ACTUALITATE
VIDEO. AMENZI de 950.000 de lei date de Protecția consumatorilor, după SCANDALUL umflării prețului în BENZINĂRII
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a verificat peste 90 de benzinării și sediul central al unei companii care are în coordonare 215 stații, a anunțat vineri Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului României.
Comisarii ANPC au dat amenzi de 950.000 lei, în urma scandalului prețului carburanților la pompe de miercuri.
În plus, au fost date 10 avertismente și au fost luate 3 măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, 2 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adaugă și ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de încetare a practicilor comerciale incorecte – ordin adresat unei companii din România care a fost și amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care are ANPC o poate da: 100.000 de lei.
„Decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte implică revenirea la condițiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării prețurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicată de operatorii economici în ultimele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Citește și: Benzinăriile MOL din Cluj au SCĂZUT vineri prețurile la carburant. A trecut VALUL de ISTERIE și au început CONTROALELE
ANAF a dat 6 sancțiuni de 140.000 lei, la care se adaugă confiscări de 1.250 lei și suspendarea pentru 30 de zile în cazul unei benzinării.
Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei și activitatea s-a suspendat pe perioadă de o lună.
Într-un punct de lucru din județul Sibiu s-a dat, de asemenea, o amendă contravențională de 2.000 de lei și a fost confiscată o sumă de bani.
La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăvița, județul Timiș, ANAF a dat o amendă de 19.000 lei. Același lucru s-a întâmplat în Botoșani, unde s-a dat o amendă de 19.000 de lei și s-a confiscat o sumă de bani.
În plus, în condițiile în care mulți români au luat carburanți în recipiente neconforme, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis avertizări și a făcut controale.
Până vineri dimineață au fost verificate 814 de benzinării și s-au dat 672 de sancțiuni în valoare totală de 750.000 lei.
Alte 234 de controale au fost realizate de către Inspecția Muncii, fiind aplicate, în domeniul relațiilor de muncă, 24 de sancțiuni și 100 de măsuri pentru remedierea neconformităților. În privința sănătății și securității în muncă au fost efectuate 118 controale, fiind dispuse 132 de sancțiuni, dintre care 112 avertismente și 20 de amenzi de 111.500 lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Cu puțin efort și mai multă mobilizare, UMB, cei care „gestionează” construcția Autostrăzii Transilvania, ar putea livra încă 27 km până la finele anului 2025. Asta ar însemna o intensificare a lucrărilor între Topa Mică și Zimbor.
„Așa cum v-am explicat de la începutul primăverii, dacă UMB alocă suficiente forțe și dacă autoritățile rezolvă birocrația necesară în nodul Poarta Sălajului (Românași) și la conexiunea provizorie A3-DN1F la sud de Topa Mică, atunci spre sfârșit de 2025 putem circula pe aproximativ 27 kilometri ai Autostrăzii A3 între aceste două localități.
FOTO. Autostrada Transilvania: Cu puțin EFORT, UMB poate termina încă 27 km în 2025
Obiectivul explicat în paragraful anterior este încă posibil, dar UMB trebuie să-și aducă mult mai multe forțe între Topa Mică și Zimbor. Ceea ce momentan nu face, din păcate.
Rămâne de văzut dacă atât UMB cât și CNAIR se vor mobiliza corespunzător, în teren și birocratic, ca să inaugureze spre final de 2025 pe Autostrada Transilvania doar 12 (Poarta Sălajului-Zimbor) sau 27 kilometri de la Poarta Sălajului până la sud de Topa Mică, cu o descărcare temporară în acest punct.
Cele două tronsoane Nădășelu-Zimbor (30,06 km) și Zimbor-Poarta Sălajului (12,24 km) finanțate prin PNRR au devenit o rușine nu doar pentru CNAIR, ci și pentru UMB: contractele au fost semnate în 28.12.2020 și 01.07.2020, au ordine de începere din 25.01.2021, respectiv 31.05.2021 și ambele prevăd câte 12 luni de proiectare plus alte 24 de execuție”, scrie pe Facebook Asociația Pro Infrastructură.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit luni seară la un accident rutier petrecut pe raza localității Tritenii de Jos.
”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit un autoturism avariat ieșit în afara părții carosabile, fără persoane încarcerate în acesta.
Un bărbat a primit primul ajutor calificat la locul accidentului, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri și investigații suplimentare”, au spus pompierii ISU Cluj.
Conform primei evaluări bărbatul era conștient și cooperant.

Cotă redusă
EVENIMENT
VIDEO. Incendiu la o gospodărie în Jucu Herghelie. Pompierii au intervenit cu 2 autospeciale

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu și a Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, luni seară, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins patru anexe dintr-o gospodărie situată în localitatea Jucu Herghelie, comuna Jucu, în care erau depozitate materiale diverse.
”La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor care au acționat mai bine de o oră pentru localizarea și stingerea focarelor, fiind împiedicată extinderea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite.
O ambulanță SMURD a fost dislocată preventiv la locul accidentului, din fericire nu au fost persoane care să solicite consult medical”, arată ISU Cluj.