ACTUALITATE
Vedetele mesei de Paște la români. Rețete de mâncare tradițională
Drobul, baițul pentru friptura de miel, borșul de miel, salata Boeuf, ouăle roșii, cozonacul, Pasca cu brânză de vaci se regăsesc printre alegerile preferate ale românilor, atunci când se încep pregătirile asidue pentru Sfânta Masă de Paște.
Cluj24 vă prezintă câteva rețete din aceste preparate tradiționale.
Drobul de miel
Ingrediente:
1 kg măruntaie de miel:ficat, rinichi, plămâni, inimă, splină
prapure de miel
2 ouă crude
3-4 ouă fierte
o felie de pâine înmuiată în lapte și stoarsă bine
6 fire de ceapă verde
2-3 cepe
2 fire de usturoi verde
Sare, piper, mărar, pătrunjel, cimbru
1 lingură untură sau ulei după preferință
Mod de preparare;
Spălăm organele, le fierbem 30/40 de minute, scurgem supa, tocăm marunt organelle, tăiem ceapa mărunt, o călim în ulei/untură, o amestecăm, apoi, împreună cu organele tocate şi cu pâinea, adaugăm verdeaţa tocată, ouăle crude, condimentele, după gust, prapurele de miel se spală, se întinde într-o tavă unsă cu ulei, deasupra căruia punem compoziţia, apoi acoperim compoziția cu marginile prapurelui, o ungem cu ulei şi intră la cuptor, la foc potrivit, până se rumeneşte bine.
Baițul pentru un miel aromat și fraged
Ingrediente:
jumătate de miel/ied, aprox. 3 kg
200 ml de ulei de floarea soarelui
1 L de vin:
0.5 L, alb
0.5 L, roșu
2 lingurițede cimbru uscat
2 legături:
rozmarin proaspăt/uscat
usturoi verde
3 legături deceapă verde
5 foi de dafin
2 linguride boabe de piper
3 lingurițede piper măcinat
3 linguride sare
Cum procedăm?
Tocăm ceapa și usturoiul, adaugam toate condimentele într-un bol și le amestecăm, separăm pulpele de restul cărnii, tăiem pielițele mai groase, pentru a da o savoare excelentă preparatului, le spălam bine, le crestăm folosind vârful cuțitului, pentru a le umple cu arome și pentru a permite vinului, pe care il vom adauga ulterior, să pătrunda bine în carne, așezăm pulpele de miel într-un vas mai mare și umplem spațiile crestate cu toate condimentele pregătite apoi adăugăm uleiul, vinul alb, roșu/bere, amestecăm totul, acoperim vasul în care se află carnea cu o folie și îl punem la frigider. După 2 zile putem întoarce carnea, pentru a fi aromată pe toate părțile. Putem ține carnea de miel la baiț, minim 3 zile
În final, în ziua de Paște, vom pune carnea de miel cu zeama în care a fost marinată, la cuptor, pentru aproximativ 3 ore. Secret: Acoperiți, în primele 2 ore de coacere, tava, cu folie pentru a frăgezi carnea, iar mai apoi, scoateți folia și lăsați carnea să se rumenească!
Borșul de miel
Ingrediente:
1 kg de oase de miel/coaste/un cap și câteva oase
1 ceapă uscată
2-3 cepe verzi
1 morcov
1 ardei gras mic
100 g rădăcină de țelină (opțional)
o rădăcină de păstărnac/pătrunjel
2 linguri de orez/2 cartofi tăiați cubulețe
sare
1 vârf de ardei iute
o legătură de: lobodă roșie /leurdă(gust ușorde usturoi) și leuștean
borș pentru acrit/oțet/lămâie/zeamă de varză
Preparare:
Fierbem oasele cu 1 linguriță de sare, cu apă cât să le acopere cu 2/3 degete, când apa clocotește, lăsăm încă 5 minute, până se adună spuma, apoi aruncăm apa, spălăm bine oala, adăugăm carnea și o punem la fiert, cu capac, pentru 30 minute, curățăm și tăiem cubulețe ceapa, morcovul, ardeiul și țelina/ rădăcina de păstărnac, apoi le adăugăm peste carne, le lăsăm să fiarbă în continuare, punem un vârf de ardei iute, pentru a da o aromă plăcută, atunci când legumele sunt fierte, adăugăm orezul spălat/ cartofii cubulețe. Când boabele de orez/ cartofii au fiert, adăugăm sare după gust (cam 1-2 lingurițe) și borșul fiert separat și strecurat, completăm cu apă, pentru 4-4,5 litri de ciorbă. Îl lăsăm să mai dea în câteva clocote, îlgustămși îl mai acrim sau adăugăm sare, după gust, stingem focul, lăsăm borșul fără capac. La sfârșit, la 10 minute după ce s-a stins focul, tăiem leușteanul, loboda și le adăugăm peste borș.
Secret:Nu se fierb niciodată verdețurile, altfel își pierd din savoare!
Salata Boeuf
Ingrediente:
1 piept de pui
200 g mazăre fiartă
4 morcovi
2 rădăcini de păstărnac
4 castraveți mici în saramură
2 gogoșari în oțet
500 g cartofi
150 ml maioneză
2 lingurițe muștar de hrean
½ linguriță sare
¼ linguriță piper proaspăt măcinat
50 g măsline feliate
200-250 ml ulei de floarea soarelui
Zeamă lămâie
Pași:
Fierbem pieptul de pui, apoi îl tocăm mărunt, fierbem cartofii, morcovul și păstârnacul, îi lăsăm la răcit, apoi îi tăiem cubulețe, mărunțim castraveții și gogoșarii scurși, adăugăm toate ingredientele într-un vas, obligatoriu amestecate foarte bine,adăugăm sare și piper, după gust. Preparăm maioneza, dintr-un gălbenuș de ou fiert zdrobit cu furculița și trecut printr-o strecurătoare, amestecat cu două gălbenușuri crude și puțină sare, și la sfârșit, ulei, amestecăm continuu, până obținem consistența dorită, adaugăm și câteva picături de zeamă de lămâie, din când în când. Urmează maioneza, amestecăm salata, o așezăm pe un platou, apoi o decorăm după bunul plac.
Secret: Obligatoriu se păstrează proporția ingredientelor! Maioneza trebuie să fie ușor acră la gust și să aibă o consistență uniformă! Restul ingredientelor se amestecă cu carnea și piperul, apoi se adaugă maioneza!
Ouă roșii
Ingrediente ouă roșii:
10 ouă albe
2 linguri cu sare fină
5 linguri oțet
vopsea de ouă roșie
2 linguri ulei
Pentru decor: diferite frunzulițe, un dres bej
Pași:
Se degresează ouăle, cu ajutorul apei reci, puțin detergent de vase, un burete, apoi se limpezesc foarte bine. Într-o oală, se adaugă apă, sarea,se amestecă ușor până se topește. Se pun ouăle la fiert, 10 min., la foc mic, din momentul în care apa începe să fiarbă, se scot, cu grijă, pe un prosop și selasă puțin la răcit, se pune pe fiecare ou câte o frunzuliță și se înfășoară, fiecare,încâte o bucată de ciorap bej, se leagă bine capetele cu ață . Apa clocotită se pune într-un borcan mai mare, se adaugă oțetul, vopseaua, conform instrucțiunilor de pe plic, se scufundă, apoi, în vopsea 3-4 ouă, se lasă până se colorează. Urmează restul ouălelor.
Se scot pe șervețele de hartie, se desface cu grijă ciorapul, apoi se îndepărtează frunzulițele, se pune puțin ulei pe un șervețel, iar atunci când ouăle s-au răcit puțin, se șterg bine pentru a căpăta un luciu frumos
Cozonac
Ingrediente:
1 kg făină
50 grame drojdie proaspătă
250 grame zahăr
3-4 pliculețe zahăr vanilat
500 ml lapte
100 ml ulei
5 gălbenușuri
sare
esență lămâie+ coajă rasă de lămâie
Umplutură:
400 grame nucă
5 albușuri
5 linguri zahăr
3 linguri cacao
Rahat
stafide opțional
Mod de preparare
Cernem făina de 3 ori într-un vas mare, încăpător, facem apoi o “groapă” în mijlocul vasului (nu ajungem însă la fundul vasului), punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor. Trebuie să se topească zahărul, însă să nu fiarbă.
Dizolvăm drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină, după ce turnăm drojdia, presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute. După 10 minute,drojdia s-a activat și se poate vedea cum a erupt, ca un vulcan. Dacă nu s-a crăpat și nu a „erupt”, atunci mai așteptăm. Separat frecăm gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine. Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când, mai turnăm ulei. Dacă e nevoie, turnați mai mult de 100 ml. Dacă aveți răbdare frământați-i 30 de minute, apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit
Umplutura
Batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine. Când aluatul a crescut considerabil (1 oră jumătate- 2), îl împărțim în 2 bile. Fiecare bilă o împărțim în 2. Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutura. Rulăm fiecare foaie. Împletim în 2, punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut. Înainte să-l băgăm în cuptor, îi ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr. Coacem la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic, dar depinde de fiecare cuptor. Se coc fix o oră.
Pasca cu brânză de vaci
Ingrediente pentru aluat:
300 g făină
60 ml lapte
200 g zahăr alb
2 gălbenușuri
200 g unt
25 g drojdie
coajă de lămâie și portocală
Ingrediente pentru umplutură:
1 kg brânză de vaci
2 linguri smântână
2 linguri făină
4 ouă
250 g zahăr alb
200 g stafide
2 pliculețe zahăr vanilat, NU VANILINAT!
coajă de lămâie și de portocală
un praf de sare
Modul de preparare:
Se cerne făina de 2-3 ori, după care adaugă treptat, ouăle, amestecul pregătitdin drojdie, lapte și zahăr, se folosește un mixer cu bol. După ce ai incorporat toate ingredientele, lasă aluatul să crească lângă o sursă de căldură. Separat, în alt bol, vei pune: brânza de vaci, zahărul, coaja de lămâie și de portocală, smântâna, praful de sare, făina, zahărul vanilat și ouăle, urmând ca apoi să adaugi și stafidele(opțional).
După ce ai lasat aluatul la dospit, împarte-l în două și întinde cele două bucăți cu sucitorul. Prima foaie o vei așeza în tava proaspăt unsă cu unt și vei turna încet compoziția, urmând să acoperi tava cu cealată jumătate. Se presează ușor ca să nu iasă compoziția. Pune pasca în cuptor la temperatură potrivită, până când trece testul scobitorii. După ce s-a copt, o vei lăsa la răcit la temperatura camerei câteva ore.
Ioana Mărcuțianu
Sursa: Antena 1, rețetedelux.ro, Kanal D, fanatik.ro, farfuriacolorată.ro, blog.aloshop.ro
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






