Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. 8 ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Ce s-a schimbat în modul de intervenție. Ce spun salvamontiștii și pompierii

Publicat


YouTube video

Azi, în 20 ianuarie, se împlinesc opt ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, când un avion medical s-a prăbușit pe Vârful Petreasa din comuna Horea – între județele Cluj și AlbaAtunci, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața.

Cluj24 a stat de vorbă anul trecut cu pompierii și salvamontiștii pentru a afla ce s-a schimbat în modul de intervenție în tot acest timp.

Procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat în august 2018 dosarul accidentului aviatic, care viza modul de intervenție al serviciilor de urgență.

Anchetatorii au precizat atunci că acţiunile sau inacţiunile acestora nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic, respectiv la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.

În 2014 au existat mai multe acuze legate de modul de intervenție al autorităților, întreaga operațiune fiind catalogată drept un ”haos”, noroc cu intervenția localnicilor.

Salvamontiștii, care cunosc cel mai bine zona, au fost ultimii anunțați pentru operațiunile de salvare.

S-a înființat DSU

De atunci s-au produs multe schimbări în bine, la început în ritm de melc, însă astăzi există o procedură mult mai clară pentru incidentele produse în zona montană. Cel mai mult a ajutat înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în coordonarea lui Raed Arafat, cu misiunea clară de a gestiona resurse în situații complicate, de la diferite structuri.

”Am intrat în coordonarea operativă la DSU. De atunci a început să se clarifice fiecare ce zonă de responsabilitate are. Există un index de alarmare, iar operatorii de la 112 trebuie direcționeze apelul către o anumită structură.

Dacă structura constată că are nevoie de resurse suplimentare, poate să ceară dispeceratului de la ISU mai multe resurse. Avem și multe acțiuni de căutare care pot fi gestionate de Poliție, de la caz la caz. S-a tot îmbunătățit partea de a face distincție în funcție de caz – cine e responsabil și cum se pot solicita resurse suplimentare”, a declarat directorul Salvamont Cluj, Gheorghe Frățilă, pentru Cluj24.

S-au îmbunătățit dotările

Șeful extensiei Vlădeasa a Salvamontului clujean, Florin Mihuț, consideră la rândul său că aceste schimbări erau necesare întrucât până la respectivul accident aviatic, anunțarea salvamontiștilor era o chestiune opțională.

Însă nu doar modul de alertare s-a schimbat, ci au crescut și dotările de care dispun salvamontiștii.

Nivelul de dotare al Salvamontului s-a ridicat enorm. Am accesat și fonduri europene în această direcție. Acum dispunem și de o Ambulanță specială de intervenție omologată, dar și de snowmobil, cu care putem acoperi mult mai rapid zonele înzăpezite. Am pus accent și pe resursa umană. 

Sunt buni și voluntarii, pentru că sunt plini de pasiune și sunt bine pregătiți, dar nu poți să îl iei la intervenții fără să îi anunți din timpMergem mai mult pe partea de angajări pentru o mai multă responsabilizare”, mai precizează Mihuț.

Salvamontiștii au fost dotați și cu stații de comunicații Tetra pentru o comunicare mai bună, care să nu depindă de semnalul telefoniei, cu UTV-uri pe șenile și mai multe mașini 4×4.

”Foarte importantă e resursa umană și că avem mai mulți voluntari și angajați. Există un calendar anual de pregătire, pe trei direcții – pentru că avem Salvamont, Salvaspeo și scufundări, dar avem și pregătiri medicale comune.

Toate acestea sunt necesare mai ales pentru că a crescut numărul de turiști pe partea de drumeții și ieșiri în natură. Iarna ne confruntăm cu pârtii ultrapline și mulți drumeți”, a mai spus Gheorghe Frățilă.

Schimbări profunde și la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Una dintre schimbările majore, survenite după accidentul aviatic, a fost înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul M.A.I, cu atribuții de coordonare la nivel național, a activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.

De asemenea, au fost derulate proiecte atât finanțate cu fonduri europene, cât și guvernamentale, pentru dotarea și modernizarea tehnicii și echipamentelor de intervenții, care au adus un aport semnificativ în ceea ce privește creșterea capacităților de intervenție.

Potrivit ISU Cluj, sunt desfășurate cu regularitate exerciții comune de pregătire pentru diferite situații de urgență, care au implicat Salvamontul și Jandarmeria Montană, iar Salvamontul a fost inclus în agențiile alertate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Dezvoltarea este planificată pe termen lung

Astfel, a fost elaborată și aprobată prin Hotărâre de Guvern strategia de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru perioada 2016-2025 și au fost reactualizate procedurile de lucru și protocoalele de colaborare între agențiile cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, fiind elaborate elaborate și proceduri de lucru noi.

”În cazul unei catastrofe asemănătoare cu cea de acum șapte ani, trebuie să precizăm că sunt implementate proceduri de lucru, instrucțiuni și protocoale de colaborare cu agențiile care dețin forțe și mijloace specializate pentru a răspunde unor astfel de situații, astfel încât asistența de specialitate să ajungă cât mai prompt la persoanele aflate în pericol.

Toate aceste planuri de lucru au un caracter programatic, care pot fi utilizate atât de către instituțiile centrale din România, cât și de instituțiile locale. Ele reglementează în primul rând partea de identificare a riscurilor și sunt stipulate date despre modul de acțiune și toate aspectele de interes operațional, care pot sprijini desfășurarea unei intervenții într-o astfel de situație.

Bineînțeles, aceste documente completează tot ceea ce este reglementat, din punct de vedere legislativ și operațional, pentru siguranța traficului aerian, cu tot ceea ce însemnă măsuri de prevenire și verificare implementate, astfel încât să se reducă la minim riscurile producerii accidentelor aviatice sau atenuarea urmărilor acestora.

Amintim aici de Autoritatea Aeronautică Civilă Română și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. care sunt două dintre agențiile principale care urmăresc diminuarea acestor riscuri la minim”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

”Statul român poate face față acum unui eveniment similar”

Doctorul Radu Zamfir a declarat pentru Cluj24.ro că, în primul rând, la comemorarea celor 7 ani trebuie să avem un gând pios pentru cei care nu mai sunt printre noi.

”În al doilea rând, pot să vă zic că noi, cei care am reușit să scăpăm, ne-am făcut menirea în continuare și am contribuit la salvarea de vieți omenești, pentru că acesta este scopul nostru, din punct de vedere profesional, ca medici.

Eu cred că statul român, acum, la 7 ani de la tragedie, ar putea face față la un eveniment similar… Cred că da. Cu trecerea timpului ne așteptăm permanent să existe schimbări în bine în toate domeniile”, a spus Zamfir.

Ce s-a întâmplat în 20 ianuarie 2014

În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta de la Medicină Aurelia Ion și au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei săteni din județul Alba – Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu și Argentin Todea, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Iovan a fost găsit încarcerat

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă și nu a mai putut fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate atunci la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu.

Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.

Concluziile CIAS

În octombrie 2015, reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) au anunţat concluziile anchetei tehnice, la aproape doi ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni.

Raportul avea 158 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie – stat de fabricaţie a aeronavei şi SUA, unde au fost fabricate motoarele.

Potrivit raportului CIAS, decizia eronată a comandantului Adrian Iovan de a decola cu masa peste limita maximă admisă şi poziţia centrului de greutate în afara limitelor calculate şi impuse de producător reprezintă una din cauzele favorizante ale accidentului aviatic din Apuseni.

Specialiştii CIAS au stabilit că „oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor” a fost cauza determinantă a prăbuşirii aeronavei BN-2A-27, în vecinătatea comunei Horea din judeţul Alba.

În raport se mai arăta că pasagerii aeronavei prăbuşite în Munţii Apuseni s-au aşezat în avion după cum au dorit şi doar unul dintre aceştia, medicul Radu Zamfir, purta centura de siguranţă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Universitatea Babeș-Bolyai, partener-cheie într-un proiect național de consiliere în carieră. Vor fi 20.000 de beneficiari

Publicat

De

UBB Cluj

Românii vor avea acces la un sistem național modern de consiliere în carieră, menit să-i ajute să-și găsească mai ușor drumul profesional.

Proiectul, finanțat din fonduri europene, este dezvoltat de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, în colaborare cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției, Universitatea București și Universitatea Babeș-Bolyai.

Un proiect revoluționar pentru orientarea profesională

Universitatea Babeș-Bolyai joacă un rol esențial în acest demers național, contribuind la dezvoltarea unui sistem de management inovator care va facilita accesul la servicii de consiliere personalizată pentru peste 20.000 de români. Proiectul vine cu soluții concrete pentru cei care își doresc să-și descopere aptitudinile și să aleagă o carieră potrivită.

Ce aduce nou acest sistem:

  • Evaluare clară a aptitudinilor și competențelor – utilizatorii vor primi recomandări personalizate pentru cariera potrivită.
  • Platformă digitală accesibilă tuturor – un instrument modern care va facilita procesul de orientare profesională.
  • Consiliere gratuită pentru schimbarea carierei – suport specializat pentru cei care doresc să se reorienteze profesional.
  • Formare pentru 1.000 de specialiști în domeniu – consilierii vor fi pregătiți la standarde europene pentru a oferi cele mai bune servicii.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul „Educație și Ocupare” 2021-2027. Valoarea totală este de peste 35 de milioane de lei, din care aproape 30 de milioane reprezintă cofinanțarea UE.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Daniel David: Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială pentru prevenirea abandonului școlar

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării

Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, susține că programul “Masă sănătoasă” este extrem de important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru asigurarea unei educații de calitate în mediul rural și în zonele defavorizate.

Ministrul a evidențiat că în învățământul rural, prin concentrările de copii în școli mai complexe și bine dotate, educația poate fi îmbunătățită semnificativ.

Extinderea programului “Masă sănătoasă”, esențială

Astfel, în opinia ministrului, programul “Masă sănătoasă” trebuie extins în viitor.

“În învățământul rural, când se concentrează copiii în structuri școlare mai complexe – lucru care trebuie făcut atunci când satele unei comune nu sunt la distanțe mari – se pot face dotări de top și se poate aduce resursă umană de calitate, ambele contribuind la un act educațional așa cum trebuie să fie. În alte zone rurale, modelul campusului rural rămâne o opțiune adecvată.

Un rol important pentru prevenirea abandonului școlar și pentru o educație de calitate în mediul rural (și în general în medii defavorizate / pentru persoane dezavantajate) îl are și programul ‘Masă sănătoasă’, pe care trebuie să-l extindem în viitor”, a scris ministrul pe Facebook.

În plus, Davia a precizat că parteneriatele cu autoritățile locale sunt cruciale în mediul urban pentru a sprijini educația de calitate. De asemenea, a promovat platforma Edulib, care facilitează învățarea digitală la gimnaziu și contribuie la reducerea disparităților educaționale.

Citește mai departe

EVENIMENT

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Publicat

iulius

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.

În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.

Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.

Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.

Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Ora Pământului, marcată la Cluj. Mai multe instituții, „în beznă” timp de o oră

Publicat

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.

Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.

În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.

Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră

Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.

Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:

  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
  • Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
  • Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
  • Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
  • Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
  • Centrul Agro Transilvania,
  • stadionul Cluj Arena.

Clujenii, îndemnați să se alăture demersului

„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate