Connect with us

ACTUALITATE

Veste bună pentru iubitorii de natură și drumeții. 16 noi TRASEE turistice montane au fost OMOLOGATE în județul Cluj

Publicat


treseu omologat

Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea a 16 noi trasee turistice din zonele Băișoara – Muntele Mare și Munții Gilăului. Acetea sunt două dintre cele mai frecventate destinații din județ.

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a emis certificatele de omologare, în baza documentației elaborate de Consiliul Județean împreună cu Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

16 noi trasee turistice montane în Cluj

Traseele, unele istorice, iar altele noi, au fost optimizate de angajații și voluntarii Serviciului Salvamont-Salvaspeo Cluj, alături de reprezentanți ai ONG-urilor clujene, astfel încât turiștii să le poată parcurge în siguranță.

Condițiile materiale și financiare necesare lucrărilor de amenajare și întreținere a traseelor turistice montane sunt asigurate de către Consiliul Județean Cluj.

Cele 16 noi trasee omologate se adaugă celor 23 pentru care Consiliul Județean Cluj a obținut omologarea pe parcursul anului precedent, pentru zonele Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Făget, Tarnița și Mărișel.

Traseele turistice omologate în zona turistică Băișoara – Muntele Mare:

  • Stațiunea Muntele Băișorii – Șaua Plopiș – Șesul Cald (cruce galbenă);
  • Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – Muntele Mare (cruce roșie);
  • Muntele Băișorii – Vf. Buscat – Vf. Pietrele Mărunte – Stațiunea Muntele Băișorii (punct galben);
  • Stațiunea Muntele Băișorii – Poruț – Moara de Pădure (bandă albastră);
  • Stațiunea Muntele Băișorii – Crucea Crencii (cruce albastră);
  • Stațiunea Muntele Băișorii – Balomireasa;
  • Balomireasa – Șaua Ursoaia (bandă roșie).

Traseele turistice omologate în zona turistică Munții Gilăului:

  • Liteni – Poruț (triunghi roșu);
  • Măguri Răcătău – Smidele (bandă galbenă);
  • Măguri Răcătău – Piatra Groșilor (cruce galbenă);
  • Uzina – Lita – Poruț (cruce roșie);
  • Dobrin – Mănăstirea Muntele Rece – Finișel (triunghi roșu);â
  • Moara de Pădure – Cetatea Lita – Moara de Pădure (punct galben);
  • Fîntînele – Circuit intrare defileu (punct roșu);
  • Fîntînele – Carieră (punct galben);
  • Fîntînele – Crucea Iancului (punct albastru).

„Promovarea zonei turistice a județului reprezintă o preocupare constantă și, împreună cu echipa din cadrul Serviciului Salvamont-Salvaspeo, am întreprins toate demersurile pentru asigurarea unor condiții de deplină siguranță pentru turiști.

Această nouă omologare este o confirmare că măsurile întreprinse nu au rîmas fără răspuns și, totodată, o invitație pentru clujeni, și nu numai, de a descoperi frumusețile pe care ni e oferă natura”, a declarata președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Trasee de escaladă reamenajate în Cheile Turzii

Salvamontiștii Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj au încheiat, de asemenea, acțiunile de curățare și reamenajare a traseelor de escaladă din zona Cetățeaua Mare, defileul Cheilor Turzii.

Au fost vizate, astfel, traseele Samsarul, Traseu, Vorace, Tenace, Rapace și Capace, cu lungimi cuprinse între 16 și 22 de metri și grade de dificultate între 6a+ și 7a+.

cheile turzii

Aceste trasee sunt căutate de cățărători în zilele toride, deoarece peretele este unul nordic și e umbrit toată ziua.

Întreținerea, verificarea și curățarea traseelor de escaladă și alpinism sunt activități permanente ale Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj și au drept scop principal creșterea siguranței practicanților acestui sport precum și prevenirea accidentelor.

Foto: CJ Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se AJUSTEAZĂ programul transportului de noapte

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător că, începând cu data de 25.09.2023, programul transportului de noapte va fi ajustat conform fluxului de călători, după cum urmează:

Linia 5N (Str. T. Vuia – P-ta Garii)

Plecari T. Vuia: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50;

Plecari P-ta Garii: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50.

Linia 25N (Str. Unirii – Str. Bucium)

Plecari str. Unirii: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00;

Plecari str. Bucium: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00.

Linia 54N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu)

Plecari Zorilor: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00;

Plecari Grigorescu: 23:00 – 23:30 – 00:00 – 00:30 – 01:00

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ursul Baloo din Parcul Național Retezat. Porție zdravănă de scărpinat

Publicat

urs baloo

O porție zdravănă de scărpinat pentru un simpatic Baloo a fost surprinsă într-o filmare realizată în Parcul Național Retezat, cu ajutorul camerei de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva.
”Scărpinatul de coaja arborilor, o imagine amuzantă pentru noi, are un dublu rol pentru urși, în primul rând scapă de paraziți și, în al doilea rând își marchează teritoriul, ceilați urși simțind imediat mirosul lăsat de alți urși pe scoarța arborilor.
Parcul Național Retezat National Park, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.
Parcul Național Retezat are o suprafață de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone   de protecție strictă sau integrală.
În parc regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, arată Romsilva

Citește mai departe

EVENIMENT

Jurnalistul clujean Liviu Alexa, AMENINȚAT cu moartea. Cel care i-a VANDALIZAT mașina și-a recunoscut fapta

Publicat

liviu alexa

În mai 2019, mașina jurnalistului clujean Liviu Alexa a fost vandalizată de către interlopul Tudor Cîrje, care de altfel și-a și recunoscut fapta. Ziar de Cluj face una dintre cele mai importante dezvăluiri din ultimii ani, una care poate schimba întregul parcurs al cazului studentei moarte Gabriela Ripan, ucisă de infractorul traficant de droguri Tudor Cîrje în urma unui teribil accident de mașină.

Jurnalistul acuză poliția și procuratura de pasivitate și tergiversare în soluționarea tentativei de asasinat asupra sa de acum 4 ani, deși acesta le-a indicat în clar pe cine îl consideră vinovat. În tot acest timp, Alexa și familia sa au trăit în teroare, temându-se pentru securitatea personală.

vandalizata

Dovada pe care au prezentat-o cei de la Ziar de Cluj apare în dosarul 418 D/P/2022, ce vizează traficul de droguri al lui Cîrje și al altui interlop, Adrian Groșan. Cu toate acestea, Alexa acuză că niciun procuror clujean nu s-a sinchisit să „izoleze” această interceptare ca fiind relevantă în speța vandalizării mașinii ziaristului.

interceptare

„Liviu Alexa este în continuare sub imperiul amenințării cu moartea, așa cum rezultă chiar din spusele interceptatului Tudor Cîrje (interceptare făcuta acum câteva luni) care i-a comandat avocatei sale, Sonia Almaș, să-i „aranjeze” pe jurnalist și pe tatăl studentei moarte, omul de afaceri sucevean Vasile Ripan”, mai scrie Ziar de Cluj.

Sursa/ Foto: Ziar de Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Motocicliștii clujeni, gest înduioșător pentru câțiva tineri din Mariupol: Le admirăm puterea și curajul

Publicat

De

motociclisti 1

Peste 45 de motocicliști clujeni le-au făcut o mare surpriză câtorva adolescenți din Mariupol, Ucraina, care se află în aceste zile la Cluj-Napoca.


Motocicliștii din Comunitatea Moto Cluj – Asociația CMC au încercat, măcar pentru câteva momente să îi facă să zâmbească pe acești tineri care vin din zona de război.

Motocicliștii clujeni, gest înduioșător pentru câțiva tineri din Mariupol: Le admirăm puterea și curajul

Întâlnirea-surpriză a avut loc chiar în centrul Clujului.

„Din păcate toți acești tineri au rămas cel puțin fără un membru al familiei în timpul conflictului din Ucraina, pierzându-și de asemenea rudele, locuințele si dreptul la o viață normală.

Măcar pentru câteva momente am încercat să le distragem puțin atenția. Curând se vor întoarce înapoi. Acum s-au bucurat mult de primirea noastră gălăgioasă, de discuțiile si încurajările schimbate, de pozele pe motoare”, au transmis motocicliștii pe pagina de Facebook a Comunității.

motociclisti 2

Aceștia spun că și-au arătat, astfel, admirația pentru puterea și curajul acestor tineri de a înfrunta greutățile.

Tinerii din Mariupol au admirat și probat motociclete de viteză, cu ataș, choppere, trike-uri, turinguri și crusere.

Și poliția a fost alături de ei.

Foto: Captură video

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax