ECONOMIE
VIDEO. Carbochim Cluj-Napoca aniversează 75 de ani de la înființare. Investiții, 7 milioane de euro. Producția, mai mare cu 20%

SC Carbochim S.A. Cluj-napoca, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, aniversează la începutul lunii mai 75 de ani de la înființare, perioadă în care a funcționat fără întrerupere.
Recent, fabrica a trecut printr-un proces amplu de relocare și retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de producție și pentru a diminua costurile de operare.
Investiția s-a ridicat la peste 5 milioane de euro și a cuprins atât achiziționarea de utilaje și echipamente de ultimă generație, cât și implementarea de panouri fotovoltaice pentru susținerea consumului de energie din resurse regenerabile.
Planurile de viitor includ continuarea investițiilor în eficientizarea liniilor tehnologice și o creștere a valorii producției la peste 9 milioane de euro.
Povestea Carbochim, la aniversarea a 75 de ani
Parcursul fabricii clujene, început în 1949, a fost unul cu multe provocări, însă, în timp, a devenit un model de bune practici prin modul în care s-a dezvoltat.
În special pentru că, astăzi, Carbochim S.A. este printre puținele fabrici care au rezistat privatizării și tranziției societății la capitalism, ba chiar reprezintă un reper industrial performant pentru Cluj-Napoca și pentru România.
Până în 2023, fabrica a funcționat pe fosta platformă industrială situată în Piața 1 Mai, un areal mult prea mare pentru nevoile actuale ale fabricii și care însemna o presiune financiară și de operare dificil de gestionat. Asta pentru că vechea platformă era utilizată doar în proporție de 30% din suprafața totală, restul fiind spații reziduale, care generau pierderi auxiliare.
Secții relocate
„Relocarea într-un spațiu adaptat nevoilor actuale și pentru un flux tehnologic modern și eficient ca și costuri a fost un obiectiv de-al nostru de foarte multă vreme.
Este o mare bucurie că, la aniversarea a 75 de ani de la înființare, producem materiale abrazive de o calitate și mai bună, în locații cu un mediu de lucru propice și echipate cu utilaje performate, mult mai eficiente raportat la costuri. Privim și mai încrezători viitorul fabricii, păstrând Carbochim un nume de mândrie locală și, de ce nu, națională.
Suntem un simbol pentru industria clujeană și suntem recunoscători că ne putem aduce în continuare contribuția pentru dezvoltarea acestui sector al economiei, dar și la realizarea unor proiecte viitoare de anvergură.
Este o reușită pe care am putut-o realiza cu sprijinul companiei IULIUS, care a devenit acționar majoritar în 2020, moment în care au început și planurile de dezvoltare”, a declarat Viorel Popoviciu, directorul general al Carbochim S.A.
În prezent, secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat funcționează în noua locație din Bulevardul Muncii nr. 18, în timp ce secția de abrazivi pe suport este în strada Orăștiei.
Instalații moderne
În ambele locații au fost instalate utilaje moderne, precum cuptoare pentru uscare și ardere automatizate, mult mai eficiente atât din punct de vedere al productivității, cât și al consumului de energie (consum redus cu până la 50%), instalații de dozare automată a granulelor abrazive și o presă de 300 de tone (înlocuiește patru prese vechi de peste 50 ani).
Datorită utilajelor automatizate și semi automatizate, activitatea celor aproape 160 de angajați, din care 40% femei, este optimizată, iar condițiile de muncă sunt mult mai bune, temperatura și umiditatea pot fi controlate și există un aport crescut de lumină naturală. ,
,Suntem într-un moment important pentru Carbochim S.A., în care am reușit să implementăm un proces de dezvoltare care ne era necesar pentru a ne menține relevanța pe o piață a cărei competitivitate este acum de nivel internațional.
Pe lângă investiția inițială de 5 milioane de euro, care ne-a permis să optimizăm întregul flux de producție, ceea ce înseamnă în primul rând produse mai performante, dar și o reducere semnificativă a costurilor de operare, ne vom continua planul de dezvoltare, iar alte două milioane de euro vor fi alocate în următorii ani spre eficientizarea liniilor de producție.
Suntem încrezători că performanțele fabricii vor evolua, rezultatele estimate pentru următorii doi ani vizând o creștere chiar și cu 20% a afacerii, până la o valoare de peste 9 milioane de euro”, a explicat Viorel Popoviciu.
Producție industrială clujeană, alimentată cu energie verde
Carbochim S.A. este printre primele fabrici clujene care au recurs la instalarea de panouri fotovoltaice pentru diminuarea consumului și costurilor, dar și pentru a implementa noi parametri de sustenabilitate.
Pe clădirea de pe Bulevardul Muncii au fost instalate aproximativ 920 de panouri, cu o producție anuală estimată de 448 MWh, care ar urma să ducă la o economie de energie de aproximativ 18%. Un alt aspect important este că aceste panouri vor duce la eliminarea din circuit a 230.000 kg de CO2 în fiecare an.
Despre Carbochim S.A.
Carbochim S.A. este o fabrică românească, fondată în anul 1949, care produce corpuri abrazive cu liant ceramic, bachelitic, magnezitic și elastic, discuri abrazive de debitare și debavurare, dar și abrazivi pe suport de hârtie, pânză, și nețesut.
După 1990, producătorul clujean a trecut printr-un proces de modernizare și privatizare, iar în 2020 a fost preluat de Grupul IULIUS.
Momente importante în povestea de 75 de ani a Carbochim S.A.
1952 – în cadrul secţiei Electrozi, a început experimentarea şi fabricarea pe scară industrială a masei carbonice
1953 – a început producţia pe scară industrială a electrozilor grafitaţi
1957 – s-a dat în exploatare o nouă secţie de Corpuri Abrazive
1973 – s-a înfiinţat secţia nouă de Abrazivi pe Suport
1979 – s-a extins şi s-a retehnologizat secţia de Corpuri Abrazive
1996 – s-a închis Secția Electrocorindon, fiind puternic poluantă
1999 – compania a fost cuprinsă în Programul de Privatizare iniţiat de Guvernul Român
2001- s-a dezvoltat o nouă capacitate de producție în cadrul secției de Abrazivi pe Suport
2002 – 2020 – perioadă de retehnologizare a fabricii
2020 – pachetul majoritar de acțiuni (77,67%) a fost preluat de către Grupul IULIUS, prin Carbo Europe SRL
2023 – s-a finalizat procesul de relocare și retehnologizare a fabricii, o investiție de 5 milioane de euro
În prezent, Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, cu o rețea de distribuție extinsă atât pe plan intern, cât și extern, în țări precum Elveția, Germania, Anglia, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Israel, Irlanda, Canada. 12% din producția anuală merge spre export.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Agresiunea săvârșită luni seara de către un grup de tineri mascați asupra a doi minori, după meciul dintre „U” Cluj și CFR, nu a avut conotații etnice sau rasiale, spune Poliția. Cei care au informații legate de acest incident sunt rugați să sune la 112.
„Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj desfășoară activități specifice, pentru identificarea persoanelor implicate și clarificarea împrejurărilor în care s-a produs un incident de agresiune fizică, din data de 31 martie a.c., petrecut în Parcul Central din municipiul Cluj-Napoca, imediat după încheierea unei partide sportive.
Poliția Cluj: Bătaia după derby-ul „U” – CFR, fără conotații ETNICE sau rasiale
Din verificările efectuate până în prezent, s-a stabilit faptul că doi tineri, ambii în vârstă de 19 ani, ar fi fost agresați fizic de un grup de persoane necunoscute.
Ulterior, pe strada Splaiul Independenței, una dintre victime a suferit leziuni, după ce ar fi fost lovită cu un obiect dur (sticlă), aruncat de o altă persoană.
În prezent, polițiștii continuă cercetările, inclusiv prin analiza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, pentru a stabili identitatea acestora și dispunerea măsurilor legale.
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj tratează cu maximă seriozitate acest caz și reiterează angajamentul ferm, pentru menținerea siguranței publice.
Persoanele care dețin informații relevante sunt rugate să se prezinte la cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul de urgență 112.
Până în acest moment, din verificările efectuate, nu au rezultat date sau indicii din care să rezulte că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă.
Toate ipotezele sunt analizate, pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul”, a transmis IPJ Cluj.

Ultima înfrângere de luni cu „U” Cluj nu le-a căzut bine „feroviarilor”. Azi, CFR Cluj a primit o veste care, cu siguranță, nu îi va plăcea, înainte de duelul cu Universitatea Craiova.
CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni joi seară în sferturile Cupei României Betano. CCA a luat o decizie interesantă pentru această partidă. La centru a fost delegat Marcel Bîrsan, un arbitru care, în trecut, a fost acuzat de oficialii ardelenilor pentru felul în care gestionează jocurile, scrie Fanatik.
Cine fluieră, joi seara, în sfertul de Cupă CFR Cluj – CSU Craiova
Marcel Bîrsan va fi ajutat de asistenții Radu Adrian Ghinguleac și Mircea Grigoriu. La VAR se va afla Ovidiu Hațegan, iar observatorul delegat este Szekely Zoltan.
Marcel Bîrsan a mai fost la centru la partide dintre CFR Cluj și Universitatea Craiova și, de fiecare dată, au apărut discuții. Dan Petrescu și Cristi Balaj au criticat maniera sa de a gestiona momentele tensionate. El a fost acuzat că acordă mult prea multe cartonașe galbene.
„Situația a fost cât se poate de calmă și a escaladat din cauza managementului ales de arbitru. Un meci în care trebuia să picteze a ajuns să creeze un haos și să fie mai nervos decât jucătorii.
Când ai asemenea porniri, nervi, nu știi să gestionezi decât prin măsuri disciplinare, înseamnă că ai o problemă. Având ecusonul pe piept, trebuie să-ți analizezi prestația ta”, a spus și Cristi Balaj, președintele clubului, la finalul aceluiași meci.

Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL, a afirmat miercuri, la Parlament, că Emil Boc ar putea fi o variantă de luat în calcul pentru un post de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), arată gandul.ro.
Întrebat dacă primarul Clujului ar putea fi o variantă pentru una dintre funcțiile care urmează să se vacanteze la CCR, Predoiu a spus: „Are expertiză ca să fie numit magistrat, dânsul a profesat dreptul, are experiență în materie de drept, are experiență de conducere la nivel de guvern, a lucrat foarte mult cu legislația. La nivel de primar, de asemenea, și din câte știu are și preocupări în zona dreptului, dar e un subiect care nu e în competența noastră”.
Emil Boc la CCR? Cătălin Predoiu: Are expertiză ca să fie NUMIT magistrat
Referitor la alte nume care ar putea fi luate în calcul, liderul liberal a declarat: „Nu e un subiect pe agenda mea. Când va fi, vom evalua”.
Trei posturi de judecători ai Curții Constituționale (CCR) urmează să devină vacante în vara anului acesta, ca urmare a terminării mandatelor lui Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga.
ECONOMIE
Maraton pentru Educație Antreprenorială pentru milionarii de mâine. Elevii din Cluj, pregătiți să cucerească lumea businessului

Miercuri, 2 aprilie 2025, la Auditorium Maximum din cadrul Universității Babeș-Bolyai a avut loc semifinala județeană a competiției naționale „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a III a, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF Sucursala Cluj.
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” are drept scop descoperirea vocației liceenilor și susținerea educației antreprenoriale cu aplicabilitate practică. Programul se află la ediția a III-a și este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Națională a Antreprenorilor. Anul acesta „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” se desfășoară în 27 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 2 iunie, la București.
Cel mai amplu program național de dedicat descoperirii vocației tinerilor
Corina Chiriac, președinta Confedeației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este și fondarea companiei Flori de Ie, a fost moderatoarea acestei ediții a Maratonului pentru Educație Antreprenorială, un program pe care CONAF îl derulează a nivel național.
„Maratonul de Educație Antreprenorială a ajuns la nivel național la ediția a treia și este cel mai amplu program național de dedicat descoperirii vocației tinerilor. Interesul nostru este să vă descoperiți vocația, nu vrem să vă facem antreprenori decât dacă vreți și voi, dacă acest subiect vă pasionează. Dacă nu, vă învățăm să lucrați în echipă, să vă dezvoltați abilitățile antreprenoriale, să urcați pe scenă fără emoții, dacă vă împiedicați să vă ridicați, dacă nu merge prezentarea, să improvizați sau să cereți ajutor. Asta înseamnă adaptabilitate, perseverență și determinare”, a declarat Corina Chiriac.
Antreprenori de top, mentori pentru elevi
Vicepreședinta CONAF Sucursala Cluj și coordonatoarea proiectului la nivel județean, Andreea Mariș Porumb, a subliniat importanța mentoratului în educarea noilor generații de antreprenori.
„Maratonul nu este doar o competiție, este o oportunitate pentru toți elevii participanți la acest proiect. Pe parcursul orelor de mentorat, am văzut echipe curajoase, care și-au prezentat ideea de business, care și-au făcut cercetarea de piață și care au făcut propuneri extraordinare. Nu s-au dat la o parte de la a schimba ideea de afacere în momentul în care au văzut o nouă oportunitate. Aș vrea să le mulțumesc profesorilor coordonatori și mai ales mentorilor care și-au luat din timpul lor pentru a veni în sălile de clasă și a mentora elevii, pentru a lucra aplicat pe planurile de afaceri cu ei. Dragi echipe, voi sunteți sufletul acestui maraton, nu doar că ați participat la această competiție, dar voi deja ați câștigat”, a afirmat vicepreședinta CONAF Cluj.
Prefect Cluj: Mi-aș fi dorit să pot accesa un asemenea program în liceu
În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanți de cel mai înalt rang ai autorităților locale, antreprenori cu notorietate, elevi și profesori. Maria Forna, prefectul județului Cluj, a evidențiat la rândul său importanța unui asemenea program.
„Este o reală bucurie să fiu astăzi alături de dumneavoastră la acest maraton al educației, al cunoașterii, al inovării. Vă mulțumim foarte mult că ați ales și municipiul Cluj-Napoca, deși cred că este obligatoriu să se numere și Cluj-Napoca printre orașele în care se derulează acest program. Dragi elevi, cred că și eu, în anii de liceu, mi-aș fi dorit să existe un asemenea program pe care să îl pot accesa și care să mă ajute nu doar în posibila activitate antreprenorială, ci să mă poarte pe acest drum pe care voi îl urmați și care cu siguranță o să vă ajute foarte mult în viitor”, a fost mesajul adresat de prefectul Clujului în cadrul evenimentului.
Educația antreprenorială, inclusă în Legea Învățământului
Anul acesta, CONAF Sucursala Cluj împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj au organizat ore de educație antreprenorială pentru 300 elevi din 4 licee din 2 localități din județ.
Inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a precizat că educația antreprenorială a fost inclusă în noua Lege a învățământului preuniversitar.
„A trecut mult, au fost multe propuneri și multe eforturi, însă iată că în noua Lege a Învățământului Preuniversitar se vorbește explicit despre prezența noțiunilor de educație antreprenorială, integrat, la fiecare disciplină de învățământ și cred că așa și trebuie să fie, să nu vă încărcăm orarul cu o disciplină în plus. Cred că, pentru a livra societății niște absolvenți capabili să se integreze în orice context trebuie să trecem la o nouă etapă”, a transmis Marinel Marc.
Șapte echipe de elevi și-au prezentat ideile de afaceri
La etapa județeană a concursului de planuri de afaceri au participat 7 echipe formate din 4-6 elevi de la Liceul Teoretic Avram Iancu, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Colegiul Național George Coșbuc și de la Colegiul Național Mihai Viteazu din municipiul Turda.
Printre ideile prezentate s-au numărat o aplicație pentru sportivi, care facilitează contactul cu antrenori din diverse discipline, o aplicație destinată persoanelor cu deficiențe de auz și familiilor acestora sau o platformă pentru internship-uri, care ajută tinerii să găsească programe adecvate abilităților și intereselor lor.
Juriul care a evaluat ideile de afaceri, implementarea lor, lucrul în echipă și modul de prezentare a fost format din antreprenori de renume:
- Daniela Mariscu – Cofondatoare Aquatica Experience, expertă în business & inovație
- Cătălin Chiș – CEO Life Is Hard , vizionar în tehnologie
- Constantin Buznea – Director Regional Auchan , lider în business & retail
- Alexandru Holicov – CEO Adservio , antreprenor în educație digitală
- Ovidiu Toader – Business Coach & Antreprenor, mentor pentru viitorii lideri
„Maratonul pentru Educație Antreprenorială” este inițiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în urma semnării Pactului pentru Educație Antreprenorială, cu Ministerul Educației în 2019 și reînnoit în 2022 pentru încă 4 ani.
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai relevantă confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele.