EVENIMENT
Vasile Dîncu: Propun conducerii PSD să începem să schimbăm strategia electorală pentru Transilvania

Președintele PSD Cluj, Vasile Dîncu, ales sâmbătă, în cadrul Conferinței Județene cu unanimitate de voturi, a anunțat că propune conducerii PSD ca social-democrații să înceapă să schimbe strategia electorală a partidului pentru Transilvania.
Dîncu a declarat după vot că a dorit ca, prin alegerile la șefia PSD Cluj, să pună capăt unui mandat de președinte interimar, fiind convins să candideze inclusiv de liderul partidului, Marcel Ciolacu.
”În perioada următoare ne pregătim de alegerile generale și de cele prezindențiale. Cu siguranță că forța social-democrației va crește în Transilvania și în județul Cluj.
Am prezentat o moțiune în care am încercat să valorific spiritul transilvan, spiritul comunităților din Transilvania, care, de regulă, nu este luat în calcul atunci când facem politici centraliste.
Ceea ce am pierdut noi în Transilvania de-a lungul timpului a fost că nu am reușit să recuperăm ceea ce înseamnă mâmdria comunităților, spiritul de auto-organizare, dorința autonomistă a unor comunități românești, dorința de a-ți putea dezvolta managementul unei comunități conform dorinței oamenilor.
Am încercat în moțiunea prezentată la Conferința Județeană a PSD Cluj, <<Transilvania comunităților puternice într-o Românie europeană>>, să luăm în calcul acest spirit transilvan, inclusiv conducerea de la București, și să începem să schimbăm strategia electorală pentru Transilvania”, a spus Dîncu.
Descentralizare și regionalizare
În discursul susținut cu ocazia prezentării moțiunea sa cu care a candidat, acesta a arătat că descentralizarea și regionalizarea vor trebui să continue, aceasta urmând să fie misiunea PSD în următorii 4 ani.
”Orice politică trebuie să aibă ca scop bunăstarea oamenilor, alt scop nu există. Totdeauna găsim alte ținte decât oamenii, mai ales politicile de dreapta.
Descentralizarea deciziei este un imperativ al dezvoltării României, descentralizarea la nivel politic și administrativ peste tot. Este important că nu poți să administrezi de departe, de la București, ci doar de aproape. De la centru poți controla, să dai legislație.
Desscentralizarea începută și procesul de regionalizare început de noi s-a oprit. Acest lucru va trebui să continue și este misiuunea noastră pentru următorii 4 ani”, a precizat președintele PSD Cluj.
Critici la PNL
Acesta a menționat că a auzit, mai nou, despre reînvierea visului unei guvernări de dreapta.
”Toată lumea poate să aibă vise să guverneze după cum își dorește, dar n- am înțeles ce înseamnă guvernare de dreapta, nu am văzut o idee în plus.
Am văzut doar că partenerii noștri liberali, din nefericire, de foarte multe ori confundă guvernarea cu lupta pentru putere, să fim noi și ai noștri la putere.
Ăsta este singurul singurul lucru important chiar dacă am văzut o guvernare de dreapta eșuată. Putem zice că acela a fost un accident. Aș avea să vedem ideile lor”, a menționat Vasile Dîncu.
Replici pentru liderii din Ungaria
Potrivit acestuia, comunitățile din Transilvania nu au fost legate de conflicte etnice puternice sau războaie etnice, ci de multe ori conflictele au venit din afară, din politică.
”De la Budapesta, astăzi, președintele Ungariei sau oricine din Ungaria ține discursuri politice oriunde în Transilvania fără să primească nicio replică.
Noi suntem pentru toleranță în comunitățile noastre și pentru că am lucrat împreună și cu UDMR la Guvern, dar nu este normal ca să nu existe nicio replică din partea noastră atunci când demnitarii unguri vin și încearcă să incite, aici, în România.
Trebuie să avem grijă, și cei care ne prezentăm la București trebuie să avem grijă mereu ca să păstrăm demnitatea asta a noastră românească în comunitățile de Transilvania”, a explicat Vasile Dîncu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Olimpiada voluntarilor la UBB. Liceenii care obțin premii sau mențiuni își pot crește nota de admitere la FSAS

Aplecarea către voluntariat îi poate ajuta pe liceenii care vor să devină studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a UBB Cluj să-și crească semnificativ media de admitere participând la Olimpiada voluntarilor.
Organizată anual încă din anul 2015 de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Olimpiada voluntarilor se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din întreaga țară.
Olimpiada voluntarilor la UBB
Concursul are ca temă descrierea, într-un eseu redactat în limbile română maghiară sau o limbă de circulație internațională, a unor activități de voluntariat în domeniul psihosocial, realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de școli, servicii sociale, ONG-uri sau organizate și conduse chiar de ei, arată reprezentanții UBB.
Participanții care obțin premii sau mențiuni își pot crește media obținută la admitere și șansele de a obține bursă în primul an de facultate, iar toți participanții, indiferent de calificativul obținut la concursul de eseuri, primesc o diplomă de participare.
”Concursul încurajează participarea elevilor la activități de voluntariat, acumularea de experiențe privind modalitățile de întrajutorare a semenilor și reflecția la aceste activități. Voluntariatul adolescenților este o formă importantă de participare la viața cotidiană, iar noi, prin acest concurs încercăm să creăm o formă de recunoaștere a activităților de voluntariat, de popularizare, de valorificare dar și de creditare a experiențelor rezultate prin implicarea în acțiuni de voluntariat”, a declarat decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), lect. univ. dr. Anca Simionca.
Data limită de înscriere la Olimpiada voluntarilor din acest an este 14 aprilie 2025. Mai multe detalii găsiți AICI.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș