Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. A rămas cu polistirenul în drum. În Florești

Publicat


Știm că vine frigul și ar fi bine ca blocurile să fie izolate cu polistiren. Am zis blocurile, nu și șoseaua.

O furgoneta care transporta polistiren a fost luată prin surprindere de desfacerea unei chingi și și-a împrăștiat conținutul transportului pe șosea. Totul s-a întâmplat vineri la intrarea în Florești dinspre Gilău.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Cum sunt AUDIAŢI copiii abuzaţi SEXUAL. 85% dintre SESIZĂRI se CLASEAZĂ. Psiholog al Curţii de Apel Cluj

Publicat

În premieră pentru România, Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale (AVIS), în parteneriat cu Institutul Naţional al Magistraturii (INM), organizează on-line, în perioada 26 – 29 octombrie 2021, un program de formare intensiv în Evaluarea Validităţii Declaraţiilor – EVD (Statement Validity Assessment – SVA), pentru 20 de procurori şi psihologi români. 2 experţi din Germania alături de 2 coordonatori din România vor facilita învăţarea acestui instrument ştiinţific menit să determine credibilitatea mărturiilor copiilor care au fost abuzaţi sexual.

„În majoritatea cazurilor având ca obiect abuzurile sexuale comise asupra minorilor nu există alte probe decât cele care rezultă din declaraţia victimei. Practic, copilul este singurul actor care poate oferi probe directe în ceea ce priveşte abuzul la care a fost supus.

În acest context, evaluarea credibilităţii mărturiei copilului cu mijloace fundamentate ştiinţific se impune cu necesitate”, arată procurorul Marian Truşcă, formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

„E posibil ca 7.500 dintre aceste acuzaţii să fi fost reale”

85% dintre sesizările privind infracţiuni sexuale împotriva copiilor se clasează în România, din cauza faptului că autorităţile nu pot recunoaşte adevărul din mărturiile victimelor. În statisticile de anul trecut ale Ministerului Public apăreau în instrumentare nu mai puţin de 9.500 dosare de viol, act sexual cu minor, racolare în scopuri sexuale, corupere sexuală, pornografie infantilă.

Mai puţin de 15% dintre sesizări pleacă în instanţă, deşi dacă ne raportăm la studii, e posibil ca 7.500 dintre aceste acuzaţii să fi fost reale.

„În investigarea infracţiunilor sexuale comise asupra minorilor, credibilitatea declaraţiei copilului este crucială. Evaluarea Validităţii Declaraţiilor este o metodă care se bazează pe conţinutul verbal al declaraţiei pentru a analiza credibilitatea acesteia. Pentru ca această metodă să funcţioneze optim, audierea copiilor victime se realizează după principii ştiinţifice prin utilizarea unui protocol de interviu, cum este protocolul NICHD.

De asemenea, această metodă integrează în analiză şi alte informaţii din contextul infracţiunii identificate în literatura ştiinţifică ca fiind relevante pentru înţelegerea cazului, cum ar fi contextul primei dezvăluiri realizată de copil. Astfel, EVD reprezintă un demers complex, bazat pe testarea de ipoteze şi fundamentat empiric”, declară George Visu-Petra, expert în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi psiholog al Curţii de Apel Cluj Napoca.

„Un copil care şi-a găsit puterea să mărturisească un abuz este direcţionat spre un test poligraf”

Evaluarea Validităţii Declaraţiilor este cel mai utilizat instrument de determinare a veridicităţii conţinuturilor verbale şi este acceptat ca probă în instanţele din Germania, Suedia şi Olanda. În Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Canada, unde EVD nu este acceptată ca probă în instanţă, este utilizată frecvent în cadrul cercetării penale.

„Intenţionăm să reducem povara pe care sistemul de justiţie şi chiar cel de protecţie socială o pun, în acest moment, pe umerii victimelor. Este ca şi cum funcţionarii statului, oameni buni în afara programului de lucru, empatici şi dornici să ajute, uită, când sunt la serviciu, că au contact cu persoane vulnerabile, copii care au trecut prin experienţe traumatice şi că reacţiile lor nu pot fi încadrate în tipare obişnuite, expeditive.

În realitate, de rutină în multe locuri din România, un copil care şi-a găsit puterea să mărturisească un abuz este direcţionat spre un test poligraf”, afirmă Mihaela Chiper, preşedinte al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale.

„Traumatizarea sexuală a copiilor există, iar vindecarea consecinţelor ei este posibilă. Dacă luăm în serios acest fenomen, atunci este necesar să îi pregătim pe toţi cei implicaţi direct în procesul de identificare a traumatizării: procurori, psihologi, părinţi, profesori.

„Procurorii vor deveni mai eficienţi”

Cursul acesta oferă informaţii şi formează abilităţi procurorilor şi psihologilor pentru a sprijini copilul în cel mai adecvat mod, facilitând astfel identificarea abuzului, a consecinţelor acestuia în psihicul şi corpul copilului, a strategiei de abordare a procesului legal, precum şi a strategiei de tratament psihologic.

Procurorii vor deveni mai eficienţi, copiii mai încrezători că pot spune adulţilor ce se întâmplă cu ei, iar psihologii vor putea interveni mai rapid şi mai potrivit. Astfel, copiii sunt mai protejaţi şi recuperarea este mai rapidă”, explică psihologul Diana Vasile, preşedinte al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.

Formatorii programului sunt doi psihologi judiciari, experţi ai Academiei Germane pentru Judecători şi Academiei Germane pentru Psihologie:

* Dipl. Psih. Claudia Wendorf Expert, psiholog judiciar,
* Dipl. Psih. Christina Gropler Expert, psiholog judiciar.

Acest seminar are ca scop nu doar pregătirea grupului pilot de specialişti, ci şi pregătirea de experţi pentru formarea altor profesionişti în utilizarea EVD (SVA). Astfel, pe lista de participanţi au fost selectaţi procurorii cu cele mai bune rezultate în anchete prin utilizarea protocolului NICHD (National Institute for Child Health and Development), precum şi psihologi doctoranzi sau cu studii post-universitare (post-doctorale), activitate academică şi practică în două domenii de nişă: evaluare şi expertiză psihologică şi detecţia comportamentelor simulate”, informează organizatorii.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministrul Energiei: Românii nu vor PLĂTI mai mult pentru energie decît au plătit în decembrie 2020

Publicat

Românii nu vor plăti mai mult pentru energie decît au plătit în decembrie anul trecut, plafonarea și compensarea ducând prețurile la nivelul anului 2020, a declarat marți, în Parlament, ministrul Energiei Virgil Popescu.

Furnizorii își vor primi banii de la buget în 30 de zile, a adăugat ministrul, precizând că ulterior vor fi făcute verificări pentru a corecta eventualele greșeli.

Ministrul s-a declarat încrezător că toate prevederile legale legate de compensarea și plafonarea prețurilor la energie vor fi funcționale la 1 noiembrie, urmând ca de acestea să beneficieze atât consumatorii casnici cât și companiile, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ sau ONG-urile.

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au dezbătut marți proiectul de lege pentru aprobarea OUG care stabilește scheme de compensare pentru consumul de gaze și energie electrică. Proiectul ar urma să intre în plen marți sau miercuri.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ce proiecte NU s-au făcut din strategia de dezvoltare a Clujului 2014-2020

Publicat

De

Timpul tace, dar trece. În urmă cu șase ani era adoptată oficial strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pentru perioada 2014-2020, cu o listă lungă de proiecte care în mod evident trebuie să fie implementate. Acum se pregătește o nouă strategie pentru perioada 2021-2030.

În acest document, specialiștii Băncii Mondiale atrag atenția asupra faptului că vechea strategie nu poate fi evaluată corepunzător pentru că nu cuprinde indicatori de parcurs. Totodată, aceștia amintesc de proiectele care au fost cuprinse în document, dar nu s-au mai realizat.

Proiecte neimplementate:

 • Park&Ride (Muncii, Aurel Vlaicu, Gheorgheni, Frunzișului, Bucium, Billa), P&R Aeroport, P&R zona Mănăștur
 • Sistem alimentare troleibuze – Etapa 1
 • Înlocuirea rețelei de contact pentru tramvaie – Etapa 1
 • Modernizarea depoului de tramvai Grigore Ignat
 • Spălătorie ecologică în terminalul Bucium
 • Extindere troleibuz Zorilor
 • Extindere troleibuz Mehedinți
 • Extindere troleibuz Calea Florești – Str. Bucium
 • Extindere troleibuz Liviu Rebreanu
 • Extindere troleibuz Între Lacuri
 • Extindere sistem de închiriat biciclete ”Cluj Bike” – etapa II
 • Reabilitare și extindere zonă pietonală Piața Avram Iancu
 • Amenajarea de coridoare pietonale
 • Reabilitare și amenajare spații verzi în zona metropolitană – Parcul Detunata, Parcul Someș – Florești
 • Creșă Cartier Mărăști
 • Creșă Cartier Zorilor
 • Creșă zona Centru
 • Creșă Cartier Andrei Mureșanu
 • Creșa Cartier Între Lacuri
 • Reabilitare Colegiul Tehnic de Comunicații ”Augustin Maior”
 • Reabilitare Liceul Tehnologic ”Alexandru Borza”
 • Reabilitare + extensie ateliere Liceul ”Aurel Vlaicu”
 • Construcția de pasaje și pasarele pietonale
 • Construcția Centrului Cultural ”Transilvania”
 • Reabilitarea Operei Maghiare

La acestea se adaugă și multe aletele, pe care specialiștii Băncii Mondiale le-au figurat la capitolul ”În pregătire” sau ”În implementare”, cum ar fi Aqua Park Grigorescu, spitalul metropolitan sau drumurile de legătură între Cluj-Napoca și Florești.

Citește mai departe

EVENIMENT

6 noi paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19, la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca

Publicat

De

Începând de miercuri, 27 octombrie, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca va crește capacitatea pe secția de Terapie Intensivă pentru bolnavii de Covid-19. Pentru asta a fost angajat personal medical.

6 noi paturi ATI vor fi disponibile de miercuri la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca, capacitatea unității medicale ajungând astfel la 16 paturi pentru bolnavii Covid care au nevoie de oxigen.

La acestea se adaugă 120 de paturi dedicate pacienților pozitivi, cu forme medii de boală, potrivit conducerii unității sanitare.

Creșterea capacității de terapie intensivă implică atât suplimentarea personalului, cât și crearea unui microambient pentru fiecare pacient în parte, cu circuite distincte și echipamente medicale specifice, au mai arătat aceștia.

Astfel, pentru a putea crește capacitatea a fost angajat, în ultima perioadă, personal medical calificat, dar există și concursuri care se derulează în prezent.

„În contextul presiunii valului patru al pandemiei și al numărului copleșitor de pacienți pozitivi care ne trec pragul, nu putem decât să le mulțumim colegilor din prima linie.

De un an și jumătate, sub îndrumarea conf. dr. Cristina Petrișor, medicul șef al Secției Clinice ATI I, echipele medicale de terapie intensivă, ne demonstrează zilnic ce înseamnă devotamentul, reziliența și dragostea de oameni”, arată reprezentanții spitalului.

spital judetean

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate