EDUCATIE
VIDEO. 17 elevi clujeni de la Liceul Avram Iancu, calificați la competiția Chicago Robotics Invitational. Au nevoie de sprijin
Echipa de robotică a Liceului Avram Iancu din Cluj-Napoca, formată din 17 elevi, va reprezenta România la una dintre cele mai prestigioase competiții din lume.
Pentru elevii din echipa Phoenix este prima dată când vor concura într-o competiție din afara țării și puteți să îi ajutați să își vadă visul împlinit, prin donații.
17 elevi clujeni de la Liceul Avram Iancu, calificați la competiția Chicago Robotics Invitational. Au nevoie de sprijin
Echipa Phoenix este formată din Patricia Porumb, Darius Urdă, Raul Iușan, Andrei Tătar, Răzvan Coman, Cătălin Nadăș și Sonia Szabo, elevi în clasa a IX-a, Alessia Afrăsinei și Răzvan Bruchental, elevi în clasa a X-a, Iarina Man, Dragoș Morar, Alexandru Petrovai, Flavius Pop, Tudor Gabor și Luca Moldovan, elevi în clasa a XI-a, respectiv Alexandra Motreanu și Bianca Suciu, eleve în clasa a XII-a.
Echipa este coordonată de profesorul Valentin Maxim, iar mentorul lor este o fostă elevă a liceului, acum studentă, Bianca Lungu, care a făcut și ea parte din echipa Phoenix.
Primii pași spre competiția din SUA
Într-o clasă a liceului, mai mulți membri ai echipei, care nu aveau atunci ore, au pus robotul la treabă și au povestit drumul pe care l-au parcurs până la calificarea la prestigiosul concurs care va avea loc în Chicago, în perioada 20-21 iulie.
Elevii participă la BRD FTC – FIRST Tech Challenge, cel mai mare program de robotică pentru liceeni din România, o competiție adusă în țara noastră de Asociația „Nație Prin Educație”.
Iarina Man, liderul Phoenix, explică faptul că, în fiecare an, echipele primesc o temă nouă, respectiv ce trebuie „să facă” robotul într-un sezon.
„Un sezon se desfășoară din septembrie până prin martie, aprilie anul următor. Anul acesta, robotul trebuie să ia niște pixeli și să îi așeze pe o tablă. Un alt task a fost și un sistem de lansare a unui avion de hârtie, pentru care s-au primit puncte în plus.
Fiecare task îndeplinit aduce puncte în plus echipei”, explică Iarina.
Meciuri cu roboți
Apoi încep meciurile. În competiție intră câte 4 echipe deodată, formându-se două alianțe, una roșie și una albastră. Fiecare alianță are două echipe, iar punctele obținute sunt puse în comun.
Un meci durează 2 minute și jumătate. Primele 30 de secunde reprezintă o perioadă de autonomie, în care robotul se mișcă singur, iar următoarele 2 minute acesta este controlat de doi driveri. Punctajul este stabilit de doi arbitri.
Echipa Phoenix, calificată pentru al doilea an consecutiv la competiția națională de robotică
Competiția are trei etape, a mai explicat Iarina Man. Una regională, care s-a desfasurat la Cluj în acest an, iar apoi, în urma rezultatelor, echipele calificate se întrec în competiția națională, care a avut loc la Iași în 2024.
„La Iași noi am reușit să ne clasăm în primele 20 de echipe în urma meciurilor. Este un rezultat destul de bun, având în vedere că nivelul competiției în România este foarte ridicat. România este campioană mondială în acest moment.
Ulterior, 4 echipe reprezintă România la competiția mondială din Statele Unite ale Americii. Noi nu am reușit să ne calificăm de la etapa națională, dar în urma rezultatului bun am aplicat la Chicago Robotics Invitational”, a spus Iarina Man.
De remarcat faptul că anul acesta este al doilea an consecutiv în care echipa Phoenix s-a calificat la faza națională a competiției de robotică.
Robotul
Tema jocului a fost dată, așadar, în septembrie anul trecut, iar cum primele competiții apar după cinci luni, acesta a fost și timpul în care elevii au construit robotul.
„Sigur, trecem prin mai multe etape ale robotului. După fiecare competiție vedem ce putem îmbunătăți la el, cum ar fi un sistem sau să schimbăm poziționarea sistemelor pe robot, atât pe partea mecanică, cât și pe partea de software”, spune Flavius Pop, liderul departamentului de Mecanică.
Dragoș Morar, unul dintre driverii robotului, a explicat cum funcționează acesta.
„Pe partea de software, robotul este controlat de un telefon Android, care nu mai arată ca un telefon pentru că nu are ecran, pe care noi instalăm o aplicație unde scriem tot codul robotului.
Codul este împărțit în două, respectiv partea de autonom, adică primele 30 de secunde în care se mișcă singur și trebuie să iși dea seama unde se află, și apoi codul de teleop (teleoperation) prin care primește comenzi de la controller și mișcă toate motoarele, sistemele, așa cum dorim”, spune Dragoș Morar, liderul departamentului de Programare.
Robotul mai are un telefon, de data asta cu ecran, spune Dragoș.
„Acesta se conectează la robot prin Wi-Fi și roul său este acela de ne permite să alegem ce parte de cod să pornim și să îl controlăm”, a mai spus Dragoș Morar.
Robotul elevilor de la Liceul Avram Iancu a costat în jur de 3.000 de euro.
Robotul mai are în spate și o cameră video care permite, de asemenea, detectarea unor conuri, dar și citirea unor coduri QR de pe tabla unde trebuie așezați pixelii.
„Phoenix”
Echipa de robotică a Liceului Avram Iancu există din anul 2016. De atunci, în fiecare an, aceasta primește noi membri pasionați de robotică sau care își descoperă această pasiune, sau altele, pe parcurs.
Echipa este foarte bine structurată și elevii pot activa în mai multe domenii.
„În fiecare an facem o sesiune de recrutări. Mergem cu robotul la clase și le prezentăm colegilor activitatea noastră. Ținem și cursuri în care explicăm ce înseamnă competiția și facem cursuri tematice pe mecanică, programare sau partea de PR. Apoi fiecare își alege un departament în care vrea să activeze”, spune Iarina Man.
Robotica, tehnologia în general, este ceea ce îi aduce pe elevi împreună
Sonia Szabo, elevă în clasa a IX-a, spune că a învățat foarte multe de când activează în echipa Phoenix.
„La început nu eram foarte sigură, mă gândeam că poate nu mi se potrivește foarte bine. Dar apoi, când am venit la recrutări și am văzut despre ce e vorba, m-a atras foarte mult partea de 3D modeling.
Am făcut primele cursuri și am văzut și partea de PR media și mi-am spus că aș putea să ajut pe partea asta, iar acum sunt mai implicată în acest departament”, spune Sonia.
Îi place spiritul de competiție al echipei și îi place mult să lucreze cu colegii ei care acum îi sunt adevărați prieteni.
„Îmi place și că am învățat foare multe lucruri noi. De exemplu am învățat despre domeniul STEM, despre cum funcționează unele sisteme. Nu știam înainte, dar simt că sunt atrasă de partea de robotică și îmi place că sunt la Mate-Info acum și pot să înțeleg mai bine”, a mai spus Sonia Szabo.
Răzvan Coman este tot în clasa a IX-a, dar pentru el a fost mai simplu, pentru că și-a dorit foarte mult să facă parte din echipă.
„Știam de această echipă de când eram în clasa a VII-a, a VIII-a. Știam de rezultate și de meciurile demonstrative și voiam să intru în echipă.
Este foarte interesant, îmi place. Eu sunt pe partea de software și pe parcursul anului acesta am reușit să învăț foarte multe lucruri noi, atât pe partea de programare, cât și pe partea de 3D modeling”, a spus Răzvan Coman, care este pasionat de robotică și, în general, de partea de programare și IT.
Elevii din echipa Phoenix au nevoie de ajutor ca să-și vadă visul împlinit
Pentru a participa la competiția de la Chicago, elevii clujeni au nevoie de ajutor financiar. Iarina Man spune că au estimat costurile la 35.000 – 37.000 de euro.
„Asta pentru ca toată echipa să poata să participe la competiție. 17 elevi, profesorul coordonator, mentorul nostru, plus încă un însoțitor adult.
Școala ne-a ajutat, dar, din păcate, o astfel de competiție nu este finanțată de Ministerul Educației. Așa că ne bazăm pe sprijinul companiilor private și sperăm că, dacă am reușit să obținem această performanță, vom primi ajutor și de la Primărie și Consiliul Județean”, a mai spus Iarina Man.
Elevii au strâns în jur de 13.000 de euro și vor plăti și ei o parte din banii necesari. Doar că 2.500 de euro, la cât se ridică costurile pentru o persoană, este prea mult pentru ei.
Cei care doresc că îi ajute pot face donații la:
ASOCIATIA PROFESORILOR LICEULUI TEORETIC AVRAM IANCU CLUJ NAPOCA,
IBAN RO70BTRLRONCRTO645316602
Adresa: Strada Onisifor Ghibu nr. 25, CIF: 31688679
Cu mențiunea: „Donație pentru echipa de robotică”
De asemenea, echipa poate fi contactată la următoarele adrese:
Instagram: phoenix.ro026
email: phoenix.cluj@gmail.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
”Ediția de seară” pe Clujlive Tv. Jurnalistul Florin Danciu și analistul Ion Novăcescu fac radiografia campaniei electorale

Emisiunea ”Ediție de seară” de pe Clujlive TV, realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu, îl are, joi, ca invitat pe analistul Ion Novăcescu.
De la ora 20, cei doi vor face o radiografie a scenei politice românești și vor analiza, printre altele, campania prezidențială, conferința de presă de 5 ore a liderului AUR, George Simion, și implicațiile vizitei în România a unei delegații a congresmenilor americani.
De asemenea, o altă temă va fi lansarea Fundației ”Ioan și Maria”, proiectul omului de afaceri Dorel Goia.
Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).
EVENIMENT
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un apartament de pe str. Tineretului din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Trei echipaje din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe strada Tineretului din municipiul Turda. La fața locului s-au deplasat două autospeciale, autoscara și o ambulanță SMURD, iar accesul forțelor noastre s-a realizat cu dificultate din cauza autoturismelor parcate.
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit
Pompierii au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au efectuat o imediat o misiune de căutare-salvare. Din fericire, nu au fost identificate victime. Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Incendiul s-a manifestat în zona bucătăriei, fiind lichidat de către pompieri. În aceste momente se ventilează încăperile din apartament”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: un scurtcircuit produs la o priză.
Foto: Arhivă

Guvernul a aprobat un nou mecanism de decontare a voucherelor de vacanță. Beneficiarii vin cu o declarație pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern și aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată, scrie Alba24.
Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:
Valoarea voucherelor și condiții de eligibilitate
– Angajații din instituțiile publice cu salarii nete de până la 8.000 lei vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 lei.
– Voucherele pot acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să achiziționeze un pachet de cel puțin 1.600 lei și să contribuie cu diferența de 800 lei din fonduri proprii
Cum se decontează voucherele de vacanță
Achiziționarea pachetului turistic: Angajatul achiziționează un pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.
Declarație pe propria răspundere: După achiziție, angajatul completează o declarație pe propria răspundere, confirmând că a contribuit cu 800 de lei din fonduri proprii și că a utilizat voucherul de 800 de lei oferit de stat.
Prezentarea facturii: Angajatul prezintă factura de minimum 1.600 de lei care atestă achiziția pachetului turistic.
Decontarea: Pe baza declarației și a facturii, angajatul primește suma de 800 de lei de la stat.
EVENIMENT
FOTO. O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervin pompierii

O țeavă de gaz a fost ruptă în urma unui accident care a avut loc pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, un șofer a ajuns cu mașina pe trotuar, unde a rupt țeava.
O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, care s-au deplasat de urgență la locul accidentului, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri asigură, zona, fiind închisă o bucată din stradă.
La fața locului este așteptată o echipă a companiei de gaz, pentru a remedia situația.
Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj Napoca