ACTUALITATE
VIDEO. 8 ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Ce s-a schimbat în modul de intervenție. Ce spun salvamontiștii și pompierii

Azi, în 20 ianuarie, se împlinesc opt ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, când un avion medical s-a prăbușit pe Vârful Petreasa din comuna Horea – între județele Cluj și Alba. Atunci, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața.
Cluj24 a stat de vorbă anul trecut cu pompierii și salvamontiștii pentru a afla ce s-a schimbat în modul de intervenție în tot acest timp.
Procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat în august 2018 dosarul accidentului aviatic, care viza modul de intervenție al serviciilor de urgență.
Anchetatorii au precizat atunci că acţiunile sau inacţiunile acestora nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic, respectiv la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.
În 2014 au existat mai multe acuze legate de modul de intervenție al autorităților, întreaga operațiune fiind catalogată drept un ”haos”, noroc cu intervenția localnicilor.
Salvamontiștii, care cunosc cel mai bine zona, au fost ultimii anunțați pentru operațiunile de salvare.
S-a înființat DSU
De atunci s-au produs multe schimbări în bine, la început în ritm de melc, însă astăzi există o procedură mult mai clară pentru incidentele produse în zona montană. Cel mai mult a ajutat înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în coordonarea lui Raed Arafat, cu misiunea clară de a gestiona resurse în situații complicate, de la diferite structuri.
”Am intrat în coordonarea operativă la DSU. De atunci a început să se clarifice fiecare ce zonă de responsabilitate are. Există un index de alarmare, iar operatorii de la 112 trebuie direcționeze apelul către o anumită structură.
Dacă structura constată că are nevoie de resurse suplimentare, poate să ceară dispeceratului de la ISU mai multe resurse. Avem și multe acțiuni de căutare care pot fi gestionate de Poliție, de la caz la caz. S-a tot îmbunătățit partea de a face distincție în funcție de caz – cine e responsabil și cum se pot solicita resurse suplimentare”, a declarat directorul Salvamont Cluj, Gheorghe Frățilă, pentru Cluj24.
S-au îmbunătățit dotările
Șeful extensiei Vlădeasa a Salvamontului clujean, Florin Mihuț, consideră la rândul său că aceste schimbări erau necesare întrucât până la respectivul accident aviatic, anunțarea salvamontiștilor era o chestiune opțională.
Însă nu doar modul de alertare s-a schimbat, ci au crescut și dotările de care dispun salvamontiștii.
”Nivelul de dotare al Salvamontului s-a ridicat enorm. Am accesat și fonduri europene în această direcție. Acum dispunem și de o Ambulanță specială de intervenție omologată, dar și de snowmobil, cu care putem acoperi mult mai rapid zonele înzăpezite. Am pus accent și pe resursa umană.
Sunt buni și voluntarii, pentru că sunt plini de pasiune și sunt bine pregătiți, dar nu poți să îl iei la intervenții fără să îi anunți din timp. Mergem mai mult pe partea de angajări pentru o mai multă responsabilizare”, mai precizează Mihuț.
Salvamontiștii au fost dotați și cu stații de comunicații Tetra pentru o comunicare mai bună, care să nu depindă de semnalul telefoniei, cu UTV-uri pe șenile și mai multe mașini 4×4.
”Foarte importantă e resursa umană și că avem mai mulți voluntari și angajați. Există un calendar anual de pregătire, pe trei direcții – pentru că avem Salvamont, Salvaspeo și scufundări, dar avem și pregătiri medicale comune.
Toate acestea sunt necesare mai ales pentru că a crescut numărul de turiști pe partea de drumeții și ieșiri în natură. Iarna ne confruntăm cu pârtii ultrapline și mulți drumeți”, a mai spus Gheorghe Frățilă.
Schimbări profunde și la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență
Una dintre schimbările majore, survenite după accidentul aviatic, a fost înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul M.A.I, cu atribuții de coordonare la nivel național, a activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.
De asemenea, au fost derulate proiecte atât finanțate cu fonduri europene, cât și guvernamentale, pentru dotarea și modernizarea tehnicii și echipamentelor de intervenții, care au adus un aport semnificativ în ceea ce privește creșterea capacităților de intervenție.
Potrivit ISU Cluj, sunt desfășurate cu regularitate exerciții comune de pregătire pentru diferite situații de urgență, care au implicat Salvamontul și Jandarmeria Montană, iar Salvamontul a fost inclus în agențiile alertate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Dezvoltarea este planificată pe termen lung
Astfel, a fost elaborată și aprobată prin Hotărâre de Guvern strategia de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru perioada 2016-2025 și au fost reactualizate procedurile de lucru și protocoalele de colaborare între agențiile cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, fiind elaborate elaborate și proceduri de lucru noi.
”În cazul unei catastrofe asemănătoare cu cea de acum șapte ani, trebuie să precizăm că sunt implementate proceduri de lucru, instrucțiuni și protocoale de colaborare cu agențiile care dețin forțe și mijloace specializate pentru a răspunde unor astfel de situații, astfel încât asistența de specialitate să ajungă cât mai prompt la persoanele aflate în pericol.
Toate aceste planuri de lucru au un caracter programatic, care pot fi utilizate atât de către instituțiile centrale din România, cât și de instituțiile locale. Ele reglementează în primul rând partea de identificare a riscurilor și sunt stipulate date despre modul de acțiune și toate aspectele de interes operațional, care pot sprijini desfășurarea unei intervenții într-o astfel de situație.
Bineînțeles, aceste documente completează tot ceea ce este reglementat, din punct de vedere legislativ și operațional, pentru siguranța traficului aerian, cu tot ceea ce însemnă măsuri de prevenire și verificare implementate, astfel încât să se reducă la minim riscurile producerii accidentelor aviatice sau atenuarea urmărilor acestora.
Amintim aici de Autoritatea Aeronautică Civilă Română și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. care sunt două dintre agențiile principale care urmăresc diminuarea acestor riscuri la minim”, au spus reprezentanții ISU Cluj.
”Statul român poate face față acum unui eveniment similar”
Doctorul Radu Zamfir a declarat pentru Cluj24.ro că, în primul rând, la comemorarea celor 7 ani trebuie să avem un gând pios pentru cei care nu mai sunt printre noi.
”În al doilea rând, pot să vă zic că noi, cei care am reușit să scăpăm, ne-am făcut menirea în continuare și am contribuit la salvarea de vieți omenești, pentru că acesta este scopul nostru, din punct de vedere profesional, ca medici.
Eu cred că statul român, acum, la 7 ani de la tragedie, ar putea face față la un eveniment similar… Cred că da. Cu trecerea timpului ne așteptăm permanent să existe schimbări în bine în toate domeniile”, a spus Zamfir.
Ce s-a întâmplat în 20 ianuarie 2014
În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta de la Medicină Aurelia Ion și au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei săteni din județul Alba – Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu și Argentin Todea, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Iovan a fost găsit încarcerat
Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă și nu a mai putut fi salvată.
Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate atunci la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.
În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu.
Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.
Concluziile CIAS
În octombrie 2015, reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) au anunţat concluziile anchetei tehnice, la aproape doi ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni.
Raportul avea 158 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie – stat de fabricaţie a aeronavei şi SUA, unde au fost fabricate motoarele.
Potrivit raportului CIAS, decizia eronată a comandantului Adrian Iovan de a decola cu masa peste limita maximă admisă şi poziţia centrului de greutate în afara limitelor calculate şi impuse de producător reprezintă una din cauzele favorizante ale accidentului aviatic din Apuseni.
Specialiştii CIAS au stabilit că „oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor” a fost cauza determinantă a prăbuşirii aeronavei BN-2A-27, în vecinătatea comunei Horea din judeţul Alba.
În raport se mai arăta că pasagerii aeronavei prăbuşite în Munţii Apuseni s-au aşezat în avion după cum au dorit şi doar unul dintre aceştia, medicul Radu Zamfir, purta centura de siguranţă.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza Vișinie. Ca de obicei, <<hoții striga hoții!>>. Nu vrem să explicăm sau să aducem scuze niciuneia dintre situațiile care umplu știrile de azi.
Oferim doar și partea cealaltă, care completează adevărul. Mai jos vedeți imagini cu acțiunile și urmările lor, efectuate de victimizații membri ai Peluzei Vișinii, din ultimele 2 săptămâni, inclusiv de aseara”, arată Șepcile Roșii aici.
UDMR Cluj: Ură etnică
Pe de altă parte, președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, susține că ”elemente şovine din tabăra U au snopit în bătaie un tânăr maghiar după ce au auzit că vorbea în limba maghiară”.
”Sunt indicii temeinice că avem de-a face cu o infracțiune motivată de ură etnică! Solicit autorităților să-i pedepsească pe făptaşi, aplicând dispozițiile Codului Penal!
Pe de altă parte, am senzația că autoritățile închid ochii de multe ori în fața acțiunilor violente ale unor ultrași U numai pentru faptul că ei sunt fanii Universității. Este inadmisibil aşa ceva la Cluj!”, a precizat Csoma.