Connect with us

EVENIMENT

Viața în carantină. Interviu cu un român aflat în cea mai afectată zonă din Italia

Publicat


Domnul Stelian Nicula este fizician și s-a stabilit în Italia, împreună cu familia sa, acum mai bine de 20 de ani. Acesta se află în Lombardia, o regiune din nordul Italiei, puternic afectată de noul Coronavirus și ne-a descris situația de acolo din acest moment. Interviul a avut loc pe data de 11.03.2020 și prezintă dificultățile pe care le au oamenii în zonele puternic afectate de virus.

Aprovizionarea din magazine se face restrictiv deoarece există un număr maxim de persoane care pot intra în magazin. Dacă acest număr este depășit, oamenii trebuie să aștepte la intrarea în magazin până se mai eliberează. În general nu există probleme cu aprovizionarea magazinelor.

Lombardia este o zonă foarte densă din punctul de vedere al populației, acesta fiind unul dintre motivele răspândirii virusului. Inițial, guvernul Italiei a încercat să instituie o carantină care să includă toată regiune dar oamenii au circulat prea mult spre alte regiuni și au răspândit virusului în întreaga țară. Autoritățile au fost nevoite, prin urmare, să declare toată Italia zonă roșie.

Orice deplasare pe drumurile publice trebuie declarată. Nu au permisiunea să iasă din casă decât oamenii care au un motiv întemeiat, de exemplu asistenții medicali. În concluzie oamenii sunt nevoiți să lucreze de acasă.

Problema principală la ei ar fi că sistemul medical riscă să colapseze. Sunt foarte multe cazuri care necesită intubație și prin urmare terapie intensivă și secțiile sunt pline. La această problemă se adaugă lipsa de protecție pentru personalul medical. Măștile trebuie declarate și sunt puține. Adesea, medicii se roagă unii de alții să își împrumute măștile iar alții sunt nevoiți să trateze pacienți fără a avea mască.

Magazinele alimentare și farmaciile sunt singurele care au rămas deschise. În rest, barurile, cafenelele și alte afaceri se închid la ora 18:00 și au restricții severe de funcționare. De exemplu s-au închis bufetele iar servirea se face exclusiv la mese. În plus, oamenii trebuie să mențină o distanță de siguranță de un metru între ei, măsură impusă recent de guvern printr-un decret.

Recent, s-au întemeiat zone de pretriaj, constituite din niște corturi mari la intrarea în spitale, unde oamenii sunt testați pentru a preveni infectarea personalului medical sau a altor pacienți din spital.

Pacientul 0 din Italia nu poate fi găsit deoarece, aparent, pacientul 1 care a fost depistat nu a intrat în contact cu nimeni venit recent din China. Acest pacient a fost descoperit acum 3 săptămâni. Guvernul a instituit imediat o carantină, închizând 12 comune. Se pare totuși că primul caz din Europa a fost în Germania.

Conaționalul nostru din carantină a spus că au primit recent și vești bune. A ajuns în Italia un test nou care se face într-o oră, un timp mult mai scurt față de 24 de ore cât durează testul actual. Acest test va ajuta mult la combaterea virusului și va fi disponibil din această lună.

Raportându-ne la situația de la noi, se pune problema dacă sunt cu adevărat pregătite autoritățile noastre să facă față unui val atât de mare de posibili infectați? Avem dotările necesare să tratăm atât de mulți oameni și să ne protejăm medicii în același timp?



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Răsturnare de situație. Ilie Bolojan, out din cursa pentru funcția premier? Nicușor Dan ar putea propune un tehnocrat

Publicat

Ilie Bolojan și Nicușor Dan

Blocaj total la Cotroceni, din cauza majorării TVA-ului. Negocierile de joi de la Palatul Cotroceni s-au încheiat fără un acord, iar desemnarea viitorului premier intră în impas total.

lie Bolojan nu ar mai fi luat în calcul pentru funcția de premier de către președintele României, potrivit Gândul. În locul său, nu este exclus ca Nicușor Dan să vină cu o propunere de premier tehnocrat, pentru a debloca situația.

Ilie Bolojan, out din cursa pentru funcția premier?

Mărul discordiei dintre Nicușor Dan și Ilie Bolojan îl reprezintă taxa pe valoare adăugată. Potrivit surselor citate, cei doi nu au ajuns la niciun compromis pe tema creșterii TVA.

Nicușor Dan refuză să își încalce promisiunea din campania electorală și anume aceea că TVA nu va crește în mandatul său, și insistă pe o reducere a cheltuielilor bugetare și pe eficientizarea colectării.

În schimb, Ilie Bolojan consideră că este urgentă nevoie de bani la buget și că singura soluție realistă rămâne creșterea TVA de la 19% la 21%.

Tensiunea din jurul consultărilor a dus la convocarea de urgență a Consiliului Politic Național al PSD, care se va reuni joi seara, de la ora 20:00, atât online cât și fizic. În plus, nici UDMR nu este convins să participe în actuala formulă de guvernare, Kelemen Hunor fiind nemulțumit de portofoliile „de decor” atribuite Uniunii, respectiv Cultură și Dezvoltare.

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Lansare de carte Alin Tișe pe ritmuri muzicale – ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”. Autorul, la platane. Mesaj de la Armin

Publicat

De

Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat, joi, a treia sa carte ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”, în prezența unor invitați care au vorbit despre volum: mitropolitul Clujului, IPS Andrei, actorul Florin Piersic, universitarul Adrian Papahagi și Mircea Arman, directorul revistei ”Tribuna”. Autorul a mixat la platane și i-a invitat pe cei prezenți la dans.

Autorul, Alin Tișe, a spus că scrierile sale sunt gânduri pe care le oferă celor care cred în ceea ce scrie.

După momentul discursurilor, DJ Tișe a trecut la platane și i-a invitat la dans pe cei prezenți, în timp ce pe ecran eta proiectat un mesaj al lui Armin van Buuren: ”Bună Alin Tișe, Ne vedem curând la Cluj. Mulțumesc”.

La eveniment au mai fost prezenți parlamentari, primari din județul Cluj, consilieri județeni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Autoturism cuprins de flăcări pe centura Gherlei. Mașina a fost distrusă complet

Publicat

De

O mașină a ars complet pe centură la Gherla

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit de urgență, în urmă cu puțin timp, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins în totalitate un autoturism aflat pe centura Municipiului Gherla.

Flăcările s-au manifestat generalizat, iar autoturismul a fost distrus complet până la sosirea echipajelor de intervenție.

Autoturism cuprins de flăcări pe centura Gherlei.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime, potrivit reprezentanților ISU Cluj. Forțele de intervenție au fost sprijinite de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Gherla.

Cauza probabilă a incendiului este o defecțiune electrică, potrivit primelor constatări ale pompierilor.

Foto: ISU Cluj

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Park&ride-ul Primăriei, cea mai rentabilă opțiune dacă pleci în vacanță! Cât plătești comparativ cu parcările din aeroport

Publicat

De

Cine zice că parcarea e scumpă în Cluj-Napoca nu a văzut tarifele de la park&ride! Noile prețuri propuse de Primărie sunt mai mici decât orice parcare de la Aeroportul Cluj.

Primăria Cluj-Napoca propune scăderea tarifelor de parcare la park&ride-ul de lângă aeroport, în încercarea de a crește gradul de utilizare al acestuia. Deși a fost inaugurat la finalul lunii ianuarie 2024, parkingul nu reușește încă să își acopere cheltuielile de funcționare din încasări, motiv pentru care autoritățile locale intenționează să schimbe strategia.

Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.

Tarife mai mici pentru intervale mai lungi

Noile tarife vor fi supuse aprobării în ședința Consiliului Local din luna iulie și sunt gândite special pentru a atrage șoferii care au nevoie să lase mașina pentru perioade mai lungi.

Noile tarife propuse la park&ride-ul Primăriei Cluj-Napoca:

  • 1 zi – 15 lei
  • 2 zile – 35 lei
  • 3 zile – 55 lei
  • 7 zile – 135 lei
  • 30 zile – 365 lei

Se mențin tarifele deja existente pentru perioadele scurte:

  • Gratuit – primele 10 minute
  • 2 lei – maximum 6 ore
  • 5 lei – maximum 12 ore

Inițial gândită ca o parcare de tranzit pentru navetiștii care vin din afara orașului, park&ride-ul pare să fie reorientat acum spre o utilizare mai largă, inclusiv pentru cei care zboară din Cluj. De altfel, distanța de parcurs de la parking până la terminalul aeroportului este de aproximativ 500 de metri – un drum de sub 10 minute de mers pe jos.

Ce „scoruri” au parcările din perimetrul aeroportului?

Parcarea administrată direct de Aeroportul Internațional Cluj (vest) oferă de asemenea 10 minute gratuite, apoi tarifele cresc rapid:

  • Între 3 ore și 1 zi – 50 lei
  • 2 zile – 65 lei
  • 3 zile – 120 lei
  • 7 zile – 200 lei
  • 30 zile – 400 lei

Tarife duble față de cele propuse de Primărie

Parcarea Goto Parking, tot în perimetrul aeroportului (est), practică tarife și mai mari:

  • Primele 5 minute – gratuit
  • 5–10 minute – 1 leu
  • 5–24 ore – 72 lei
  • 24–48 ore – 152 lei
  • 2–7 zile – 265 lei
  • 16–30 zile – 20 lei/zi peste tariful de 513 lei pentru 15 zile

Pe toate intervalele analizate, park&ride-ul oferă cele mai mici prețuri: pentru 1 zi, plătești 15 lei la Park&Ride, comparativ cu 50 lei la parcarea Aeroportului și 72 lei la Goto Parking. Pentru 30 de zile, park&ride-ul costă 365 lei, cu 35 de lei mai ieftin decât parcarea aeroportului (400 lei) și mai puțin de jumătate din tariful de la Goto Parking.

Schimbare radicală de paradigmă

Inițial, park&ride-ul fusese destinat exclusiv celor care vin din afara orașului și își lasă mașina temporar pentru a continua călătoria în oraș cu mijloacele de transport în comun. Viceprimarul Dan Tarcea declara, în septembrie 2024, că „nu vrem un cimitir de mașini” și că parkingul nu este destinat utilizării de lungă durată, nici pentru pasagerii aeroportului, nici pentru studenți sau cei plecați în vacanță.

„Nu dorim să transformăm această parcare într-un cimitir de mașini, unu la mână, nu ne dorim să facem «concurență» aeroportului, pentru că nu acesta este scopul. Scopul este ca cei care au treabă în oraș o zi sau care fac naveta să își lase mașina și să folosească transportul în comun, nu să își lase mașina acolo și să plece în vacanță. De acest lucru trebuie să se ocupe aeroportul și companiile private”, declara atunci Tarcea.

Cu noile tarife însă, Primăria pare să încurajeze utilizarea park&ride-ului pentru perioade mai lungi, fiind o opțiune clar mai rentabilă pentru cei care zboară din Cluj. Tarifele urmează să intre în vigoare din luna iulie, așadar clujenii vor beneficia de această opțiune încă din acest sezon estival.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate