Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Bărbat surprins în timp ce fura o trusă de scule dintr-un magazin din Dej. A ascuns-o în pantaloni

Publicat


Incident surprins de camerele de supraveghere dintr-un magazin de bricolaj din Dej. Un bărbat a furat o trusă de scule și a ascuns-o în pantaloni.

Un bărbat a fost surprins de camerele de supraveghere dintr-un magazin de bricolaj din Dej în timp ce fura o trusă de scule. Bărbatul a găsit și un loc ingenios unde să o ascundă: și-a băgat-o în pantaloni.

Bărbat surprins în timp ce fura o trusă de scule dintr-un magazin din Dej

După ce a reușit să părăsească magazinul, acesta a rămas de negăsit, în ciuda plângerii depuse de către reprezentanții magazinului la poliție.

Proprietarii magazinului fac apel la cetățeni să contribuie cu informații, dacă îl recunosc pe suspect din imaginile puse la dispoziție. Oricine are informații despre identitatea bărbatului este rugat să contacteze de urgență Poliția, în speranța că acesta va putea fi identificat și tras la răspundere.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Avertismentul pompierilor clujeni: Creștere cu 67% a incendiilor în acest an, multe la case. Recomandări pentru cetățeni

Publicat

De

incendii clujeni

Pompierii clujeni avertizează asupra riscului de incendii și spun că numărul cazurilor a crescut în acest an cu 67% comparativ cu anul trecut, multe dintre acestea fiind la case, cauzate de instalațiile improvizate de încălzire sau de surse de încălzire defecte.

Prim adjunctul șefului ISU Cluj, col. Ovidiu Rad, a declarat, vineri, că de la începutul anului până acum echipajele ISU au desfășurat 3.443 de intervenții, din care peste 1.000 au fost la stingerea unor incendii, creșterea fiind de peste 60% față de perioada similară a anului trecut.

”În medie, avem 4 intervenții de stingere a incendiilor pe zi, cele mai multe fiind în mediul rural și de cele mai multe ori la case de locuit. În 90 de incendii, cauza probabilă a fost o sursă de încălzire defectă, deteriorată, neprotejată corespunzător sau instalații improvizate de încălzire.

La peste 70% dintre incendiile de locuințe, incendiile au izbucnit din cauza coșurilor de fum necurățate și neverificate.

Aceste incendii produc nu doar pagube materiale ci duc și la pierderi de vieți omenești, fiind înregistrate 2 decese în urma incendiilor”, a spus Rad.

Recomandările pompierilor pentru prevenirea izbucnirii incendiilor la case

Șeful Inspecției de Prevenire al ISU Cluj, lt. col. Cătălin Silaghi, a transmis mai multe recomandări ale pompierilor privind măsurile pe care ar trebui să le ia cetățenii pentru a preveni incendiile de locuințe.

”Vă îndemnăm să verificaţi cu grijă sobele/șemineele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.

– tencuiţi şi spoiţi cu var partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor.

– curăţaţi canalele şi coşurile de fum premergător sezonului rece şi apoi periodic.

– nu introduceţi în sobă/șeminee lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsaţi uşa de la focar deschisă şi nu supraîncălziţi sobele/șemineele.

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, în încăperi unde sunt în funcţiune astfel de mijloace de încălzire.

Atenție la centralele termice pe gaz

Numeroase incendii sau chiar explozii incendii sunt produse de instalarea defectuoasă şi/sau exploatarea necorespunzătoare a centralelor termice pe gaz.

Pentru înlăturarea acestora, trebuie luate următoarele măsuri:

– montarea centralelor se va efectua numai de către personal autorizat.

– verificarea periodică a etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil gazos.

– folosirea regulatoarelor de presiune în perfectă stare de funcţionare.

– suspendarea utilizării centralelor termice la apariţia avariilor sau a oricăror altor defecţiuni şi solicitarea intervenţiei persoanelor autorizate pentru înlăturarea deficienţelor apărute.

Pentru mijloacele de încălzire locale sau centrale, care folosesc combustibil lichid, se recomandă următoarele măsuri:

– verificarea etanşeităţii conductelor de alimentare cu combustibil.

– interzicerea supraalimentării cu combustibil.

– alimentarea cu combustibil atunci când mijlocul de încălzire nu este în stare de funcţionare.

– curăţarea periodică a conductelor de alimentare şi a duzelor de pulverizare.

Aparate electrice cu defecte

O altă cauză frecventă de incendii este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a aparatelor electrice de încălzire şi a instalaţiilor electrice, pentru a căror evitare trebuie luate următoarele măsuri:

– nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, realizate sau reabilitate de personal neautorizat, montate direct pe materialele combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant.

– nu suprasolicitaţi circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a acestora.

– nu utilizaţi mijloace electrice de încălzire locală improvizate.

– supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune, chiar dacă sunt prevăzute cu mijloace de protecţie (termostat), deoarece acestea pot să nu funcţioneze la parametrii prevăzuţi şi deconectaţi-le în cazul în care apar defecţiuni sau părăsiţi încăperea respectivă”, a spus Silaghi.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj: Pe cine ar vota românii la alegerile parlamentare? PSD, pe primul loc, urmat de AUR

Publicat

A fost stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare

Un sondaj INSCOP la comanda Libertatea arată că PSD conduce în topul preferințelor românilor la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Pe locul secund în intențiile de vot se situează AUR, urmat de PNL.

Conform unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie 2024, PSD conduce în clasamentul intenției de vot pentru alegerile parlamentare. Partidul de guvernământ este succedat de partidul AUR, iar PNL se află abia pe al treilea loc în intențiile de vot ale românilor.

Participare la vot, la alegerile parlamentare

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot și 10 „sigur da”, 67,3% dintre respondenți au ales nota 10, indicând că sigur ar merge la vot, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri.

Procentul de 67,3% care declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, corelat cu cei care au o opțiune concretă, adică aleg un partid din listă, determină o estimare de prezență la alegerile parlamentare de 58,1%.

Este posibil ca procentul de 58,1% să reflecte o supraestimare a prezenței extrasă din declarațiile respondenților, în condițiile în care alegerile parlamentare nu vor fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Cu cine ar vota românii la alegerile parlamentare?

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (81,7% din total eșantion, eroare 3,3%):

  • 31,1% ar vota cu PSD
  • 20,7% ar vota cu AUR
  • 16,2% ar vota cu PNL
  • 12,7% intenționează să voteze cu USR
  • 5,9% ar pune ștampila pe SOS România
  •  4,5% ar vota cu UDMR
  • 2,6%  ar alege REPER

Sub pragul de 2% se mai află și Partidul Drept – 1,2%, PER – 1,2%, FD – 1,1% și Partidul SENS – 1%. 0,5% dintre alegători spun că ar vota un independent, iar 1,3% – alt partid.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă și declară că vin sigur la vot (58,1% din total eșantion, eroare 3,9%):

  • 30,7% dintre alegători ar vota cu PSD
  • 21,2% ar vota cu AUR
  • 15,4% ar pune ștampila pe PNL
  • 12,8% ar alege USR
  • 5,3% – pentru SOS România
  • 4,7% ar obține UDMR
  • 3,1% ar alege REPER

Sub 2% mai au și Partidul Drept – 1%, PER – 0,8%, FD – 1,3% și Partidul SENS – 1,1%. 0,6% dintre respondenți spun că ar vota un independent, iar 2% alt partid.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 7-12 noiembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Gala de toamnă ,,Sigismund Toduță”, prima ediție la Cluj-Napoca. Tinerii alină sufletele prin muzica clasică

Publicat

toduță

Colegiul de Muzică ,,Sigismund Toduță” Cluj-Napoca, în parteneriat cu asociația ,,Viva Talent”, a organizat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Gala de Toamnă ,,Sigismund Toduță”, eveniment aflat la prima ediție prin care s-a dorit marcarea începutului unei serii de spectacole de muzică, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea instituției școlare.

Colegiul ,,Sigismund Toduță”, o instituție de prestigiu din România

Colegiul ,,Sigismund Toduță” a fost înființat în anul 1949, iar până astăzi reprezintă un nume sonor din învățământul vocațional din România. Liceul dispune de următoarele specializări: muzică instrumentală, canto clasic și canto tradițional, la nivelul celor trei cicluri de învățământ, fiind cea mai mare instituție de acest tip din România.

Tinerele genii muzicale ale României

Spectacolul a oferit posibilitatea tinerelor talente muzicale să își expună munca și experiența acumulată până acum. Pe scenă au performat în următoarea ordine: Lorand Kerckes, clasa a X-a, la fagot, Vulca Ștefan, clasa a V-a la pian, Rozalia Tinc, clasa a X-a, canto, Jessica Bara, clasa a IV-a, la violoncel, Tudor Torge, clasa a XII-a, la chitară, Sava Gheju, clasa a VII-a, la pian, Filip Cușmir, clasa a XII-a, la vioară, Tristean Turdean, clasa a XI-a, canto, Patric Miclea și Natalia Gânj, clasa a VIII-a, percuție, iar în final, Formația de Alamă, dirijată de prof. Francisc Mureșan, a interpretat ,,Halleluja” și ,,Pirații din Caraibe”.

Muzicieni cu ambiții mari

Astfel, acești tineri dedicați își dedică timpul în slujba muzicii, conștientizând că acesta este drumul lor în viață.

Un exemplu în acest sens este Dan Boancă, elev în clasa a XI-a A și cântăreț la pian. Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată tânărului de către mama sa, Elena Boancă, profesoară la Academia de Muzică din Cluj-Napoca.

,,Când eram mic mama voia să cânt la violoncel, însă eu îi răspundeam că vreau să cânt la pian”, a explicat Dan pentru Cluj24.

Pe viitor tânărul muzician dorește să se dezvolte pe cât mai multe planuri posibile.

O altă poveste asemănătoare cu cea a lui Dan este povestea lui Tudor Torge, chitarist și elev în clasa a XII-a A. Tudor mergea să o ia pe sora lui de la lecțiile de vioară. Profesoara surorii lui Tudor a încercat să îl convingă pe băiat să încerce acest instrument. Tudor însă nu era atras de acest instrument, așa că a ales chitara, alături de care participă astăzi la spectacole.

Tânărul dorește să devină solist, iar pentru aceasta este decis să participe la cât mai multe competiții pentru a acumula experiență. După terminarea liceului Tudor are în plan să urmeze cursurile unei facultăți din străinătate.

Implicarea Viva Talent – burse de performanță

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul sponsorilor de la asociația ,,Viva Talent”. Eva Andreea Bodea, președintele asociației ,,Viva Talent” a declarat că totul a început în anul 2020, când un grup de profesori de la liceul de muzică, s-a gândit să susțină financiar activitățile elevilor, ”activități care nu pot fi susținute doar din finanțare publică”.

Prin urmare, a avut loc o strângere de fonduri în colaborare cu clubul Rotary Cetățuie, iar anul acesta vor fi acordate burse de performanță.

Scopul asociației este acela de a promova cultura dar și de a susține financiar performanța.

Dacian Cesa-Goje, directorul Colegiului de Muzică ,,Sigismund Toduță”, s-a declarat mulțumit de eveniment.

,,A fost un eveniment deosebit, un eveniment pe care noi l-am dorit de mult timp, un eveniment dedicat sponsorilor, care ne sprijină în măsura posibilităților”, a spus acesta.

Directorul a scos în evidență problema expunerii muzicii clasice în defavoarea sportului, care este mult mai mediatizat, pledând pentru ca munca acestor tineri muzicieni să fie și ea pusă în valoare.

Alexandru-Ionuț Mocan

Citește mai departe

CULTURA

Postul Crăciunului. Obiceiuri, tradiții și superstiții. Postul Nașterii Domnului durează 40 de zile

Publicat

De

Postul Crăciunului

Vineri, 15 noiembrie, a începutul Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante din an.

Acesta amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.

Postul Crăciunului durează 40 de zile

Cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului, acesta durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos.

Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament. Aici, Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune.

Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Mai ușor de ținut decât postul Paștelui

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Citește și: Lăsatu’ secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții din satele clujene. Ce găteau femeile

Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi.

Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:
“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Se face acest lucru în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Postul Crăciunului. Superstiții

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.
În postul Crăciunului este interzisă beția.

Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Astfel, dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine.

Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor. În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax