EVENIMENT
VIDEO. ACCIDENT la Bucea, în județul Cluj. Două mașini IMPLICATE. O tânără a decedat

Un accident rutier a avut loc, duminică seara, la Bucea, jud. Cluj. Au fost implicate două mașini. O tânără de 17 ani a decedat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în localitatea Bucea, comuna Negreni. În accident sunt implicate două autoturisme.
Din primele informații, o persoană este inconștientă. La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SAJ. În cele două autoturisme se aflau șase persoane. Echipajele medicale aplică manevre de resuscitare unei minore de 17 ani.
Se deplasează în sprijin și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă de la Detașamentul 2. În continuare se aplică manevre de resuscitare. Celelalte victime sunt conștiente, cooperante”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Din păcate, fetița de 17 ani a decedat.
Update 2:
”La data de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 21:40, polițiștii au fost sesizați pentru a interveni la un accident rutier produs pe DN1 E60, în localitatea Bucea.
Conform datelor preliminare, polițiștii au constat că un tânăr în vărstă de 21 de ani, care se deplasa cu autoturismul pe direcția Cluj Napoca spre Oradea, după o depășire neregulamentară ar fi intrat în coliziune cu un autoturism care circula din contrasens, condus de un tânăr în vârstă de 27 de ani.
În urma evenimentului, din nefericire, a rezultat decesul unei minore care se afla în autoturismul condus de tânărul de 21 de ani.
Testările alcoolscopice au indicat rezultate negative”, arată IPJ Cluj.
Circulația s-a desfășurat pe un singur sens, alternativ.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Duminică, 2 aprilie, va avea loc la Cluj-Napoca cea de-a 12-a ediție Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, la care s-au înscris 4.000 de alergători. Valoarea totală a premiilor pregătite pentru câștigători este de 20.000 de euro, conform unui comunicat al organizatorilor.
Natalia Semenovych și Bohdan Semenovych, campioni naționali ai Ucrainei, sunt printre participanții la ediția din acest an. Opt sportivi din Kenya vor porni în cursele de maraton și semimaraton. Printre ei sunt Christine Moraa Oigo (câștigătoarea semimaratonului de la Podgorica), Ruth Chemisto Matebo (câștigătoarea curselor de semimaraton de la Sofia, Stara Zagora, Varna sau Timișoara) și Laban Cheruiyout, câștigătorul maratonului de la Budapesta (ediția organizată anterior pandemiei de COVID-19).
Participanții vor alerga prin cele mai frumoase zone din centrul orașului Cluj-Napoca, pe traseul de 21.1 km omologat anul trecut. Alergătorii înscriși la maraton vor trebui să parcurgă traseul de două ori, iar cei înscriși la semimaraton, o singură dată. Participanții la crosul de 10 km vor pleca din Parcul Central.
„Suntem în fața unei noi ediții a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, cea de-a 12-a. Este un eveniment de alergare internațional, cu tradiție, și unul dintre cele mai mari din țară. Ne putem compara cu ușurință cu marile maratoane internaționale Wizz din lume din punct de vedere logistic, dar și al premiilor oferite. Pentru noi este foarte importantă experiența oamenilor. Am avut deja o serie întreagă de concursuri și premii surpriză pentru cei înscriși la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, iar la fața locului pregătim noi surprize.
Nu va lipsi tradiționala Pasta Party, care va oferi participanților la cursele competitive carb load-ul atât de necesar înainte de alergare, vom avea puncte de masaj pregătite la finish, muzică și animație pe traseu, cu ajutorul partenerilor și al voluntarilor noștri”, spune Horațiu Morar, organizatorul Wizz Air Cluj-Napoca Marathon și președintele Runners Club.
Cursa Family: energie și veselie pentru întreaga familie
Wizz Air Cluj-Napoca Marathon va începe duminică, 2 aprilie, cu start în proba populară, cea de 4 km, la ora 08:20. Participanții la proba regină, maratonul, vor pleca la ora 08:30. La aceeași oră vor porni în cursă și participanții la ștafetă, urmați de cei de la semimaraton, la ora 10:30 și de cei înscriși la crosul de 10 km, la ora 12:30.
Și anul acesta este programată o cursă dedicată celor mai mici alergători și părinților lor, în cea de-a doua parte a zilei. Copiii vor trebui să facă echipă cu un membru adult al familiei și să ajungă la finish împreună, în cadrul Cursei Family, de 800 – 1200 metri.
Program Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2023 (duminică, 2 aprilie):
● Cros Mindera (4 km): ora 08:20
● Maraton Wizz Air (42,2 km): ora 08.30
● Ștafeta ZuZu (4 x 10,5 km): ora 08:30
● Semimaraton Hervis (21,1 km): ora 10:30
● Cross Garmin (10 km): ora 12:30
● Cursa Family (800 – 1200 m) va avea startul în cea de-a doua parte a zilei.
Traficul rutier, restricționat pe anumite artere din oraș
Organizatorii anunță că traficul rutier va fi restricționat, în ziua cursei, în intervalul orar 05:00 – 15:00, pe anumite artere de circulație din zona de desfășurare a curselor. Hărțile străzilor închise circulației auto sunt puse la dispoziția celor interesați la acest LINK. Circulația va fi redeschisă mai repede pe anumite tronsoane. Organizatorii le propun locuitorilor din zonele cu trafic restricționat următoarele rute ocolitoare:
Dinspre cartierele Mărăști și Gheorgheni spre cartierul Mănăștur:
● Varianta 1: Bd. 21 Decembrie – Piața Ștefan cel Mare – Calea Turzii – Str. Frunzișului;
● Varianta 2: Str Teodor Mihali – Str. Nicolae Titulescu – Piața Cipariu – Calea Turzii – Str. Observatorului – Str. Frunzișului.
Dinspre cartierul Grigorescu spre cartierele Zorilor și Bună Ziua:
● Varianta 1: Str. Miraslău – Bd. 1 Decembrie – sens giratoriu Cora – Str. Frasinului – Str. Arinilor – Str. Taberei – Calea Florești – Str. Câmpului – Str. Frunzișului;
● Varianta 2: Str. Miraslău – Bd. 1 Decembrie – sens giratoriu Cora – Str. Frasinului – Str. Arinilor – Str. Taberei – Calea Florești – Str. Primăverii – Str. Izlazului – Str. Frunzișului;
● Varianta 3: Str. Miraslău – Bd. 1 Decembrie – sens giratoriu Cora – pod Nord – Str. Bucium – Str. Primăverii – Str. Izlazului – Str. Frunzișului.
De asemenea, pentru a evita aglomerația, organizatorii le recomandă participanților care vin din alte localități să parcheze mașinile la periferie și să folosească mijloacele de transport în comun.
Un maraton incluziv: cauze sociale și alergători speciali susținuți și în 2023
În fiecare an, Wizz Air Cluj-Napoca Marathon susține programe caritabile. La ediția din acest an, alergătorii pot ajuta la construirea primei tabere incluzive din România dedicată copiilor cu tulburare de spectru autist și familiilor acestora. 15% din fiecare înregistrare în beneficiul acestei cauze sunt redirecționați către Help Autism.
Tabăra Help Campus este unul dintre cele mai curajoase proiecte derulate în România în beneficiul copiilor speciali și familiilor acestora, dar și celorlalți copii, un loc incluziv de socializare, relaxare, conexiune cu natura și dezvoltare de abilități de viață independentă. De asemenea, participanții în scaun rulant de la Fundația Motivation România, precum și luptătorii răniți în teatrele de operații, membri ai Invictus România, sunt susținuți de Wizz Air Cluj-Napoca Marathon pentru a participa la curse.
Maraton virtual, ediția a V-a: înscrieri până pe 7 aprilie
Între 1 și 9 aprilie 2023, alergătorii care doresc să participe la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, dar nu pot ajunge în Transilvania, se pot înscrie la ediția virtuală, ajunsă deja la cea de-a cincea ediție. Ca și până acum, participanții pot alege traseul pe care doresc să alerge.
Înscrierile se fac până pe 7 aprilie, inclusiv, iar traseele trebuie completate până cel târziu pe 9 aprilie, ora 23:59. Se poate lua startul în probele de 4 km, 10 km, 21,1 km și 42,2 km”, au anunțat organizatorii.
ADMINISTRAȚIE
LIVE VIDEO. Ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectele de pe ordinea de zi. Finanțare prin PNRR

Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca este convocat, luni, în ședința extraordinară, de la ora 14, având două proiecte pe ordinea de zi. Aceasta se va desfășura în sistem online.
Primul este un proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului „Împreună pentru viitor – Servicii complementare de educație timpurie în comunități vulnerabile din municipiul Cluj-Napoca”, spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C15 – Educație, apel de proiecte „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”, respectiv a valorii proiectului și a cheltuielilor legate de acesta. Proiect din inițiativa primarului și a doamnei Oláh Emese, viceprimar.
Cel de-al doilea se referă la însușirea Documentației cadastrale de dezmembrare a imobilului-teren cu nr. cadastral 267853, situat în municipiul Cluj-Napoca, zona Pata Rât. Proiect din inițiativa primarului.
Boc: Singura cale de a ieși din sărăcie este educația
Primarul Emil Boc, aflat la Bruxelles, a avut o intervenție video în direct și a spus că, pentru municipiul Cluj-Napoca, educația reprezintă o prioritate majoră, iar Clujul are rezultate și este pe primul loc în ceea ce privește educația.
”Singura cale de a ieși din sărăcie este educația. Educașia este o soluție pe termen mediu și lung iar copiii din familii defavorizate să aibă un viitor mai bun”, a spus Boc.
Ambele proiecte au fost adoptate cu unanimitate de voturi,

Conform unui studiu realizat pe baza unor statistici de pe Imobiliare.ro, Clujul și Bucureștiul sunt cele mai scumpe orașe pe piața chiriilor. Timișoara este orașul din România cu cele mai accesibile chirii, scrie Mediafax.
Cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara. Potriviit analizei, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București, se apropie de 30% în cazul garsonierelor și depășește 20% în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere. Cele mai scumpe chirii din țară sunt în București și Cluj-Napoca.
Potrivit datelor colectate de portalul de imobiliare, în marile orașe ale țării chiriile medii lunare se situează între 220 de euro și 300 de euro pentru o garsonieră, între 350 de euro și 450 de euro pentru un apartament cu două camere și între 400 de euro și 600 de euro pentru unul cu trei camere. Comparația a fost realizată în funcțiile de prețurile medii solicitate de proprietari în luna martie 2023.
Față de perioada similară a anului anterior, diferențele ajung până la 21% în cazul garsonierelor din Constanța. Cele mai mici evoluții anuale au fost înregistrate în Timișoara și București.
Potrivit studiului, în București, așteptările proprietarilor ajung la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și la 600 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere.
În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 530 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere.
În Cluj-Napoca, prețurile solicitate se situează la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 580 de euro pe lună pentru trei camere.
În Iași, particularii solicită, în medie, 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 360 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere. În Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere, au precizat realizatoriii studiului.
Sursa: Mediafax
EVENIMENT
VIDEO. Un clujean a văzut filmul ”Avatar” 1 de 26 de ori. I-a trimis un mesaj video regizorului James Cameron. Vezi ce îi cere

Un clujean, care a obținut titlul de academician din partea Academiei Internaționale de Științe din Rusia și este Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra, i-a trimis un mesaj video regizorului american James Cameron, după ce a văzut prima parte a filmului Avatar de 26 de ori și partea a doua de 7 ori. Adrian Toader – Williams a sesizat că, din partea a doua a peliculei, lipsesc câteva elemente cheie și îl roagă pe Cameron să nu uite să le includă în viitoarele filme ale seriei Avatar.
”Eu sunt Adrian! În primul rând, aș dori să vă mulțumesc foarte mult. Vă mulțumesc personal și echipei dumneavoastră pentru a fi capabil de a crea o astfel de piesă de artă excelentă, fantastic.
Mult mai mult decât un film. Este o cultură, o filosofie.
În 2011 am citat Avatar 2009 în lucrarea mea, într-un articol științific publicat de Academia Internațională de Științe din Rusia Moscova la o conferință. De asemenea, este disponibil pe internet.
Se numește TEKT, Teoria eco-cinematică triunghiulară.
Oricum! James, aș dori să vă reamintesc că în filmul Avatar, partea 1, pe care l-am văzut de 26 de ori, este extrem de important; lipsesc elemente cheie.
Partea a 2-a, a trebuit să aștepte 13 ani pentru a o vedea. Mă bucur că sunt încă în viață. Am reușit să văd filmul, partea a 2-a, de 7 ori.
În Avatar partea 1 (2009), accentuați unitatea și conexiunea fizică și spirituală, referindu-vă la „ATOKIRINA” ca „Sămânța Arborelui Spiritual”.
Și apoi, puneți un accent pe „TSAHEYLU”, partea fizică este locul în care entitățile comunică.
Poporul Na’vi (populație, specie) sunt capabili să se conecteze prin, formând o legătură specifică numită „tsaheylu”, care se conectează cu „caii” și cu Ikran (Banshees montani) folosind coada părului din cap. În acest fel, el se va adapta și va simți „Ikran” în timp ce își va trimite gândurile și voința la „pasăre”. Să presupunem că vrem să-i spunem o pasăre. Zboară. Corect? In fine!”, a spus clujeanul.
”Nu ați menționat TSAHEYLU”
Acesta a precizat în mesaj că în Avatar 2 (The Way of Water, 2022), pe care l-a văzut de 7 ori, a observat că lipsește ceva important.
”Din punct de vedere vizual, „atokirina” a fost prezentă în apă. Are același sens si aceeași putere.
Este bine să le reamintim oamenilor, mai ales publicului care nu a văzut partea 1.
Și, despre conexiunea intre speciile animale, voi nu ați menționat „TSAHEYLU.” Este atât de important! Deci, sper că partea 3 va menționa „atokirina” și „tsaheylu””, a explicat Adrian Toader – Williams.
În continuarea mesajului adresat lui James Cameron, acesta susține că dacă tot vorbesc de spiritualitate și legături puternice, realizatorii filmului se apropie, astfel, de Umaniterrism, ”filozofia de tip masonică ce stă la baza Ordinului Masonic Umaniterra”.
”Vă invit personal, echipa dumneavoastră și fanii filmului Avatar să contactați UMANITERRA. Contactați-ne și poate doriți să vă alăturați organizației noastre. Punem accent pe sustenabilitate, dezvoltare durabilă, protejarea Vieții și protejarea celui mai important dar pe care l-am primit de la Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului. (…) Intenționăm să fim o voce „reală” pe care nu numai Jake Sully (Tsyeyk te Suli în limba Naʼvi) o va înțelege sau Neytiri. Publicul este de 8 miliarde de oameni!”, a conchis clujeanul.
La finalul mesajului, semnatarul se prezintă regizorului James Cameron și îi spune că este ”dr. Adrian Williams, Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra, membru al Alianței Universale Masonice, membru a UMIDA, membru a Federației Internaționale a Puterilor Masonice”, cu speranța că va înțelege, în curând, activitatea masonică, în special Umaniterrismul.
Clujeanul are dublă cetățenie, română și americană.