Connect with us

EVENIMENT

VIDEO Boc cere fair play suporterilor CFR și „U” Cluj: „Ne împărțim în două tabere, ca în curtea școlii”. Nu va cânta pe stadion

Publicat


boc u cluj (2)

Clujul se pregătește de derby. CFR și „U” Cluj vor juca luni, în Gruia, în Superligă, un meci considerat de mare risc. Emil Boc, fan declarat al Universității Cluj, cere suporterilor celor două echipe de fotbal să fie fair play.

Emil Boc vrea spectacol la meciul CFR – „U”, care va avea loc luni, 13 martie. Primarul Clujului, care are abonament VIP cumpărat pentru meciurile Universității de pe Cluj Arena, nu va urmări, însă, meciul din tribună.

Boc cere fair play suporterilor CFR și „U” Cluj: „Ne împărțim în două tabere, ca în curtea școlii”. Nu va cânta pe stadion

Fiecare să țină cu echipa preferată, spune Boc, dar galeriile să aibă mesaje bazate pe fair play.

„Când suntem în afara Clujului, toți suntem pentru Cluj, indiferent cu cine joacă. Când suntem între noi, ca și în curtea școlii, ne împărțim în două tabere, așa făceam în liceu. Asta nu înseamnă că după ce terminam meciul nu puteam trăi în aceeași clasă. Și aici, nu înseamnă că nu putem trăi în același oraș”, a declarat Emil Boc la postul de radio Ziua Live.

Citește și: CFR – ”U”, derby-ul rivalelor din Cluj. 250 de jandarmi asigură măsuri de ordine și siguranță publică. Ce nu au voie suporterii

Primarul spune că recent, orașul a trecut deja două teste, cu cele două meciuri jucate de CFR și „U” Cluj, ambele bine gestionate de forțele de ordine.

La ultimul meci al „U”, Boc a cântat pe stadion

Emil Boc spune că, din nefericire, nu va putea vedea meciul din tribune.

„Luni diminața va trebui să plec la Bruxelles, dar voi urmări cu atenție ce se întâmplă pe stadion”, a spus primarul.

Acesta a fost, însă, în tribune la meciul dintre „U” Cluj și Farul Constanța, care s-a încheiat 2-0 pentru echipa clujeană.

Atunci primarul a postat pe pagina de Facebook o filmare din tribune pe care se aude și el cântând imnul lui „U” Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Clujul, pe locul I în țară și la TITULARIZARE. 5 note de 10 și peste 50 de candidați cu note peste 7

Publicat

De

Examen titularizare

84,62% este rata de promovare a cadrelor didactice din județul Cluj la concursul național de titularizare.

242 de candidați clujeni care s-au prezentat la proba scrisă nu au obținut note de 5 sau peste 5. Rezultatele au fost publicate marți, 23 iulie, iar candidații pot depune contesații.

Clujul, pe locul I în țară și la TITULARIZARE. 5 note de 10 și peste 50 de candidați cu note peste 7

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat pe site-ul titularizare.edu.ro rezultatele obținute de către cadrele didactice din județul Cluj care au susținut proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, sesiunea 2024, înainte de înregistrarea și soluționarea contestațiilor.

Procentul de 50,32% al notelor peste obținute de către candidații care au susținut proba scrisă la concursul național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar situează județul Cluj pe primul loc în clasamentul național.

5 cadre didactice au obținut nota maximă

În județul Cluj 5 candidați au obținut nota 10, un procent de 0,32%.

Potrivit reprezentnților Inspectoratului Școlar Cluj, 535 de candidați (34,30%) au obținut note cuprinse între 5-6,99, iar 780 de candidați (50%) au obținut note între 7 și 9,99.

La proba scrisă din cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, desfăşurată miercuri, 17 iulie 2024, în 6 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj, s-au prezentat 1.562 de candidaţi, reprezentând 86,44%, dintre cei 1.807 candidați cu drept de participare la această probă scrisă.

La ce discipline au fost notați candidații cu 10

În județul Cluj s-au înscris pentru susținerea concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar un număr de 1.874 de candidați, dintre care 384 candidați sunt din promoția curentă.

Cele 5 note de 10 au fost obținute de către candidații clujeni la disciplinele:

  • educație fizică și sport-profesori (2 note),
  • educație muzicală specializată (2 note)
  • educație socială – gândire critică și drepturile copilului, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică (1 notă).

Șefa IȘJ: La Cluj profesorii și elevii sunt măsura unui proces educațional de calitate

Rezultatele obținute la examenul de titularizare aduce din nou județul Cluj pe primul loc în țară.

,,Rezultatele obținute de către cadrele didactice din județul Cluj la concursul național pentru pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar reconfirmă ceea ce am declarat la afișarea rezultatelor elevilor la exemenele naționale de Evaluare Națională și Bacalaureat, faptul că la Cluj profesorii și elevii sunt măsura unui proces educațional de calitate.

În această vară am reușit performanța de a ne menține pe primele locuri în clasamentele naționale, fie că vorbim despre examenele elevilor sau ale profesorilor clujeni, fapt care ne onorează și ne responsabilizează, în egală măsură.

Îi felicit astăzi pe toți, pentru aceste rezultate la concursul național de titularizare și le urez mult succes, pe mai departe, în cariera didactică. Mulțumesc tuturor celor implicați în comisiile județene și apreciez eforturile colegilor inspectori, ale directorilor și ale tuturor cadrelor didactice implicate în gestionarea examenelor naționale, în județul Cluj”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Contestațiile se pot depune până miercuri, la ora 12.00

Contestațiile se depun în scris la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj sau se transmit prin poștă electronică (scanat) la adresa de e-mail: contact@isjcj.ro , astăzi, 23 iulie 2024, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 24 iulie 2024, până la ora 12:00.

Rezultatele finale se vor afișa la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și pe site-ul ministerului AICI http://titularizare.edu.ro, în data de 31 iulie 2024.

Nota minimă 7, necesară pentru titularizare

Pentru angajarea pe durată nedeterminată (titularizare) candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe durată determinată (suplinire), minimum nota 5.

Repartizarea candidaților pe posturi, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice, organizate de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în perioada 1–30 august 2024.

Toate informațiile, precum și calendarul complet al mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar, sunt disponibile și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Daria Motogna, elevă din Dej, a luat locul I la Olimpiada Meșteșugurilor: Avem tradiții care trebuie păstrate

Publicat

De

Daria Motogna

Daria Motogna, elevă ân clasa a IX-a la Liceul “Alexandru Papiu Ilarian” din Dej a obținut locul I la faza națională a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice tradiționale, care a avut loc la Sibiu.

Chiar dacă studiază la profulul mate-info, ea are o “relație” specială cu tradiția și arta, în general.

Daria Motogna, elevă din Dej, a luat locul I la Olimpiada Meșteșugurilor: Avem tradiții care trebuie păstrate

La Muzeul Astra din Sibiu, acolo unde s-a desfăurat faza națională a olimpiadei, Daria a participat la secțiunea Podoabe din mărgele.

“Am purtat un costum popular din Țara Lăpușului, zona Chiuiești și acolo am lucrat la un model găsit pe un clop, tot în aceeași zonă”, a spus Daria Motogna pentru Cluj24.ro.

Juriul, în fața căruia elevii au trebuit să explice la ce lucrează și ce materiale folosesc, a fost impresionat de ce a prezentat Daria Motogna.

O pasiune transmisă din mamă în fiică

Daria povestește că atunci când era foarte mică, mama ei, aflată în concediu de maternitate, a început să împletească coșuri din ziare făcute ca nuielele.

“Am început și să eu să fac obiecte prin aceeași tehnică. Făceam suporturi de creioane, dar am și pictat și desenat.

Când aveam vreo 9 ani, m-am înscris împreună cu mama la un curs de cusut/țesut la Școala Populară de Arte Tudor Jarda din Cluj-Napoca, și așa am ajuns să merg la olimpiade”, spune Daria.

Locul II la olipiada de anul trecut

Daria Motogna a reușit anul trecut să obțină locul II la faza națională a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice tradiționale.

Sub îndrumarea Elvirei Gavriș, de la Școala Populară de Arte Tudor Jarda, ea a participat atunci la secțiunea cusături.

“Eu în pandemie am început să lucrez și cu mărgele și mi-a plăcut mai mult decât cusătura.

În ultimii ani am lucrat cu profesoara Dana Katona la Clubul Copiilor din Dej și din Gherla, care ne-a și însoțit la olimpiadă”, a mai spus Daria.

Încerc să păstrez tradiția

Daria Motogna este o iubitoare a tradiției românești și nu se oprește aici.

E pasionată de portul tradițional și a făcut deja câteva obiecte de îmbrăcăminte împreună cu mama ei.

“Acum chiar ne-am instalat un război de țesut, care era al bunicii.

Încerc mult să păstrez tradițiile. Asta pentru că avem tradiții foarte frumoase, dar și simboluri care au o poveste în spatele lor”, a mai spus Daria Motogna.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu din Cluj-Napoca. Investiție

Publicat

Panouri fotovoltaice în Hașdeu

Primarul Clujului, Emil Boc, și viceprimarul Dan Tarcea prezintă, marți, primele panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu, de pe strada Păstorului din Cluj-Napoca.

Primăria Cluj-Napoca a derulat în acest an un amplu program finanțat cu fonduri norvegiene(85%) de montare panouri fotovoltaice pe clădirile publice ale municipiului.

“Acest proiect, face parte din rândul celor 4 cladiri pe care am amplasat panouri fotovoltaice. Panorurile de pe cele 4 clădiri reprezintă echivalentul a 3.300 de copaci plantați pe an sau a peste 2 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice…Practic, ar fi trebuit să plantăm 3,300 de copaci ca să absoarbă gazele cu efect de seră“, a spus primarul Emil Boc.

Acesta a precizat că o obiectivul este acela ca orașul Cluj-Napoca să fie primul oraș din România și printre primele 100 din Europa neutru din punct de vedere climatic.

“Vrem să montăm panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din oraș.

În acest moment, panouri fotovoltaice sunt amplasate pe 13 clăditi publice din Cluj-Napoca.

Emil Boc a mai precizat că la Cluj-Napoca nu se vor mai putea monta centrale individuale de apartament, pentru că și acestea poluează.

Astfel, la blocurile noi vot fi montate centrale care vor deservi toate apartamentele pentru a reduce emisiile.

La parkingul Hașdeu au fost instalate 115 panouri fotovoltaice, care au o putere de 395 de kilowați.

„Prin ceea ce am făcut aici am eliminat gaze cu efect de seră”, a mai spus Emil Boc.

Investiția în montarea, în acest an, de panouri fotovoltaice pe 4 clădiri publice, ultima fiind parkingul Hașdeu, este de peste un milion de lei.

Banii provin din fonduri norvegiene și fonduri locale.

Emil Boc a mai explicat faptul că acum sunt 13 clădiri publice cu astfel de panouri și 2 parcuri fotovoltaice în Cluj-Napoca.

“Cele 15 entități, în acest moment, reprezintă echivalentul plantării a 14.400 de copaci pe an sau a 12,5 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice sau consumul a 915 apartamente din municipiu”, a mai spus Emil Boc.

Primarul a încurajat clujenii să monteze panouri fotovoltaice pe case.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un urs care a atacat un turist în Italia ar putea fi adus în România. Italienii nu îl împușcă

Publicat

De

Un urs agresiv ar putea ajunge în România din Italia

Un urs care a atacat un turist în Italia ar putea ajunge în România, potrivit unui avocat al unei organizații de mediu.

Conform unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento, ursul trebuia împușcat după ce a atacat și rănit un turist.

Ordin de împușcare a unui urs, oprint în instanță în Italia. Activiști de mediu spun că îl pot aduce în România. A atacat un om

Activişti pentru drepturile animalelor au reuşit să obţină în instanţă oprirea aplicării unui ordin emis de preşedintele provinciei italiene Trento care prevedea împuşcarea unui urs care a atacat un turist ce se plimba într-o pădure, transmite luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Rămâne în pronunţare adoptarea măsurilor cele mai adecvate pentru asigurarea eventualei captivităţi a exemplarului identificat drept Kj1”, numele dat ursului, a hotărât Tribunalul Administrativ Regional din Trento.

Tribunalul a acceptat cererile înaintate de mai multe grupuri de apărare a animalelor pentru a nu fi aplicat ordinul de ucidere a ursului.

Ursul, responsabil pentru atacul asupra turistului, relocat în România

Preşedintele regional al provinciei, Maurizio Fugatti, emisese duminică acest ordin, însoţit de probele conform cărora ursul „Kj1” este responsabil pentru atacul asupra turistului, astfel că a dispus împuşcarea ursului, a doua dispoziţie de acest fel după zece zile de polemici.

În aceste condiţii, organizaţiile de protecţie a animalelor au propus transferul ursului în România.

„În România sunt pregătiți să primească ursul”

Avocata grupului „Onlus” pentru protecţia animalelor, Francesca Patanella, a susţinut că în România „sunt pregătiţi să primească ursul” şi a calificat drept „inutil” ordinul de împuşcare a acestuia,.

Asta, în condițiile în care există o alternativă de transfer.

Avocata a mai spus că uciderea nenecesară a unui animal poate fi considerată un delict.

„Kj1” ar putea fi ucis de braconieri

La rândul său, Entitatea Naţională pentru Protecţia Animalelor (ENPA) din Italia a invocat faptul că se teme că ursul „Kj1” va fi ucis de braconieri, cum s-a întâmplat anterior cu alţi doi urşi pentru care Maurizio Fugatti a decis de asemenea să fie împuşcaţi.

Atacul acelui urs a avut loc pe 16 iulie şi a avut ca victimă un turist ce se plimba singur printr-o pădure şi a suferit răni la mâini şi picioare.

Preşedintele regional a emis apoi un prim ordin de împuşcare a ursului, dar care a fost suspendat preventiv de justiţie cu argumentul că nu exista „o evaluare definitivă a trasabilităţii reale a atacului ursului”.

Nu este primul caz de acest fel care provoacă polemici în Italia.

De exemplu, în septembrie anul trecut, uciderea unei ursoaice brune în pericol de extincţie a generat un val de proteste şi inclusiv ameninţări la adresa bărbatului care a împuşcat animalul şi care a avut nevoie de protecţia poliţiei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax