Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

Publicat


În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai mult de 80 de persoane din Roșia Montană au fost evacuate, după o avarie semnalată la golirea de fund a lacului Tăul Mare. Autoritățile din Alba s-au deplasat de urgență la fața locului și au decis evacuarea preventivă a localnicilor din avalul lacului, scrie Alba24.ro.

taul mare rosia montana

taul mare rosia montana

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui. Anterior, problema a fost semnalată autorităților locale de către un cetățean, în jurul orei 16:00.

UPDATE, ora 08:30:

Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evacuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

rosia montana 3

„Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate”

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

rosia montana 4

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;
Începând cu ora 06:00, secretarul de stat Raed Arafat a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.

UPDATE, ora 08:00:

Șeful Șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns de urgență duminică dimineața în Alba, unde a discutat cu autoritățile despre avaria semnalată. Potrivit autorităților, până în prezent au fost evacuate 84 de persoane, iar alte 184 au refuzat evacuarea.

La fața locului a fost chemat un expert. Breșa are forma unui con și o dimensiune la partea superioară (nivelul coronamentului) de circa 1 mp.

Autoritățile ar putea lua în calcul două posibile soluții. Prima dintre acestea vizează golirea barajului cu ajutorul unor pompe de capacitate mare, venite din alte județe. O altă posibilă soluție ar putea viza efectuarea unor lucrări de reparație a prăbușirii.

fisura bresa baraj taul mare 1

UPDATE, ora 06:00:

Noapte albă la Roșia Montană. Potrivit unor surse, o fisură ar fi apărut în barajul lacului Tăul Mare.

Evacuarea preventivă a oamenilor a început de azi-noapte, în jurul orelor 02:00 – 03:00. Autoritățile au format echipe mixte care au mers din poartă în poartă și le-au explicat localnicilor situația. Dacă oamenii nu doreau să se autoevacueze, aceștia trebuiau să semneze pe propria răspundere.

pompier interventie lacul taul mare 1024x576

Au fost transmise mai multe notificări RO-Alert pentru populația din zonă. Mulți dintre locuitori au plecat la rude sau prieteni, însă sunt și persoane care au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități la Abrud și Câmpeni. Vizate de evacuare au fost în total peste 200 de persoane.

Autoritățile din județ s-au mobilizat de urgență. Personalul aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție. La fața locului au ajuns zeci de angajați ai ISU, IJJ, IPJ și a altor instituții din județ.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, este așteptat în această dimineață la comandamentul de la Abrud.

UPDATE 1, ora 01:00:

Oamenii din sat au primit mesaj prin RO-Alert. Potrivit unor informații de la fața locului, se pare că vor fi evacuate în jur de 200 de familii din zonă. Acestea urmează să fie cazate în săli de sport din Câmpeni și Abrud.

rosia montana 5

Lacul Tăul Mare are o suprafață de 40.000 mp și se află la o altitudine de 930 de metri.

Locuitorii din zona lacului evacuați din gospodării

Potrivit ISU Alba „pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusa măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Tăul Mare.

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze)”.

ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert. În jur de 200 de familii din zonă trebuie evacuate. Acestea urmează să fie cazate în săli de sport din Câmpeni și Abrud.

„La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Câmpeni având o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane.

Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale.

În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare.

„Se lucrează la amenajarea drumului de acces în zonă”

Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, au mai transmis reprezentanții ISU.

Potrivit ISU, în prezent se lucrează la amenajarea drumului de acces în zonă.

„Măsura evacuării populației a fost luată preventiv în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație, au mai precizat reprezentanții ISU Alba.

Mobilizare de urgență. A fost transmis mesaj RO-Alert

Autoritățile s-au mobilizat de urgență și au fost activate protocoalele pentru asemenea situații. La ordinul lui Raed Arafat, au fost mobilizate 4 pompe de mare capacitate din Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

În zonă sunt peste 130 de pompieri și aproximativ 60 de jandarmi. Autoritățile spun că nu este risc iminent iar evacuarea populație este doar o măsură de precauție. Evacuarea este voluntară pentru locuitorii din zonă.

Reprezentanții ISU Alba au transmis că au fost dispuse următoarele măsuri:

– A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;
– S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Alba;
– S-a activat Centrul Județean de Conducere ș Coordonare a Intervenției;
– La nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativa iar personalul subunităților de interventie aflat în ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție;

În zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate următoarele forțe si mijloace:

– 2 autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
– 2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere;
– 2 microbuze de transport
– 3 ofițeri și 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba
– buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție
personal aparținând IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

Comitet Județean pentru Situații de Urgentă condus de Raed Arafat

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-locotenent Dan-Paul Iamandi.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

„Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele si mijloacele de intervenție pot fi suplimentate.

Intervenția este în dinamică, revenim cu detalii”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

rosia montana 1

Aflat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de  tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).

Situat în parte estică a comunei, Tăul Mare are o suprafaţă de 40.000 mp. şi este alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu,Vârşi şi Suley. Acesta reprezintă un  important punct de interes turistic al zonei,care oferă o panoramă deosebită spre Vârul Carnic, Vf. Cetate şi Vf. Vulcan.

rosia montana taul mare 2

Privit dintr-un anumit unghi acesta ia forma unei inimi.

Sursa: Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ”Bijuteriile” Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj-Napoca, alături de ghiocei și brândușe

Publicat

De

”Bijuterii” la Grădina Botanică din Cluj

Primăvara a adus din nou spectacolul fascinant al naturii în Grădina Botanică din Cluj-Napoca.

Vizitoatorii se pot bucura de câmpuri ghiocei bogași și brândușe de primăvară din Carpați.

”Bijuteriile botanice” ale Carpaților pot fi admirate la Grădina Botanică din Cluj

Atât ghioceii bogați (Leucojum vernum), cât și brândușele de primăvară (Crocus heuffelianus) sunt două dintre speciile conservate ex situ cu mare grijă la Grădina Botanică ”Alexandru Borza” din Cluj-Napoca.

Ghioceii bogați (Leucojum vernum)

Brândușe de primăvară (Crocus heuffelianus)

În plus, vizitatorii pot explora și zonele de făgete ale grădinii, unde pot fi admirate dintre cele mai rare bijuterii botanice ale Carpaților: Cardamine glanduligera, sau breabăn, o specie endemică a Munților Carpați, și Hepatica transsilvanica, sau crucea voinicului, care crește doar în regiunile montane din România.

Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica )

”Speciile endemice sunt acele plante sau animale care trăiesc doar într-o anumită regiune a globului – în cazul nostru, Carpații. Cu alte cuvinte, aceste mici simboluri ale pădurii carpatine nu pot fi găsite nicăieri altundeva în lume”, arată reprezentanții Grădinii Botanice. Sigur, pot fi admirate și alte flori de primăvară.

Breabăn (Cardamine glanduligera).

Isopyrum thalictroides este o specie de plantă care aparține familiei Ranunculaceae

Anemonoides ranunculoides este o specie de plantă erbacee și perenă care crește în păduri din Europa până în Asia de Vest

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Nouă transporturi agabaritice pe drumurile din Cluj. Vehiculele transportă componente eoliene

Publicat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță că, în perioada 25 martie – 3 aprilie 2025, vor avea loc nouă transporturi agabaritice ce conțin componente eoliene pe traseul Nădlac 2 – Cluj-Napoca – Suceava – Iași – Albița PTF.

Vehiculele cu depășiri vor circula cu o viteză maximă de 70 km/h. Etapele desfășurării transporturilor vor fi stabilite de poliția rutieră, iar convoiul va fi însoțit de autovehicule autorizate și echipaje de poliție.

„În perioada 25.03.2025 – 03.04.2025 se vor efectua 9 transporturi agabaritice , care contin componente eoliene, pe traseul Nadlac 2- Cluj-Napoca- Suceava-Iasi-Albita PTF. Menționăm că în conformitate OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră. Vehiculele vor fi însoțite de autovehicule autorizate și de echipaje ale poliției rutiere. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/”, a transmis DRDP Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

NTT Data România, amendă de 25.000 de euro, în urma unui atac cibernetic. Hackerii au accesat date personale

Publicat

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat NTT Data România cu suma de 25.000 euro după o investigație care a depistat că datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice au fost accesate neautorizat în urma unui atac cibernetic.

NTT Data România a fost amendată cu suma de 25.000 de euro în urma unui atac cibernetic pe care nu l-a semnalat în termen legal Autorității de supraveghere. Hackerii au accesat copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie și pașapoarte ale unui „număr semnificativ de persoane fizice”.

„Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a finalizat, în luna februarie 2025, o investigație la operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. și a constatat încălcarea art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) și art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Ca atare, operatorul a fost sancționat cu:

  • amendă în cuantum de 124.432,50 lei, echivalentul sumei de 25.000 euro, pentru încălcarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) lit. b) și d), alin. (2) din Regulamentul (UE) 2016/679.
  • avertisment pentru încălcărea dispozițiilor art. 33 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operatorul NTT DATA ROMÂNIA S.A. a unei notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal, potrivit dispozițiilor art. 33 din Regulamentul (UE) 2016/679”, a transmis marți instituția.

Datele personale ale unui „număr semnificativ” de persoane fizice, accesate neautorizat

În cadrul investigației, s-a constatat că, în urma unui atac cibernetic, a fost accesată infrastructura informatică a operatorului și astfel au fost extrase în mod neautorizat date cu caracter personal.

„În acest context, precizăm că această situație a condus la accesul neautorizat la date cu caracter personal ale unui număr semnificativ de persoane fizice vizate, precum: nume, prenume, semnătură, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, sexul, naționalitatea, copii de pe acte de identitate, certificate de căsătorie, pașapoarte, certificate de naștere, informații privind ocuparea forței de muncă și informații financiare: facturi, contracte, planuri de buget, informații educaționale (înregistrări ale unor cursuri de formare, participarea la cursuri de formare, CV-uri, diplome de studii), date sensibile privind sănătatea angajaților”, mai arată instituția.

Operatorul nu a notificat incidentul în termenul legal

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal spune că furnizorul de soluții IT nu a pus în aplicare măsuri tehnice adecvate pentru protecția datelor personale și nici nu a notificat incidentul în termenul legal.

„S-a constatat că operatorul nu a pus în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate și nu a realizat testarea, evaluarea și aprecierea periodică a eficacității măsurilor tehnice și organizatorice pentru garantarea securitatății prelucrării datelor, incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea, integritatea, disponibilitatea și rezistența continue ale sistemelor și serviciilor de prelucrare. (…)

De asemenea, în cadrul investigației s-a constatat că operatorul nu a notificat Autoritatea de supraveghere în termen de 72 de ore de la data la care a luat cunoștință de incidentul de încălcare a securității datelor cu caracter personal, încălcând astfel dispozițiile art. 33 alin. (1) din RGPD.

Operatorul a achitat amenda contravențională stabilită, mai arată ANSPDCP.

Reacția NTT Data România

NTT Data România a precizat, într-o reacție transmisă HotNews.ro, că a întărit măsurile de securitate după atacul cibernetic care a avut loc în vara anului 2024.

„Referitor la incidentul petrecut în urmă cu 9 luni, precizăm că accesul la sistemul compromis a fost restricționat de către experții noștri în securitate cibernetică, la foarte scurt timp după detectarea intruziunii. Acțiunea rapidă a condus la o limitare majoră a cantității și calității de date afectate, raportată la totalitatea datelor disponibile în sistem.

Izolarea sistemului afectat a împiedicat extinderea amenințării în alte zone. Angajamentul NTT DATA Romania de a proteja datele gestionate este confirmat de un set de măsuri tehnice pe care departamentele responsabile le-au aplicat pentru a crește rezistența la orice eventuală acțiune ostilă”, au precizat reprezentanții NTT Data România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sute de pacienți tratați într-o singură lună la noul Spital de Psihiatrie Pediatrică Cluj. Are 10 paturi pentru toxicomani

Publicat

De

Spitalul de Psihiatrie Pediatrică Cluj

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, singura cu acest profil din Transilvania, a devenit pe deplin funcțională.

Primul spital public construit de la 0 în România în ultimii 35 de ani a fost ridicat de Consiliul Județran Cluj, prin intermediul unui proiect european în valoare totală de aproaore 38,9 milioane de lei.

Sute de pacienți tratați într-o singură lună în noul Spital de Psihiatrie Pediatrică Cluj

În ultima lună, mai precis începând cu data de 24 februarie și până în prezent, în cadrul Clinicii au fost înregistrate 127 de cazuri pe spitalizare de zi, 143 de internări în regim de spitalizare continuă, iar în ambulator au fost consultați 407 pacienți.

„Importanța acestei investiții majore, din fonduri europene, e dovedită, printre altele, de numărul mare al pacienților examinați și tratați. Beneficiile proiectului sunt semnificative, dat fiind faptul că vorbim despre singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania și una dintre cele două-trei din țară, unde sunt asigurate servicii medicale de specialitate la cele mai înalte standarde”, spune Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Noua clădire are trei etaje, cu funcțiuni distincte. Parterul spitalului medical găzduiește recepția, secretariatul, serviciul de primire-internare, dar și compartimentul de spitalizare „de o zi”, cu o capacitate de 15 paturi. Tot la parter este și spațiul ambulator, pentru un acces cât mai facil al pacienților și al aparținătorilor.

La primul etaj este compartimentul de spitalizare permanentă, care are 30 de paturi, împărțit în nuclee de îngrijire în funcție de vârstă. La acest nivel sunt și încăperi destinate activităților medicale, dar și sala de ergoterapie pentru activități creațional-educative.

La etajul doi se află compartimentul de toxicomani, cu o capacitate de 10 paturi, serviciul de terapie acută, zona activităților medicale, precum și o curte interioară.

Cel de-al treilea etaj cuprinde atât spații destinate învățământului – amfiteatru, două laboratoare și o sală de lucrări practice pentru studenți, o bibliotecă media, dar și o sală de școlarizare a copiilor internați și una de kinetoterapie.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate