ACTUALITATE
VIDEO. Cele mai așteptate seriale ale anului 2023. Distribuții de excepție și povești pentru toate gusturile. VEZI top 10

Anul 2023 vine cu o nouă ofertă generoasă în ceea ce privește serialele. Marile studiouri sau rețele de streaming lansează seriale pentru toate vârstele și gusturile.
O listă a celor mai așteptate seriale din 2023 a fost făcută Alba24.ro. Este vorba despre seriale pentru toate gusturile lansate de HBO, Netflix, dar și de alți giganți precum ABC sau AMC.
Cele mai așteptate seriale ale anului 2023. Distribuții de excepție și povești pentru toate gusturile. VEZI top 10
Mai jos, câteva dintre serialele anului 2023, cu accent pe cele lansate în prima parte a anului, despre care există mai multe informații.
Will Trent (ABC)
ABC lansează mai multe drame la mijlocul sezonului, inclusiv Will Trent, bazată pe seria de cărți a lui Karin Slaughter cu același nume.
Serialul îl urmărește pe agentul special Will Trent (Ramón Rodríguez), care a crescut în sistemul de asistență maternală din Atlanta înainte de a obține un loc de muncă de top la Biroul de Investigații din Georgia (GBI).

Acum, el este hotărât să se asigure că niciun copil nu este abandonat așa cum a fost. Spectacolul mai are în rolurile principale pe Sonja Sohn, Erika Christensen, Iantha Richardson și Jake McLaughlin.
Premiera are loc în ianuarie
Mayfair Witches (AMC)
AMC continuă să ecranizeze cele mai bine vândute romane ale lui Anne Rice.
„Mayfair Witches”, serialul de opt episoade se concentrează pe neurochirurgul Rowan Fielding (Alexandra Daddario), care trebuie să găsească un echilibru în viață după ce a aflat că este moștenitorul unei familii de vrăjitoare.
Jack Huston joacă, de asemenea, alături de Tongayi Chirisa și Harry Hamlin.
Când serialul va fi lansat, va avea premiera pe AMC și AMC+, precum și pe BBC America, IFC, SundanceTV și WE TV.
În plus, AMC va difuza un documentar care explorează istoria vrăjitoarelor, „All of Them Witches”, cu șase zile înainte de premieră.
Premiera are loc în 8 ianuarie.
Velma (HBO Max)
Una dintre cele mai discutate producții animate ale anului, „Velma” spune povestea Velmei Dinkley din Scooby-Doo.
Kaling, care este și producător executiv al serialului, a spus anterior că serialul va reimagina mai multe personaje, menționând că personajul principal este de origine sud-asiatică.
Velma își va explora, ca să fie în ton cu moda, și preferințele sexuale. Distribuția vocală include și Jane Lynch, Wanda Sykes, „Weird Al” Yankovic, Shay Mitchell, Nicole Byer și alții.
Premiera are loc în 12 ianuarie/
The Last of Us (HBO)
În martie 2020, HBO a anunțat că dezvoltă o nouă serie bazată pe jocul video PlayStation „The Last of Us”.
Producția a fost reluată oficial opt luni mai târziu, din cauza pandemiei.

Jocul din 2013 a devenit un succes uriaș atât pentru fani, cât și pentru critici, vânzând peste 20 de milioane de copii și ducând la lansarea părții a doua, așa că nu este surprinzător că HBO speră că serialul va face aceeași vâlvă.
Drama are loc la 20 de ani după ce civilizația a fost distrusă. Supraviețuitorul Joel (Pedro Pascal) este angajat să scoată ilegal o fată de 14 ani („Game of Thrones” Bella Ramsey) dintr-o zonă dură de carantină.
Împreună, ei călătoresc în SUA post-apocaliptică. Serialul este scris și produs executiv de scriitorul „Chernobyl” Craig Mazin și Neil Druckmann, directorul de creație al jocului.
Premiera are loc în 15 ianuarie
That ’90s Show (Netflix)
Netflix capitalizează nostalgia cu spinoff-ul său „That ’70s Show”.
Actualizarea popularului sitcom are loc în 1995 și o urmărește pe fiica lui Eric și Donna (Topher Grace și Laura Prepon).

Înfățișată de Callie Haverda, Leia Forman ajunge să cunoască Point Place, Wisconsin, în timp ce își vizitează bunicii, Kitty (Debra Jo Rupp) și Red (Kurtwood Smith).
Pe lângă Grace și Prepon, starurile originale Ashton Kutcher, Mila Kunis și Wilmer Valderrama vor apărea și în comedia cu mai multe camere de 10 episoade.
Creatorii originali Bonnie Turner și Terry Turner scriu și produc serialul alături de fiica lor, Lindsey, iar producătorul „That ’70s Show” Gregg Mettler servește ca showrunner.
Premiera are loc în 19 ianuarie.
White House Plumbers (HBO)
Alt an, altă poveste de tip Watergate. În 2022, Starz a încercat un nou unghi cu „Gaslit”, care s-a soldat cu un semi-eșec, în ciuda unei distribuții de top.
Serialul este limitat la cinci episoade pe HBO Max.

Îi are în rolurile principale pe Woody Harrelson și Justin Theroux în rolul lui E. Howard Hunt și, respectiv, G. Gordon Liddy – doi bărbați care au distrus accidental președinția lui Nixon, în ciuda faptului că lucrau în echipa sa.
Seria se bazează parțial pe cartea lui Egil „Bud” Krogh și Matthew Krogh „Integrity”.
Distribuția de 4 stele îi include, printre alții, pe Lena Headey, Judy Greer, Domhnall Gleeson, Toby Huss, Ike Barinholtz și Kathleen Turner.
Premieră va avea loc în martie.
Mrs. Davis (Peacock)
Când doi titani TV precum Damon Lindelof și Tara Hernandez se unesc pentru a crea un nou serial, acest lucru nu trebuie ratat.
Creatorul filmelor „Lost” și „Watchmen” face echipă cu scriitorul „The Big Bang Theory” pentru această dramă de opt episoade, care spune „povestea absurdă și epică a unei eroine neconvenționale”.
Betty Giplin, care a lucrat anterior cu Lindelof la filmul „The Hunt”, conduce serialul ca o călugăriță, Simone, care se confruntă cu un atotputernic I.A. cunoscută sub numele de „Doamna. Davis.”
Jake McDorman și Andy McQueen vedeți. Serialul va debuta cu patru episoade, urmate de episoade noi în fiecare joi.
Premiera are loc în 20 aprilie.
The Fall of the House of Usher (Netflix)
Viitorul serial al lui Mike Flanagan, The Fall of the House of Usher, are toate șansele să devină unul dintre cele mai bune proiecte Netflix. Cel puțin dintre cele de până acum.
Așa cum era de așteptat, distribuția va include multe fețe cunoscute din proiectele anterioare ale lui Flanagan.
Printre acestea se numără Kate Siegel, Rahul Kohli, Henry Thomas și Zach Gilford.
Wool (Apple TV+)
”Wool” (Apple TV+), o adaptare după seria postapocaliptică ”Silo” (”Silozul”) semnată de Hugh Howey – care a debutat în 2011 cu volumul ”Wool” – îi are în distribuţie pe Rebecca Ferguson, Tim Robbins şi Rashida Jones.

Povestea este plasată într-un viitor distopic, când omenirea locuieşte într-un oraş subteran gigantic, care se întinde pe sute de etaje.
The Lying Life of Adults (Netflix)
„The Lying Life of Adults” (4 ianuarie, Netflix) Bazat pe romanul omonim al scriitoarei Elenei Ferrante, lansat în 2019, serialul în limba italiană urmărește drumul spre maturitate al Giovannei (Giordana Marengo) în orașul Napoli al anilor ‘90.

Adolescenta își aude tatăl spunându-i mamei sale că este urâtă și că începe să semene cu sora lui înstrăinată, Vittoria (Valeria Golino).
Acest lucru o determină să-și caute mătușa, iar această întâlnire o ajută să dezlege pânza de minciuni țesută în jurul ei.
Premiera are loc în ianuarie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.
Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.
Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu
În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.
Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.
„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.
Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.
„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”
Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.
Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.
Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.
EVENIMENT
Rareș Bogdan reacționează la închiderea contului TikTok al lui Ion Cristoiu: „Jos labele de pe libertatea de exprimare!”

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a condamnat public închiderea contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu, într-o postare amplă pe rețelele sociale. Fostul jurnalist face apel la protejarea libertății de exprimare.
Ion Cristoiu a anunțat miercuri, 9 aprilie, că TikTok i-a șters contul pe rețeaua de socializare. Într-o reacție amplă pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan vorbește despre un derapaj periculos de la libertatea de exprimare și ridică întrebări despre viitorul democrației în România: „Ce urmează, un Minister al Adevărului?”
„Jos labele de pe libertatea de exprimare!! Ce urmează, un Minister al Adevărului? Trăim vremuri complicate, periculoase pentru democrație, vă rog să citiți cu detașare, fără patimă, cele de mai jos!
Sunt revoltat până la dezgust pentru închiderea contului de Tik Tok al lui Ion Cristoiu. Asta deși am fost adesea în dezacord, timp de 4 ani, cât am realizat săptămânal o emisiune împreună, emisiune care trebuia să dureze 60 de minute, dar se lungea uneori până la 3 ore, pentru că Maestrul Jack mă purta din realitate în istorie, in politica externa, în conspirații trecute și actuale, după care mă întorcea în prezent și întorcea pe toate fețele sentințe, declarații, hotărâri de guvern și legi neroade”, a scris Rareș Bogdan, reamintind momente din colaborarea lor de lungă durată în presă.
150.000 de urmăritori și 8 milioane de aprecieri
Europarlamentarul a atras atenția că gestul platformei de a suspenda contul jurnalistului, care adunase 150.000 de urmăritori și peste 8 milioane de aprecieri, este un semnal de alarmă pentru întreaga societate.
„Pentru cine nu știe cine este Ion Cristoiu, dar și pentru cei care au preferat să uite, pentru a nu avea vreun frison în zona a ceea ce se mai numește – ce ironie! – conștiință. Ion Cristoiu – cei care-l iubesc sincer îi spun „Jack” – a inventat presa de largă audiență, a născut jurnalismul de investigație din România post-1989, a crescut generații de ziariști, i-a învățat să fie verticali și să-și apere opiniile cu orice preț, le-a demonstrat (nu opinii, ci argumente!) multor politicieni cum mint și fură fără jenă, motiv pentru care a fost pus la zid pentru lipsa de maleabilitate. A fost amenințat, dar și-a văzut de scris și – atenție mare, detractorilor! – de citit. Un om care petrece 6 ore zilnic la Biblioteca Academiei pentru a descoperi cheile acestei lumi în declin, ale acestui glob plin de lichele și trădători este considerat atât de periculos încât îi închizi, pur și simplu, tribuna! Contul său de Tik ToK, deschis în 14 decembrie 2024, avea 150.000 de urmăritori și 8 milioane de like-uri. Iar peste 75% dintre postări erau pe subiecte de politică externă!
Pentru cine e periculos un om care are curajul opiniei? Cine stabilește unde se termină sau începe adevărul? Adevărul cui?”, a mai arătat fostul jurnalist.
Îngrijorări la Bruxelles: „Ce se întâmplă în România?”
Rareș Bogdan atrage atenția și asupra impactului internațional al acestor derapaje. În calitatea sa de europarlamentar, afirmă că este întrebat frecvent de colegi din Parlamentul European și de alți oficiali europeni despre situația din România:„Ca europarlamentar, sunt întrebat mereu de colegi din alte țări, comisari, alți demnitari: ce se întâmplă în România?… Se întâmplă că trebuie să ne revenim și să pricepem că limitarea libertății de exprimare, interzicerea unor jurnaliști, damnarea lor expune România unui risc fatal”.
Un avertisment din istorie
Mesajul său se încheie cu un citat celebru al pastorului Martin Niemöller, în semn de avertisment: „Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”
„Atenție mare! Friedrich Gustav Emil Martin Niemoller, pastor luteran german, antifascist, fost comandant de submarin, membru al Rezistenței germane, supraviețuitor al lagărelor de concentrare, ne-a lăsat ceva foarte valoros: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea». Noapte bună? Stingem lumina?”, încheie europarlamentarul.
EVENIMENT
Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.
Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.
„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.
Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.
Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.
Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.
EVENIMENT
Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.
Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.
Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.
Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?