Connect with us

ACTUALITATE

VICTORIE pentru Roșia Montană. A fost ANULAT un certificat emis în favoarea companiei miniere

Publicat


protest

Curtea de Apel Ploiești a anulat, joi, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, din Roșia Montană, emis în favoarea companiei miniere. Fostul senator USR de Cluj, Mihai Goțiu a punctat acest moment într-o postare pe pagina sa de socializare.

„Ultimă oră: VICTORIE ISTORICĂ, în Justiție, PENTRU ROȘIA MONTANĂ! Curtea de Apel Ploiești a anulat, astăzi, DEFINITIV, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, din Roșia Montană, emis în favoarea companiei miniere.

Acesta e finalul ultimului proces purtat de avocații societății civile din România împotriva abuzurilor și actelor ilegale eliberate de-a lungul timpului, de instituții ale statutului, în favoarea RMGC (subsidiara autohtonă a Gabriel Resources, compania care intenționa să cianureze și să dinamiteze apele, pădurile, munții și patrimoniul cultural al localității).

Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic a fost eliberat, în vara anului 2011, de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba, cu largul gir al ministrului Culturii de atunci, actualul președinte al UDMR și vice-prim-ministru, Kelemen Hunor. Scopul acestuia era de a înlocui primul certificat care fusese deja anulat de Justiție.

„Procesul a fost amânat și strămutat de mai multe ori”

Acest abuz a dus la primele proteste în serie pentru Roșia Montană, desfășurate sub titulatura generică de ”Hunoriada”, în iulie 2011, în mai multe localități din România – Cluj-Napoca, București, Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare, Iași etc., care le-au anunțat și pregătit pe cele din toamna anului 2013.

Procesul a fost amânat și strămutat de mai multe ori, pentru a-i demobiliza pe avocații societății civile, dar decizia Curții de Apel Ploiești, de azi, e definitivă și statuează clar: ”Dispune anularea actului administrativ Certificat de descărcare de sarcină arheologică nr.9/14.07.2011. (…) Irevocabilă. Pronunțată în ședință publică, azi, 16.02.2022”.

Astfel, se dovedește, pentru cine mai avea vreun dubiu, că întregul proiect așa-zis minier, de extragere a aurului de la Roșia Montană, s-a bazat pe un lung șir de abuzuri și ilegalități (cu peste 40 de procese câștigate, în total, de societatea civilă), comise de reprezentanți ai instituțiilor publice din România, de la nivel local până la nivel guvernamental.

Iar pretențiile companiei Gabriel Resources, în arbitrajul de la Washington, se bazează exact pe aceste acte eliberate ilegal de guvernanții din acea perioadă (unii dintre ei și acum la Guvernare). Asta pentru a fi clar cine e responsabil pentru eventuale despăgubiri pe care statul român ar ajunge să le plătească la arbitraj (deși, dacă România își apără corect șansele și nu alege să-i acopere pe toți cei care au semnat respectivele acte ilegale, și acel litigiu ar trebui câștigat).

Îi felicit pe toți avocații care, vreme de două decenii, au dus greul în Justiție pentru Roșia Montană – Marius Harosa, Ștefania Simion, Andreea Szabo, Dumitru Dobrev și încă mulți alții din jurul lor. Fără victoriile lor, lupta pentru salvarea Roșiei Montane ar fi fost greu spre imposibil de dus.

Și felicitări (încă o dată), tuturor, celor care v-ați implicat, într-un fel sau altul, în această cauză. Datorită vouă, apele, munții, pădurile, patrimoniul cultural și, mai ales, oamenii din Roșia Montană care au crezut în drepturile lor și au luptat pentru ele, sunt tot acolo și vă așteaptă, cu drag!”, a postat Mihai Goțiu pe pagina sa de Facebook.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Publicat

De

rapid

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.

LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax

În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.

Sabău a jucat la Rapid

Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).

Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.

LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Publicat

SMURD

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.

Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.

În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.

accident

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua fără scroll, lansată la Cluj-Napoca. Eveniment pentru a scăpa de dependența de telefon mobil și de rețelele sociale

Publicat

De

scroll

Festivalul HealthFEST lansează, în premieră la Cluj-Napoca, o campanie menită să reduc dependeța de telefonul mobil și de rețelele sociale, și anume ”Ziua fără scroll”. 

”O zi fără scroll. O zi cu tine. Pe 11 mai, renunțăm la scrolling compulsiv și ne reconectăm la viață, la noi, la ceilalți.
Pe 11 mai lansăm Ziua Fără Scroll – primul pas către o Viață lungă fără dependențe.

scroll

Trăim în era dopaminei ieftine. Scrollăm compulsiv. Ne simțim conectați, dar suntem mai departe ca niciodată de noi înșine și de cei din jurul nostru. Această zi e începutul.

În 11 mai te invităm să lași telefonul jos, să respiri, să te reconectezi la viață. Pentru o ora pentru 3 sau pentru toată ziua.
Dacă simți la fel participa la acest eveniment și invită-ți prietenii”. arată organizatorii campaniei.

Festivalul sănătății

”O zi fără scroll” precede HealthFEST, cel mai amplu eveniment din România dedicat sănătății, longevității și prevenirii dependențelor care va avea loc în perioada 27-29 iunie 2025 în Parcul Central din Cluj-Napoca.

În cadrul festivalului sunt programate târguri, activități interactive și zone dedicate pentru toate vârstele și interesele, competiții și congrese pentru inovații în sănătate și networking profesional, totul într-un mix de locații acoperite și în aer liber pentru o experiență completă.

”Vom avea cervicii medicale, produse, longevitate, balneologie și inovații. Health Hunt, bătaia cu apă, zone pentru copii și jocuri sociale. Apoi, pentru mindfulness și relaxare, pregătim tehnici pentru echilibru emoțional, masaj, psihologie și energie vibrațională. De asemenea, vom avea un hackathon, o competiție pentru soluții digitale în sănătate și congres multidisciplinar pentru profesioniști”, au precizat organizatorii HealthFEST.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate