ACTUALITATE
VIDEO. Autostrada clujeană Nădăşelu-Zimbor se apropie de finalizare. Cum arată din dronă
Vă prezentăm imagini din dronă cu stadiul actual al lucărilor de execuţie la autostrada Transilvania, pe porţiunea Nădăşelu Zimbor.
În octombrie, execuţia era de 42%, dar acum pare mult mai avansată. Constructorul român UMB pare să tureze motoarele pentru a termina înainte de termen cei 30 de kilometri ai porţiunii. Sectorul Nădășelu – Mihăiești și Mihăiești – Zimbor este parte a autostrăzii Transilvania, 30 de kilometri, iar termenul de finalizare prevăzut în contrac este 2024. Proiectul este fina. Întregul contract prevede construcția a 30 km de autostradă între Nădășelu și Zimbor. Stadiul lucrărilor este de 42%, fiind respectat graficul de execuție asumat de către constructor. Valoarea contractului finanțat prin PNRR cu 1,39 miliarde lei fără TVA.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Dragoş Damian îi face program preşedintelui Iohannis: să vă întâlniţi cu Elon Musk şi cu şefii de la Eli Lilly Tweet

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, îl roagă pe preşedintele Klaus Iohannis ca, în cursul vizitei sale la New York, să se întâlnească cu Elon Musk şi cu şefii de la Eli Lilly Tweet, pentru ai-i convinge să investească în România.
„Stimate Domnule Presedinte Klaus Iohannis, daca programul de la New York va permite, va rog sa va intalniti cu Elon Musk si cu sefii de la Eli Lilly Tweet. Imi cer scuze ca va abordez in felul acesta, ma numesc Dragos Damian si lucrez la o fabrica de medicamente din Cluj-Napoca. Nu este o fabrica mare, dar suntem mandri ca ne platim toate taxele, impozitele si contributiile la noi in tara. (…) Am aflat ca Presedintele Turciei s-a intalnit tete-a-tete la New York cu Elon Musk, seful Tesla, SpaceX, Neurolink, Twitter, un om cu o avere estimata la aproape cat PIB-ul Romaniei. Recep Tayyip Erdogan l-a invitat sa construiasca o fabrica Tesla in Turcia, dandu-i o serie de garantii si asigurari despre potentialul de investitii din tara vecina.
Astfel incat, daca timpul va permite, poate reusiti si Dumneavoastra sa va intalniti cu Elon Musk si sa-l convingeti sa faca o investitie industriala la noi in tara. Romania nu este Turcia ca si forta de munca calificata industrial, nu este Germania (unde Tesla a deschis recent o fabrica) ca si tehnologie si nu e India (unde Tesla este tentata sa deschida o fabrica) ca si costuri de productie si populatie. Dar merita incercat, macar atrasa atentia asupra potentialului nostru si asupra faptului ca putem fi un hub de reconstructie al Ucrainei pentru una dintre cele patru companii ale lui Elon Musk dar si pentru alti parteneri strategici din SUA”, susţine Dragoş Damian, într-o opine publicată de zf.ro.
De asemenea, „ar fi utila poate, daca timpul va permite, si o vizita la Indianapolis, sediul gigantului Eli Lilly, descoperitorul unei molecule noi impotriva obezitatii, pentru a le atrage atentie asupra unei investitii in Romania. Mounjaro nu numai ca este o speranta in lupta contra obezitatii ci si un cec in alb pentru economia tarilor care vor avea facilitati de productie ale medicamentului”.
„Refuz sa cred ca exista un fondator, proprietar sau CEO al unui colos industrial american care intentioneaza sa investeasca in Europa sa nu fie deschis macar pentru o intalnire cu Presedintele sau Premierul Romaniei, daca acestia o cer. In noua lume de dupa conflictul din Ucraina diplomatia economica va fi oricand mai importanta decat orice alt tip de diplomatie.
Sigur ca prioritatea numarul unu pentru Romania este siguranta nationala si este important ca va focusati pe acest subiect la New York. Totusi, in masura in care timpul va permite, poate reusiti sa aveti si cateva intalniri tete-a-tete cu sefii corporatiilor americane pentru a le deschide apetitul pentru o investitie industriala la noi.
Imi cer scuze ca v-am abordat pe aceasta cale si va asigur de intreaga mea consideratie”, mai arată Dragoş Damian.
EDUCATIE
Biroul din Cluj al Parchetului European, anchetă la o universitate, pentru fraudă cu fonduri europene

ADMINISTRAȚIE
Primarul din Baia Mare, AMENDAT cu 5.000 de lei de Curtea de Apel Cluj. Nu s-a prezentat la proces și a recuzat instanța

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost amendat, marți, de magistrații Curții de Apel pentru că nu s-a prezentat la procesul de luare de mită și a cerut recuzarea instanței, acțiuni considerate ca fiind făcute cu rea-credință.
Cherecheș trebuia să se prezinte săptămâna trecută la proces, dar în ziua respectivă s-a internat în spital în Baia Mare, invocând probleme cardiace, iar instanța a amânat cauza pentru marți la ora 13.
Edilul nu s-a prezentat nici marți și, în plus, a solicitat recuzarea completului de judecată, cerere respinsă ca fiind neîntemeiată.
În această înfățișare, lui Cătălin Cherecheș urma să i se acorde ultimul cuvând înainte de pronunțarea unei sentințe definitive.
Instanța a apreciat că absența de azi și recuzarea au fost tertipuri al lui Cherecheș pentru tergiversarea cauzei, astfel că i-a aplicat o amendă de 5000 de lei, care este maxim posibil.
Următoarea înfățișare a fost stabilită pentru 29 septembrie, ora 10.
Cătălin Cherecheș este judecat de Curtea de Apel Cluj în faza de apel după ce a fost condamnat în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Surse judiciare susțin că primarul din Baia Mare vrea să împingă cauza pănă în luna aprilie 2024, când fapta s-ar prescrie.
Mită în 2016
Cherecheș a fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, fiind acuzat de procurorii DNA că, în aprilie 2016, ar fi primit 30.000 de lei de la presedintele clubului de fotbal FCM Baia Mare, Cristian Span.
Edilul a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2018.
EDUCATIE
UTCN va „crea clădiri” care să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Proiect de 6 milioane de euro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică – EnTReC, împreună cu 22 de parteneri din 8 țări europene, inclusiv România, lansează proiectul de tip Horizon 2020 – Renewable ENergy-based Positive Homes (RENplusHOMES).
Cu o durată de 42 de luni și o valoare de 6 milioane de euro, proiectul vizează dezvoltarea unei metodologii general valabile privind Casele Pozitive Energetic (clădiri rezidențiale care prezintă surplus de energie provenită din surse regenerabile), pentru a facilita tranziția către un viitor neutru din punct de vedere climatic, anunță reprezentanții UTCN.
UTCN va „crea clădiri” care să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Proiect de 6 milioane de euro
Implementat în patru site-uri pilot din Austria, Spania, Estonia și România, în Complexul studențeșc Mărăști, proiectul va propune soluții tehnice atât pentru costrucții noi cât și pentru renovare.
Scopul este de “a crea clădiri” care să aibă un impact net pozitiv asupra mediului și care să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră.
În plus, partenerii din proiect lucrează în mod activ pentru a dezvolta modele de afaceri pentru comunități de energie, eficiente atât din punct de vedere al costurilor cât și al consumului de energie.
RENpusHOMES va testa și valida soluții pentru Case Pozitiv Energetic cu potențial de replicabilitate în toată Europa.
Partenerii UTCN sunt din Austria, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Spania și România.
Foto: UTCN