Connect with us

EVENIMENT

Veste bună. Doar 8 clujeni s-au îmbolnăvit cu COVID în ultimele 24 de ore. Au fost sub 500 de teste efectuate

Publicat


Prefectura Cluj a prezentat situația epidemiologică în județ unde rata incidenței a scăzut la 2,36 la mia de locuitori.

➡️ În ultimele 24 de ore, 8 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

➡️ Total număr de teste 486 din care 109 diagnostic grupe de risc, 198 teste efectuate la cerere și 179 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 486.664 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 82 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 2.254 din care 1.728 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 890 din care 561 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 760 de pacienți, din care 689 din județul Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Exproprieri de 1,47 milioane de lei pentru un nou pod peste Someș, la Cluj-Napoca

Publicat

De

Consiliul Local Cluj-Napoca aprobă, în ședința extraordinară de marți, 22 octombrie, demararea exproprierilor pentru construirea podului peste Someș de pe strada Fabricii de Zahăr.

Consilierii locali vor aprobat în ședința de marți, 22 octombrie 2024, declanșarea procedurii de expropriere pentru imobilele situate pe amplasamentul obiectivului „Construire Pod peste râul Someșul Mic, strada Fabricii de Zahăr”, pe cauză de utilitate publică de interes local. Municipalitatea va aloca suma de 1.470.150,92 lei din bugetul local pentru despăgubirile aferente proprietarilor afectați.

Exproprieri pentru realizarea podului peste Someș

Suprafața totală afectată de lucrări este de 22.764 metri pătrați. Potrivit documentației pentru realizarea lucrărilor la obiectivul de investiție este necesară ocuparea unei suprafețe de teren de 1.335 mp aferente unui număr de trei imobile proprietate private:

  • Consieta SRL, cu 1.200 mp – platformă asfaltată și împrejmuire;
  • Hornbach Centrala SRL, cu 113 mp – trotuar asfaltat și parcare;
  • Est Company Romimpex SRL, cu 22 mp – platformă pavată și fundație de gard.

De asemenea, 21.429 mp din terenurile necesare realizării lucrărilor aparțin domeniului public, aflate fie în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, fie în administrarea Administrației Naționale „Apele Române”, prin Administrația Bazinală Someș-Tisa.

Despăgubiri în valoare de 1,47 milioane de lei

Conform raportului de evaluare, valoarea totală a despăgubirilor pentru proprietățile private afectate de coridorul de expropriere este estimată la 1.470.150,92 lei.

Primăria Cluj-Napoca va construi un nou pod auto cu două benzi de circulație, trotuare, piste de biciclete și aliniament verde pe strada Fabricii de Zahăr. Investiția totală pentru acest proiect se ridică la 56.390.549 lei cu TVA, din care 34.190.731 lei pentru construcție-montaj.

Proiectul va fi finanțat din bugetul local, iar durata estimată de realizare a investiției este de 18 luni. Lucrările propriu-zise sunt planificate să dureze 12 luni.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Lucrări pe străzile Vântului și Vânătorului pentru prevenirea alunecărilor de teren

Publicat

Lucrările de pe străzile Vântului și Vânătorului, menite să reducă riscul de producere a alunecărilor de teren, înregistrează progrese semnificative.

Lucrări de anvergură, ce includ construirea de ziduri de sprijin pe sute de metri pentru prevenirea alunecărilor de teren, au loc pe străzile Vântului și Vânătorului.

Intervenții pentru prevenirea alunecărilor de teren

Viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că, până acum, au fost finalizați 474 de metri liniari de ziduri de sprijin, contribuind la creșterea stabilității și siguranței în zonă.

„Aceste structuri sunt esențiale pentru prevenirea alunecărilor de teren și asigură o infrastructură durabilă pe termen lung”, a subliniat Tarcea, într-o postare pe rețelele de socializare.

Fundație de peste 2 metri adâncime

Pe strada Vântului, zidurile executate pe o lungime de 197 de metri au fundațiile adâncite la 2,05 metri și o elevație de 2,10 metri, garantând stabilitate și rezistență.

Totodată, pe strada Vânătorului, au fost construiți 277 de metri de ziduri, incluzând pinteni la picior de taluz cu fundația adâncită la 1,20 metri și o elevație de 1,80 metri, alături de ziduri cu fundații tip L adâncite la 2,05 metri și elevație de 2,10 metri.

„Urmează execuția a încă 313 metri liniari pentru finalizarea acestui proiect. Prin aceste eforturi, transformăm zona într-un loc mai sigur și mai accesibil, contribuind astfel la modernizarea comunității și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor”, a mai arătat viceprimarul.

Citește mai departe

POLITICA

PSD vrea să scoată AUR din cursa pentru Parlament la Bistrița-Năsăud!

Publicat

aur von der Leyen

Baronii roșii, împreună cu celelalte partide ale sistemului – PNL și USR, încearcă să elimine candidații AUR de pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din 1 Decembrie. În ultimele zile au fost depuse mai multe contestații față de listele depuse de AUR folosindu-se tot felul de motive inventate.

În județul Bistrița-Năsăud, listele AUR au fost respinse de către Biroul Electoral Județean prin votul tuturor partidelor.

”Este un caz unic la nivel național. Pretextul folosit de instituția controlată, în opinia noastră, de Emil Radu Moldovan este acela că listele de candidați nu ar fi semnate de Claudiu Târziu, deși președintele AUR este începând cu anul 2022 George Simion, iar legislația în vigoare este foarte clară cu privire la cine este reprezentantul legal în cadrul unui partid.

Față de scoaterea abuzivă candidaților AUR de pe buletinele de vot de către baronul PSD Emil Radu Moldovan, AUR va organiza în municipiul Bistrița, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 14:00, un miting de protest.

În acest județ, Emil Radu Moldovan controlează tot, de la partide, până la judecători, iar dacă judecătorii obedienți din județ vor lua decizii după dictarea venită de la Consiliul Județean, se creează, iarăși, un nou precedent extrem de periculos pentru democrația din România”, arată AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj învinge Oțelul Galați acasă, scor 2-0. Prima înfrângere din sezon pentru gălățeni

Publicat

„U” Cluj a obținut o victorie importantă în fața echipei Oțelul Galați, scor 2-0, într-un meci disputat pe Cluj Arena, vineri seară, în etapa a 13-a din SuperLiga României.

Scorul a fost deschis de Dan Nistor, în minutul 61, din penalty. Mamadou Thiam a dublat avantajul în minutul 69.

Prima înfrângere din sezon pentru gălățeni

Deși Oțelul a avut două ocazii importante în prima repriză, nu a reușit să înscrie, suferind astfel prima înfrângere din acest sezon. Echipa gălățeană era, până la acest meci, singura formație neînvinsă în campionat.

Cu această victorie, „U” Cluj își consolidează poziția de lider, având 26 de puncte în 12 etape, rezultate din șapte victorii, cinci remize și o singură înfrângere. Oțelul Galați, aflată pe locul trei, rămâne cu 19 puncte după 11 meciuri, obținute din patru victorii și șapte remize.

Echipele de start

„U” Cluj: Gertmonas – Boboc, Van Der Werff, I. Cristea, Briz – Silaghi, Simion, Bic, Chipciu – Nistor, Thiam

Rezerve: Gorcea, Oancea, Mitrea, Codrea, Popescu, Oaidă, Rață, Bota, Tchassem Miranyan, Pereira, Blănuță

Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Oțelul Galați: I. Popescu – Maftei, Zivulic, Stevanovic, M. Silva – Cisotti, Lameira, Teles – Maciel, Juric, Al. Pop

Rezerve: Dur-Bozoancă, Adăscăliței, Rus, Gallo, Tomasevic, Zhelev, Neagu, Tănasă, N. Roșu, Duric, Andronache, Angha

Antrenor: Dorinel Munteanu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax