Connect with us

CULTURA

VIDEO. ”Balul Africii” în scop caritabil la Cluj-Napoca. Prioritatea pentru care se strâng bani. Cine este prezentatorul

Publicat


YouTube video

La Cluj-Napoca va fi organizat, joi, 16 martie, prima editie a „Balului Africii”, care are ca scop colectarea de fonduri pentru proiecte de combatere a secetei, mai ales în Kenya.

”Deja stim ca sala de la Radisson Blu va fi plina de oameni buni si frumosi … si suntem atat de recunoscatori pentru aceasta!

Stim… nevoile sunt atat de mari – iar noi, atat de mici! Dar nu suntem manati de acest crez! Suntem manati de convingerea ca fiecare viata salvata si transformata face din lumea aceasta (de multe ori urata si neprimitoare) un loc mai frumos pentru generatiile viitoare – iar pe noi … putin mai umani”, arată organizatorii.

Prezentarea balului va fi asigurată de actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu care a precizat că a fost foarte emoționat când a primit un clip de la o comunitate din Africa, le-a văzut zâmbetele și și-a auzit numele cu mulțumiri pentru că a acceptat să prezinte evenimentul.

Oameni buni și faini

”Balul Africii își propune să strângă fonduri pentru comunitățile greu încercate de acolo.

M-am uitat la imaginile din Kenya, la oamenii de acolo, la copii și abia aștept balul, sper sa fie unul plin de Oameni buni și faini cu care să strângem banii necesari să facem o schimbare reală în comunitatea de acolo”, a afirmat actorul.

Ideea balului aparține promotorilor proiectului „Hope for Africa”, Anca si Ciprian, parte a echipei Asociatia Phoneo, care s-au intors din Africa la mijlocul lunii februarie cu o dorinta mai mare de a se implica în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă mai multe țări d epe continental African.

”Fântânile de apă săpate la peste 150 m adancime sunt prioritatea numarul unu, lipsa apei afectand major vietile oamenilor si ale animalelor. Anul 2022 a fost cel mai secetos an din ultimii 40.

Din cauza lipsei de apa si implicita a hranei, aceasta tragedie a adus  pierderi de vieti in randul oamenilor si al animalelor”, au mai precizat organizatorii balului.

Proiectul „Hope for Africa” a fost lansat in 2021 de catre echipa asociatiei clujene Phoneo.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Împrumuturile lui Baeten și Bauza, în stand-by. CFR Cluj n-a ajuns la un ACORD cu Mititelu

Publicat

cfr

Deși acum două săptămâni mutarea lui Bauza și a lui Baeten în curtea CFR Cluj era dată ca sigură, treaba s-a complicat. Împrumutul celor doi e în acest moment în stand-by, după zile în șir de incertitudine, în care fotbaliștii n-au mers în cantonamentul echipei lui Dan Petrescu, ci au rămas în curtea divizionarei secunde.

Conform informațiilor obținute de GSP, Baeten și Bauza, probabil cei mai râvniți fotbaliști din curtea echipei lui Mititelu, și-ar dori s-o părăsească definitiv pe FCU,  în timp ce patronul oltenilor nu e de acord cu doleanța acestora.

Împrumuturile lui Baeten și Bauza, în stand-by. CFR Cluj n-a ajuns la un ACORD cu Mititelu

Finanțatorul alb-albaștrilor și-ar dori să-i trimită sub formă de împrumut în Gruia, aspect care nu-i pe placul fotbaliștilor. Discuțiile sunt în toi și ar urma să se clarifice zilele viitoare.

„Încă se discută, pentru că Mititelu vrea să îi dea împrumut, dar jucătorii vor să plece definitiv. Cel mai probabil, în 2-3 zile, treaba se limpezește”, a punctat Nelu Varga.

„Mititelu a vrut să scape de salariile lor”

În urmă cu 12 zile, Adrian Mititelu asigura că ambii jucători vor merge sigur la CFR Cluj.

Patronul lui CFR Cluj, Neluțu Varga, confirma și el: „Suntem în discuțiile finale, cu FCU Craiova ne-am înțeles”.

Mititelu a convenit cu jucătorii ca, în schimbul împrumutului la o echipă din Superliga, aceștia să semneze prelungirea cu FCU Craiova, pentru a nu-i pierde gratis vara viitoare.

Principalul motiv pentru care Mititelu a încercat să scape de cei doi îl reprezintă criza de lichidități în care se află finanțatorul FCU Craiova. Mititelu a vrut să scape de salariile lor în anul în care echipa va juca în Liga 2. Bauza primește 18.000 de euro lunar la clubul alb-albastru, Baeten, 16.000!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ați VĂZUT-O? Tânără de 19 ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

ORDAN SARAH EROMOSELE

La data de 24 iunie a.c., în jurul orei 13.20, Poliția Municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că numita ORDAN SARAH EROMOSELE, în vârstă de 19 de ani, a plecat în mod voluntar de la reședința din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – 1,75 cm înălțime, 65 kg, ten închis, păr brunet.

ORDAN SARAH EROMOSELE

FOTO. Ați VĂZUT-O? Tânără de 19 ani, DISPĂRUTĂ de la domiciliul din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

50 de stații noi de încărcare pentru mașinile electrice vor fi amenajate la Cluj-Napoca. VEZI locațiile

Publicat

De

statie incarcare masina (2)

Primăria Cluj-Napoca va amenaja încă 50 de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Proiectul ajunge marți pe masa consilierilor locali.

Administrația locală intenționează să amenajeze 50 de noi stații pentru încărcarea mașinilor electrice. Acestea vor fi amplasate în 18 locații din municipiu.

Un proiect de hotărâre pentru realizarea stațiilor va fi dezbătut de consilierii locali în ședința de marți, 26 iunie.

Investiție de 9,5 milioane de lei din bugetul local

Valoarea totală a investiției este de 9,5 milioane de lei cu TVA. Durata de pregătire, proiectare, execuție și monitorizare a lucrărilor se estimează la 21 de luni. Finanțarea investiției va fi realizată din bugetul local și din alte surse de finanțare.

În total, vor fi realizate 50 de stații de reîncărcare, din care 22 de stații de încărcare rapidă și 28 de stații de încărcare lentă.

Unde vor fi amplasate noile stații?

Potrivit proiectului de hotărâre, locațiile noilor stații de încărcare sunt următoarele:

 • Zona Parcare „La Terenuri”, Aleea Negoiu Nr. 2A
 • Zona Piața Mihai Viteazu, Piața Mihai Viteazu Nr. 1
 • Zona Piața Grigorescu, Strada Fântânele Nr. 57-59
 • Zona Strada Horea, Strada Horea Nr. 64
 • Zona Baza Sportivă Gheorgheni, Strada Al. Vaida Voievod Nr. FN
 • Zona Piața Flora, Strada Grigore Alexandrescu Nr. 10
 • Zona Piața Hermes, Strada Arieșului Nr. 101
 • Zona Piata Zorilor, Strada Zorilor Nr. 35
 • Zona Calea Florești, Calea Florești Nr. 1-3
 • Zona Piața Gării, Strada Horea Nr. 112
 • Zona Piata IRA, Strada Cojocnei Nr. 25
 • Zona Parking Primăverii 8, Strada Bucegi Nr. 3, Strada Parâng Nr. 4 și Strada Putna Nr. 5, Aleea Putna Nr. 2
 • Zona Parking Primăverii 20, Strada Gârbău Nr. 15-13
 • Zona Parking Mogoșoaia, Strada Mogoșoaia Nr. 9
 • Zona Parking Hașdeu, Strada Păstorului Nr. 12
 • Zona Bulevardul Eroilor, Piața Avram Iancu Nr. 1-3
 • Zona Intersecției Unirii-Detunată, Strada Unirii Nr. 2-4
 • Zona Strazii Republicii, Strada Rene Descartes Nr. 30

Municipalitatea încurajează transportul nepoluant

Necesitatea dezvoltării unei infrastructuri de încărcare este imperativă, luând în considerare o serie de factori precum politicile legislative la nivelul Uniunii Europene și cele naționale și dezvoltarea parcului auto electric.

„Vehiculele electrice reprezintă o componentă vitală pentru a atinge obiectivele europene de neutralitate climatică, în sectorul de transporturi, astfel că infrastructura de încărcare impune un continuu proces de modernizare şi dezvoltare pentru a putea ține pasul cu cererea regăsită la nivelul pieței.

În acest sens, realizarea unor puncte de încărcare autovehicule electrice, prin stații de încărcare rapide şi/sau lente montate pe perimetrul Municipiului Cluj-Napoca, este esențială în scopul îmbunătățirii transport ecologic – verde şi a calității mediului, prin reducerea de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul municipiului”, se arată în documentația proiectului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ceremonii militare și religioase dedicate „Zilei Drapelului Național”, la Cluj-Napoca

Publicat

ziua drapelului (9)

Clujenii sunt invitați să ia parte la ceremonii militare și religioase, dedicate „Zilei Drapelului Național”, în Piața Avram Iancu.

Cetățenii sunt invitați să ia parte la ceremoniile dedicate „Zilei Drapelului Naţional”, la Cluj-Napoca. Militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” participă, în perioada 25-26 iunie, la ceremoniile militare și religioase dedicate „Zilei Drapelului Național”.

Ceremonii militare și religioase dedicate „Zilei Drapelului Național”, la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca, manifestările se vor desfășura potrivit următorului program:

 • marți, 25 iunie: începând cu ora 19.00, în Piaţa Avram Iancu, se va derula ceremonia de coborâre a Drapelului României și depunerea acestuia în Catedrala Mitropolitană.La activitate va participa garda purtătoare a Drapelului Naţional constituită din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, acompaniată de un trompet al Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”;
 • miercuri, 26 iunie: începând cu ora 10.00, în Piaţa Avram Iancu, se va desfăşura ceremonia militară și religioasă de înălţare a Drapelului României. Manifestarea va fi precedată de slujba de sfinţire a tricolorului în Catedrala Mitropolitană, începând cu ora 09.30. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax