Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

VIDEO. 8 ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Ce s-a schimbat în modul de intervenție. Ce spun salvamontiștii și pompierii

Publicat


YouTube video

Azi, în 20 ianuarie, se împlinesc opt ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, când un avion medical s-a prăbușit pe Vârful Petreasa din comuna Horea – între județele Cluj și AlbaAtunci, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața.

Cluj24 a stat de vorbă anul trecut cu pompierii și salvamontiștii pentru a afla ce s-a schimbat în modul de intervenție în tot acest timp.

Procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat în august 2018 dosarul accidentului aviatic, care viza modul de intervenție al serviciilor de urgență.

Anchetatorii au precizat atunci că acţiunile sau inacţiunile acestora nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic, respectiv la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.

În 2014 au existat mai multe acuze legate de modul de intervenție al autorităților, întreaga operațiune fiind catalogată drept un ”haos”, noroc cu intervenția localnicilor.

Salvamontiștii, care cunosc cel mai bine zona, au fost ultimii anunțați pentru operațiunile de salvare.

S-a înființat DSU

De atunci s-au produs multe schimbări în bine, la început în ritm de melc, însă astăzi există o procedură mult mai clară pentru incidentele produse în zona montană. Cel mai mult a ajutat înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în coordonarea lui Raed Arafat, cu misiunea clară de a gestiona resurse în situații complicate, de la diferite structuri.

”Am intrat în coordonarea operativă la DSU. De atunci a început să se clarifice fiecare ce zonă de responsabilitate are. Există un index de alarmare, iar operatorii de la 112 trebuie direcționeze apelul către o anumită structură.

Dacă structura constată că are nevoie de resurse suplimentare, poate să ceară dispeceratului de la ISU mai multe resurse. Avem și multe acțiuni de căutare care pot fi gestionate de Poliție, de la caz la caz. S-a tot îmbunătățit partea de a face distincție în funcție de caz – cine e responsabil și cum se pot solicita resurse suplimentare”, a declarat directorul Salvamont Cluj, Gheorghe Frățilă, pentru Cluj24.

S-au îmbunătățit dotările

Șeful extensiei Vlădeasa a Salvamontului clujean, Florin Mihuț, consideră la rândul său că aceste schimbări erau necesare întrucât până la respectivul accident aviatic, anunțarea salvamontiștilor era o chestiune opțională.

Însă nu doar modul de alertare s-a schimbat, ci au crescut și dotările de care dispun salvamontiștii.

Nivelul de dotare al Salvamontului s-a ridicat enorm. Am accesat și fonduri europene în această direcție. Acum dispunem și de o Ambulanță specială de intervenție omologată, dar și de snowmobil, cu care putem acoperi mult mai rapid zonele înzăpezite. Am pus accent și pe resursa umană. 

Sunt buni și voluntarii, pentru că sunt plini de pasiune și sunt bine pregătiți, dar nu poți să îl iei la intervenții fără să îi anunți din timpMergem mai mult pe partea de angajări pentru o mai multă responsabilizare”, mai precizează Mihuț.

Salvamontiștii au fost dotați și cu stații de comunicații Tetra pentru o comunicare mai bună, care să nu depindă de semnalul telefoniei, cu UTV-uri pe șenile și mai multe mașini 4×4.

”Foarte importantă e resursa umană și că avem mai mulți voluntari și angajați. Există un calendar anual de pregătire, pe trei direcții – pentru că avem Salvamont, Salvaspeo și scufundări, dar avem și pregătiri medicale comune.

Toate acestea sunt necesare mai ales pentru că a crescut numărul de turiști pe partea de drumeții și ieșiri în natură. Iarna ne confruntăm cu pârtii ultrapline și mulți drumeți”, a mai spus Gheorghe Frățilă.

Schimbări profunde și la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Una dintre schimbările majore, survenite după accidentul aviatic, a fost înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul M.A.I, cu atribuții de coordonare la nivel național, a activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.

De asemenea, au fost derulate proiecte atât finanțate cu fonduri europene, cât și guvernamentale, pentru dotarea și modernizarea tehnicii și echipamentelor de intervenții, care au adus un aport semnificativ în ceea ce privește creșterea capacităților de intervenție.

Potrivit ISU Cluj, sunt desfășurate cu regularitate exerciții comune de pregătire pentru diferite situații de urgență, care au implicat Salvamontul și Jandarmeria Montană, iar Salvamontul a fost inclus în agențiile alertate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Dezvoltarea este planificată pe termen lung

Astfel, a fost elaborată și aprobată prin Hotărâre de Guvern strategia de consolidare și dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru perioada 2016-2025 și au fost reactualizate procedurile de lucru și protocoalele de colaborare între agențiile cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, fiind elaborate elaborate și proceduri de lucru noi.

”În cazul unei catastrofe asemănătoare cu cea de acum șapte ani, trebuie să precizăm că sunt implementate proceduri de lucru, instrucțiuni și protocoale de colaborare cu agențiile care dețin forțe și mijloace specializate pentru a răspunde unor astfel de situații, astfel încât asistența de specialitate să ajungă cât mai prompt la persoanele aflate în pericol.

Toate aceste planuri de lucru au un caracter programatic, care pot fi utilizate atât de către instituțiile centrale din România, cât și de instituțiile locale. Ele reglementează în primul rând partea de identificare a riscurilor și sunt stipulate date despre modul de acțiune și toate aspectele de interes operațional, care pot sprijini desfășurarea unei intervenții într-o astfel de situație.

Bineînțeles, aceste documente completează tot ceea ce este reglementat, din punct de vedere legislativ și operațional, pentru siguranța traficului aerian, cu tot ceea ce însemnă măsuri de prevenire și verificare implementate, astfel încât să se reducă la minim riscurile producerii accidentelor aviatice sau atenuarea urmărilor acestora.

Amintim aici de Autoritatea Aeronautică Civilă Română și Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. care sunt două dintre agențiile principale care urmăresc diminuarea acestor riscuri la minim”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

”Statul român poate face față acum unui eveniment similar”

Doctorul Radu Zamfir a declarat pentru Cluj24.ro că, în primul rând, la comemorarea celor 7 ani trebuie să avem un gând pios pentru cei care nu mai sunt printre noi.

”În al doilea rând, pot să vă zic că noi, cei care am reușit să scăpăm, ne-am făcut menirea în continuare și am contribuit la salvarea de vieți omenești, pentru că acesta este scopul nostru, din punct de vedere profesional, ca medici.

Eu cred că statul român, acum, la 7 ani de la tragedie, ar putea face față la un eveniment similar… Cred că da. Cu trecerea timpului ne așteptăm permanent să existe schimbări în bine în toate domeniile”, a spus Zamfir.

Ce s-a întâmplat în 20 ianuarie 2014

În accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta de la Medicină Aurelia Ion și au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei săteni din județul Alba – Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu și Argentin Todea, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Iovan a fost găsit încarcerat

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă și nu a mai putut fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate atunci la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

În 21 ianuarie 2014, la o zi după accident, medicul Radu Zamfir a fost externat. Medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie 2014, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi o zi mai târziu.

Copilotul Răzvan Petrescu a stat, după accident, o lună în spital, apoi a fost reinternat şi operat de mai multe ori la picioare.

Concluziile CIAS

În octombrie 2015, reprezentanţii Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) au anunţat concluziile anchetei tehnice, la aproape doi ani de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni.

Raportul avea 158 de pagini şi a fost întocmit împreună cu specialişti din Marea Britanie – stat de fabricaţie a aeronavei şi SUA, unde au fost fabricate motoarele.

Potrivit raportului CIAS, decizia eronată a comandantului Adrian Iovan de a decola cu masa peste limita maximă admisă şi poziţia centrului de greutate în afara limitelor calculate şi impuse de producător reprezintă una din cauzele favorizante ale accidentului aviatic din Apuseni.

Specialiştii CIAS au stabilit că „oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor” a fost cauza determinantă a prăbuşirii aeronavei BN-2A-27, în vecinătatea comunei Horea din judeţul Alba.

În raport se mai arăta că pasagerii aeronavei prăbuşite în Munţii Apuseni s-au aşezat în avion după cum au dorit şi doar unul dintre aceştia, medicul Radu Zamfir, purta centura de siguranţă.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alianța Dreapta Unită vrea CREȘTEREA calității serviciilor de sănătate publică din Cluj

Publicat

adu

Una din direcțiile principale din programul Alianței Dreapta Unită (ADU) pentru alegerea viitorului Consiliu Județean Cluj este creșterea calității serviciilor de sănătate. Puțini clujeni știu că CJ Cluj are în subordine nu mai puțin de 5 spitale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Danielo” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și Spitalul de Boli Cronice Psihice Borșa.

De asemenea, ”CJ Cluj are resursele financiare necesare pentru a susține dezvoltare infrastructurii medicale din județ, nu doar prin investiții în unitățile medicale subordonate, ci inclusiv prin realizarea de noi unități medicale, de care este o nevoie acută și așteptate de clujeni, precum construcția și darea în folosință a unei noi maternități în Cluj-Napoca” subliniază Dr. Mihai Iepure, actual membru al Consiliului Județean din partea USR și primul candidat pe lista ADU pentru viitoarea componență a instituției.

Alianța Dreapta Unită vrea CREȘTEREA calității serviciilor de sănătate publică din Cluj

Dublu licențiat în Medicină Dentară și Medicină Generală al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Dr. Mihai Iepure este membru al Comisiei pentru sănătate a CJ Cluj, unde în ultimii ani a militat pentru tranparentizarea și cheltuirea responsabilă a fondurilor publice alocate acestui domeniu. ”Consiliul Județean este autoritatea publică locală care poate aduce cel mai mult plus-valoare pe plan județean în creșterea calității serviciilor medicale. Din păcate, deși multe din inițiativele pe care le-am susținut în CJ au fost înțelese și acceptate chiar și de către consilierii majorității, în final decizia politică impusă de la vârful instituției a fost cea care a blocat demersuri care ar fi făcut ca clujenii să aibă și azi acces la un sistem de sănătate publică și mai performant” adaugă Dr. Mihai Iepure.

În următorii 4 ani, Dr. Mihai Iepure subliniază că echipa ADU va continua eforturile pentru prioritizarea realizării de noi unități medicale, precum cea a Spitalului Pediatric Monobloc și a unei noi Maternități, precum și pentru creșterea accesibilității serviciilor de sănătate la nivelul întregului județ și prioritizarea serviciilor de prevenție.

„Politizarea este în sine o boală cronică a sănătății clujene”

”Clujul este un județ bogat din punct de vedere al PIB/Capita la nivel național, suntem pe locuri fruntașe. Acest lucru trebuie să se vadă mai mult și în serviciile de sănătate din întregul județ. Avem municipii unde după o anumită oră cazurile de chirurgie sunt trimise la Cluj-Napoca, din cauza lipsei de personal medical. Și să nu mai vorbim de situația din localități mai mici. Nu oricine poate avea șansa să ajungă la timp la Cluj-Napoca. Din acest motiv este important să apăsăm pe pedala de accelerație în ce privește pe de o parte prevenția și astfel tratamentul timpuriu al afecțiunilor, ca și pentru creșterea accesibilității serviciilor medicale în întreg județul. Sănătatea trebuie prioritizată de viitorul CJ la adevărata ei importanță” adaugă Dr. Mihai Iepure.

O altă coordonată importantă urmărită de echipa ADU în viitorul CJ Cluj va fi asigurarea unui management profesionist în spitalele subordonate institituției, în beneficiul final al tuturor pacienților. ”Politizarea este în sine o boală cronică a sănătății clujene și acest lucru trebuie să înceteze. Și aici mă refer atât la managementul din diferite unități medicale, cât și la votul consilierilor județeni pe proiecte ce vizează sănătatea. Pentru a reuși să facem cu adevărat o diferență în bine în următorii 4 ani îmi doresc ca echipa ADU din viitorul CJ să fie cât mai mare  cu sprijinul votului clujenilor astfel încât să reușim să promovăm soluțiile pe care le-am pregătit. Miza este nu una politică, ci una direct legată de oameni, respectiv cea a sănătății lor” concluzionează Dr. Mihai Iepure.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Primul certificat de naștere semnat electronic a fost emis la Cluj. Emil Boc: „Un moment istoric”

Publicat

De

Primul certificat de naștere semnat electronic a fost eliberat miercuri de Serviciul de Stare Civilă din Cluj-Napoca. 

Primăria Cluj-Napoca a eliberat astăzi primul certificat de naștere semnat digital, a anunțat primarul Emil Boc, pe rețelele de socializare.

Printr-un proiect cu finanțare europeană, Serviciul Stare civilă din municipiul Cluj-Napoca permite de acum întocmirea actelor de stare civilă: naștere, căsătorie și decese în format electronic, inclusiv emiterea certificatelor.

„Un moment istoric”

În timp, toate serviciile de stare civilă vor fi digitalizate, astfel încât interacțiunea cetățenilor cu primăria să fie cât mai eficientă.

„Suntem la un moment de istorie. Astăzi vom emite primul certificat de naștere semnat digital de către primar și de către ofițerul de stare civilă. Asta ce înseamnă? Că cetățenii Clujului care au fericita ocazie de a avea un ficior sau o domnișoară vin doar cu actele aici, cu certificatul constatator al nașterii, cu actele de stare civilă, cu certificatul de căsătorie, dacă nu sunt căsătoriți, cu declarația de recunoaștere a paternității. Acele documente se scanează pe loc aici și se emite certificatul de naștere, pe care îl primești în aceeași zi, într-un interval cât mai scurt de timp”, a arătat Emil Boc.

Primul certificat de naștere semnat electronic din România

Primul clujean care a beneficiat de certificat de naștere semnat electronic este micuțul Ștefan Apahidean, un bebeluș născut astăzi la Cluj-Napoca.

„Domnul Apahidean este probabil primul din România, dar cu siguranță primul din Cluj-Napoca care a venit pentru a primi certificatul de naștere pentru Ștefan. Suntem în etapa finală a emiterii certificatului de naștere în format semnat digital, așa cum cu mai mulți ani în urmă am semnat primul certificat de urbanism digital.

Colegul meu, ofițerul de stare civilă, a pregătit introducerea datelor în calculator. Domnul Apahidean va semna digital. Acum se emite din calculator. Astăzi, pe primul îl voi semna eu, ca primar”, a mai arătat edilul.

Urmează certificatele de deces și de căsătorie

După certificatele de naștere, vom emite și certificatele de deces, tot în format de acest fel. De asemenea, vom emite și certificatele de căsătorie, de la mijlocul lunii iunie. Avantajul este că se păstrează în format digital într-o arhivă electronică. Cărțile de identitate se emit în continuare în noul format existent în România, în format mic, european.

Primarul a fost cel care a apăsat butonul pentur imprimarea primului certificat de naștere semnat în format digital și l-a înaintat tatălui.

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic, în fața unei noi operații riscante. Intervenția de la Institutul Inimii din Cluj a fost făcută în timp record

Publicat

De

Medicii de la Institutul Inimii Cluj, care l-au tratat pe Florin Piersic

Florin Piersic mai are de trecut un hop. Marele actor clujean va fi supus unei noi intervenții chirurgicale, de data aceasta la genunchi, la București, dacă și atunci când medicii vor decide acest lucru. La Cluj, actorul a fost deja supus unei intervenții de îndepărtare a stimulatorului cardiac, la Institutul Inimii, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost făcută cu succes de medicii clujeni, iar la cererea familiei, Florin Piersic a fost transferat, marți, în Capitală.

Florin Piersic, în fața unei noi operații riscante. Intervenția de la Institutul Inimii din Cluj a fost făcută în timp record

Florin Piersic a fost transferat marți, cu un avion SMURD, la Institutul Matei Balș din București. Nu a fost vorba de o urgență, acest lucru făcându-se la solicitarea familiei.

El a plecat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca fiind într-o stare bună, după ce a fost supus unei intervenții de extragere a sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac în prima zi de Paști.

Florin Piersic a ajuns la spital cu septicemie

O parte din medicii care s-au ocupat de marele actor clujean Florin Piersic în timp ce acesta a fost internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca au vorbit miercuri despre problemele cu care s-a confruntat acesta și tratamentul la care a fost supus.

Florin Piersic a fost internat inițial la Spitalul Militar din Cluj-Napoca pe secția de Boli Infecțioase, în 17 aprilie. Actorul avea septicemie, respectiv o infecție generalizată, după ce i s-a infectat proteza de la genunchi.

Problema a fost că a existat de la început riscul ca tratamentul antibiotic să nu dea rezultat din cauza zonelor protetice, două în cazul actorului clujean, respectiv la genunchi și la inimă.

„În acele zone (unde sunt proteze n. red.), germenii bacterieni se colonizează și se sustrag tratamentului antibiotic. Astfel, principiul general spune că ar trebuie extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acționeze împotriva germenilor care determină infecția septicemică”, a precizat prof. dr. Adrian Molnar, director medical la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Practic, ar fi trebuit extrasă proteza pe care actorul o are la genunchi, dar, din nefericire, în același timp s-au infectat si sondele stimulatorului cardiac, care sunt direct în inimă.

Operat de același medic care i-a pus stimulatorul acum 15 ani

După câteva zile s-a luat decizia ca Florin Piersic să fie transferat la Institutul Inimii. Dr. Horia Roșianu este cel care făcut operația.

Acesta a povestit că s-a întors în țară, din vacanță, vineri spre sâmbătă, iar în acea dimineață a avut loc o ședință multidisciplinară. Duminică, 5 mai, a avut loc intervenția chirurgicală necesară pentru a îndepărta focarele septicemice.

„O astfel de intervenție trebuie pregătită cu minuțiozitate. Sondele i le-am implantat eu în urmă cu 15 ani, un timp foarte lung. Iar extragerea sondelor este mult mai dificilă decât introducerea lor și necesită materiale speciale și abilități particulare”, a spus dr. Horia Roșianu.

O echipă de 11 medici a fost formată după ce s-a decis că trebuie îndepărate focarele secundare de infecție. Inclusiv chirurgi cardio-vasculari care au stat în stand-by.

Intervenția a durat în total 45 de minute de la începere și până la punerea pansamentului.

„Timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ 3 minute. Procedura se face sub control de raze Roentgen, iar toată iradierea a durat în total 3 minute și 13 secunde, un timp record”, a mai spus dr. Roșianu, care spune că starea actorului Florin Piersic s-a ameliorat după această intervenție.

Actorul a stat 48 de ore la terapie intensvă după intervenția chirurgicală.

Actorul a spus poezii și glume

În total, la Institutul Inimii, Florin Piersic a fost internat 7 zile. Starea lui s-a îmbunătățit. Managerul spitalului, Florin Crișan spune că actorul a fost în spital, ca pe scenă.

„A spus poezii, glume, asta a fost starea lui de spirit”, a declarat aceesta.

O nouă operație cu risc

Florin Piersic a ajuns marți seara la București și a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș. Acolo urmează exact același tratament cu antibiotice pe care l-a urmat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Decizia a fost luată de familie pentru că atunci când medicii vor decide, actorul va fi supus unei noi operații, care prevede îndepărtarea protezei de la genunchi. Această intervenția putea fi făcută și la Cluj, dar aceasta a fost decizia lui și a familiei. Și în acest caz, intervenția va fi făcută de medicul care i-a pus proteza.

Medicii clujeni spun că este o nouă operație cu risc, la fel ca cea de la Institutul Inimii, iar situația este una „severă”, având în vedere vârsta actorului.

„Maestrul are foarte multe resurse biologice pentru a depăși acest moment dificil și să îl vedem din nou pe scenă”, a mai spus dr. Horia Roșianu.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Publicat

inundatii 3

Prefectura Cluj a lansat o atenționare de cod galben hidrologic, valabil în jud. Cluj în intervalul 08.05.2024, ora 12:00 – 09.05.2024, ora 08:00.

„În arealul Someș-Tisa sunt vizate sectoare de cursuri de apă din bazinele hidrografice Someșul Mic, Someș și Crasna.
Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Specialiștii noștri monitorizează cursurile de apă și lucrările hidrotehnice din zonele aflate sun incidența atenționării hidrologice”, scrie pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax