EVENIMENT
VIDEO/ Acuzații de poluare a Someșului la adresa instituțiilor publice clujene
Activistul de mediu și fost parlamentar Adrian Dohotaru a făcut publice, luni, mai multe imagini recente în care Someșul pare afectat de poluare în zona cartierului Someșeni din Cluj-Napoca. Responsabile ar fi tocmai instituțiile publice care monitorizează calitatea apei.
Totul ar fi generat un scandal public după ce o angajată a Administrației Bazinalâ Someș Tisa, Ana Maria Cosma, a acuzat noua conducere, prin persoana directorului Ovidiu Vișan, de poluare intenționată a râului, iar ulterior de sechestrate din dorința de a afla cine a făcut publice imaginile.
„Angajați ai Apelor Române – Administrația Bazinală Someș-Tisa (ABAST) acuză noul director Ovidiu Vișan, numit pe filieră politică PNL, că a ajuns la o înțelegere cu conducerea Companiei de Apă Someș SA, pentru a deversa, fără tratare corespunzătoare, apele uzate ale Clujului în râul Someș.
Printre ei, este Ana-Maria Cosma, care îl acuză pe șeful ei Ovidiu Vișan, de sechestrare, dar și de poluare a Someșului.
În decembrie, am primit o informare care explică situația deversărilor din partea unui angajat sau angajate ABAST, semnat Carmen Grozavu, plus o fotografie și un video, cu deversări în Someș, care, potrivit angajatului „exced cadrul legal, cu consecințe grave asupra activității instituției, și a siguranței populației”.
Cum acuzațiile erau grave, am sunat-o pe dna Grozavu și am întrebat-o în legătură cu conținutul e-mailului.
În paranteză fie spus, mă interesează de ani de zile tema Someșului pentru că am propus spații verzi conectate la râu, pistă metropolitană, intervenții ale autorităților pentru a diminua poluarea cu deșeuri etc. Sunt și unul dintre administratorii paginii Someșul nostru, probabil de aceea a și venit acest mail. Pagina s-a născut când mai mulți activiști civici am salvat de la tăiere sute de copaci pentru o nouă arteră auto, în contrast cu retorica administrației locale de a face alei și piste la râu.
Carmen Grozavu mi-a spus că nu ea a trimis mailul.
Atunci am rugat-o să-mi confirme dacă poluarea râului e reală, dar dânsa inițial nu mi-a putut confirma acest lucru. Așa că nu am dat mai departe informația. După care mi-a zis că pot fi citat într-un proces și că poluarea poate fi reală. Nu am făcut nimic public, așteptând autoritățile să-și facă treaba.
Dar cum apar informații în media despre proces, despre acuzații privind abuzuri ale directorului Vișan, fac public video-ul primit în decembrie, plus alte filmări recente, din weekend. În urma înștiințării anonime, dar și a informațiilor apărute în media, plus a procesului rezultat, m-am deplasat în weekend în Someșeni, la stația de epurare a Companiei de Apă Someș SA.
Am văzut în continuare un canal negru de mizerie, mirosind îngrozitor, care se varsă în râu așa că am depus reclamații la Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, Poliția Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Primăria Apahida.
Potrivit angajatului / angajatei, „conducerea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa, reprezentată prin domnul Vișan Ovidiu Vasile (detașat politic PNL de la cabinetul parlamentar, fără vreun concurs și fără să îndeplinească condițiile de studii sau vechime în gospodărire a apelor, asemănător celebrului caz Ovidiu Ianculescu), împreună cu domnul Ioan Curt (nașul vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat) în calitate de director tehnic, oferă acord Companiei de Apa Somes.SA (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj) ca din stația de epurare a apelor uzate a municipiului Cluj, să deverseze întregul debit rezultat din canalizare publică (dejecții) fără o epurare în prealabil în râul SOMEȘ, astfel poluând în mod intenționat cursul de apă”.
Acuzațiile sunt grave, au apărut deja în media locală, iar ABAST ori Compania de Apă Someș SA, nici Hidroelectrica nu au dat comunicate oficiale de explicare a situației. Angajatul rezumă situația: „stația de epurare a municipiului Cluj-Napoca, evacuează toate apele uzate menajare rezultate din canalizarea publica (dejectii) direct in raul Somes fără o epurare în prealabil, cu acordul a doi oameni numiți politic”.
Mai mult, „[c]a să mușamalizeze toata aceasta poluare, Ioan Curt din partea Administrației Bazinale de Apa Somes-Tisa solicită prin adresa oficială nr 14110 din 03.12.2020 ca SC.HIDROELECTRICA.S.A –SUCURSALA HIDROCENTRALE CLUJ să asigure un debit constant de 12mc/s, pe cursul de apă Someș, prin uzinarea Microhidrocentralei, în așa fel încât să mascheze aceasta poluare continuă”.
Citește și Peste 900 de clujeni rămân fără garaje. Primăria a trimis somații
Problemă pentru sănătate
Situația deversărilor în Someș a apelor uzate netratate corespunzător, dacă privim cu atenție cum arată canalul prin care se deversează, nu e de ieri, de alaltăieri, și afectează sănătatea locuitorilor din zona metropolitană a Clujului. Cu legumele din Apahida ne hrănim noi clujenii, pământuri care sunt irigate cu apă din Someș. O altă problemă este pentru biodiversitatea râului (pești, păsări, copaci, plante etc) afectată de poluare.
Declarativ, reprezentanți ai mai multor autorități au acceptat ideea pistei metropolitane de 40 de km, cea mai lungă și cea mai circulată din țară, au acceptat alei pietonale și spații verzi conectate la râu, atât de necesare într-o zonă metropolitană care se dezvoltă imobiliar. Faptic, nu se întâmplă nimic! În condițiile în care Someșul e poluat, de ce ar vrea autoritățile ca zona să fie circulată din moment ce tot autoritățile ne poluează cu ape uzate netratate și nu veghează ca sute de tone de deșeuri să nu fie depozitate ilegal la râu?”, spune Dohotaru.
Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic
Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind deversarea din zona străzii Tractoriștilor din Cluj-Napoca în Someșul Mic, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa aduce următoarele precizări pentru corecta informare a cetățenilor:
„Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic, fiind respectate condițiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate.
Această deversare constituie o situație excepțională, reglementată de legislația în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someș SA, care a trebuit să execute curățarea canalului colector ce transportă apele uzate spre stația de epurare din Cluj-Napoca.
Dacă intervenția nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someșul Mic.
Aplicând principiul precauției, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calității apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluție corespunzătoare.
Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de șapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare.
În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval și nu am constatat depășiri ale concentrațiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane”.
La solicitarea Cluj24, directorul ABAST, Ovidiu Vișan, a declarat că instituția pe care o reprezintă nicidecum nu realizează deversări, ci doar monitorizează calitatea apei. Mai mult, cu privire la plângerile de sechestrare, directorul a menționat că încă nu a fost contactat de către procurorii clujeni.
Citește și IRESPONSABILITATE. Un frigider nou care s-a defectat A DISTRUS 240 de VACCINURI anti-COVID în Cluj
M. M.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de tipul cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Până miercuri dimineață vor fi ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării.
Codul portocaliu va intra în vigoare luni, la ora 20.00, și va fi valabil până miercuri, la ora 10.00. Potrivit avertizării este vorba despre „ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol puternic la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali”.
Vine VREME rea. Ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării
În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1.700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m, avertizează meteorologii.
O altă avertizare cod galben de ninsori va fi valabilă în același de luni la ora 20.00 până miercuri la 10.00.
„În cea mai mare parte a zonei montane, la altitudini între 800 și 1700 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m”, a anunțat ANM.
Cod galben de vânt
În județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin va ninge temporar viscolit (rafale de 40…50 km/h).
O avertizare cod galben de vânt puternic va intra în vigoare marți, la ora 5.00 și va fi valabilă până miercuri, la ora 10.00. Vor fi afectate Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei.
Vântul va avea intensificări în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și estul și sudul Transilvaniei. Vor fi rafale de 50…70 km/h, iar în noaptea de marți spre miercuri (24 / 25 decembrie) izolat de peste 80 km/h în estul Munteniei.
Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul teritoriului, cu viteze de 40…50 km/h. Vântul va continua să prezinte intensificări în zilele de 25 și 26 decembrie în special în sud-estul teritoriului, mai anunță meteorologii.
Marți, de la ora 5.00, până miercuri la ora 10.00 va fi în vigoare o altă avertizare de tipul cod galben de precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie. Sunt vizate Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.
În Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 25…50 l/mp și izolat vor depăși 60 l/mp.
În restul Munteniei, în Dobrogea și sudul Moldovei va ploua moderat cantitativ (10…20 l/mp). În vestul, centrul și nordul țării vor fi precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), iar în special în zona subcarpatică a Moldovei se va depune polei, a precizat ANM.
EVENIMENT
Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon
Nelu Varga s-a decis: Dan Petrescu rămâne antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon, în vară.
În ultimele zile s-a tot vorbit despre înlocuirea lui Dan Petrescu de la cârma celor de la CFR Cluj, în contextul în care echipa a reușit doar două victorii în ultimele 5 partide. Inclusiv antrenorul a admis că va purta o discuție cu finanțatorul echipei, luând în calcul o plecare. Luni, cele două părți s-au pus la masa negocierilor și au decis să continue colaborarea.
Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon
Varga a ales să meargă mai departe pe mâna tehnicianului care a avut, de-a lungul timpului, cele mai bune rezultate la formația din Gruia, considerând că în momentul de față nu există o altă variantă mai bună pentru echipa sa.
„Am discutat și am hotărât că va rămâne Dan Petrescu. Am analizat mai bine situația și am în continuare încredere în el. Cred că este cea mai bună variantă pentru CFR, în acest moment”, a spus Varga, pentru prosport.ro.
Decizia lui Varga de a nu-l demite pe Petrescu a venit după ce antrenorul și-a asumat obiectivul de a câștiga campionatul în această stagiune și de a califica echipa în grupele Europa League sezonul viitor.
„Vor veni 3 jucători”
La schimb, pentru a realiza aceste performanțe, Petrescu a cerut întăriri. Trei jucători își dorește antrenorul în fereastra de mercato din iarnă, iar Varga a promis că va efectua modificările.
„Îi voi acorda sprijin în continuare și am încredere că vom realiza obiectivele. Ne dorim câștigarea campionatului și cel puțin grupele Europa League. Vor veni 3 jucători și nu va pleca niciun fotbalist important în această iarnă”, a adăugat Varga, pentru sursa citată mai sus.
În momentul pauzei competiționale din iarnă, CFR Cluj este pe locul 5, cu 35 de puncte, tot atâtea câte are și Universitatea Craiova, ocupanta locului 4.
CFR Cluj nu a avut o ultimă parte de sezon foarte bună în campionatul intern, dar a reușit să se califice de pe primul loc în sferturile Cupei României. Pentru a merge în semifinale, ardelenii vor lupta cu Universitatea Craiova, în manșă unică, pe teren propriu.
EVENIMENT
Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni
Guvernul condus de Marcel Ciolacu, din care fac parte miniștri ai PSD, PNL și UDMR, a primit luni seara votul de învestitură în plenul Parlamentului. Au fost 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”, cu doar 7 voturi peste limita minimă de 233. Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.
„Potrivit prevederilor articolului 103 alin3 din Constituția României republicată, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, adică minim 233 de voturi <pentru>”, a spus deputatul Daniel Suciu, care a prezentat procesul-verbal asupra rezultatului votului.
Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni
Au fost prezenţi 450 de parlamentari, 383 fiind voturile exprimate. Decretul privind numirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu a fost publicat, luni seara, în Monitorul Oficial.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat după votul din Parlament, în legătură cu diferenţa mică de voturi cu care a trecut învestirea Guvernului, că „atât s-a putut”.
Guvernul nu are susţinere populară, doar şapte voturi în plus la învestitura în Parlament arată că „nu i-au votat românii”, a afirmat liderul AUR, George Simion, la Parlament.
Editorial Opinii
Dragoș Damian: Politicienii, STRESAȚI că economia este în faliment. Românii, stresați că magazinele sunt închise de Crăciun
Dezastru, dezastru, dezastru! Economia României este în faliment. Păziți-vă! Politicienii și economiștii din noul Guvern ne avertizează că deficitul nu mai poate fi ținut sub control, că industria și agricultura sunt la pământ, că economia este la un pas de faliment. Dezastru.
Dar, din păcate, mesajul nu a ajuns la români, iată ce se vede peste tot în aceste zile.
Țara este blocată de cozi infernale de mașini.
Cozi pe orice stradă comercială din orașele României. Nu este ca în mall (și acolo sunt cozi), pe străzile comerciale predomină retailul în alternanța bancă – farmacie – sala de jocuri – magazin alimentar de proximitate – fructe-legume – magazin second hand – magazin IT& C.
Dragoș Damian: Politicienii, STRESAȚI că economia este în faliment. Românii, stresați că magazinele sunt închise de Crăciun
Așadar, la magazinul de pâine, coadă lungă și înghesuită, ca pe vremea lui Ceaușescu. La magazinul de proximitate, coadă. La discounter, coadă. La fructe-legume, coadă. Băncile se închid devreme (haha!) dar, la bancomate, coadă.
Peste tot sunt cozi aproape încontinuu, deși politicienii și economiștii ne spun că economia gâfâie.
Inflația astronomică, mai ales la alimente și utilități, din 2022 și 2023, apoi creșterile enorme de prețuri din 2024 (nu mai credeți aiureala cu inflația 5,11% anualizat până în noiembrie), nu au speriat consumul care a atins proporții spectaculoase. În ciuda avertismentelor specialiștilor pentru cumpătare, anul se termina așa cum a început, cozi peste tot, un festival de cheltuit banii la cumpărături.
Black Friday a fost un mega succes anul asta, ce-i drept este un succes în fiecare an.
Totul este sold-out la ornamentele și petrecerile de sărbători, la excursiile în țări calde, la petrecerile și vacanțele de iarnă – schiorii cumpără vacanțe în Austria, țară pe care o înjurăm de doi ani pentru că nu ne-a lăsat în Schengen.
Cozi la rezervări pentru Revelioanele din stațiunile de munte, noaptea de cazare se duce către 3000 lei.
Cozi la firmele de curierat pentru ridicat pachete, ironic, nu?
Segmentul premium bubuie, săptămâna trecută la licitația de artă s-a înregistrat un nou record de cumpărături.
Nimeni și nimic nu au speriat consumul off- și online din 2024, nici conflictul de lângă noi, nici încetinirea economiei UE, nici tragi-comedia alegerilor, nici avertizările politicienilor și economiștilor că vor urma creșteri de taxe și impozite.
Românii, care sunt îngrijorați că 25 e liber – ba chiar unele magazine nerușinate au și 26 liber – deci nu au unde sta la cozi, nu au aflat încă de avertismentele politicienilor și economiștilor, sunt la cozi. Să le spună și lor cineva!