Connect with us

EDUCATIE

VIDEO. 27.000 de elevi din Cluj-Napoca și-au făcut abonamente CTP. Boc: Sunt cu 34% mai mulți față de anul anterior

Publicat


Elevii clujeni beneficiază de transport gratuit la și de la școală

Nu mai puțin de 27.000 de elevi din Cluj-Napoca și-au făcut abonamente pe transportul în comun în anul școlar 2023-2024.

Creșterea numărului de elevi care utilizează transportul în comun în oraș este una semnificativă, arată primarul Emil Boc.

27.000 de elevi din Cluj-Napoca și-au făcut abonamente CTP. Boc: Sunt cu 34% mai mulți față de anul anterior

Peste 27.000 elevi și-au făcut abonamente CTP în anul școlar 2023-2024 la nivelul municipiului, cu 34% mai mult față de anul anterior.

Dintre aceștia, peste 10.000 de elevi sunt în clasele 0-IV și au la dispoziție autobuze școlare dedicate pe 14 trasee în oraș, arată primarul Emil Boc.

“Primăria Cluj-Napoca susține și încurajează utilizarea transportului în comun pentru elevi prin mai multe facilități și programe, astfel că toți elevii din municipiu beneficiază de gratuitate la transportul în comun.

În plus, din acest an Primăria oferă transport gratuit elevilor din zona metropolitană care studiază în Cluj-Napoca”, a transmis primarul pe pagina de Facebook.

Peste 33.000 de abonamente, cu cele ale elevilor din zona metropolitană

“Prin colaborarea cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca am continuat de asemenea programul de transport al copiilor din clasele 0-IV la școli, pe cele 14 trasee din municipiu, din cartierele: Mănăștur, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, Bulgaria, Iris și Lombului”, a mai spus Emil Boc.

Astfel, în anul școlar 2023-2024 au fost înregistrate 33.332 abonamente elevi în Municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană, din care 27.270 la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Fără a include elevii din zona metropolitană, numărul de abonamente pentru elevi a crescut cu 34% față de anul școlar precedent, când au fost făcute 20.351 abonamente elevi pentru municipiu.

Peste o treime dintre abonamentele din acest an, mai precis 10.179 sunt pentru elevii claselor 0-4.

173.000 de urcări ale elevilor care folosesc autobuzele școlare

Primarul Emil Boc a mai precizat că sunt estimate 173.000 de urcări ale elevilor și însoțitorilor care au fost transportați cu autobuzele școlare.

Mai mult, agenții de poliție au fost mobilizați pentru a însoți copiii care utilizează autobuzele și pentru a fluidiza traficul din preajma școlilor.

Transport special pentru elevi

Pe lângă aceste autobuze, toți elevii au la dispoziție mijloace de transport special destinate, având inscripția „TRANSPORT ELEVI”, cu plecări după ora 7:00 din cartiere spre centrul municipiului și reîntoarcerea în jurul orei 14:00, pe următoarele linii:

  • Autobuze: 9, 24, 30, 31, 35, 39, 42, 43B, 46B.
  • Troleibuze: 3, 5, 6, 25.
  • Tramvaie: 101, 102.

De asemenea, Primăria asigură și transportul elevilor de la Pata Rât.
În continuare se realizează și transportul elevilor nedeplasabili, care au dizabilități neuromotorii, cu microbuze special dotate, pe trasee stabilite de comun acord cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca și ecosistemul social direct implicat.

Programul “Autobuze școlare dedicate” de la Cluj-Napoca

Programul Autobuze școlare dedicate pentru transportul elevilor a fost propus și votat de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă desfășurat de Primăria Cluj-Napoca în 2017 și a devenit model de bune practici la nivel național, a mai transpis edilul.

Autobuzele au ca destinație liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, aceste trasee fiind cunoscute deja de elevi și de aparținătorii acestora. Liceele deservite sunt:

  • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”,
  • Liceul Teoretic „Avram Iancu”,
  • Seminarul Teologic Ortodox,
  • Seminarul „Bathory Istvan”,
  • Liceul Teoretic „Bathory Istvan”,
  • Colegiul Național „Emil Racoviță”,
  • Liceul Teologic Reformat,
  • Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”,
  • Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”,
  • Colegiul Național „George Coșbuc”.

Traseele autobuzelor școlare pot fi consultate pe website-ul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. 40 de kilometri de drum județean reabilitat complet, între Chinteni și Dealul Jurcii. Lucrări finalizate pe DJ 109A

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj a inaugurat miercuri, 16 aprilie, drumul județean DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii, modernizat și reabilitat pe o lungime totală de 38,36 kilometri.

Investiția, în valoare de aproximativ 89 de milioane de lei, a fost realizată cu fonduri europene și completată din bugetul propriu al județului. Inaugurarea a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale organizate pe teren, la care au participat reprezentanți ai administrației județene și locale.

Alin Tișe: „Un drum care închide lucrările în întreaga zonă”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat importanța strategică a acestui proiect pentru conectivitatea zonei rurale la rețeaua de drumuri județene.

„Acest drum de 40 de kilometri închide, practic, toată zona. Știți că în urmă cu un an s-a inaugurat drumul de la Așchileu-Vultureni-Borșa-Răscruci, de asemenea bucata de drum de la Panticeu până la Recea Cristur a fost făcută deja de anul trecut și a mai rămas această bucată de drum, o investiție de 89 de milioane de lei bani europeni, completat cu bani din bugetul județului. S-a demonstrat că atunci când există colaborare cu primăriile, cu autoritățile locale, se văd și rezultatele. Practic, în această zonă, nu mai există drum județean care să nu fie asfaltat”, a declarat Alin Tișe.

Trotuare și accese, din bani de la CJ Cluj

Președintele CJ Cluj a mai anunțat că urmează lucrări suplimentare, precum amenajarea trotuarelor și a acceselor în curți, investiții care vor fi realizate din fonduri județene.

„Acest drum mai are nevoie de câteva chestiuni importante, respectiv trotuare și accese în curți, investiții prinse în bugetul județului, care se vor realiza în acest an. În primul rând, trebuie să recepționăm acest drum, care este făcut din bani europeni, după care să continuăm cu celelalte lucrări, știu că oamenii așteaptă asta”, a mai arătat Tișe.

Lucia Suciu: „O așteptare de 15 ani pentru locuitorii din Chinteni”

Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a evidențiat dificultățile prin care au trecut locuitorii în timpul lucrărilor, dar și beneficiile pe termen lung ale acestui proiect.

„Este un moment extrem de important pentru comunitatea din Chinteni și nu numai, ci și pentru celelalte comunități care sunt în această zonă. A fost o perioadă foarte grea pentru locuitorii comunei Chinteni. În prima etapă, în urmă cu trei ani de zile, au început lucrările care vizau introducerea conductei magistrale de apă pentru Zalău. Pe urmă, au început lucrările de reabilitare a acestui tronson de drum, lucrări pe care le așteptăm de aproximativ 15 ani”, a afirmat primărița.

Edilul a menționat și lipsa trotuarelor, un aspect resimțit acut de localnici.

„O mare nemulțumire pentru locuitori a fost aceea că nu avem și trotuarele amenajate. Pentru cei care nu desfășoară activități în administrația publică, este greu de înțeles de ce, dacă avem finanțare pentru un tronson de drum, nu avem finanțare și pentru accese și trotuare. Așa sunt liniile de finanțare din fonduri europene, însă împreună cu domnii consilieri județeni și cu conducerea consiliului județean, am găsit soluția ca din fondurile proprii ale consiliului județean să demarăm lucrările de amenajare a trotuarelor în localitatea Chinteni. Este foarte greu pentru localnici să se deplaseze și pentru tineri să ajungă la Școala Chinteni”, a mai arătat Lucia Suciu.

Alexandru Cordoș: „Trăim o normalitate”

Prezent la conferință, consilierul județean Alexandru Cordoș, secretar executiv al PSD Cluj, a felicitat administrația locală și județeană pentru colaborare și pentru realizarea proiectului.

„Vreau să o felicit pe doamna primar, să felicit această comunitate și consiliul județean. Trăim o normalitate, care a fost construită în ultimii ani și care continuă și astăzi. Infrastructura este foarte importantă. Administrația comunei Chinteni este una dintre cele cu care și noi ne mândrim foarte mult. Doamna primar, vă dorim succes mai departe. Cu siguranță vom face ca această zonă și tot județul să arate așa cum ne-am dorit cu mulți ani în urmă”, a declarat social-democratul.

Proiectul de reabilitare a vizat tronsonul cuprins între km 10+200 și km 48+566, drum care străbate mai multe localități din nordul județului Cluj. Alături de alte tronsoane finalizate anterior, această lucrare contribuie la completarea rețelei județene de drumuri asfaltate din zonă.

După recepția oficială a lucrărilor, Consiliul Județean Cluj va demara execuția trotuarelor și a acceselor la proprietăți, cu finalizare estimată pentru anul în curs.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Caz cutremurător la Dej. Bărbați cercetați după ce au făcut SEX cu o copilă de 13 ani. 4 sunt sub control judiciar

Publicat

Clujeni cecrcetaâi după de au făcut sex cu o miniră

Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej efectuează cercetări în două cauze penale care vizează suspiciuni privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale săvârșite asupra unei fete de doar 13 ani.

Șapre bărbați au fost arestați preventiv în acest caz, iar patru au fost puși sun control judiciar.

Mai mulți bărbați cercetați după ce au făcut SEX cu o copilă de 13

Potrivit procurorilor, în cursul acestui an, mai mulți bărbați ar fi întreținut relații sexuale cu copila.

În 10 aprilie și în 14 aprilie, judecătorul, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a şapte persoane, iar faţă de patru persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

În prezent, în cauze se efectuează cercetări în vederea documentării întregii activități infracţionale.

 

 

 

Citește mai departe

CULTURA

Miercurea Mare în satul clujean tradițional. Se pregătea prescura pentru pască și se cocea pâinea pentru Sărbătoare

Publicat

De

Miercurea Mare în satul clujean tradițional

În Miercurea Mare, în satul tradițional clujean, femeile pregăteau prescura pentru pasca ce urma să fie sfințită de preot, la biserică, în Joia Mare.

În satele clujene nu era bine ca omenii să fie ”sfădiți” între ei, atată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Miercurea Mare în satul clujean tradițional

Paștile, din prescură și vin, se pregăteau, în general, în biserică, de întreaga comunitate sau de un grup de săteni, prin rotație. Există și zone în care pasca, după ce prescura și vinul se sfințeau în Joia Mare, la biserică, era pregătită în Sâmbăta Mare de cel mai vârstnic bărbat din casă, arată specialiștii clujeni.

Viorica Bolba, din satul Negreni, județul Cluj, a învățat să facă prescuri de la mama ei.

„Mama mé făcé prescuri la tăt satu’. Că fiecare, când făce o liturghie de prescuri, făcé că are o durere, un năcaz, ori o bucurie. Șî făcé în fiecare duminică, de cununa anului. Când eram mnică șî mama făcé prescuri, zâce’: «Hai, pune, Viorică, ptiscornicu’ aici, pă prescuri». Eu îl punem, ea îmi tăt spune’ șî așa am învățat. Aice, la noi, trebuie să nu fie sfădită cu nime și nici în zua aceie să nu să sfădească cu nime, ori să aibă gând rău cătră oarecine. Șî de aceie, aici, la Negreni, să zâce când meri la biserică: «Dumnezeu te ierte!», șî-ț’ răspunde cu «Dumnezeu te ierte!»”, povestește Viorica Bolba.

Tot acum, arată specialiștii de la CJCPCT se pregătea și pâinea pentru zilele de sărbătoare. Frământatul pâinii era foarte greu mai demult, și se pregătea un cuptor de pâine, deoarece familiile erau numeroase.

FOTO: Pregătirea cuptorului pentru pâine – Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Spectacol caritabil pentru artistul clujean Nelu Nicoară – Englezu. Are nevoie de bani pentru injecții

Publicat

Englezu

Cu un diagnostic – în sfârșit, stabilit, de medici de renume din Ungaria și Germania – după luni de deznădejde, cunoscutul și îndrăgitul artist clujean Nelu Nicoară – Englezu urmează un tratament corespunzător.

Dar a apărut o singură problemă, și anume că Casa de Asigurări de Sănătate nu-i decontează cheltuielile pentru injecțiile respective, iar costul acestora depășește posibilitățile lui financiare, din prezent.

”Așa că rolul nostru, al prietenilor și admiratorilor săi, este să intervenim și să inițiem o colectă, pentru a-i reda artistului capacitatea și vivacitatea de odinioară.
De aceea, ne-am gândit să organizăm, pe data de 25 aprilie, ora 17.00, la localul Sandany din Cluj-Napoca, str. General Traian Moșoiu nr. 18, grație bunăvoinței entuziaste a patronului acestuia, Alexandru Crețu, un spectacol artistic, în vederea adunării de fonduri, la care vor participa următorii îndrăgiți soliști: Alin Oprea, Soprana Gabriela Băncilă, Claudiu Racz (Rabă), Miki Paisz”, arată inițiatorii evenimentului.

Unde se pot face donații

Pentru cei care nu reușesc să ajungă, aici sunt datele bancare pentru donații:
Cont Revolut: RO40REVO0000185890759360
BTPay: 0748 68 38 44
IBAN: RO77BTRL01301201N48717XX
Banca Transilvania
Beneficiar: Ioan Nicoară

Englezu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate