj-Napoca, pentru îngrijiri medicale.
Intervenția a fost una cu un grad de dificultate mărit, având în vedere că victima era o persoană supraponderală, care a trebuit transportată peste șinele de tren și a fost necesară inclusiv traversarea prin vagoane dezafectate cu aceasta.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează 16 bazine hidrografice, pe durata orelor următoare. Clujul intră și el sub atenționare, scrie Agerpres.
Potrivit hidrologilor, în intervalul orar 13:00 – 24:00, sunt posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe unele sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Someşul Mic, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui, Jiu, Olt, Siret, Prut precum şi râurile din Dobrogea.
Atenţionarea hidrologică vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din judeţele: Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Cluj, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Argeş, Olt, Sibiu, Vâlcea, Prahova, Buzău, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.
INHGA precizează că fenomenele hidrologice prognozate se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe parcursul zilei de duminică, între orele 16:00 – 22:00, şi pe unele râuri din judeţele Bihor, Caraş-Severin şi Tulcea.