Connect with us
Advertisement

EDUCATIE

VIDEO. 27.000 de elevi din Cluj-Napoca și-au făcut abonamente CTP. Boc: Sunt cu 34% mai mulți față de anul anterior

Publicat


Elevii clujeni beneficiază de transport gratuit la și de la școală

Nu mai puțin de 27.000 de elevi din Cluj-Napoca și-au făcut abonamente pe transportul în comun în anul școlar 2023-2024.

Creșterea numărului de elevi care utilizează transportul în comun în oraș este una semnificativă, arată primarul Emil Boc.

27.000 de elevi din Cluj-Napoca și-au făcut abonamente CTP. Boc: Sunt cu 34% mai mulți față de anul anterior

Peste 27.000 elevi și-au făcut abonamente CTP în anul școlar 2023-2024 la nivelul municipiului, cu 34% mai mult față de anul anterior.

Dintre aceștia, peste 10.000 de elevi sunt în clasele 0-IV și au la dispoziție autobuze școlare dedicate pe 14 trasee în oraș, arată primarul Emil Boc.

“Primăria Cluj-Napoca susține și încurajează utilizarea transportului în comun pentru elevi prin mai multe facilități și programe, astfel că toți elevii din municipiu beneficiază de gratuitate la transportul în comun.

În plus, din acest an Primăria oferă transport gratuit elevilor din zona metropolitană care studiază în Cluj-Napoca”, a transmis primarul pe pagina de Facebook.

Peste 33.000 de abonamente, cu cele ale elevilor din zona metropolitană

“Prin colaborarea cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca am continuat de asemenea programul de transport al copiilor din clasele 0-IV la școli, pe cele 14 trasee din municipiu, din cartierele: Mănăștur, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, Bulgaria, Iris și Lombului”, a mai spus Emil Boc.

Astfel, în anul școlar 2023-2024 au fost înregistrate 33.332 abonamente elevi în Municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană, din care 27.270 la nivelul municipiului Cluj-Napoca.

Fără a include elevii din zona metropolitană, numărul de abonamente pentru elevi a crescut cu 34% față de anul școlar precedent, când au fost făcute 20.351 abonamente elevi pentru municipiu.

Peste o treime dintre abonamentele din acest an, mai precis 10.179 sunt pentru elevii claselor 0-4.

173.000 de urcări ale elevilor care folosesc autobuzele școlare

Primarul Emil Boc a mai precizat că sunt estimate 173.000 de urcări ale elevilor și însoțitorilor care au fost transportați cu autobuzele școlare.

Mai mult, agenții de poliție au fost mobilizați pentru a însoți copiii care utilizează autobuzele și pentru a fluidiza traficul din preajma școlilor.

Transport special pentru elevi

Pe lângă aceste autobuze, toți elevii au la dispoziție mijloace de transport special destinate, având inscripția „TRANSPORT ELEVI”, cu plecări după ora 7:00 din cartiere spre centrul municipiului și reîntoarcerea în jurul orei 14:00, pe următoarele linii:

  • Autobuze: 9, 24, 30, 31, 35, 39, 42, 43B, 46B.
  • Troleibuze: 3, 5, 6, 25.
  • Tramvaie: 101, 102.

De asemenea, Primăria asigură și transportul elevilor de la Pata Rât.
În continuare se realizează și transportul elevilor nedeplasabili, care au dizabilități neuromotorii, cu microbuze special dotate, pe trasee stabilite de comun acord cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca și ecosistemul social direct implicat.

Programul “Autobuze școlare dedicate” de la Cluj-Napoca

Programul Autobuze școlare dedicate pentru transportul elevilor a fost propus și votat de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă desfășurat de Primăria Cluj-Napoca în 2017 și a devenit model de bune practici la nivel național, a mai transpis edilul.

Autobuzele au ca destinație liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, aceste trasee fiind cunoscute deja de elevi și de aparținătorii acestora. Liceele deservite sunt:

  • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”,
  • Liceul Teoretic „Avram Iancu”,
  • Seminarul Teologic Ortodox,
  • Seminarul „Bathory Istvan”,
  • Liceul Teoretic „Bathory Istvan”,
  • Colegiul Național „Emil Racoviță”,
  • Liceul Teologic Reformat,
  • Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”,
  • Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”,
  • Colegiul Național „George Coșbuc”.

Traseele autobuzelor școlare pot fi consultate pe website-ul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

E.ON Energie România deschide la Cluj-Napoca primul concept store dedicat soluțiilor pentru eficiență energetică

Publicat

E.ON

Municipiul Cluj-Napoca devine din 22 august gazda primului concept store E.ON din România. Clujenii și nu numai vor avea ocazia să exploreze cele mai noi soluții pentru eficiență energetică, să se inspire din ideile și sfaturile experților privind economisirea energiei și să descopere servicii digitale de tip self-service pentrucontrolul consumului de energie,vizitând magazinul deschis de E.ON Energie România la parterul Iulius Mall.

Spațiul vine ca răspuns la provocările și așteptările consumatorilor de energie și pune în lumină cele mai căutate produse și servicii de la E.ON, într-o galerie care reunește elemente media statice și interactive, cu echipamente energetice de ultimă generație.

„Suntem încântați să anunțăm deschiderea primului concept store E.ON, unic în regiune, ca parte a angajamentului nostru de a promova măsuri de eficiență energetică și un stil de viață sustenabil. Prin crearea unui spațiu inovativ, dedicat pentru învățare și descoperire, ne propunem să inspirăm vizitatorii să îmbrățișeze practici ecologice și să contribuie la un viitor mai durabil”, spune Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie România.

Universul E.ON

„Pentru implementarea unui astfel de concept, este nevoie de o expertiză tehnică interdisciplinară ce stă la baza filosofiei de lucru Square One și a viziunii prin care încercăm să modelăm mai frumos viitorul.

Toate proiectele noastre sunt unicat, croite special pe dorințele clientului, așadar arhitectura concept store-ului E.ON este atipică. Creativ, am dorit să generăm un obiect arhitectural atemporal, spectaculos,cuobiectivul unui impact vizual și care, în egală măsură, să reprezinte un spațiu familiar și cald, de aici și alegerea lemnului.

Arhitectura spațiului poartă vizitatorul prin universul E.ON, prezentându-i soluțiile din portofoliu atât fizic cât și virtual, prin intermediul unor interfețe media fixe și interactive și prin parcurgerea unui traseu spațial organic, cu forme fluide, date de elementele cilindrice și sistemul de lumini.

Astfel, vizitatorului îi generăm sentimentul de curiozitate, dorința de a descoperi atât spațiul, cât și conținutul expus. Trebuie să mulțumesc echipei E.ON pentru încrederea oferită și curajul de a accepta conceptul propus de noi”, a declarat arhitect Adrian Cancer-Zeana.

Servicii personalizate

În cadrul spațiului inovativ, E.ON Energie România oferă servicii de consultanță personalizate, informații despre programe și subvenții privind achiziția de echipamente sustenabile, dar și acces de oriunde și oricând la platforme online pentru educarea unui comportament durabil.

Vorbim despre soluții de încălzire cu centrale termice pe gaz, soluții de aer condiționat, soluții 2 în 1 pentru încălzire-răcire cu pompe de căldură, stații de încărcare pentru mobilitate electrică și sisteme fotovoltaice pentru producția de energie electrică din sursă solară, dar și soluții all-in-one, aplicații mobile pentru controlul consumului de energie.

Vizitatorii sunt ghidați pas cu pas într-o călătorie de la descoperire, la inspirație și explorare, prin accesul și expunerea la soluții energetice verzi și servicii digitale cu amprentă de carbon redusă.

Consultanții E.ON Energie România sunt prezenți pentru a personaliza sfaturile și soluțiile pentru eficiență energetică pe specificul fiecărui vizitator.

În viitor, concept store-ul E.ON își propune să devină și un hub educațional, prin găzduirea de evenimente ale partenerilor în sustenabilitate, experți ai brandurilor din portofoliul companiei.

Toți cei care vor vizitaacest nou magazinîn perioada 22 august-5 septembrie se pot înscrie în tombola cu premii substanțiale oferite de E.ON.

Mai multe informații despre soluțiile și serviciile E.ON sunt disponibile pe eon.ro.

Despre companie

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi.

De la intrarea pe piața din România din 2005, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Caz de infecție cu virusul West Nile la Cluj. Se transmite de la țânțari

Publicat

Tânțar west nile

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) informează că de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 22.08.2024 s-au înregistrat 22 cazuri dintre care 20 cazuri confirmate și 2 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 1 a decedat.

Pe grupe de vârstă, cele mai multe cazuri – 7-  au fost înregistrate la pacienți între 60 și 69 de ani.

Raportul cazurilor pe genuri este M/F=19/3, iar pe medii de rezidență: U/R=13/9.

Distribuția pe județe a cazurilor (în funcție de unitatea teritoriala de expunere) este: Municipiul București (4), jud. Bistrița Năsăud (2), jud. Botoșani (1), jud. Cluj (1), jud. Dâmbovița (1), jud. Giurgiu (2),jud. Ilfov (2), jud. Mureș (2), jud. Prahova (1), jud. Satu Mare (2), jud. Suceava (4).
Un caz de infecție cu virus West Nile a avut expunerea in Italia (Milano) si a fost raportat de DSP Dâmbovița (debut în S 27).

Cum se transmite virusul

Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

Măsuri de prevenire

În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:

evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).

Simptomele infecției

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:

febră
durere de cap intensă
dureri musculare
vărsături
erupţii cutanate
În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Circulația se închide temporar pe DN1 în zona Tureni, pentru lucrări la drumul expres. Cum arată șantierul

Publicat

De

Drum Expres Cluj

Circulația se închide temporar, pe perioade scurte, pe DN1, în zona Tureni, unde se construiește drumul expres, anunță DRDP Cluj.

Astfel, se va circula cu întreruperi în zilele de marți, 27 august și miercui, 8 august.

Circulația se închide temporar pe DN1 în zona Tureni, pentru lucrări la drumul expres. Cum arată șantierul

Conform Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj, marți, 27 august și miercuri, 28 augist, se va închide circulația pe perioade scurte de timp pe DN1, km 457+550 – 457+900.

Circulația se închide câte 20 de minute la intervale regulate

Măsura este necesară în vederea realizării lucrărilor de relocare/protejare a rețelelor electrice de înaltă tensiune pe Drumul Expres care va face conexiunea dintre Autostrada Transilania, în zona Turda și Drum Național în zona Tureni:

  • în data de 27.08.2024, pentru montare conductă între 2 stâlpi (101-102) care traversează DN1, începând cu ora 9:00, în patru reprize de aproximativ 20 de minute, la interval de 60-120 de minute.
  • În data de 28.08.2024, pentru reglarea conductelor nou montate între cei doi stâlpi care traversează DN1, începând cu ora 9:00, în trei reprize de aproximativ 20 de minute, la interval de 60 de minute.

Cum arată șanttierul de la drumul expres din Cluj

Lucrările continuă la drumul expres care va face legătura între DN1 și A3 pe la Tureni. S-a lucrat toată vara, inclusiv pe caniculă, iar stadiul fizic al lucrărilor a ajuns pe peste 45%.

Valoare contractului se ridică la peste 562,6 milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Ordinul de începe a lucrărilor a fost semnat în urmă cu un an, la 21 august.

Citește mai departe

EDUCATIE

BAC-ul de toamnă la final. 42 de candidați au susținut examenul la limba maternă la Cluj. Când se afișează rezultatele

Publicat

De

Bac-ul de toamnă la final

BAC-ul de toamnă a ajuns la final. Joi, 22 august, a avut loc ultima probă scrisă, cea la limba și literatura maternă.

În județul Cluj un candidat nu s-a prezentat la examen.

BAC-ul de toamnă la final. 42 de candidați au susținut examenul la limba maternă la Cluj

Joi, 22 august, s-a desfășurat proba scrisă la limba și literatura maternă–proba E.b)., pentru candidații care au studiat în limba minorităților naționale.

În județul Cluj, 43 de candidați au solicitat susținerea acestei probe scrise. Dintre aceștia au fost prezenți 42 și a absentat un singur candidat, au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj.

La acest examen nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă la limba și literature maternă–proba E.b).au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site, astăzi, la ora 15:00.

Când se afișează rezultatele finale

Afișarea primelor rezultate la BAC-ul de toamnă va avea loc în data de 26 august 2024, până la ora 12:00.

Contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi.

Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august 2024.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, simultan, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise, a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea și a obținut, în final, cel puţin media 6.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2024_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264, sesiunea august 2024.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax