Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Vasile Ernu despre Boc: E un soi de Funar cu abilități de comerț și PR. Și pe budă când stă are echipă PR care-i vinde rahatul

Publicat


casa tranzit

Scriitorul Vasile Ernu a scris o critică extrem de acidă la adresa administrației locale din Cluj-Napoca și a primarului Emil Boc. Acesta susține că orașul a ajuns un model de dezvoltare ”catastrofă”.

”Cluj – așa nu: un model de dezvoltare catastrofă. Solidar pentru Casa Tranzit

O spun cu mare tristețe. Iubesc acest oraș: e unul dintre cele 7 orașe în care am stat.

Orașul Cluj și Napoca devine un oraș tot mai inuman. Orașul care se vrea fanion și în care se bagă mai mulți bani în PR decât în oameni devine vizibil un oraș dedicat ”investitorilor”, banilor. Oamenii să se mute la Turda că în împrejurimi e cu ”ghetou exclusivist” fără minim spațiu public.

Aceste ghetouri – iadul urbanistic cum le numesc eu – o să ne coste scump: nu grădiniță, nu școală, nu parc, nu centre publice, nu trotuar. Cei mici vor fi terminați – părinții deja sunt terminați dar cred că trăiesc în pauza de publicitate.

Boc, un soi de Funar

Primarul Boc e un soi de Funar cu abilități de comerț și PR. Și pe budă când stă are echipă de PR care-i vinde rahatul. E un tip de a distruge orașul cu efecte de sclipici mult.

Acum mai bine de 10 ani începuse ceva interesant… Stai că mi-am amintit altceva.

În Cluj merg bine proiectele culturale tip mari festivaluri – cum e Untold. Care în esență sunt nu evenimente culturale ci mașinării de marketing și produs bani. Eu nu spun că acest tip de eveniment nu trebuie să aibă loc: dar pentru un oraș ca și Cluj el este un soi de altfel de Iad – precum cartierele exclusiviste.

Adică nu e pentru cetățeni ci pentru afaceriști.  De oamenii acolo primăria nu se ocupă.

Pata Rât, rana ascunsă a orașului

Dovadă că nici azi nu s-a găsit mărunțiș în bugetul orașului pentru Pata Rât – adevăratul chip al orașului: sau mai degrabă rana ascunsă a orașului. Rana Clujului pe care administrația o ignoră – ”oamenii gunoiului” nu aduc profit: să moară. Dar gunoiul e al ”lumii bune”.

Așa: acum ceva ani bun a început lucruri frumoase: Fabrica de Pensule și  Centrul de Interes în foste fabrici abandonate. Un model de urmat. Toți ne-am bucurat. Și brusc s-au închis. Am aflat că am luat țeapă. Am aflăm că artiștii, oamenii care au transformat acele locuri moarte și au adus viață acolo, au fost pe post de ”momeală” pentru ”investitorul strategic”. Au venit și au cumpărat tot.

Gospodarul ”banul e tot”

Primarul ”banii rezolvă tot” a închis ochii: orașul e pentru bani nu pentru oameni. Bunătate de loc se pierde cu niște amărâți de artiști: să facem ghetouri de lux și blocuri de corporație. Gospodarul ”banul e tot” a rezolvat.

Un astfel de model nu are viitor. Dacă Cluj nu-și schimbă strategia va deveni în curând mult prea scump și insuportabil chiar dacă multe elemente – de la așezare, la tradiție și universitate – vor atrage lume. Dar va deveni foarte exclusivist și tot mai deprimant. El și așa e destul de deprix și unul dintre cele mai provinciale orașe mari din țară  dar asta-l va face și mai provincial. O spun cu multă tristețe.

Modelul Cluj e – așa NU.

Casa Tranzit, ultima durere

Ultima durere este Casa Tranzit. Casa Tranzit – Vechea Sinagogă din Cluj a devenit acum aproape 25 de ani un important Centru de cultură contemporană. Am fost implicat aproape de la început acolo. Am avut onoarea să-i fiu un soi de director executiv – adică omul care face de toate.

Este unul dintre cele mai vechi centre culturale independente din România care a activat constant. A început încă pe vremea funariotă și a rezistat chiar și valului bocist. A rezistat eroic.

Acum aflu că și el e sub presiune: sub presiunea ”banii rezolvă tot”.  Înțeleg; e în centru, pe malul Someșului – se pot face bani frumoși cu ceva blocuri acolo. De ce să lași oamenilor locul, de ce să lași să-și piardă vremea artiștii de toate breslele. Să vină investitorul.

Păi tu Boc și primărie ce faci? Clujul are suficienți bani cât să susțină acest tip de proiect. Dar nu – orașul e deschis doar pentru bani nu și pentru oameni. Această direcție de dezvoltare e, repet, Iad urban.

Scriu aceste rânduri cu tristețe. Nu am discutat cu cei de acolo – e opinia mea subiectivă. Dar o să discut. Dezvoltarea unui oraș e necesară – dar nu în orice direcție.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Numele, blazonul și ISTORIA Universității Cluj nu vor fi niciodată negociabile. REACȚIA clubului la propunerea lui Alin Tișe

Publicat

Ca urmare a propunerii făcute de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, clubul de fotbal  Universitatea Cluj a luat poziție printr-un comunicat.

Citește și: Tișe propune o singură echipă de fotbal a Clujului care ar putea CÂȘTIGA Champions League

„Având în vedere dezbaterea publică privind viitorul fotbalului clujean, în care a fost menționat numele clubului nostru, dar și cele mai recente opinii exprimate public în legătură cu confruntarea dintre FC Universitatea Cluj și Dinamo București, în barajul de promovare/menținere în Liga 1, clubul este obligat să facă următoarele precizări:

Respingem ferm orice dezbatere care pune în discuție însăși existența FC Universitatea Cluj. Numele, blazonul, istoria, valorile și apartenența la comunitatea clujeană nu sunt și nu vor fi niciodată negociabile. Totodată, susținem o dezbatere care are în vedere construirea unui viitor sănătos și sustenabil pentru toate cluburile de fotbal din oraș.
În fotbalul clujean, fiecare club își are propriul drum, propria filosofie și propria poveste.

Comunicat „U” Cluj: Clubul va fi aici și în următoarea sută de ani

Susținem crearea unui mediu concurențial corect, în care rivalitatea se manifestă pe teren și produce spectacol, emoție și performanță. Atragem atenția asupra faptului că nicio intervenție artificială nu va putea deturna cursul implacabil al istoriei. “U” Cluj va fi aici și în următoarea sută de ani.

FC Universitatea Cluj a fost printre primele cluburi din România care au pus în discuție modul în care sunt investiți banii publici în fotbalul profesionist. Susținem în continuare că investițiile publice ar trebui să vizeze exclusiv infrastructura sportivă (stadioane și baze de pregătire) și centrele de copii și juniori. De altfel, în acest sezon aproximativ 15% din bugetul clubului a fost direcționat către Academie și ne propunem să ajungem în scurt timp la media europeană de 20%.

Citește și: Tișe, despre susținerea unei singure echipe de fotbal în Cluj: ”Am probleme cu cei de la ”U”, ei cred că stadionul e al lor”

Am atras atenția în repetate rânduri că modul discreționar și fără legătură cu nevoile comunităților locale în care unele administrații publice finanțează echipele de fotbal a creat o competiție neloială între un club precum FC Universitatea Cluj, unde finanțarea publică are o pondere de aproximativ 38% în bugetul de venituri, sau cluburi care nu primesc niciun leu din fonduri publice și cluburi (mai ales din Liga 2), care și-au construit peste 90% din buget exclusiv din fonduri publice.

Comunicat „U” Cluj: Rezultatul partidelor cu Dinamo București va fi stabilit în teren

62% din bugetul de venituri al FC Universitatea Cluj vine din “core business”, adică din sponsorizări și parteneriate comerciale, din ticketing și merchandising, componente care, de altfel, se regăsesc, alături de drepturile TV (care la Liga 2 au o pondere extrem de mică) și în structura bugetelor cluburilor europene. Toate contractele de sponsorizare au fost obținute organic.

Aceste puncte de vedere au fost transmise, din 2016 până astăzi, tuturor actorilor implicați în fenomenul fotbalistic din România. Mulți dintre cei care conduc astăzi destinele fotbalului împărtășesc viziunea noastră. Avem convingerea că momentul în care ea va putea fi pusă în practică nu este departe.

Toate rezultatele FC Universitatea Cluj au fost obținute exclusiv pe teren de jucători. Același lucru se va întâmpla și în cele două partide de baraj cu Dinamo București. Vă asigurăm că fiecare reprezentant al clubului, de la conducere la antrenori și jucători, își dorește promovarea în Liga 1. Vom face totul pentru a ne îndeplini obiectivul. O spunem încă o dată, răspicat: rezultatul partidelor cu Dinamo București va fi stabilit în teren, de jucători. Va ieși câștigătoare echipa care, la finalul celor 180 de minute plus eventualele prelungiri, va fi mai bună. Ne dorim ca aceasta să fie FC Universitatea Cluj și am lucrat zi de zi, pe tot parcursul sezonului, ca acest lucru să se întâmple.

Le mulțumim tuturor suporterilor care au umplut Cluj Arena în partidele din acest an. Suntem mândri de voi! Suntem primii care regretăm pașii greșiți și ne pare rău că nu am reușit încă să îndeplinim visul pe care îl împărtășim cu toții, acela de a vedea din nou FC Universitatea Cluj în Liga 1. Sperăm că ne vom bucura împreună pe 29 mai. Haide “U”!”, se arată în comunicat.

Sursa: fcucluj.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noul PREȘEDINTE al filialei USR Cluj-Napoca este Yasin Ibraim

Publicat

yasin ibrain 3

Noul președinte al filialei USR Cluj-Napoca este Yasin Ibraim în vârstă de 23 de ani.

„Eu cred că olimpiadele la care a participat, alegerea lui de a rămâne în România și de a alege Clujul unui alt oraș sau motivația lui de a se implica în schimbare îl fac valoros pentru organizație”, a spus consilierul local Adriana Cristian.

Noul președinte o înlocuiește în funcție pe Manuela Petrescu.

Foto: Facebook

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Jumătate de afacere cu 52 de vile exclusiviste la Cluj-Napoca, scoasă la vânzare. Vezi prețul

Publicat

De

vile 1

O firmă de dezvoltatori imobiliari scoate la vânzare jumătate din afacerea de construire a 52 de vile exclusiviste la Cluj-Napoca, pe un teren de 25.000 mp, anunță piațaafacerilor.ro.

”Conceptul urmează a fi testat în proiectul pilot în Cluj-Napoca, după care va urma scalarea acestuia la nivel național. Ca în orice proiect imobiliar, zona în care este dezvoltat cartierul are un rol foarte important, terenul nostru oferind avantaje substanțiale și unice afacerii”, arată dezvoltatorul.

Terenul are PUZ aprobat, Certificat de Urbanism de construire, CF individual pe fiecare parcelă, CF de drum, concept arhitectural pentru locuințe cuplate.

vile 2

”Suntem în stadiu avansat pentru obținerea autorizației de construire pentru case și pentru execuția utilităților. Pe fiecare parcelă pot fi construite 2 locuințe cuplate. Fiecare locuință poate avea până la 4 nivele. Regimul de înălțime: S(D)+P+1+ER/M POT 35% CUT 0.9”, se arată în anunțul de vânzare.

Motivul pentru care se vinde jumătate din afacere este nevoia de influx de reusurse monetare din cauza întârzierii altui proiect în derulare.

Banii pentru vânzarea a jumătate din afacere, plătiți în tranșe

vile 3

”Suntem în căutare de partener/asociat pentru dezvoltarea unui concept imobiliar unic în România. Prin această investiție, asociatul va dobândi 50% din teren.

Forma juridică pentru asociere nu are caracter obligatoriu și poate fi modificată la dorință părților.

În urma asocierii, partenerul va deveni proprietar a peste 12.000 mp de teren pe care pot fi construite 28 vile exclusiviste – o jumătate din întreg proiectul. Investiția de 800.000 euro poate fi făcută în 3 tranșe, după cum urmează: tranșa 1: 150.000 euro – până la 1 iunie 2022, tranșa 2: 200.000 euro – până la 1 septembrie 2022, tranșă 3: 450.000 euro – până la 1 decembrie 2022.

Investiția, risc aproape zero

Fiecare sumă virată vine cu o garanție investițională, partenerul devenind proprietar al terenurilor pe care se va dezvolta conceptul imobiliar. Astfel, investiția are risc aproape zero”, precizează dezvoltatorul.

Acesta a avut o cifră de afaceri de 14,5 milioane de euro și un profit de 5,2 milioane de euro.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Dezbatere PUBLICĂ pe tema culoarului de MOBILITATE Nord–Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului–Câmpul Pâinii–Pod Ira

Publicat

culoarul verde

CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică organizează o nouă dezbatere publică miercuri, 25 mai 2022, începând cu ora 18, tema acesteia fiind „Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”.

Dezbaterea se va desfășura în format hibrid: fizic, la Casino Centrul de Cultura Urbana și online, pe platforma electronică ZOOM. Aceasta va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

„Printre obiectivele de bază ale Primăriei Cluj-Napoca pe termen mediu și lung se numără dezvoltarea unui oraș inteligent conectat. Culoarul de mobilitate nord adiacent căii ferate reprezintă o modalitate de interconectare a cartierelor din municipiu și de creștere a potențialului urban, economic și estetic al zonelor vizate.

Dezbatere publică: Proiectul va deservi dezvoltarea urbanistică a vechii platforme industriale

Odată cu această investiție, se îmbunătățește și calitatea vieții cetățenilor din zonă prin crearea de alternative sustenabile de mobilitate urbană. Ne concentrăm pe dimensiunea nepoluantă, pe dimensiunea verde, astfel încât să oferim o calitate mai bună a vieții cetățenilor noștri prin amenajarea mai multor spații publice de calitate”, a explicat primarul Emil Boc.

„Culoarul de nord este un proiect extrem de important prevăzut în PMUD și în Planul Urbanistic General. Acesta va reprezenta o alternativă la axa Est – Vest, utilizând culoarul căii ferate și va face legătura între câteva zone importante din oraș: Piața Gării, zona Parcului Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona Ira – Expo Transilvania. Proiectul va deservi dezvoltarea urbanistică a vechii platforme industriale și se va corela cu proiectele de mobilitate durabilă pregătite de municipalitate”, a declarat Ovidiu Cimpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune: modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban; modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare; instalarea unui sistem de management al traficului; amenajări dedicate funcțiunilor urbane pe categorii de trafic (pietonal, velo+standuri, auto, parcare/garare, transport public cu toate facilitățile aferente, pasaje, poduri, traversări), spații verzi, terenuri de joacă, loisir, areal canin, soluționarea rețelelor edilitare integrate în subteran / peisaj urban (distribuții, utilaje de câmp, hub-uri, PT, stații de reglare), colectare ape meteorice, asigurarea condițiilor optime de exploatare și mentenanță.

Dezbatere publică: Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă

Broșura dedicată proiectului poate fi consultată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea dedicată Centrului de Inovare și Imaginație Civică, accesând următorul LINK.

Pentru înscrierea la cuvânt la dezbatere, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție.

Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

În perioada 2019-2021, dezbaterile organizate sub cupola CIIC au făcut parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.

În cadrul proiectului, mecanismele oferite de Centrul de Inovare și Imaginație Civică au fost utilizate în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Sursa: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate