ACTUALITATE
VIDEO. 24 de elevi ai Liceului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca au participat la o sesiune Euroscola, la Parlamentul European
24 de elevi şi profesoarele Andreea Suciu şi Ana Maria Ruța, Ambasador Senior EPAS de la Liceul Teoretic ,,Avram Iancu” din Cluj-Napoca a participat în 14 noiembrie la o sesiune Euroscola organizată la sediul Parlamentului European din Strasbourg, cu ocazia Zilelor Euroscola.
La această activitate au participat elevi din mai multe țări UE, participante în programul EPAS -Şcoli -ambasador ale Parlamentului European.
Tema sesiunii a fost „De la criza energetică la un viitor sustenabil: măsurile UE împotriva schimbărilor climatice”.
24 de elevi ai Liceului „Avram Iancu” din Cluj-Napoca au participat la o sesiune Euroscola, la Parlamentul European
Evenimentul a fost găzduit de Hemiciclu – sala de şedințe a Parlamentului European- oferind astfel elevilor participanți ocazia de a experimenta viața unui europarlamentar. Aceştia s-au bucurat să interacționeze cu Heidi Hautala, vicepreşedinta Parlamentului European şi să participe la simularea unei şedințe a Parlamentului pe tema Schimbărilor Climatice, la un Atelier interactiv susținut de Aleyda Hernandez Laviades, membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie precum şi la o sesiune de informare şi dezbatere pe tema Alegerilor europarlamentare din 2024.
„Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca este Şcoala-Ambasador a Parlamentului European începând cu acest an şcolar iar în baza rezultatelor obținute în perioada de candidatură (n.a. anul şcolar trecut) este singura şcoală din județul nostru invitată să participe la Zilele Euroscola de la Strasbourg.
Suntem bucuroşi pentru recunoaşterea primită dar şi foarte motivați să ne autodepăşim şi să dezvoltăm şi mai mult acest program în şcoala noastră şi, mai ales, să îl extindem în comunitate. Sunt încântată că elevii clujeni au reprezentat cu mândrie oraşul nostru şi au avut intervenții în plen pe tema eco-sustenabilității, a folosirii surselor de energie regenerabilă şi a importanței cultivării şi educării un comportament verde şi sustenabil încă din primii ani de şcoală.
Cred că această generație aduce nu doar speranță ci şi acțiune şi că Europa şi construcția europeană sunt pe mâini bune”, a declarat profesoara Andreea Suciu, coordonatorul programului EPAS în Liceul Teoretic Avram Iancu.
Elevii se familiarizează cu politica Uniunii Europene
Această experiență a fost foarte apreciată de elevii liceului.
„Pentru mine această experiență pe care am avut-o la Parlamentul European la Strasbourg a reprezentat o mare oportunitate, deoarece am avut șansa să văd cum se desfășoară o ședință la parlament, să dezbat anumite subiecte cu alți tineri din țările Uniunii Europene și să descopăr cum se elaborează și se votează legile în parlament.
Le recomand tututor elevilor care au aceasta șansă să profite la maxim de ea. După vizita la parlament am realizat cât de important este să particip la vot. Pentru că urmează la anul alegerile europarlamentare le sugerez tinerilor majori să se informeze înainte de a merge la vot.
Este dreptul nostru și nu trebuie să-i lăsam pe alții să aleagă in locul nostru. Schimbarea pleacă de la noi!”, spune Alexandu Popa, elev în clasa a XII-A.
Un alt elev al școlii spune că problema schimbărilor climatice este cea mai mare în zilele noastre
„Programul Euroscola a fost o oportunitate extraordinară de a cunoaște mai bine Europa, atât prin străbaterea ei de la est la vest, cât și prin participarea la activitățile organizate la Parlamentul de la Strasbourg.
Faptul că am avut ocazia de a discuta cu oficiali europeni despre cea mai importantă problemă a zilelor noastre direct din băncile Hemiciclului, dar și de a simula activitatea cotidiană a europarlamentarilor, m-a făcut mult mai conștient de felul în care Uniunea Europeană funcționează și ia deciziile care ne privesc, în mod direct, pe toți.
Bineînțeles, programul a fost completat de șansa de a vizita Strasbourgul, un oraș extraordinar de șarmant, cu o arhitectură medievală de-a dreptul impresionantă și perfect conservată”, a spus Matei Bindea, elev în clasa a XII-a și olimpic național la Geografie.
„Pentru mine, vizita la Parlamentul European din Strasbourg în cadrul programului Euroscola a fost un eveniment special, având în vedere că este cea mai importantă și totodată grandioasă clădire administrativ-politică pe care am vizitat-o vreodată.
În Hemiciclu am participat la o conferință despre criza climatică, abordând o problemă mai presus de granițe și societate. În cadrul acesteia am putut să o ascultăm și să interacționăm cu Heidi Hautala, vicepreședinta responsabilă cu Sistemul de management de mediu și audit (EMAS), fiind, poate, cea mai potrivită persoană în domeniu.
În a doua parte a zilei am avut parte de o simulare de ședință parlamentară, având ocazia să ne afirmăm punctul de vedere în subiectele politice cele mai importante și participând la un vot pentru adoptarea a patru moțiuni cu scopul de a contribui la un viitor mai curat.
În final, după activitățile ce însumează opt ore, am părăsit instituția cu impresii frumoase despre conducerea și administrarea Uniunii Europene. A fost o experiență memorabilă, educațională, dar și distractivă, care ne-a antrenat raționamentul și inițiativa personală. Recomand cu căldură proiectul EPAS oricărui tânăr care vrea să își folosească timpul pentru a contribui la viitorul populației europene”, a spus și Raul Iușan, elev în clasa a IX-a C.
Parlamentul European se deschide pentru elevi din toată Europa
Programul EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European le oferă elevilor din cele 27 de state membre ale UE posibilitatea de a-și înțelege drepturile în calitate de cetățeni ai Uniunii și de a afla mai multe despre rolul Parlamentului European.
Profesorii și elevii din şcolile care implementează acest program sunt numiți Ambasadori (seniori, respectiv juniori) și sunt însărcinați cu punerea sa în practică prin: crearea unui punct informativ despre Uniunea Europeană, organizarea de evenimente de Ziua Europei sau crearea de conținuturi pe platformele sociale dar, mai ales, prin organizarea de lecții despre democrația parlamentară europeană, folosind materialele didactice interactive ale Parlamentului European.
Acestea sunt foarte apreciate de către elevi şi includ informații generale și date despre Uniunea Europeană, formări cu accentul pe competențele democratice și participative, jocuri de rol pentru clasă și teste.
La sfârșitul fiecărui an școlar, activitățile desfășurate de școli sunt evaluate. După finalizarea cu succes a programului, școlile sunt certificate drept școli-ambasador.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
PROIECT. Nu va mai fi necesară DECLARAȚIA notarială la călătoria în străinătate pentru o anumită categorie de minori

Parlamentarii USR Radu Mihail, Iulian Lorincz și Oana Țoiu au depus o inițiativă legislativă ce vizează modificare la călătoria în străinătate a unor anumite categorii de minori: părintele care deține ordin de protecție va putea călători în străinătate însoțit de copilul minor, fără a fi nevoit să obțină de la părintele agresor declarația notarială, scrie Alba24.ro.
În prezent, părintele în grija căruia se află minorul trebuie să contacteze partenerul agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declarației.
PROIECT. Nu va mai fi necesară DECLARAȚIA notarială la călătoria în străinătate pentru o anumită categorie de minori
Situația este nefirească, cred inițiatorii legii.
Deputata USR Oana Țoiu atrage atenția că o treime din ordinele de protecție sunt încălcate de agresori astfel că victima și copilul aleg refugiul la soră, frate, mamă, prieteni.
Pentru multe familii, acest lucru înseamnă și rude sau prieteni în afara granițelor țării.
„Refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare”
„În plus copiii adolescenți efectuează vizite de studiu, participă la competiții sportive sau concursuri educaționale unde excelează, dar au nevoie fix de semnătura părintelui agresor să poată părăsi țara, și refuzul devine motiv de șantaj sau răzbunare.
Schimbăm asta dând mai multă libertate de deplasare exceptând de la cerințe semnătura ambilor părinți dacă există un ordin de protecție emis de instanță”, preciează Oana Țoiu.

Tendința de majorare a prețului unciei, care s-a manifestat săptămâna trecută, s-a amplificat luni, iar cotația a atins un nou maxim istoric de 2.135,39 dolari, la aproape doi ani și jumătate de august 2020 când metalul galben a urcat până la 2075,47 dolari.
Această evoluție la care s-a adăugat aprecierea monedei americane a ridicat prețul gramului de aur la un nou record de 303,8212 lei.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Gramul de aur a atins un nou record
Creșterea cotațiilor se datorează perspectivei ca Rezerva Federală americană să decidă o scădere a dobânzii de referință în prima parte a anului viitor dar și a menținerii la un nivel ridicat a tensiunilor din Orientul Mijlociu. În astfel de perioade, plasamentele în aur se majorează, acesta fiind considerat drept un „refugiu”.
Cursul leu-euro
Nivelul mai scăzut al aversiunii față de risc a permis monedei naționale să înglobeze evoluția apreciativă care s-a manifestat la nivel regional. La redeschiderea pieței, după minivacanța prilejuită de Ziua Națională, cursul euro a scăzut de la 4,9726 la 4,9678 lei, în timp ce cotațiile s-au mișcat între 4,967 și 4,97 lei.
Cursul euro/leu este folosit de BNR drept principală armă împotriva inflației. Pentru a preîntâmpina eventuale perioade de presiune asupra cursului, banca centrală are de la sfârșitul lui noiembrie la dispoziție o rezervă valutară record de 58,894 miliarde euro, în timp ce rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au urcat la 65,081 miliarde euro.
Dobânzile interbancare s-au menținut la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a început decembrie la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,21% iar cel la 12 luni la 6,39%.
La prima licitație din decembrie, Trezoreria s-a împrumutat cu 1,334 miliarde lei, față de o valoare inițială a emisiunii de obligaţiuni de stat de tip benchmark de 500 milioane lei. Bonurile au o maturitate de 42 de luni iar statul va plăti o dobândă medie de 6,57%/an.
Finanțele vor să atragă în decembrie, prin împrumuturi, 4 miliarde lei, sumă care poate fi majorată cu 525 milioane lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive.
Cursul dolarului a crescut
Evoluția mai bună a economiei americane a stabilizat cotațiile euro la 1,0850 – 1,0895 dolari. În piața locală, cursul dolarului a crescut de la 4,5313 la 4,5710 lei.
Afirmațiile referitoare la dobânda de referință făcute la sfârșitul săptămânii trecute de oficiali ai Băncii Angliei, au ridicat cotațiile lirei sterline, analiștii anticipând că instituția va întârzia să taie rata, comparativ cu BCE și Fed. Astfel, media monedei britanice a urcat de la 5,7463 la 5,7886 lei. La rândul ei, cea elvețiană a crescut la 5,2353 lei.
În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,3337 zloți/euro iar a celei maghiare la 379,67 forinți/euro.
Bitcoin a crescut luni la 42.125 dolari iar ethereum la 2.273 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Cel mai mare aisberg din lume, de 3 ori cât New York, s-a pus în mişcare şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic

Cel mai mare aisberg din Lume, A23a, s-a pus în mişcare după o pauză de peste trei decenii şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic, au anunţat vineri oamenii de ştiinţă, relatează Reuters, transmite Agrpres.
Cu o suprafaţă de aproape 4.000 de km2, acest aisberg antarctic, denumit A23a, are o mărime de aproximativ trei ori mai mare decât cea a oraşului New York.
De când s-a desprins de platforma de gheaţă Filchner-Ronne din vestul Antarcticii în 1986, aisbergul A23a, care a găzduit în trecut o staţie de cercetare sovietică, a fost în mare parte „captiv” după ce baza lui a rămas blocată pe fundul Mării Weddell.
Cel mai mare aisberg din lume, de 3 ori cât New York, s-a pus în mişcare şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic
Însă acest lucru nu mai este valabil în prezent. Imaginile obţinute recent din sateliţi au dezvăluit că muntele de gheaţă, ce are o greutate de aproape un trilion de tone, pluteşte de acum în derivă şi se deplasează rapid pe lângă extremitatea nordică a Peninsulei Antarctice, ajutat de vânturi puternice şi de curenţi marini.
„Este rar să vezi un aisberg de această mărime în mişcare”, a declarat glaciologul Oliver Marsh de la British Antarctic Survey, potrivit căruia oamenii de ştiinţă îi vor urmări îndeaproape traiectoria.
Pe măsură ce îşi va lua avânt, colosalul munte de gheaţă va fi purtat cel mai probabil spre Curentul Antarctic Circumpolar. Acesta îl va direcţiona spre Oceanul Antarctic, pe o traiectorie cunoscută sub numele de „aleea aisbergurilor”, unde pot fi întâlniţi şi alţi munţi de gheaţă de acest fel care plutesc în ape întunecate.
Motivul care a făcut ca aisbergul A23a să înceapă să se deplaseze rămâne deocamdată necunoscut.
„De-a lungul timpului, probabil că s-a subţiat uşor şi a căpătat acea mică flotabilitate suplimentară care i-a permis să se ridice de pe fundul oceanului şi să fie împins de curenţii oceanici”, a spus Oliver Marsh. A23a se numără, de asemenea, printre cele mai vechi aisberguri din lume.
Este posibil ca A23a să eşueze din nou şi să rămână blocat pe fundul oceanic de lângă insula Georgia de Sud. Acest lucru ar reprezenta o problemă pentru animalele sălbatice din Antarctica. Milioane de foci, pinguini şi păsări de mare se înmulţesc pe insulă şi se hrănesc în apele din jur. Monstruosul aisberg A23a ar putea bloca accesul vieţuitoarelor spre zonele de hrănire şi de reproducere.
În 2020, un alt aisberg gigantic, A68, a stârnit îngrijorări legate de posibilitatea unei ciocniri cu ţărmul insulei Georgia de Sud, zdrobind vieţuitoarele de pe fundul oceanic şi blocând accesul la hrană. O astfel de catastrofă a fost în cele din urmă evitată după ce aisbergul s-a fărâmiţat în fragmente mai mici, un posibil sfârşit şi pentru A23a.
Însă „un aisberg de această mărime are potenţialul de a supravieţui pentru o perioadă destul de lungă de timp în Oceanul Antarctic, chiar dacă este mult mai cald, şi ar putea ajunge mai departe spre nord, până în Africa de Sud, unde ar putea perturba transportul maritim”, a declarat Oliver Marsh.
EVENIMENT
FOTO. Generalul-maior Bogdan Cernat, comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, înaintat în grad

Luni, 4 decembrie, la sediul marii unități din Cluj-Napoca, a avut loc o ceremonie militară în cadrul căreia comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat a fost înaintat în grad.
Bogdan Cernat este acum general-maior, cu două stele, prin Decret Prezidențial.
FOTO. Generalul-maior Bogdan Cernat, comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, înaintat în grad
Luni, locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Cristian Dan, a prezentat Decretul Prezidenţial de înaintare în gradul de general-maior, cu două stele, a comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat.
La ceremonie au participat personalul comandamentului și comandanții marilor unități și unități.
În discursul său, generalul-maior Cristian Dan a felicitat nu doar pe comandantul diviziei ci și întreg personalul comandamentului prezent la activitate.
„Suntem ceea ce suntem datorită mentorilor pe care îi alegem, iar succesul domnului comandant se datorează întregii echipe pe care o conduce. Înaintarea în grad reprezintă recunoașterea muncii depuse de-a lungul timpului și a profesionalismului dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”, a spus acesta, care l-a felicitat pe generalul-maior, cu două stele, Bogdan Cernat.
Foto: Divizia 4 Infanterie „Gemina”