Connect with us

EDUCATIE

VIDEO. 100.000 de euro pentru PRIMA școală de PRĂJITURI din Cluj: „Ne ocupăm și de sufletele elevilor”. Ce PĂRERE au aceștia

Publicat


Bakery School, singura școală în sistem dual (profesional) din România pentru brutari și cofetari, s-a deschis marți și la Cluj-Napoca, după inaugurarea din 2020 a școlii din comuna Tărtășești din județul Dâmbovița. Puratos, furnizor belgian de materii prime pentru brutării, cofetării şi ciocolaterii, a finanțat proiectul cu 100.000 de euro, pentru ca Centrul de Inovație cu același nume, situat pe Aleea Detunata numărul 1, să îi ajute pe toți elevii din județul Cluj, care își doresc să aibă o meserie când termină liceul și care sunt pasionați de gătit, să se dezvolte în acest sens. Prima generație din Cluj-Napoca are deja 11 elevi de la Liceul Tehnologic nr. 1 Tehnofrig, pe specializarea cofetărie-patiserie. Aceștia vor învăța de la cei mai buni profesori cum transforme aluatul în artă.

„Puratos a construit o școală de la zero în Tărtășești, investind în echipamente de ultimă generație, unde sunt deja peste 50 de copii. Până anul viitor, compania își propune să integreze peste 1000 de tineri pe piața muncii, fiind prima generație care va lucra cu adevărat în brutării și cofetării.

Țin să precizez că la Bakery School nu e vorba doar de cunoștințele tehnice, noi ne ocupăm și de mințile și sufletele elevilor, avem cursuri de dezvoltare personală pentru ei.

Ne ținem de promisiuni, deschidem o nouă școală, începem cu prima generație de copii care vor veni aici pentru practică. E doar un prim pas pentru Cluj, idealul nostru e să deschidem și mai multe școli, să punem sute sau chiar mii de patiseri și cofetari pe piața din România”, a spus Gabriela Bereș, director general Puratos România, în deschiderea conferinței de presă.

whatsapp image 2022 09 27 at 2.04.39 pm

 

La eveniment a fost prezent și Olivier Tilkens, președintele Europa de Nord-Est a Puratos Group.

„E o onoare să fiu aici, în Cluj, un oraș important cu mulți studenți și cu o economie prosperă. Vrem să mulțumim primarului, clienților din toată lumea, profesorilor și elevilor pentru prezență”, a precizat acesta.

Primarul Emil Boc a plantat un copac împreună cu Tilkens, întrucât obiectivele Puratos, implicit Bakery School, constau în: implicarea în comunitate și valorificarea resurselor sustenabile, odată cu folosirea tehnologiilor inovatoare, dar care să păstreze o amprentă de carbon neutră.

whatsapp image 2022 09 27 at 2.04.32 pm

whatsapp image 2022 09 27 at 2.04.41 pm

Viitorii cofetari-patiseri, despre meseria aleasă: „E ceva ce practici zi de zi, dar și o meserie bănoasă”

Două eleve la început de clasa a IX-a au împărtășit impresiile despre Bakery School. Takacs Maria Alina și Dandoș Dalia vor să devină cofetari-patiseri.

„E o meserie foarte delicioasă. E ceva ce practici zi de zi, iar dacă transformi activitatea într-un job, ajungi să ai o meserie foarte bănoasă”, au precizat fetele, pentru Cluj24.

Pe lângă aspectul financiar, Dalia a punctat că e foarte importantă și pasiunea.

„Trebuie să pui dragoste în prăjituri”, a adăugat ea.

Maria are deja o atitudine de antreprenor, dat fiind că unul dintre obiectivele sale este să facă multe prăjituri care să fie degustate de influenceri, pentru a-și da cu părerea.

„Sunt sigură că le-ar plăcea”, notează eleva.

Colega sa are un focus pe latura caritabilă.

„După ce mi-aș face propria afacere, mi-ar plăcea să fac multe prăjituri ca să le ofer copiilor de pe stradă”, menționează Dalia.

whatsapp image 2022 09 27 at 3.55.49 pm

Dificultățile elevilor: „Lumea crede că au ajuns la un profil tehnologic pentru că atât i-a dus capul”

Cele două adolescente au căzut de acord că elevii care merg la un liceu profesional se confruntă cu prejudecăți din partea celorlalte persoane.

„În general, se consideră că cei de la un liceu profesional au un nivel mai scăzut, lumea crede că au ajuns la un profil tehnologic pentru că atât i-a dus capul, că se pricep doar la prăjituri.

Dar, de multe ori, dintr-un liceu teoretic nu ieși la fel de bine cum ieși dintr-un liceu profesional, pentru că cel din urmă are avantajul că te pregătește pentru o meserie”, spun ele.

Ce cred elevele despre Bakery School

Totodată, fetele sunt de părere că Centrul de Inovație Puratos, de pe Aleea Detunată numărul 1, e un loc unde se pot dezvolta pe plan profesional.

„Sunt condiții bune, e un loc foarte frumos și spațios. Am văzut că sunt mulți oameni înțelepți și prietenoși aici”, conchid Maria și Dalia.

whatsapp image 2022 09 27 at 2.29.51 pm

Dezvoltare personală pentru elevi: „Elevii au nevoie și de echilibru emoțional”

Câteva minute mai târziu, în cadrul evenimentului, alți elevi au spus că la Bakery School toți sunt prieteni între ei. Gabriela Bereș a oferit mai multe informații despre spiritul de echipă și despre misiunea Puratos în ceea ce privește dezvoltarea personală a elevilor.

„În Tărtășești, ne-am adresat cu precădere copiilor din medii defavorizate. A lucra cu ei nu e atât de simplu, astfel că, pe lângă cunoștințele tehnice pe care trebuie să le transmitem mai departe, ne-am dat seama că elevii au nevoie și de echilibru emoțional, pentru că ei lucrează după școală de la o vârstă fragedă, ajungând să nu se mai concentreze atât de mult pe învățat.

În primul rând, am avut multe discuții cu părinții pentru a-i sprijini și am mărit bursele pentru ca ei să nu mai înceapă să lucreze atât de devreme. În al doilea rând, am organizat sesiuni pentru dezvoltare personală, în care s-a pus accentul pe identitatea elevului, aflat la o vârstă dificilă, în care simte că trebuie să-și găsească drumul în viață.

Școala, de obicei, oferă un pachet de cunoștințe cu care ei se presupune că ar trebui să se descurce. Noi am făcut mai mult de atât. I-am consiliat în carieră, le-am arătat ce pot deveni și cum să facă asta, mai exact. Am adus și brutari-cofetari chefi din Belgia tocmai pentru a-i inspira, fiindcă și ei pot deveni chefi la un moment dat.

De multe ori, ei nu știu cum să acceseze resursele puse la dispoziție de instituțiile de învățământ. Dar totul e acolo pentru ei, și de aceea am făcut acele sesiuni”, a explicat directorul general Puratos România, pentru Cluj24.

Demersurile Puratos pentru elevi: „I-am expus mult, inclusiv în podcasturi”

Următorul pas constă în testarea unor cursuri pilot de antreprenoriat, destinate elevilor din anii terminali.

„Toți vor să fie patroni, dar trebuie să fim și antreprenori. Copiii nu știu cum să facă lucrurile acestea, au nevoie de niște cunoștințe de bază. De aceea sunt importante parteneriatele, pentru că există acești îngeri care vor să investească într-o afacere mică și să creeze comunități cu oameni prosperi”, adaugă Bereș.

În opinia sa, principalele dificultăți cu care se confruntă elevii din cadrul liceelor duale (profesionale) sunt lipsa opțiunilor.

„Mulți ajung la profil tehnologic pentru că acolo au fost repartizați. Cei din Cluj-Napoca își doresc cu adevărat această meserie, dar cei din Tărtășești, de exemplu, îmi amintesc că mi-au spus că nu era idealul vieții lor să devină brutari. Noi le-am arătat că această meserie poate să fie super cool și la nivel european.

I-am expus mult pe cei din Tărtășești, inclusiv în podcasturi, tocmai ca să fie dezinvolți. La început erau timizi, acum sunt extravertiți și știu ce vor”, conchide aceasta.

whatsapp image 2022 09 27 at 2.04.33 pm

Despre Bakery School și Puratos

Bakery School este prima școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, înființată din resurse exclusiv private de Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative.

În acest an, Bakery School România își deschide porțile pentru 61 de elevi, din care 50 sunt din cadrul Liceului Tehnologic Grigore Marin Năstase din comuna Tărtășești, județul Dâmbovița, și 11 din cadrul Liceului Tehnologic nr. 1 din Cluj-Napoca. În 2020, în plină pandemie, Puratos a lansat Bakery School cu o clasă de 19 elevi. Investiția totală cele două Bakery School din România depășește 350 de mii de euro.

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, cu sediul central la Bruxelles, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie, oferind clienților ingrediente calitative și nutritive adaptate cerințelor locale. Produsele Puratos sunt comercializate în peste 100 de ţări.

Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două centre de inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare. Compania a fost înființată în anul 1995, în București, având în prezent o unitate de producție în județul Ilfov, cu trei linii de producţie distincte (linie de margarină, linie de pudre pentru patiserie şi brutărie, respectiv o linie pentru umpluturi cu fructe, creme pe bază de apă și glazuri) şi 150 de angajaţi. Puratos România este unul dintre principalii jucători din sectorul de ingrediente pentru industria alimentară, având un portofoliu extins de produse, printre care maiele active și inactive, cereale încolțite și infuzate în maia lichidă, ciocolată belgiană Belcolade, umpluturi cu fructe, glazuri, creme fine pentru deserturi.

whatsapp image 2022 09 27 at 2.29.51 pm (1)

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EDUCATIE

Daniel David, după vizita în SUA: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

Publicat

De

Daniel Davis, ministrul Educației

Daniel David, ministrul Educației, a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind întâlnirea cu diaspora românească.

”Vizita a avut ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenții universităților românești, acum aflați în SUA, și cu diaspora românească, pentru a înțelege mai bine nevoile educaționale ale acestora și cum putem crea o relație bidirecțională, prin care să ne susținem reciproc în educație și cercetare, într-o lume tot mai volatilă”, a spus Daniel David.

Daniel David: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

”M-a interesat cum putem avea o conexiune directă… Cei care doresc, să se poată întoarce, iar pe cei care nu doresc, să îi ajutăm educațional acolo, pentru a întări limba, cultura și civilizația românească”, a declarat Daniel David, care spune că România are în SUA o diaspora puternică și, în mare parte, foarte bine educată.

Ministrul clujean al Educației a declarat că biblioteca online pentru lecțiile de la nivel gimnazial a fost de un mare interes pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. ”Acum mă voi gândi în ce formulă o putem deschide pentru românii din diaspora americană și apoi și pentru cei din alte zone”, a spus Daniel David.

Daniel David vrea o adevărată descentralizare în învățământ

Daniel David a mai precizat că vizita a fost foarte interesantă și că a înțeles mult mai bine ce înseamnă descentralizarea în învățământ.

”Trebuie să lăsăm opțiunile școlilor și elevilor pentru a alege discipline… Cred ca în unele zone putem folosi și noi mecanismul folosit acolo… De exemplu, temele impuse prin lege, educația juridică, educația financiară, educația pentru sănătate, pentru democrație, educația antreprenorială, unde nu putem pune câte o disciplină obligatorie în trunchiul comun, fiindcă atunci copiii nu mai ore pe parcursul unei zile.

Dar putem gândi pentru fiecare din aceste <<teme>> o disciplină care că fie opțională, dar din unitățile de învățare care intra în aceste disciplie, unele să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orinetare”, a spus Daniel David, care a dat ca exemplu ”unitatea” de educație antreprenoială care să fie în disciplina economie.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

Publicat

iulius

O nouă activitate plină de culoare îi așteaptă pe cei mici la Iulius Mall Cluj. Marți și miercuri, 15 – 16 aprilie 2025, vor avea loc Atelierele de pictat ouă în stil tradițional. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon: 0731.250.906.

Atelierele de încondeiat ouă în stil tradițional au loc și anul acesta la Iulius Mall Cluj, iar cei mici sunt invitați să descopere tradițiile pascale. Evenimentul se desfășoară în perioada 15 – 16 aprilie, în intervalul orar 12:00–17:00, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani se pot înscrie pentru a lua parte la sesiunile creative.

iulius

Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

În fiecare dintre cele două zile vor fi organizate câte cinci sesiuni, fiecare cu o durată de 45 de minute, în care pot participa maximum 10 copii.  Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Iulius Mall Cluj. Activitățile sunt ghidate de Claudiu Cubleșan, consultant artistic din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, iar cei mici vor învăța despre simbolurile pascale și semnificația acestora.

Prin joacă și creativitate, copiii vor reproduce, cu propriile mâini, motive străvechi inspirate din credințele populare, viața cotidiană și natură – de la spicul grâului și soarele cu opt raze, până la simbolul „căii rătăcite”.

Atelierele sunt organizate de Iulius Mall Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Daniel David, ministrul Educației: Vom reduce numărul de discipline și ore. Ce spune depre temele pentru acasă ale elevilor

Publicat

De

Daniel David vrea mai puține ore pentru elevi

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a declarat că se lucrează pentru a reduce numărul de discipline și numărul de ore în învățământul preuniversitar.

”Și eu cred că avem un curriculum prea încărcat”, a spus Daniel David, care a precizat că se lucrează și la modul în care vor fi abordate temele ”pentru acasă” ale elevilor, care sunt, de asemenea, prea multe.

Daniel David: Vom reduce numărul de discipline și ore

”Începem să lucrăm să reducem numărului de discipline și de ore. Desigur, până la un nivel care să corespundă standardelor europene și inetrnaționale. La nivel de conținut, la liceu va fi stabilit acel procent de 20 – 25% din timpul alocat pentru fiecare disciplină care să nu mai fie dedicat lecțiilor clasice, ci să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activitați care să se aplice la viața de zi cu zi a elevilor”, a spus Daniel David, la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de învățământul românesc.

Temele nu trebuie să depășească o oră sau două

Daniel David, a vorbit și despre temele pentru acasă pe care le primesc elevii și a precizat că sunt reglementări mai vechi care ar trebui revizuite.

”Temele nu ar trebui să depășească în învățământul primar o oră și dpuă ore la cel gimnazial și la liceu. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și cu dirigintele, pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a mai spus Daniel David.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Publicat

De

Start-Up Nation

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.

Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation

Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.

Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.

Locuri disponibile în continuă actualizare

MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.

Asistență dedicată prin call-center

Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.

Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate