Connect with us

ACTUALITATE

Vezi lista cluburilor care au primit licenţa pentru cupele europene

Publicat


Procesul de licenţiere a cluburilor care au solicitat participarea la competiţiile UEFA şi UEFA WCL, în sezonul 2020-2021, s-a încheiat vineri, 5 iunie.

Acestea sunt:

Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA
Fotbal Club FCSB SA
U Craiova 1948 Club Sportiv SA
Asociaţia Fotbal Club Astra
Asociaţia Fotbal Club Botoşani
Club Sportiv Municipal Politehnica Iaşi
Dinamo 1948 SA
Asociaţia Club Sportiv ”Sepsi OSK” din Sfântu Gheorghe

Clubul de fotbal feminin Asociaţia Fotbal Club Universitatea Olimpia Cluj a solicitat licenţa UEFA WCL.

Comisia pentru acordarea licenţei cluburilor – instanţa de fond, a acordat licenţa UEFA următoarelor cluburi:

Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA
Fotbal Club FCSB SA
U Craiova 1948 Club Sportiv SA
Asociaţia Fotbal Club Botoşani
Dinamo 1948 SA
Asociaţia Club Sportiv ”Sepsi OSK” din Sfântu Gheorghe
Club Sportiv Municipal Politehnica Iaşi
De asemenea, Comisia pentru acordarea licenţei cluburilor – instanţa de fond, a acordat licenţa UEFA WCL clubului de fotbal feminin Asociaţia Fotbal Club Universitatea Olimpia Cluj.

Comisia de fond a refuzat acordarea licenţei UEFA clubului Asociaţia Fotbal Club Astra pentru neîndeplinirea criteriului de infrastructură, respectiv încălcarea art. 23 Stadion omologat pentru campionatul naţional Liga 1, percum şi pentru neîndeplinirea criteriului financiar, respectiv încălcarea art. 46, 47 şi 47bis.

Asociaţia Fotbal Club Astra a contestat hotărârea instanţei de fond la Comisia de apel pentru acordarea licenţei cluburilor.

Vineri, 5 iunie 2020, Comisia de apel a pronunţat decizia definitivă şi executorie pe plan naţional, prin care s-a respins apelul formulat de club şi s-a menţinut hotărârea Comisiei pentru acordarea licenţei cluburilor – instanţa de fond, prin care a refuzat acordarea licenţei UEFA, pentru sezonul 2020-2021, clubului Asociaţia Fotbal Club Astra.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBB Cluj lansează platforma INSPIRE, una dintre cele mai avansate structuri de cercetare în sănătate la nivel internațional

Publicat

De

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj lansează platforma INSPIRE InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging, una dintre cele mai avansate structuri acamedice și de cercetare din domeniul sănătății la nivel internațional.

UBB Cluj lansează, luni, în cadrul evenimentului INSPIRE Week, Platforma INSPIRE, probabil cea mai avansată platformă de cercetare în InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging din spațiul cuprins între Vestul Europei și China. Este vorba despre una dintre cele mai avansate structuri academice și de cercetare la nivel internațional în domeniul sănătății.

În deschiderea evenimentului, ce va avea loc până la finalul săptămânii, Daniel David, rector UBB Cluj-Napoca, a vorbit despre avantajul competititv pe care componentele din cadrul platformei INSPIRE le aduc universității.

„Vreau să vă spun bun venit la UBB și pe platforma INSPIRE. Mă bucur că sunteți aici. Practic, ați văzut programul, după o scurtă prezentare a programului INSPIRE. După ce invitații noștri vă vor spune câteva cuvinte de bun venit, vom avea o vizită în laboratoarele noastre. După cum vedeți în jurul vostru, clădirea nu este finalizată încă, dar componentele academice cele mai importante pot fi văzute aici, componente care ne oferă un avantaj competitiv”, a declarat Daniel David.

YouTube video

„Oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el”

Rectorul UBB a arătat că platforma va contribui semnificativ la cercetarea creierului, studii care vor contribui la diagnosticarea și tratarea tultubărilor mintale și neurodegenerative.

„Programul pare să fie deja din ce în ce mai complicat, într-un sens bun al cuvântului, deoarece am adăugat granturi importante platformei, infrastructură VR, asociată cu aparatele RMN. Sunt convins că în viitor, această platformă va avea o infrastructură de cercetare de top.

Dar ce e important, pe lângă infrastructura avansată de cercetare, este o echipă de cercetare foarte bună. Fără această componentă, nu poți face nimic, oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el. Ce vrem să facem este să studiem mecanismele creierului, ca să tratăm tulburările mintale, inclusiv tulburări neurodegenerative și să pregătim calea pentru neuro-implanturi.

Suntem foarte bucuroși că în Cluj avem o rețea importantă de cercetători în domeniul medical și o rețea clinică puternică”, a mai arătat Daniel David.

„România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor”

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost de asemenea prezent la deschiderea evenimentului, unde a vorbit despre resursa umană a României în domeniul cercetării, dezvoltării și IT.

„Cred că este un record pentru România finalizarea centrului în doi ani în loc de trei. Sunt mândru de această performanță a Universității Babeș-Bolyai, mai ales că și eu am absolvit această universitate.

România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor și a specialiștilor. În România avem peste 200.000 de specialiști în domeniile cercetării, dezvoltării și IT.

Nu îi știm prețui pe specialiștii noștri așa cum o fac reprezentanții companiilor din alte țări, care văd potențialul resursei umane din România. Nu e vorba doar de bani, e vorba de a profita la maxim de potențialul acestor specialiști, de a-i aduce împreună la locul potrivit”, a decalarat ministrul, la Cluj-Napoca.

UBB Cluj, avantaje competitive esențiale la nivel național și internațional

Rezultat al colaborării între două institute de referință ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală) și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe (Institutul de Bio-Nano-Științe), alături de Centrul Național de Rezonanță Magnetică al UBB, Platforma INSPIRE reflectă avantajele competitive esențiale ale UBB la nivel național și internațional și susține programul strategic UBBMed dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul UBB School of Health.

Trei centre de cercetare

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent, în cadrul celor două institute, trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetarea avansată, educația de calitate și serviciile inovative:

  • Platforma BrainQ (Centrul MRI Clinic), cu dotări de excepție (ex. 3 și 7 Tesla) pentru imagistică biomedicală clinică, incluzând și sisteme EEG, dublate de sisteme complementare de realitate virtuală și un laborator avansat de inteligență artificială și analiza datelor (parte din Institutul de Sănătate Mintală);
  • Centrul RMN Preclinc, la rândul său cu dotări de excepție (7 și 11.6 Tesla) (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe);
  • Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe).

Lansarea publică a Platformei INSPIRE a avut loc în cadrul The INSPIRE Week (20-25 mai 2024), pe str. Nuferilor nr. 11, cu participarea reprezentanților UBB, dar și ai Comisiei Europene, ai Guvernului României, ai Academiei Române și ai unor centre academice și de cercetare  de cel mai înalt nivel de la nivel internațional și național.

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se SCUMPESC benzina și motorina. Este pentru a doua oară în acest an. Cu ce sumă va CREȘTE acciza la carburanți

Publicat

benzinarie carburanti pixabay

De la 1 iulie se scumpesc benzina și motorina. Suma cu care va crește acciza la carburanți, a doua oară în acest an, variază în funcție de carburant.

Astfel, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi și ea cu 40 de bani, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se SCUMPESC benzina și motorina. Este pentru a doua oară în acest an. Cu ce sumă va CREȘTE acciza la carburanți

Acest lucru înseamnă că plinul unui șofer care alimentează cu motorină se va scumpi cu aproximativ  20 de lei, iar cei care au mașinile pe benzină vor scoate în plus din buzunar aproape 21 de lei.

Este a doua scumpire a carburanților din acest an, după majorarea de acciză din ianuarie.

În total, scumpirea carburanților cauzată de majorarea fiscalității de anul viitor va fi de 72 de bani/l la benzină și de 66 bani/l la diesel.

Guvernul a etapizat majorarea accizei pentru a diminua impactul, cel puțin psihologic, asupra cetățenilor.

Evident, creșterea prețurilor la carburanți va antrena creșterea și altor categorii de prețuri.

Acciza la carburanți este o formă de impozit indirect care se aplică la carburanți în majoritatea țărilor.

Este o componentă semnificativă a prețului final al carburanților și reprezintă o sursă importantă de venit pentru guverne.

Citește mai departe

EVENIMENT

PRIMA tehnologie românească utilizată pe Lună. Companie clujeană din clusterul Space Tech, a SEMNAT un acord cu ispace Europe

Publicat

cds

O companie clujeană din clusterul Space Tech, Control Data Systems SRL – CDS, a semnat un acord cu ispace Europe. Acordul vizeaza trimiterea pe Lună a tehnologiei inovatoare de măsurare precisă a locației  produsă de CDS.

Acest acord  urmărește să valorifice serviciile de transport lunar ale ispace și tehnologiile avansate de localizare și telecomunicații CDS, pentru explorarea suprafeței lunare, cât și în dezvoltarea și susținerea de infrastructuri umane pe termen lung pe Lună.

Companie clujeană din clusterul Space Tech, a SEMNAT un acord cu ispace Europe. PRIMA tehnologie românească utilizată pe Lună

Viitoarea misiune ar putea marca prima tehnologie românească utilizată și livrată pe Lună.

Tehnologia CDS, care combină localizarea de precizie cu telecomunicațiile, folosește Ultra-Wideband pentru determinarea pozițiilor precise și a fost dezvoltată special pentru aplicații spațiale cu sprijinul Agenției Spațiale Europene. Lipsa unui sistem asemănător GPS pe Lună face ca tehnologia să fie revoluționară pentru aplicațiile viitoare legate de explorarea lunară.

„Un rover lunar va transporta echipamentul CDS la suprafață”

Acordul dintre cele două companii marchează primul pas comun către contribuții semnificative la înțelegerea științifică a Lunii în potențiale viitoare scopuri comerciale. De asemenea, reprezintă prima încărcătură utilă românească livrată pe suprafața lunii. Tehnologia va fi integrată în aterizatorul lunar APEX 1.0 ca parte a misiunii 3 a tehnologiilor ispace S.U.A. (ispace-U.S.), programată în prezent pentru 2026. Un rover lunar va transporta echipamentul CDS la suprafață pentru a testa tehnologia de localizare folosind o antenă care va rămâne pe landerul APEX 1.0.

„ispace oferă acces la suprafața lunară companiilor din Europa și din întreaga lume, permițându-le să-și demonstreze și să-și demonstreze tehnologia”, a declarat Julien Lamamy, CEO al ispace-EUROPE. „Suntem mândri să oferim transport și servicii către CDS, astfel încât să poată realiza prima misiune comercială a României pe Lună.”

„CDS dezvoltă tehnologii de comunicații și poziționare care sunt esențiale pentru viitorul explorării Lunii. Lucrul cu ispace ne va oferi oportunitatea de a demonstra blocuri tehnologice critice în mediul lunar în beneficiul misiunilor viitoare”, a declarat Ovidiu Ratiu, Fondator si CEO CDS.

Acest acord de servicii paylod este rezultatul colaborării bazate pe un memorandum de înțelegere semnat de ispace și CDS și anunțat la 1 martie 2024.

Despre CDS

Înființată în 1994, Control Data Systems SRL (CDS) este o companie de tehnologie cu capital privat, cu sediul în Cluj-Napoca, România. CDS este un dezvoltator de produse și tehnologii wireless pentru aplicații industriale în domenii precum aerospațial, petrol și gaze și monitorizarea mediului și a executat cu succes multiple proiecte de cercetare în domeniul spațial după ce România a aderat la ESA în 2011, inclusiv aplicații wireless pentru operațiunile AIT prin satelit. și dezvoltarea unei magistrale de comunicații fără fir pentru aplicații prin satelit.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Rugăciune pentru sănătatea lui Florin Piersic a artiștilor clujeni de muzică populară. Inițiativa, Ovidiu Purdea Someș

Publicat

De

Ovidiu Purdea

La inițiativa artistului Ovidiu Purdea Someș, zeci de colegi, cântăreți de muzică populară prezenți pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, au înălțat o rugăciune pentru sănătatea actorului Florin Piersic, aflat de peste o lună prin spitale, în prezent fiind internat în Spitalul de Ortopedie ”Foișor” din București.

”Cu sufletele dumneavoastră, frumoase ca un tezaur, aș vrea să închinăm un gând ca o rugăciune și ca o vindecare pentru unul dintre cei mai frumoși clujeni pe care Dumnezeu i-a dăruit acestui pământ. Artiști mai mici și mai mari, spectatori clujeni alături de admirabila echipă Tezaur Folcloric trăiește o clipă frumoasă dedicată lui Florin Piersic

Pe versurile admirabilului poet Spiridon Popescu, pe scena pe care Florin a jucat ultimul spectacol, la Cluj-Napoca, am rostit un gând cu putere de rugăciune <<Doamne, dacă-mi ești prieten!>>”, a spus Ovidiu Purdea Someș.

Tezaur folcloric la Cluj

Momentul a avut loc în cadrul spectacolului extraordinar ”Tradiții clujene în Tezaur Folcloric”, desfășurat recent pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, unde au fost prezentate cele mai frumoase cântece, jocuri, tradiții și obiceiuri din județul Cluj.

Alături de Orchestra Profesionistă ”Cununa Transilvană”, pe scenă au urcat FLOAREA CALOTĂ, SAVA NEGREAN-BRUDAȘCU, MARIUS CIPRIAN POP, MARIA MARCU, ANA ILCA MUREȘAN, VALERIA și TRAIAN ILEA, RADU CIORDAȘ, LEONTINA DORCA, CARMEN SAS, ALEXANDRU PAL și ROXANA RECHE, CIPRIAN ROMAN, SORIN FILIP, OVIDIU PURDEA SOMEȘ, IOAN DORDOI, FELIX GĂLAN, CIPRIAN ROMAN, ADRIANA IRIMIEȘ, FLORIAN ROȘAN, MARINELA ZEGREAN, MARIANA MORCAN, IOANA BREDA MORAR, GRIGORE SÂMBOAN,  IOSIF RUSU, ANA GEORGETA BALLA și NARCISA BALLA, CLAUDIU CIOTLEUȘ, LUCIA POTRA, NICOLAE TURCU, MIHAI MARIȘ și  CRISTIAN TOTPATI – taragot, MIHAI TRIF, AMALIA CHIPER-IURIAN, RAUL OLTEAN, RAMONA CICEOAN ADRIAN SOCACIU, ANDREEA CIUPE, FLORIN-DAN BOTA, IULIA BUCUR ROMAN, COSMIN MOCEAN, CRISTINA BELDEAN-MOȘUȚAN, ALEXANDRU POTRA, DENISA PERDE RUS, RADU LAZĂR, RALUCA PAȘCALĂU, MELISA CUC ANDRADA MARIȘ, DELIA TODERICI.

De asemenea, au evoluat Mugurii Tradițiilor Clujene: Ștefania Viorela Cotîrlă, Catinca Crișan, Decebal Cîmpean, Alexandru Crișan, Andra Moldovan, dar și tineri interpreți clujeni: Larisa Gurzău, Roxana Maria Pop, Denisa Giurgiu, Alesia Rus,Teodora Nan, Dragoș Cîmpean, Ștefan Suciu, Paul Sâmbotelecan, Cristian Mezei-Pop, Adela Burcă.

Au mai fost prezenți TEZAURE UMANE VII – horitorul Vasile Soporan, lutierul Nicolae Vădan, cărbunarul Iosif Bordea, fierarul Simion Drînda, țesătoarea Viorica Tripon, grupul instrumental „Zorile” din Mociu și jucăușii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan.

Totodată, pe scenă au urcat Ansamblurile folclorice: „Tradiții – Someșul-Napoca”, „Mărțișorul”, „Cununa Apusenilor” și Școala de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc”, formațiile de jocuri tradiționale din Frata  și „Zorile” din Mociu, grupurile tradiționale: „Mărișana”, „Tradiții ormănene”, „Zegrenii din Ceaba”, „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele” și „Grupul tradițional al sătenilor din Negreni”

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax