Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO. 24 de elevi ai Liceului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca au participat la o sesiune Euroscola, la Parlamentul European

Publicat


24 de elevi şi profesoarele Andreea Suciu şi Ana Maria Ruța, Ambasador Senior EPAS de la Liceul Teoretic ,,Avram Iancu” din Cluj-Napoca a participat în 14 noiembrie la o sesiune Euroscola organizată la sediul Parlamentului European din Strasbourg, cu ocazia Zilelor Euroscola.

La această activitate au participat elevi din mai multe țări UE, participante în programul EPAS -Şcoli -ambasador ale Parlamentului European.

Tema sesiunii a fost „De la criza energetică la un viitor sustenabil: măsurile UE împotriva schimbărilor climatice”.

24 de elevi ai Liceului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca au participat la o sesiune Euroscola, la Parlamentul European

Evenimentul a fost găzduit de Hemiciclu – sala de şedințe a Parlamentului European- oferind astfel elevilor participanți ocazia de a experimenta viața unui europarlamentar. Aceştia s-au bucurat să interacționeze cu Heidi Hautala, vicepreşedinta Parlamentului European şi să participe la simularea unei şedințe a Parlamentului pe tema Schimbărilor Climatice, la un Atelier interactiv susținut de Aleyda Hernandez Laviades, membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie precum şi la o sesiune de informare şi dezbatere pe tema Alegerilor europarlamentare din 2024.

„Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca este Şcoala-Ambasador a Parlamentului European începând cu acest an şcolar iar în baza rezultatelor obținute în perioada de candidatură (n.a. anul şcolar trecut) este singura şcoală din județul nostru invitată să participe la Zilele Euroscola de la Strasbourg.

Suntem bucuroşi pentru recunoaşterea primită dar şi foarte motivați să ne autodepăşim şi să dezvoltăm şi mai mult acest program în şcoala noastră şi, mai ales, să îl extindem în comunitate. Sunt încântată că elevii clujeni au reprezentat cu mândrie oraşul nostru şi au avut intervenții în plen pe tema eco-sustenabilității, a folosirii surselor de energie regenerabilă şi a importanței cultivării şi educării un comportament verde şi sustenabil încă din primii ani de şcoală.

Cred că această generație aduce nu doar speranță ci şi acțiune şi că Europa şi construcția europeană sunt pe mâini bune”, a declarat profesoara Andreea Suciu, coordonatorul programului EPAS în Liceul Teoretic Avram Iancu.

Elevii se familiarizează cu politica Uniunii Europene

Această experiență a fost foarte apreciată de elevii liceului.

„Pentru mine această experiență pe care am avut-o la Parlamentul European la Strasbourg a reprezentat o mare oportunitate, deoarece am avut șansa să văd cum se desfășoară o ședință la parlament, să dezbat anumite subiecte cu alți tineri din țările Uniunii Europene și să descopăr cum se elaborează și se votează legile în parlament.

Le recomand tututor elevilor care au aceasta șansă să profite la maxim de ea. După vizita la parlament am realizat cât de important este să particip la vot. Pentru că urmează la anul alegerile europarlamentare le sugerez tinerilor majori să se informeze înainte de a merge la vot.

Este dreptul nostru și nu trebuie să-i lăsam pe alții să aleagă in locul nostru. Schimbarea pleacă de la noi!”, spune Alexandu Popa, elev în clasa a XII-A.

Un alt elev al școlii spune că problema schimbărilor climatice este cea mai mare în zilele noastre

„Programul Euroscola a fost o oportunitate extraordinară de a cunoaște mai bine Europa, atât prin străbaterea ei de la est la vest, cât și prin participarea la activitățile organizate la Parlamentul de la Strasbourg.

Faptul că am avut ocazia de a discuta cu oficiali europeni despre cea mai importantă problemă a zilelor noastre direct din băncile Hemiciclului, dar și de a simula activitatea cotidiană a europarlamentarilor, m-a făcut mult mai conștient de felul în care Uniunea Europeană funcționează și ia deciziile care ne privesc, în mod direct, pe toți.

Bineînțeles, programul a fost completat de șansa de a vizita Strasbourgul, un oraș extraordinar de șarmant, cu o arhitectură medievală de-a dreptul impresionantă și perfect conservată”, a spus Matei Bindea, elev în clasa a XII-a și olimpic național la Geografie.

„Pentru mine, vizita la Parlamentul European din Strasbourg în cadrul programului Euroscola a fost un eveniment special, având în vedere că este cea mai importantă și totodată grandioasă clădire administrativ-politică pe care am vizitat-o vreodată.

În Hemiciclu am participat la o conferință despre criza climatică, abordând o problemă mai presus de granițe și societate. În cadrul acesteia am putut să o ascultăm și să interacționăm cu Heidi Hautala, vicepreședinta responsabilă cu Sistemul de management de mediu și audit (EMAS), fiind, poate, cea mai potrivită persoană în domeniu.

În a doua parte a zilei am avut parte de o simulare de ședință parlamentară, având ocazia să ne afirmăm punctul de vedere în subiectele politice cele mai importante și participând la un vot pentru adoptarea a patru moțiuni cu scopul de a contribui la un viitor mai curat.

În final, după activitățile ce însumează opt ore, am părăsit instituția cu impresii frumoase despre conducerea și administrarea Uniunii Europene. A fost o experiență memorabilă, educațională, dar și distractivă, care ne-a antrenat raționamentul și inițiativa personală. Recomand cu căldură proiectul EPAS oricărui tânăr care vrea să își folosească timpul pentru a contribui la viitorul populației europene”, a spus și Raul Iușan, elev în clasa a IX-a C.

Parlamentul European se deschide pentru elevi din toată Europa

Programul EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European le oferă elevilor din cele 27 de state membre ale UE posibilitatea de a-și înțelege drepturile în calitate de cetățeni ai Uniunii și de a afla mai multe despre rolul Parlamentului European.

 

Profesorii și elevii din şcolile care implementează acest program sunt numiți Ambasadori (seniori, respectiv juniori) și sunt însărcinați cu punerea sa în practică prin: crearea unui punct informativ despre Uniunea Europeană, organizarea de evenimente de Ziua Europei sau crearea de conținuturi pe platformele sociale dar, mai ales, prin organizarea de lecții despre democrația parlamentară europeană, folosind materialele didactice interactive ale Parlamentului European.

Acestea sunt foarte apreciate de către elevi şi includ informații generale și date despre Uniunea Europeană, formări cu accentul pe competențele democratice și participative, jocuri de rol pentru clasă și teste.

La sfârșitul fiecărui an școlar, activitățile desfășurate de școli sunt evaluate. După finalizarea cu succes a programului, școlile sunt certificate drept școli-ambasador.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Se desființează gheretele de pe strada Argeș, din Piața Mihai Viteazul. Canalul Morii se va decoperta

Publicat

Argeș Canalul Morii

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, luni, desființarea a 16 gherete amplasate pe strada Argeș, din Piața Mihai Viteazu, amplasate pe dalele de beton care acoperă Canalul Morii, care urmează să fie decopertat. 

Firmele care au construit gheretele au primit terenul în concesiune în anul 1999 pe o durată de 25 de ani, iar contractele expiră la sfârșitul acestui an.

Primăria va începe un proiect de reabilitare a infrastructurii publice, finanțat din fonduri europene, care prevede modernizarea străzilor adiacente Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, respectiv străzile Argeş, Morii, str. Constanța (parțial) precum şi str. Bălcescu, fapt ce va duce la creşterea atractivității mediului urban.

Ce prevede proiectul

arges canalul morii

”Proiectul urmărește creşterea calității și atractivității spațiilor urbane va fi realizată şi prin pu cursului de apă a Canalului Morii,, reducerea traficului străzile adiacente liceului şi încurajarea folosirii variantelor nemotorizate (velo si pietonal), transportului public de călători de către elevi şi profesori.

Astfel, dezideratul îl reprezintă creşterea calității vieții pentru locuitorii din zonă, prin crearea unui spațiu urban fluid, cu condiții confortabile de traversare, bine conectat, cu calități de recreere, cu trotuare late, fără obstacole, cu un design al mobilierului stradal unitar şi spații plantate îngriite”, se arată în referatul hotărârii.

Pentru realizarea proiectului se impune dezafectarea zonei de construcțiile edificate în soluție demontabilă de pe dala de acoperire a Canalului Morii, de pe str. Argeș.

Proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi ”pentru” și o ”abținere”.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Veste bună. Boc: În 2 august se ridică restricțiile de circulație de pe str. George Barițiu. Traficul revine la normal

Publicat

baritiu

Primarul Emil Boc a anunțat că vineri, în 2 august, se ridică restricțiile de circulație de pe strada George Barițiu, astfel că traficul rutier revine la normal, lucrările făcând parte din proiectul de modernizare ale Parcului Caragiale.

Boc a spus, luni, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, referindu-se la proiectul respectiv, că municipalitatea a prevăzut o sumă de până la 500.000 de euro pentru conservarea vestigiilor arheologie din Parcul Caragiale, pentru punerea în valoare a zidului roman.

”Lucrările la Parcul Caragiale sunt în grafic, iar cu excepția acestei părți de conservare, parcul fi gata până la sfârșitul anului. În 2 august se ridică restricțiile de circulație de pe strada George Barițiu, se revine la normalitate.

Decopertarea Canalului Morii dă o altă perspectivă orașului”, a spus primarul Clujului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi. RESTRICȚII de circulație pe Autostrada Transilvania, la nodul rutier Gilău

Publicat

De

Restricții de circulație pe A3

Marți, 23 iulie, vor fi instituite noi restricții de circulație pe Autostrada Transilvania, anunță Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

Circulația pe A3 va fi oprită pentru lucrări și deviată pe DN1.

Atenție, șoferi. RESTRICȚII de circulație pe Autostrada Transilvania, la nodul rutier Gilău

Marți, 23 iulie, vor fi restricții de circulație pe A3, nodul rutier Gilău, breteaua E, direcția A3 ieșire în DN 1 spre Oradea.

Circulația va fi oprită în intervalul orar 8:00 – 18:00.

Potrivit DRDP Cluj, se efectuează lucrări de așternere a mixturilor asfaltice.

Circulație deviată

Astfel, circulația va fi deviată pe DN 1, cu întoarcere la sensul giratoriu Luna de Sus.

Șoferii sunt rugați să circule cu prudență în zona lucrărilor și să respecte semnalizarea rutieră.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Rezultate admitere UMFIH Cluj-Napoca. Care au fost cele mai mari și cele mai mici note pe fiecare facultate și program de studiu

Publicat

UMF Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca a afișat rezultatele la examenul de admitere care a avut loc duminică la toare cele trei facultăți.

Astfel, la Facultatea de Medicină, la programul de studiu Medicină au fost admiși 330 de candidați la buget, primele note fiind de 10, ale unor olimpici, iar ultima de 8,76.

La taxă au fost admiși un  număr de 84 de candidați, prima notă fiind 9,52, iar ultima 8,46.

La Facultatea de Medicină Dentară, programul de studiu Medicină Dentară, au fost declarați reușiți 75 de candidați la buget, prima notă fiind 9,82, iar ultima 7,48, iar cu taxă 18 candidați, prima notă fiind 8,12, iar ultima 7,03.

În ceea ce privește Facultatea de Farmacie, la programul de studiu Farmacie, au fost admiși 35 de candidați la buget. Aici prima notă de intrare a fost 10, iar ultima de 5,37. La taxă, au fost 33 de locuri, iar primul a fost ocupat de nota 9,82, ultima fiind 5,13.

La programul de studiu Asistență Medicală, au fost declarați admiși 85 de candidați la buget, prima notă de admitere fiind 9,84, ultima fiind 5,69. La taxă au fost 80 de admiși, primul tot cu 9,84, iar ultimul cu 5,88.

La programul de studiu Balneo-fiziokenetotarpie și Recuperare au fost declarați admiși 43 de candidați la buget, prima notă fiind 9,96, iar ultima 7,57, iar la taxă au fost 44 de locuri, primul fiind ocupat cu nota 9,51, iar ultimul cu 5,35.

Admiși peste 9

La progranul de studiu Radiologie și Imagistică, au fost declarați admiși 19 candidați la buget, primul fiind admis cu 9,92, iar ultimul cu 9,20. La taxă, au fost 23 de candidațui reușiți, primul cu nota 9,68, ultimul cu 8,15.

La programul de studiu Tehnică Dentară, au fost admiși 30 de candidați la buget, primul cu nota 9,91, ultimul cu 9,16, iar la taxă au fost 12 admiși, primul cu 9,90, iar ultimul cu 8,88.

La programul de studiu Nutriție și Dietetică, au fost 20 de candidați admiși la buget, primul cu nota 9,84, ultimul cu 5,92, în timp ce la taxă au fost 26 de reușiți, primul cu nota 9,61, ultimul cu 5,99.

La programul de studiu Cosmetică Medicală și Tehnologie produsului cosmetic au fost la buget un număr de 20 de admiși, primul cu nota 9,90, iar ultimul cu 7,92, iar la taxă au fost 28 de admiși, primul tot cu nota 9,90, iar ultimul cu 5,83.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax